Η Τουρκία ακυρώνει τις διμερείς πολιτικές, οικοινομικές και στρατιωτικές δραστηριότητες με την Γαλλία,όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Zaman, ύστερα από την έγκριση του νομοσχεδίου της γαλλικής εθνοσυνέλευσης, που καθιστά έγκλημα την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915. παράλληλα, η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της από το Παρίσι στην Άγκυρα, ενώ, όπως επισημαίνεται από την τουρκική φιλοκυβερνητική Zaman, θα ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες ως απάντηση στο εν λόγω γαλλικό νομοσχέδιο.  

Αναλυτικότερα όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από την Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου και απομένει η τελική έγκριση της Γερουσίας, ώστε να μετουσιωθεί σε νόμο. 

Σύμφωνα με το κείμενο του νομοσχεδίου, η άρνηση τη γενοκτονίας θα θεωρείται έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και έγκλημα πολέμου από τη γαλλική νομοθεσία, η οποία προβλέπει ποινές φυλάκισης έως ένα έτος και πρόστιμο 45 χιλιάδων ευρώ. 

Η άρνηση θεωρείται ήδη παράνομη σε χώρες όπως Σλοβακία και Ελβετία, ενώ αντίθετα στην Τουρκία απαγορεύεται ο χαρακτηρισμός των δολοφονιών Αρμενίων κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ως γενοκτονία. 

Η απάντηση της Τουρκίας ήταν άμεση καθώς εκπρόσωπος της πρεσβείας στη Γαλλία ανακοίνωσε πως ο πρέσβης Tahsin Burcuoglu θα ανακληθεί και θα επιστρέψει στην Άγκυρα την Παρασκευή. 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan ανακοίνωσε την ακύρωση όλων των συναντήσεων σε πολιτικό επίπεδο, την ακύρωση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων καθώς και συνεδρίων. 

«Αυτό θα ανοίξει βαθιές και ανεπούλωτες πληγές στις γαλλο – τουρκικές σχέσεις,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Erdogan. 

Η Τουρκία δεν πρέπει “να υπερβάλλει” μετά την υιοθέτηση από τους γάλλους βουλευτές ενός νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, μεταδίδει ο Αθήνα 984.

“Αυτό που επιθυμώ είναι οι Tούρκοι φίλοι μας να μην υπερβάλλουν”, δήλωσε ο Ζιπέ μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι σκοπεύει να λάβει διπλωματικά μέτρα και μέτρα στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών σε αντίποινα για την απόφαση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. 

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων από την Άγκυρα, ο Ζιπέ απάντησε: “θα δούμε, ελπίζω όμως να μείνουμε σε αυτά, αν είναι δυνατόν”. 

“Οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας είναι στενές και εκτείνονται σε πολλούς τομείς. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε μαζί”, πρόσθεσε.