Του Ρωμύλου Κομνηνού, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Οι δημοσκοπήσεις που διαχρονικά διενεργούνται στην Ελλάδα, έχουν καταφέρει να εμπεδώσουν ένα συγκεκριμένο μοντέλο συμπεριφοράς αλλά και… ψυχολογίας της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που δείχνει σήμερα εξαιρετικά επιφυλακτική απέναντι στο πολιτικό σύστημα, και εμφανίζεται απαισιόδοξη για τις προοπτικές της χώρας.

Μια ωστόσο από τις σταθερές που διακρίνουν τις δημοσκοπήσεις, έχει να κάνει με την παραδοσιακή… αποστροφή της κοινωνίας στο ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών. Κατά τη διάρκεια της θητείας μιας κυβέρνησης, ακόμη και όταν τα ποσοστά αποδοχής της πολιτικής της έχουν υποχωρήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, οι πολίτες δεν θέλουν την επίσπευση των εκλογών.

Αυτή η προσέγγιση έχει την αφετηρία της στην εκτίμηση ότι κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα… τραβούν χειρόφρενο τα πάντα, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος, και να μένουν πίσω εκκρεμότητες και προτεραιότητες άμεσης επίλυσης.

Με βάση την παραπάνω… προϊστορία, έχει ιδιαίτερη σημασία το εύρημα που καταγράφει η έρευνα «Βαρόμετρο» της «Public Issue» για τον «ΣΚΑΪ» και την «Καθημερινή», που δείχνει ότι υπέρ των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα τάσσεται σήμερα το 52%. Έναντι ποσοστού 45%, που προφανώς θα προτιμούσε την παράταση της παραμονής της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Η εκτίμηση περί… βιασύνης της κοινωνίας να οδηγηθεί στην κάλπη, για να εκδώσει την ετυμηγορία της αναφορικά με τα πολιτικά κόμματα, ενισχύεται και από το γεγονός ότι, ενώ ο Λουκάς Παπαδήμος διατηρεί υψηλά ποσοστά δημοφιλίας, στο 60%, το 81% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα προβλήματα η κυβέρνησή του. Ποσοστό που θυμίζει τις τελευταίες μέρες της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

Ακόμη όμως και για τον ίδιο τον εν ενεργεία Πρωθυπουργό… προκύπτουν ζητήματα, καθώς το 53% των πολιτών δεν τον εμπιστεύεται για τη διαχείριση της οικονομίας, έναντι 43% που τον βλέπει θετικά.