Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επέκταση του αριθμού των διευθύνσεων στο Ίντερνετ, την οποία προωθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διαδικτύου (ICANN). Οι πολέμιοι του σχεδίου υποστηρίζουν ότι η επέκταση θα είναι «καταστροφική» για τους χρήστες του Ίντερνετ και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτό.

Ο ICANN, ο διεθνής φορέας που κατανέμει τις διευθύνσεις IP και διαχειρίζεται τα «ονόματα χώρου» (domain names), θα δέχεται από τον προσεχή Ιανουάριο αιτήσεις για νέες καταλήξεις διευθύνσεων (όπως είναι σήμερα οι καταλήξεις .com, .net και .org).

Το σχέδιο του ICANN θα επιτρέψει την δημιουργία εκατοντάδων νέων καταλήξεων και θα δώσει τη δυνατότητα σε εταιρείες να κατοχυρώσουν διευθύνσεις με το όνομά τους ως κατάληξη.

Για παράδειγμα, η Apple θα μπορούσε να κατοχυρώσει την κατάληξη .apple, και να δημιουργήσει επιμέρους ιστότοπους όπως www.sales.apple, www.service.apple κ.λπ.

Οι αντιδράσεις

«Η επέκταση των καταλήξεων είναι περιττή και ενδέχεται να οδηγήσει σε μια υπεραφθονία διευθύνσεων, η οποία θα προκαλέσει σύγχυση στους χρήστες του Διαδικτύου», εκτίμησε η Έσθερ Ντάισον, πρώην πρόεδρος του ICANN, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας.

«Η ιδέα είναι θεμελιωδώς λανθασμένη. Ελπίζω ότι ο ICANN θα υποχωρήσει και θα επανεξετάσει το ζήτημα», πρόσθεσε.

Ο Νταν Τζάφι, αντιπρόεδρος της Ένωσης Διαφημιστών των ΗΠΑ, χαρακτήρισε «ελαττωματικό» το σχέδιο του ICANN. «Οι εταιρείες θα αναγκαστούν να αγοράσουν ξανά το όνομά τους για να προστατευθούν (σ.σ. από επιτήδειους που τυχόν θα προσπαθήσουν να κατοχυρώσουν ονόματα που δεν τους ανήκουν). Ακόμη και οι μεγάλες εταιρείες θα μπουν σε πολύ μεγάλα έξοδα», σημείωσε ο κ. Τζάφι.

«Το νέο πρόγραμμα θέτει σε κίνδυνο τη χρήση του Διαδικτύου. Παράλληλα, αυξάνει τους κινδύνους της απάτης, του κυβερνοσφετερισμού (δηλαδή της παράνομης πρακτικής καταχώρησης ονόματος που ανήκει σε άλλον), καθώς και της παραβίασης εμπορικών σημάτων. Τέλος, μεγιστοποιεί σημαντικά το κόστος για την προστασία από παράνομες δραστηριότητες», δήλωσε η Άντζελα Ουίλιαμς, εκπρόσωπος της YMCA.

185.00 δολάρια ανά αίτηση!

Ο ICANN σκοπεύει να ζητήσει 185.000 δολάρια ως τέλος υποβολής αίτησης από όσους επιθυμούν να κατοχυρώσουν μια νέα κατάληξη στο Ίντερνετ.

Την έντονη ανησυχία του για το σχέδιο του ICANN εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα και ο Τζον Λίμποβιτς, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ.

«Ανησυχούμε πάρα πολύ. Οι νέες καταλήξεις ενδεχομένως να αποβούν καταστροφικές για τους καταναλωτές και για τις επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος του ICANN Κερτ Πριτς, καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Γερουσίας, δήλωσε ότι ο Οργανισμός θα λάβει τα σχόλια του κ. Λίμποβιτς «πολύ σοβαρά υπόψη», ωστόσο υπερασπίστηκε σθεναρά το υπό προώθηση σχέδιο.

«Αποτελεί προϊόν πολιτικών που έχουν μελετηθεί πολύ καλά και συζητηθεί διεξοδικά επί έξι χρόνια. Έχουν σχεδιαστεί για να ωφελήσουν τα δισεκατομμύρια των χρηστών του Διαδικτύου μέσω του αυξημένου ανταγωνισμού, της δυνατότητας επιλογής και της καινοτομίας», υποστήριξε ο κ. Πριτς.

Παράλληλα, απέδωσε τις διαμαρτυρίες σε «εκστρατεία δημοσίων σχέσεων» που καθοδηγείται από ομάδες της αγοράς.

215 εκατ. domain names

Ο ICANN ενέκρινε την επέκταση των καταλήξεων τον περασμένο Ιούνιο. Η έναρξη υποβολής των αιτήσεων θα γίνει τον προσεχή Ιανουάριο. Ωστόσο η εισαγωγή νέων καταλήξεων αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2013.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας VeriSign, τα «ονόματα χώρου» (domain names) του Ίντερνετ έχουν σήμερα ξεπεράσει τα 215 εκατομμύρια.

Οι καταλήξεις .com και .net κυριαρχούν στον Παγκόσμιο Ιστό, έχοντας σημειώσει αύξηση 8,3%. Στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2011 υπήρχαν 110 εκατομμύρια καταγεγραμμένα domain με τις καταλήξεις .com και .net.

ΤΑ ΝΕΑ