Του Μάνου Οικονομίδη, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Δεδομένο πρώτο: Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εξαιρεθεί από την άμεση εφαρμογή των μέτρων εθνικής εξόντωσης που επέβαλε η Γερμανία στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να λάβει πρόσθετα, περαιτέρω επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα το 2012.

Δεδομένο δεύτερο: Ο ασυγχώρητος εκτροχιασμός των δημοσίων εσόδων, λόγω της ανεπάρκειας των κρατικών μηχανισμών να εισπράξουν, θα οδηγήσει τον Πολ Τόμσεν και τους υπόλοιπους αξιωματούχους της τρόικας στην απαίτηση για νέα μέτρα. Άμεσης απόδοσης.

Δεδομένο τρίτο: Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας… παραπατάει, με αποτέλεσμα να συνιστά στοίχημα με προκαθορισμένο, και μεγάλο κέρδος, η πρόβλεψη ότι η τρόικα θα ζητήσει απευθείας απολύσεις στο δημόσιο. Ενόψει και της πρώτης δόσης του Μνημονίου ΙΙ, που θα είναι μεγαλύτερη από κάθε προηγούμενη.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η πρόβλεψη για εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου είναι εξαιρετικά πιθανό να διαψευστεί. Όχι όμως για να απομακρυνθούν οι κάλπες. Αλλά για να έρθουν… πιο κοντά!

Από τη στιγμή που μια κοινωνία σε απόγνωση θα ξαναπιάσει το νήμα με την εύλογη και αυτονόητη αντίδραση στην επιβολή μιας πολιτικής η οποία βαθαίνει την ύφεση, αντί να διαμορφώνει θύλακες αισιοδοξίας και ρεαλιστικής προσμονής ανάπτυξης, η συνοχή της κυβέρνησης Παπαδήμου θα δοκιμαστεί υπερβολικά.

Δύσκολα λοιπόν θα αποφευχθούν οι κάλπες στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να υπάρξει ξεκάθαρο αποτύπωμα ευθύνης από την πλευρά του εκλογικού σώματος, που θα κληθεί να επιλέξει τον οδικό χάρτη για την έξοδο από το σημερινό αδιέξοδο.

Με έμφαση στην ανάγκη να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά, όπως θα έλεγε ο Στιβ Τζομπς, αντί να βαλτώνουμε τη σκέψη και τις δράσεις μας, σε πεπερασμένα καλούπια και πολιτικές συμπεριφορές.