Ο Νικολά Σαρκοζί έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές τη γενοκτονία των Αρμενίων και το δίκαιο αίτημά τους να αναγνωριστεί για «εσωτερική κατανάλωση» και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον «πληρώνει με το ίδιο νόμισμα».

Στην γαλλική βουλή προωθείται η ψήφιση του νόμου που θα απαγορεύει την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων με ποινή ως ένα έτος φυλάκιση και πρόστιμο ως 45.000 ευρώ.

«Αυτοί που θέλουν να δουν γενοκτον΄πια θα έπρεπε να κοιτάξουν γύρω τους και στη δική τους, βρώμικη και αιματηρή Ιστορία», είπε ο Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ.

Εάν η Γαλλική Εθνοσυνέλευση θέλει να ενδιαφερθεί για την Ιστορία, ας κάνει τον κόπο να ρίξει φως σε όσα έγιναν στην Αφρική, στη Ρουάντα και την Αλγερία», προσέθεσε. «Ας πάνε να ερευνήσουν πόσους ανθρώπους σκότωσαν οι Γάλλοι στρατιώτες στην Αλγερία, πως τους σκότωσαν και τι απάνθρωπες μεθόδους χρησιμοποίησαν».
Ο Ερντογάν έχει πρόσφατα στείλει στον Σαρκοζί και επιστολή όπου απειλεί με πολιτικά και οικονομικά αντίποινα εάν περάσει ο νόμος που όπως υπονοεί, αφορά ουσιαστικά τον προσεταιρισμό των 500.000 Γάλλων αρμενικής καταγωγής, ενόψει των προεδρικών εκλογών την επόμενη Ανοιξη.

Στην ανατολική Τουρκία εκτιμάται ότι σφαγιάστηκαν συνολικά 1,5 εκατ. χριστιανοί Αρμένιοι υπό την καθοδήγηση της οθωμανικής κυβέρνησης κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Τουρκία αντιτείνει ότι σφαγιάστηκαν επίσης τουρκικοί και κουρδικοί πληθυσμοί από παραστρατιωτικές ομάδες αρμενίων και ρωσικές στρατιωτικές μονάδες.
ΕΘΝΟΣ