Του Νικολάου-Κυριάκου Ζωντανού, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Η δύναμη μιας φήμης μπορεί να αποκτήσει πολλαπλάσια ισχύ σε εποχές γενικευμένης αναστάτωσης, σύγχυσης και αποπροσανατολισμού, σαν και αυτή που βιώνουμε σήμερα. Ειδικότερα, όταν η φήμη είναι αληθοφανής, και εν πολλοίς μπορεί σύντομα να θυμίζει αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Από το πρωί λοιπόν, και σε συνέχεια της εικόνας προϊούσας φθοράς που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ, μέσα από τις δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί, αλλά και λόγω της πανσπερμίας δηλώσεων από δελφίνους, κορυφαίους και ιστορικά στελέχη, η φήμη που… καλπάζει στα δημοσιογραφικά γραφεία είναι ότι, στην επικείμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, την εβδομάδα που ξεκινά, ο Γιώργος Παπανδρέου θα ανακοινώσει την απόφασή του να παραιτηθεί από την ηγεσία, και να μην είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος.

Μια τέτοια εξέλιξη, εφόσον φυσικά επιβεβαιωθεί, θα συνιστά απρόβλεπτο αιφνιδιασμό, καθώς κανείς δεν περιμένει από τον Γιώργο Παπανδρέου να ανακοινώσει τόσο άμεσα και χωρίς… υποσημειώσεις, μια τόσο σημαντική απόφαση.

Φαίνεται ωστόσο ότι στο επιτελείο των συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού, αλλά κυρίως στο οικογενειακό περιβάλλον του, κυριαρχεί η άποψη ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει να κάνει την προσωπική υπέρβαση, ώστε να αφαιρέσει από τους επικριτές του ουσιώδη επιχειρήματα, και προκειμένου να έχει στο μέλλον την ευχέρεια να διαχειριστεί καλύτερα το πολιτικό μέλλον του.

Οι αποφάσεις του Γιώργου Παπανδρέου επιταχύνονται και λόγω της πολιτικής κατρακύλας της κυβέρνησης Παπαδήμου, που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις (εξαιρουμένης εκείνης του «Έθνους»), συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά απογοήτευσης και αποδοκιμασίας. Κάτι που φέρνει ακόμη πιο κοντά τις πρόωρες εκλογές, επομένως και την αναγκαιότητα για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ.