Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Με τη λέξη «αποτυχία» ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε τη χθεσινή συνάντησή του με τον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων Ντ. Ερογλου, καθώς η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει να υπαναχωρεί από τα συμφωνημένα και να προβάλλει νέες αξιώσεις, ενώ έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα τριμερή συνάντηση των δύο πλευρών με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στο τέλος Ιανουαρίου.

Η συνάντηση χθες είχε ως αντικείμενο το περιουσιακό, αλλά όπως είπε ο κ. Χριστόφιας ενώ στην προηγούμενη τριμερή είχε συμφωνηθεί να συγκροτηθεί επιτροπή, τώρα η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν ανταποκρίνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητεί δικαιολογημένα να υπάρξει διασύνδεση της συζήτησης για το περιουσιακό με το εδαφικό, ο κ. Ερογλου τώρα θέτει ως προϋπόθεση για τη συζήτηση των θεμάτων αυτών τη συγκατάθεση των Ελληνοκυπρίων για σύγκληση πολυμερούς Διάσκεψης.

Ο κ. Ερογλου επιστρέφοντας στα Κατεχόμενα αρκέστηκε απλώς να δηλώσει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν δέχεται τη Διζωνικότητα», ενώ είναι γνωστό ότι η τουρκική πλευρά θεωρεί τη Διζωνικότητα ως πρώτο βήμα για ακύρωση του ομοσπονδιακού χαρακτήρα της λύσης.

Χθες ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικών Υποδομών Ούζι Λαντάου σε ομιλία του σε συνέδριο στο Τελ Αβίβ αποκάλυψε ότι είναι σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κύπρο για την εγκατάσταση καλωδίου που θα διασυνδέει το ηλεκτρικό δίκτυο των δύο χωρών, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία μετά την οδυνηρή εμπειρία που βίωσε η Κύπρος το καλοκαίρι με την έκρηξη στο Μαρί.

Ο Ισραηλινός υπουργός δήλωσε ακόμη ότι δεν θα κατασκευαστεί μόνο ένας αγωγός για το φυσικό αέριο, αλλά τουλάχιστον τρεις, ώστε να περιοριστεί το ενδεχόμενο δολιοφθοράς, αλλά δεν αποσαφήνισε πού θα κατασκευαστούν αυτοί οι αγωγοί.

EΘΝΟΣ