AFP

ΑΓΚΥΡΑ. Προσωπική έκκληση στον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί απηύθυνε χθες με επιστολή του ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλώντας τον να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, προειδοποιώντας για «σοβαρές συνέπειες» σε περίπτωση ψήφισής του την επόμενη εβδομάδα από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Το νομοσχέδιο θα ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την οθωμανική αυτοκρατορία.

«Το εχθρικό αυτό νομοσχέδιο έχει στόχο του την τουρκική Δημοκρατία, το τουρκικό έθνος και την τουρκική κοινότητα που διαμένει στη Γαλλία. Η ψήφισή του θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στις γαλλοτουρκικές σχέσεις και θα έχει σοβαρές συνέπειες στους πολιτικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς των δύο χωρών. Το ζήτημα είναι ευαίσθητο και οι απαιτήσεις τρίτων δεν πρέπει να κρατούν σε ομηρία τις σχέσεις των δύο κρατών μας», αναφέρει η επιστολή του Τούρκου πρωθυπουργού, την οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

Από τη μεριά του, ο Τούρκος πρεσβευτής στο Παρίσι, Ενγκίν Σολάκογλου, ανέφερε χθες ότι αναμένει από στιγμή σε στιγμή εντολή του υπουργείου Εξωτερικών της Αγκυρας, που θα τον ανακαλεί στην Τουρκία «για διαβουλεύσεις», πριν από την 22α Δεκεμβρίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου από την Εθνοσυνέλευση.

«Οι συνέπειες στις διμερείς σχέσεις θα είναι ανεπανόρθωτες. Η Τουρκία θεωρεί την πρωτοβουλία αυτή επιθετική κίνηση από μέρους της εκτελεστικής εξουσίας της Γαλλίας. Κάθε συνεργασία με τη γαλλική κυβέρνηση, όλα τα κοινά προγράμματα, θα παγώσουν», είπε ο κ. Σολάκογλου. Αν και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δεν θέλησε χθες να σχολιάσει ευθέως τις τουρκικές απειλές, ο εκπρόσωπός του, Μπερνάρ Βαλερό, είπε: «Η Τουρκία είναι σημαντική φίλη και σύμμαχος».

Η διπλωματική επέλαση της Αγκυρας κατά της ενδεχόμενης αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων συνεχίσθηκε και επί τουρκικού εδάφους. Οπως αποκάλυψαν χθες Γάλλοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, πολλοί από αυτούς προσκλήθηκαν χθες στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αγκυρα, όπου ο υπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου τους ζήτησε προσωπικά να ασκήσουν πιέσεις στη γαλλική κυβέρνηση ώστε να αποφευχθεί η ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου. Σύμφωνα με τους Γάλλους επιχειρηματίες, ο κ. Νταβούτογλου τους προειδοποίησε για τις δεινές συνέπειες που θα υποστούν οι επιχειρήσεις τους από την ψήφιση του νόμου.

Τη Δευτέρα, τουρκική κοινοβουλευτική αποστολή υπό τον πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Βολκάν Μποζκίρ, μεταβαίνει στο Παρίσι σε μια ύστατη προσπάθεια αποτροπής της αναγνώρισης της γενοκτονίας.

Αν το νομοσχέδιο ψηφισθεί, η άρνηση της γενοκτονίας θα τιμωρείται εφεξής με ένα χρόνο φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο 45.000 ευρώ.

Η ιστορική έρευνα έχει αποδείξει ότι 500.000 ώς 1,5 εκατ. Αρμένιοι εξοντώθηκαν σε σειρά σφαγών στη Μικρά Ασία κατά τα έτη 1915-16. Η Τουρκία αρνείται να χαρακτηρίσει τη σφαγή «γενοκτονία», υποστηρίζοντας ότι αντίστοιχος αριθμός Τούρκων πέθανε, ως αποτέλεσμα μαχών και λιμού, μετά την εξέγερση των Αρμενίων και τη συμμαχία που συνήψαν με τους Σοβιετικούς εισβολείς. Ο πρόεδρος Σαρκοζί έχει δεσμευθεί ενώπιον της σημαντικής αρμενικής κοινότητας της Γαλλίας για την ψήφιση νόμου που θα ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας. Περίπου 20 χώρες του κόσμου αναγνωρίζουν επισήμως τη σφαγή των Αρμενίων ως γενοκτονία.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ