Πανκ και σαρία δεν πάνε μαζί. Αυτό ήταν το μάθημα που έμαθαν, με τον πλέον επώδυνο για αυτούς τρόπο, 60 νεαροί πανκ που θέλησαν το περασμένο Σαββατόβραδο να απολαύσουν μια συναυλία πανκ ροκ μουσικής στην πόλη Μπάντα Ατσεχ της Σουμάτρας, στην Ινδονησία.

Η Αστυνομία των Ηθών, που είναι επιφορτισμένη με την επιβολή του αυστηρού ισλαμικού νόμου, αποφάσισε πως ήταν καιρός να τους «θεραπεύσει». Πρώτα, ξύρισε όλα τα ανδρικά κεφάλια και κοντοκούρεψε τις λιγοστές γυναίκες – μια κοπέλα ξέσπασε σε κλάματα την ώρα που γυναίκες με μαντίλες έκοβαν τα μακριά της μαλλιά. Αλλά η Αστυνομία των Ηθών δεν περιορίστηκε σε αυτό. Οι πανκ βρέθηκαν υποχρεωμένοι να αλλάξουν ρούχα, να προσευχηθούν και… να κάνουν μπάνιο. Κατόπιν, στάλθηκαν όλοι για δέκα ημέρες σε μια αστυνομική σχολή για «διανοητική και πνευματική καθοδήγηση».

«Γιατί μας συνέλαβαν;» ρωτούσε ο 20χρονος Φαουζάλ. «Δεν κλέψαμε τίποτα, δεν πειράξαμε κανέναν. Δικαίωμά μας είναι να πάμε σε μια συναυλία».

«Δεν έκαναν ποτέ μπάνιο, ζούσαν στους δρόμους, δεν προσεύχονταν ποτέ» αντέτεινε ο αστυνομικός διευθυντής της επαρχίας Ατσεχ, που υιοθέτησε τη σαρία το 2001. «Πρέπει να τους θεραπεύσουμε ώστε να αρχίσουν να συμπεριφέρονται σωστά και ηθικά». Μάταια επέμεναν τοπικοί ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι «το πανκ είναι απλώς τρόπος ζωής» που «υπάρχει σε όλον τον κόσμο».

ΤΑ ΝΕΑ