Θύματα της φήμης ότι το κέρατό τους θεραπεύει τον καρκίνο πέφτουν πολλοί πληθυσμοί ρινόκερων, που απειλούνται πλέον με αφανισμό στο Βιετνάμ, τη Σουμάτρα και σε μέρη της Αφρικής. Η φήμη αυτή, που δεν υποστηρίζεται ούτε από την επιστήμη ούτε από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, έχει οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για κέρατα ρινόκερων, τα οποία σε σκόνη πωλούνται πανάκριβα.
Τον περασμένο μήνα στο Βιετνάμ βρέθηκε νεκρός ο θεωρούμενος ως τελευταίος ρινόκερος της Ιάβας, ένα σπάνιο ζώο. Σύμφωνα με το WWF, λαθροκυνηγοί σκότωσαν το σπάνιο ζώο για το κέρατό του.

Αυτό τον μήνα έγινε γνωστό ότι λαθρέμποροι εξόντωσαν τον πληθυσμό των μαύρων ρινόκερων της Δυτικής Αφρικής, ενώ στα όρια της εξαφάνισης βρίσκονται οι ρινόκεροι της Σουμάτρας στην Ινδονησία. Η έξαρση στο λαθρεμπόριο των κεράτων των ρινόκερων σημειώνεται έπειτα από μια δεκαετία όπου φαινόταν ότι το παράνομο κυνήγι τους είχε περιοριστεί. Το 2007 μόνο 13 ρινόκεροι είχαν σκοτωθεί παράνομα στη Νότια Αφρική. Φέτος ο αντίστοιχος αριθμός έχει φθάσει ήδη τους 341.

«Στην αρχή δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι συνέβαινε», λέει στην εφημερίδα «Guardian» ο Στίβεν Μπροντ, μέλος περιβαλλοντικής οργάνωσης. «Κατόπιν πληροφορήθηκαμε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το κέρατο του ρινόκερου στο Βιετνάμ και την Κίνα, επειδή πιστεύουν ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες». Οπως αναφέρεται σε έκθεση του WWF, ακόμη και λίγη σκόνη από κέρας μπορεί να πωληθεί προς εκατοντάδες δολάρια στη μαύρη αγορά, ενώ η τιμή για τα ίδια τα κέρατα ανέρχεται στα 70.000 ευρώ το κιλό.

Η φήμη για τις αντικαρκινικές ιδιότητες ξεκίνησε στο Βιεντάμ πριν από πέντε με έξι χρόνια, όταν άρχισε να συζητιέται ότι το κέρατο του ρινόκερου σε σκόνη θεράπευσε έναν πρώην πολιτικό – το όνομα του οποίου δεν έγινε ποτέ γνωστό – που έπασχε από καρκίνο. Οι οικολόγοι θεωρούν ότι οι λαθρεμπόροι διέσπειραν τη φήμη και τώρα οι περιβαλλοντικές οργανώσεις πιστεύουν πως πρέπει να αλλάξουν στρατηγική και να προχωρήσουν σε εκστρατείες ενημέρωσης των καταναλωτών.

ΤΑ ΝΕΑ