Σχόλιο του PolitcsGr

Διαβάζουμε σήμερα στο Έθνος άρθρο με τίτλο “Μνημόνιο αλλαγών στην Κούβα“.

Ξεκινάει, λέει, στην Κούβα ένα πακέτο μέτρων που εμπεριέχει απελευθερώσεις επαγγελμάτων, μεγάλες περικοπές στο δημόσιο και ιδιωτικοποιήσεις. Τύφλα να χει η τρόικα ένα πράγμα. Οι κομμουνιστές κάνουν πολύ καλύτερες και πιο τολμηρές μεταρρυθμίσεις τελικά.

Όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα, ο Ραούλ Κάστρο, αδερφός του Φιντέλ που πήρε την εξουσία το 2008 “έχει ήδη αρχίσει εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο να «δίνει χώρο» στην ιδιωτική πρωτοβουλία, προωθώντας τη μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Η αρχή έγινε με περίπου 1.500 κομμωτές, οι οποίοι πλέον εργάζονται σε ιδιωτικά κομμωτήρια, ενώ σειρά είχαν οι ράφτες, οι ωρολογοποιοί, οι μάγειρες, οι υδραυλικοί κ.ά. Συνολικά, μέσα στο 2011 περίπου 350.000 Κουβανοί έλαβαν άδειες προκειμένου να ανοίξουν τις δικές τους, ιδιωτικές, επιχειρήσεις”.

Ποιος να τολμήσει τώρα σε αυτήν την περίπτωση να μιλήσει για δάχτυλο των Αμερικάνων, φιλελεύθερες πολιτικές και συμφέροντα του κεφαλαίου; Για την Κούβα μιλάμε, μην το ξεχνάμε!

Το πλάνο του Κάστρο περιέχει και μακροπρόθεσμους στόχους αφού φιλοδοξεί μέχρι το 2016 το 35% – 40% του εργατικού δυναμικού να υπάγεται στον ιδιωτικό τομέα. Αν σκεφτεί κανείς ότι το 2010 το ποσοστό αυτό ήταν περίπου 15% τότε μάλλον μιλάμε για μεταρρυθμίσεις – σοκ για την κοινωνία και την αγορά.

Κομμουνιστικές αποκρατικοποιήσεις λοιπόν με σχέδιο, πρόγραμμα και όραμα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Granma» – επίσημη εφημερίδα του κουβανικού κομμουνιστικού καθεστώτος – από την πρωτοχρονιά του 2012 θα απελευθερωθούν σειρά επαγγελμάτων και πιο συγκεκριμένα αυτά των: ξυλουργών, ταπετσιέρηδων, μεταλλουργών, φωτογράφων, τσαγκάρηδων, ηλεκτρολόγων και κοσμηματοπωλών.

Και φυσικά αποκρατικοποιήσεις ίσον ελεύθερη αγορά με ότι αυτό συνεπάγεται. Και αυτό το αναφέρουμε γιατί με τις νέες αυτές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν αρχικά σε 15 επαρχίες της Κούβας και στη συνέχεια σε όλη τη χώρα, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα προκύψουν θα είναι αφεντικά του ίδιου τους του εαυτού. Δηλαδή εκτός των άλλων θα ρυθμίζουν μόνοι τους τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών τους. Ελεύθερη αγορά λέμε κανονική όχι γιαλαντζί!

Και επειδή ο εθχρός της ανάπτυξης και της ελεύθερης αγοράς είναι ο υπετροφικός δημόσιος τομέας αναμένεται με βάση το σχέδιο του Κάστρο να απολυθούν 1,8 εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το 2014. Και μετά λέμε ότι η τρόικα μας βάζει δύσκολα… Που να χαμε τον Ραούλ δηλαδή!

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας της Κούβας μόνο το 2012 θα απολυθούν 170.000 δημόσιοι υπάλληλοι!

Και ακούστε και το καλύτερο: Από το επόμενο έτος στο παιχνίδι της απελευθέρωσης αναμένεται να μπουν κλειστά επαγγέλματα όπως αυτό του ταξιτζή!

Μήπως τελικά η τρόικα, το ΔΝΤ και η Κομισιόν πρέπει αντί να ψάχνει συμβούλους τεχνοκράτες στα γραφεία των Βρυξελλών να προσλάβει τον Ραούλ Κάστρο να της δείξει πως γίνεται η δουλειά;

Μήπως επίσης πρέπει οι δικοί μας να δουν πως γίνονται οι σοβαρές μεταρρυθμίσεις; Γιατί εδώ όλες οι πολιτικές δυνάμεις από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά προτάσσουν ηρωικά τα στήθη τους μην και περάσει κανένας νόμος που ενοχλεί τα συνδικάτα και τα συμφέροντά τους.

Μήπως τελικά ο εξτρίμ κουβανέζικος κομμουνισμός είναι ο καλύτερος ρυθμιστής του καπιταλισμού;