Στη Βρετανία (που αλλού;) και συγκεκριμένα σε δικηγορικό οίκο κατέφυγε ο Χριστόφιας, ζητώντας νομική συμβουλή, για να μπορέσει να αποφύγει την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του για τις βαρύτατες προσωπικές ευθύνες του για την έκρηξη της 11ης Ιουλίου στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης»

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ γνωστός δικηγορικός οίκος της Βρετανίας, του οποίου η γνωμάτευση είχε ζητηθεί παλαιότερα από την Κυπριακή Δημοκρατία για πυχές του σχεδίου Ανάν, έχει ενώπιον του όλα τα στοιχεία που αφορούν την υπόθεση της έκρηξης στο Μαρί, δηλαδή τα γεγονότα, το πόρισμα Πολυβίου και το πόρισμα της Αστυνομίας, με σαφείς εντολές από τον πελάτη, δηλαδή τον Χριστόφια, να χαραχτεί νομική στρατηγική, η οποία θα επιδιώξει την αποτροπή άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον του.

Οι βρετανοί δικηγόροι μελετούν και την κυπριακή νομολογία αναφορικά με την ασυλία του Προέδρου, τις πιθανότητες άρσης της και φυσικά τα σενάρια, για μετά την εκπνοή της θητείας του Χριστόφια στην προεδρία. Το γεγονός ότι το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκει στο αγγλοσαξωνικό και όχι στο ηπειρωτικό δίκαιο και είναι εν πολλοίς βρετανικό κατασκεύασμα, βοηθά τους βρετανούς νομικούς να μελετήσουν όλα τα σενάρια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο που διαχειρίζονται οι βρετανοί δικηγόροι, είναι να ζητηθεί η άσκηση ποινικής δίωξης από συγγενείς των ηρωικών νεκρών της τραγωδίας στο Μαρί, μετά που ο Χριστόφιας θα παύσει να είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι βρετανοί νομικοί, μετά που ενημερώθηκαν από τους συνεργάτες του Χριστόφια, θεωρούν ως πολύ απομακρυσμένο το γεγονός, ο Γενικός Εισαγγελέας να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο την εξέταση της πιθανότητας άρσης της ασυλίας του Χριστόφια.

Να θυμίσουμε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, στην περίπτωση των ευθυνών για την καταστροφή στο Μαρί, συμπεριφέρθηκε πολύ «προστατευτικά» προς τον Χριστόφια, εξοργίζοντας εκτός των συγγενών και του λαού και έγκυρους νομικούς κύκλους στην Κύπρο. Η ενέργεια του Χριστόφια έγινε μετά από την εκτίμηση που έχουν στο Προεδρικό, ότι κάποιοι από τους συγγενείς των θυμάτων, μπορεί να έχουν χαθεί από το προσκήνιο και να τηρούν σιγή, ωστόσο όχι μόνο δεν έχουν ξεχάσει ποιος είναι υπεύθυνος για το θάνατο των προσφιλών τους προσώπων, αλλά με τη βοήθεια νομικών, ετοιμάζουν φάκελο για άσκηση ποινικής δίωξης στον Χριστόφια. Φάκελο δεν ετοιμάζουν μόνο κάποιοι εκ των συγγενών των νεκρών, αλλά και κάποιοι πολίτες, που μπορεί να μην έχουν συγγένεια με τους ήρωες της 11ης Ιουλίου, αλλά θεωρούν ότι ο ένοχος πρέπει να τιμωρηθεί.

Αδιευκρίνιστο παραμένει αν ο Γενικός Εισαγγελέας συνέδραμε την προσπάθεια των βρετανών δικηγόρων να ετοιμάσουν την υπεράσπιση του Χριστόφια. Πάντως, εκτός της ενεργούς συμμετοχής της Υπάτης Αρμοστείας της Δημοκρατίας στη Βρετανία σε όλη τη διαδικασία, τα έξοδα του δικηγορικού οίκου για την γνωμάτευση, τα επωμίστηκε η Κυπριακή Δημοκρατία.