Πλαστικά χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων άρχισε να διαθέτει στην κυκλοφορία πριν από μερικές ημέρες η κεντρική τράπεζα του Καναδά, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τα φαινόμενα παραχάραξης και να μειώσει τα κόστη παραγωγής. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, μέχρι το τέλος του 2013 όλο το καναδικό χρήμα θα τυπώνεται σε συνθετικό πολυμερές πλαστικό…

Τα νέα χαρτονομίσματα (ή μήπως πρέπει να τα λέμε «πλαστικονομίσματα»;) είναι πιο οικολογικά, καθώς έχουν διάρκεια ζωής κατά δυόμισι φορές μεγαλύτερη από εκείνη των χαρτονομισμάτων, ενώ στο τέλος της «ζωής» τους το πλαστικό θα ανακυκλώνεται. Αντιθέτως, τα σημερινά χαρτονομίσματα δεν φτιάχνονται από χαρτί, αλλά από βαμβάκι, που απαιτεί για την παραγωγή του τεράστιες ποσότητες φυτοφαρμάκων και νερού.

Επιπλέον τα νέα 100δόλαρα του Καναδά θα είναι πολύ πιο δύσκολο να παραχαραχθούν, καθώς διαθέτουν εξαιρετικά προηγμένα σημεία ασφαλείας. Επάνω τους είναι ανάγλυφα τυπωμένος ο αριθμός 100 και οι λέξεις «Τράπεζα του Καναδά» δίπλα στην εικόνα του Robert Borden (πρωθυπουργού του Καναδά από το 1911 έως το 1920). Διαθέτουν επίσης δύο διαφανή πλαίσια: ένα μικρό σε σχήμα φύλλου σφενδάμου και ένα μεγαλύτερο, που περιλαμβάνει μια μικρή εικόνα του Borden και αριθμούς.

Δεν λείπουν όμως και οι πολέμιοι των «πλαστικονομισμάτων», οι οποίοι τονίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στο δίπλωμα καθώς και στο μέτρημά τους (καθώς γλιστράνε περισσότερο από το χαρτί).

{youtube width=”640″ height=”510″}7chpllnU-To[/youtube]