Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Μείζον θέμα αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία συνιστά η συμφωνία μεταξύ του ψευδοκράτους και της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της «κυβέρνησης» της «ΤΔΒΚ».

Η συμφωνία αυτή προβλέπει την εκχώρηση αδειών για πραγματοποίηση ερευνών στο έδαφος των Κατεχόμενων αλλά και σε θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου στις οποίες δεν έχει τον έλεγχο η νόμιμη κυβέρνηση. Ο χάρτης όμως, που δημοσιεύθηκε στις 23 Νοεμβρίου στην «εφημερίδα της κυβέρνησης» του ψευδοκράτους, στα υποτιθέμενα Οικόπεδα περιλαμβάνει μεγάλες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ στο νότιο τμήμα του νησιού, εμφανίζοντας έτσι το ψευδοκράτος ως να ασκεί «κυριαρχία» και στις περιοχές που εκτείνονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα «Οικόπεδα» E, F και G, που έχει παραχωρήσει το ψευδοκράτος στην ΤΡΑΟ επικαλύπτουν τα Οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ 1, 2, 3, 8, 9 και το 12, στο οποίο τώρα έχει ξεκινήσει η γεώτρηση της Noble Energy.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός πως σε άρθρο της η κ. Φιόνα Μούλεν στην εφημερίδα «Financial Mirror» (1/12) υποστηρίζει σθεναρά ότι η πιο συμφέρουσα οδός εξαγωγής και αξιοποίησης του φυσικού αερίου που θα βρεθεί στην Κύπρο είναι μέσω αγωγού που θα συνδέει το νησί με την Τουρκία. Η κ. Μούλεν, πρώην συνεργάτης του μεσολαβητή Αλεξάντερ Ντάουνερ, έχει συγγράψει από κοινού μελέτες για την επανένωση της Κύπρου με την νυν υπουργό Ενέργειας της Κύπρου κ. Πραξούλα Αντωνιάδου, η οποία έχει επιφορτισθεί από τον Πρόεδρο Χριστόφια με τον συντονισμό των ερευνών που διεξάγονται τώρα στο Οικόπεδο 12 και με τη διεξαγωγή των νέων διαγωνισμών αδειοδοτήσεων.

ΕΘΝΟΣ