Σύμφωνα με την ΕΔΕ που είχε πραγματοποιηθεί, είχαν βρεθεί τουλάχιστον είκοσι οκτώ υποθέσεις επωνύμων που είχαν παρατύπως απαλλαγεί με «Ι5» από τον κ. Νιώτη, ενώ άλλοι τόσοι περίπου βρίσκονταν υπό εξονυχιστικό έλεγχο. Κάπως έτσι κατέληξε στο δικαστήριο πασίγνωστος ηθοποιός, ο οποίος όχι μόνο καταδικάστηκε, αλλά υποχρεώθηκε να υπηρετήσει κανονικά τη στρατιωτική του θητεία.

Με βάση τα στοιχεία που είχαν δει το φως τη δημοσιότητας υπήρχε συγκεκριμένη «ταρίφα» 30.000 ευρώ για την απόκτηση του πιστοποιητικού ανικανότητας, το οποίο στελνόταν απευθείας στο σπίτι του στρατεύσιμου. Όμως σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές ο κ. Νιώτης είχε εγκαταλείψει τη χώρα όταν άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων. Μάλιστα ο ίδιος φέρεται να εμπλέκεται και στο λεγόμενο «παραδικαστικό κύκλωμα» εκδίδοντας  ψευδή ιατρικά πιστοποιητικά για να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση κατηγορούμενοι, κυρίως για εμπορία ναρκωτικών.

Εις βάρος του εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης. Το ένα για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και το δεύτερο για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της παθητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση. Παράλληλα εκκρεμούσαν και τρεις ερήμην καταδικαστικές αποφάσεις του Εφετείου και του Στρατοδικείου Αθηνών, με συνολική ποινή φυλάκισης οκτώ ετών και έξι μηνών.

Τελικά ο 63χρονος γιατρός βρισκόταν στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου είχε εγκατασταθεί και εργάζονταν σε νοσοκομείο της πόλης. Στο μεταξύ είχε φροντίσει να προμηθευτεί πλαστή ταυτότητα και διαβατήριο, στα οποία δεν αναγραφόταν ότι ήταν ελληνικής καταγωγής. Τελικά όμως, αξιοποιώντας μια σειρά από πληροφορίες η Ελληνική Αστυνομία τον εντόπισε και οργάνωσε τη σύλληψή του με τη βοήθεια των αρχών της Νότιας Αφρικής. Στις επόμενες μέρες οι ελληνικές αρχές αναμένεται να κινήσουν τις επίσημες διαδικασίες για την άμεση έκδοσή του στη χώρα μας προκειμένου να δικαστεί για όλα τα αδικήματα που κατηγορείται ότι έχει διαπράξει.

Στο μεταξύ όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι (μεταξύ των οποίων και αρκετοί επιφανείς) που έχουν χάσει τον ύπνο τους, φοβούμενοι ότι, αν ο 63χρονος ανοίξει το στόμα του, τότε θα βρεθούν μαζί του στο εδώλιο του κατηγορουμένου, καθώς τον πλήρωσαν αδρά για να μην υπηρετήσουν την θητεία τους.