“Σκληρόν συ προς κέντρα λακτίζειν”

Με πόνο ψυχής περνούν οι ημέρες του Αγίου Δωδεκαημέρου. Οι πιστοί στέκουν προβληματισμένοι, γιατί άνθρωποι της Εκκλησίας ταλαιπωρούνται από ανθρώπους οι οποίοι ούτε θρησκευτική συνείδηση έχουν, ούτε γνωρίζουν το τι σημαίνει πραγματικά Εκκλησία. Δυστυχώς εκούσια ή ακούσια συνεργάζονται με τον αντίδικο του Χριστού, προκειμένου να πλήξουν τον Θείο θεσμό της Εκκλησίας. Αρνούνται το δικαίωμα να έχει ο Χριστός κορβανά και γλωσσόκομον, αρνούνται το δικαίωμα οι Απόστολοι να έχουν βαλάντιο και πήραν, θέλουν και ονειρεύονται μια «Εκκλησία» αμίλητη, άοσμη, άγευστη, άσχετη, ευρισκόμενη εκτός τόπου και χρόνου. Στην πραγματικότητα αυτοί δεν θέλουν να είναι δούλοι του Θεού και της Εκκλησίας αλλά αφέντες Των.

31/12/2011

 

Υποτροφίες από τον Μητροπολίτη Σερρών σε φοιτητές

Η Μητρόπολη Σερρών και Νικρίτης στα πλαίσια της κοινωνικής και φιλανθρωπικής της διακονίας μεριμνά ιδιαιτέρως για την πνευματική και υλική στήριξη των νέων της περιοχής, ώστε θωρακισμένοι καταλλήλως να πορεύονται στην σύγχρονη εποχή. Ιδιαίτερη είναι η μέριμνα της τοπικής Εκκλησίας και για τους οικονομικώς αδύνατους φοιτητές και φοιτήτριες από την περιφέρεια της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, οι οποίοι επιδεικνύουν έφεση για μάθηση και διακρίνονται για το ήθος τους, χορηγώντας τους τις ετήσιες υποτροφίες.

31/12/2011

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Μητροπολίτη Γλυφάδας Παύλου

Αρχή ενός νέου έτους. Οι λευκές σελίδες του ημερολογίου της νέας χρονιάς άρχισαν ήδη να καταγράφουν, εδώ και λίγες ώρες, το υλικό, που θα οικοδομήσει την ιστορία αυτού του ενιαυτού. Η αρχή έγινε, η ιστορία όμως, που θα περιγράφουν οι σελίδες του βιβλίου θα εξαρτηθεί από τη θέση, που θα πάρουν  οι πρωταγωνιστές της ζωής, που είμαστε εμείς οι άνθρωποι, τα μοναδικά έλλογα πλάσματα επί της γης.

31/12/2011

Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα του Μητροπολίτου Δημητριάδος Ιγνατίου

Εόρτιο Μήνυμα προς τον Ιερό κλήρο και τον λαό της Τοπικής Εκκλησίας απέστειλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, εξ αφορμής της ανατολής του νέου έτους 2012. Ολόκληρο το Μήνυμα, το οποίο θα αναγνωσθεί κατά την Θεία Λειτουργία της Πρωτοχρονιάς στους Ιερούς και τις Ιερές Μονές

31/12/2011

Ρωσικά ξένα και παράδοξα περί την υπόθεση Εφραίμ

Από τα πολλά ξένα και παράδοξα που ακούγονται αυτές τις ημέρες με αφορμή την προφυλάκιση του ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, είναι και τα παρακάτω, για τα οποία ζητώ την συνδρομή σας, αγαπητοί συνοδίτες, καθώς μόνος μου αδυνατώ να τα ερμηνεύσω

31/12/2011

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας στην Ι.Μ.Λαγκαδά

Μέσα σε κλίμα χαράς και εορταστικής ατμόσφαιρας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή της κοπής της πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, ευλόγησε τη Βασιλόπιτα παρουσίᾳ του Δημάρχου Λαγκαδά κ. Ιωάννου Αναστασιάδη, των τοπικών, των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών της περιοχής, σύσσωμου του κλήρου της Μητροπόλεως και των μελών των Ερανικών Επιτροπών και Φιλοπτώχων Ταμείων των Ενοριών.

31/12/2011

Η συμβολή της Εκκλησίας στην Εθνική Οικονομία της χώρας μας

Σε τούτη την πρώτη ημέρα της Πρωτοχρονιάς του καινούργιου χρόνου 2012, έκρινα ότι είναι πολύ επίκαιρο ένα θέμα για μια πρώτη διαπραγμάτευση και ενημέρωση της κοινής γνώμης, επειδή αυτό το θέμα έχει σχέση με την οικονομία της Εκκλησίας της Ελλάδος και μάλιστα σε μια εποχή, που τα οικονομικά ζητήματα διεκδικούν την αποκλειστική προτεραιότητα του ενδιαφέροντος όλης της ελληνικής κοινωνίας.

31/12/2011

Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως για την Πρωτοχρονιά του 2012

Ο άνθρωπος αντιμετωπίζει το χρόνο ως αυτονόητο παράγοντα της ζωής και νομίζει ότι τον γνωρίζει. Όταν όμως συμβεί να διερωτηθεί για τη φύση του και θελήσει να την προσδιορίσει, διαπιστώνει την άγνοια και την αδυναμία του. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο σε προσωπικό, αλλά και σε πανανθρώπινο επίπεδο. Οι αρχαίοι Έλληνες ζούσαν το χρόνο ως αυτονόητο δεδομένο χωρίς να πολυπραγμονούν για την ταυτότητά του. Οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι και γενικά ο εξωβιβλικός κόσμος αποδέχονταν την κυκλική θεώρηση του χρόνου.

31/12/2011

Μήνυμα του Μητροπολίτη Κεφαλληνίας με την ευκαιρία της νέας χρονιάς

Επιθυμώ, στην αρχή αυτού του χρόνου, να σας εκφράσω τις πιο θερμές ευχές μου, για έναν ευλογημένο από τον Θεό και ευτυχισμένο χρόνο, με υγεία, χαρά και προκοπή. Κάθε χρόνος που περνάει αφήνει πίσω του επιτυχίες και αποτυχίες, επιδιώξεις και ανεκπλήρωτα όνειρα, χαρές και λύπες.

31/12/2011

 

Ο Γέροντας Εφραίμ και ο νέος πανσλαβισμός

Η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου διχάζει την κοινή γνώμη: σκάνδαλο για πολλούς, διωγμός εναντίον της εκκλησίας για κάποιους άλλους. Με το παρόν άρθρο θέλω να υπερβώ τον ορυμαγδό των φωνασκιών και των εντυπώσεων, για να φωτίσω, όσο μπορώ, τα γεγονότα μετά την προφυλάκιση του Καθηγουμένου π. Εφραίμ, και ιδιαίτερα την ρωσική παρέμβαση.

30/12/2011

Στόχος η Εκκλησία και η Θρησκεία;

Παρακολουθώ τα γενόμενα των χριστουγεννιάτικων ημερών και βέβαια πολλά τα ερωτήματα εκ των γενομένων. Τελικά η κοινωνία των πολιτών και η πολυπολιτισμικότητα θεσμοθετούνται με προοπτική να στοχοποιηθεί η Εκκλησία και κατ’ επέκταση να διωχθεί η θρησκεία στην Ελλάδα και ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Πώς άλλως μπορεί να ερμηνευθεί η ελεύθερη διακίνηση όλων των άλλων, εννοώ των περί την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου δοσοληψιών, αλλά και των άλλων με τα τόσα άλλα; Με τις εξεταστικές των πραγμάτων επιτροπές της Βουλής μας, με την ασυλία, με τις γενναίες κρατικές κομματικές επιχορηγήσεις, με τα πολλά, τα ποικίλα, τα ωραία, με «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, μου τα πες με το πρώτο σου το γάλα …μάνα μου Ελλάς…».

30/12/2011

Επιστολή Εδέσσης Ιωήλ στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου για τον ηγούμενο Εφραίμ

Επιστολή προς την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου για την υπόθεση του ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ, απέστειλε ο Μητροπολίτης Εδέσσης Ιωήλ. “Δώσατε λύσιν, διότι ο λαός της Ελλάδος, ως άλλοι ένορκοι, ίσως διαφορετικά εκτιμήσουν την υπόθεσιν αυτήν και σχηματίσουν αντίληψιν δια τους δικαστικούς όχι ορθή αλλά ούτε και κολακευτική”, σημειώνει ο Μητροπολίτης Εδέσσης.

30/12/2011

O Ξάνθης Παντελεήμων για τον Ηγούμενο Εφραίμ

Ακολουθεί δήλωσή του Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονα για την υπόθεση του Καθηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ: Με αφορμή τον θόρυβο που ξέσπασε από την προφυλάκιση του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, Αρχιμανδρίτου Εφραίμ, θα ήθελα να σας καταστήσω κοινωνούς των παρακάτω σκέψεων και απόψεών μου

30/12/2011

Το πρώτο κονσέρτο της Βυζαντινής Χορωδίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Με ήχους εκκλησιαστικούς και μελωδίες από τα βάθη των αιώνων πλημμύρισε το Κάρνεγκι Χολ (Weill Recital Hall) της Νέας Υόρκης η Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής στο πρώτο της κονσέρτο, το βράδυ της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου, με τίτλο «Ασμα Καινόν: Ψαλμωδία της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας». Για πρώτη φορά ακούστηκε σε μια από τις κορυφαίες αίθουσες συμφωνικής μουσικής στον κόσμο το Ευαγγέλιο του Εσπερινού της Αγάπης στην ομηρική διάλεκτο, ενώ σε μια μοναδική μουσική σύμπραξη η Αρχιεπισκοπική Χορωδία Νέων εισήγαγε το κοινό στο εορταστικό κλίμα των άγιων ημερών των Χριστουγέννων.

30/12/2011

Οι εκλογές ως προαίσθημα…

Προξενεί θλίψη το γεγονός ότι το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ουσιαστικά αναγκάζεται να επέμβει όχι τόσο σε μια ποινική υπόθεση, όσο να παίξει τον άχαρο ρόλο του κομπάρσου στην προσπάθεια του Πατριαρχείου Μόσχας να εμφανιστεί στην υπόθεση του Εφραίμ ως ο υπερασπιστής ολοκλήρου του Αγίου Όρους, εκμεταλλευόμενο όχι μόνο την αγανάκτηση των μοναχών αλλά, όπως πιστεύει, και την σώφρονα σιωπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, έχει λάβει προ πολλού τις ανάλογες εκκλησιαστικές αποφάσεις επί του ζητήματος.

30/12/2011

“Συμπαραστεκόμαστε στο Γέροντά μας”

Οι άγιες ημέρες των Χριστουγέννων είναι αφορμή να αφήσουμε να γεννηθεί μέσα μας το θείο Βρέφος της Βηθλεέμ και να δώσουμε αγάπη στους πονεμένους συνανθρώπους μας και μάλιστα στα μικρά και άπορα και ορφανά παιδιά, όπως κάνουν αρκετοί στη Κύπρο βοηθώντας τα παιδιά της Αφρικής.

30/12/2011

“Κύριε, άσε μας στην τύχη μας…”

Με αισθήματα θλίψης, είδαμε στις τηλεοράσεις να εκτυλίσσεται η σύλληψη του αιώνα!!! Η Ελλάδα, μπορεί να κοιμάται (;) ήσυχη… Στο σκάνδαλο δρομολογείται η λύση. Τώρα, μπορούμε να γνωρίζουμε πως τα πράγματα στον τόπο μας θα πάνε καλύτερα…. Θα πάνε όμως ;

30/12/2011

Η Εργασία ως απαιχμαλωσία από τον εγωκεντρισμό

Τo νέο βιβλίο του πολυγραφότατου Aρχιμανδρίτη, Iεροκήρυκα της I. Μ. Πατρών και διδάκτορα της Θεολογίας, π. Κυρίλλου Κωστοπούλου έρχεται να δώσει απάντηση σε καυτά ερωτήματα που αφορούν στο πιο φλέγον για κάθε Έλληνα – και όχι μόνο – ζήτημα, την εργασία.

30/12/2011

 

Ευχαριστίες Ξάνθης Παντελεήμονα για τις προσφορές αγάπης

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τους πολλούς ανωνύμους συμπολίτες μας, οι οποίοι μαζί με την Γαλακτοβιομηχανία «Ροδόπη», τα Ζαχαροπλαστεία «Νικολαΐδη» και «Παπαπαρασκευά», τα Καταστήματα Υπεραγορών «Φθηνή Αγορά-Δουκίδη», «Carrefour», και «Μασούτης», την Ένωσιν Ελλήνων Εφοπλιστών, τα οινοποιοία «Κτήμα Βουρβουκέλη» και «Κτήμα Σγουρίδη», Σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως του Νομού μας, τα ιδιωτικά Σχολεία «ΑΞΙΟΝ» και Πολιτιστικούς Συλλόγους της πόλεως μας, ευγενικώς και αθόρυβα προσέφεραν πλήθος προϊόντων τα οποία διετέθησαν, εις την Τράπεζαν της Αγάπης της Ιεράς Μητροπόλεως και δια την προετοιμασία δεμάτων προς ενίσχυσιν των ενδεών αδελφών της ακριτικήν περιοχής μας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, αποδεικνύοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την αγάπην τους δια την τοπικήν μας κοινωνίαν, κατά την δύσκολη αύτη συγκυρίαν την οποίαν διανύει η πατρίδα.

29/12/2011

Χριστουγεννιάτικη εορτή Κατηχητικών Σχολείων στην Αργολίδα

Η εκδήλωση έγινε στο πνευματικό κέντρο της ενορίας Ζωοδόχου πηγής Δαλαμανάρας. Περιελάμβανε Ποιήματα Κάλαντα και τραγούδια από τα παιδιά των κατηχητικών καθώς και Δώρα και κεράσματα από τους διοργανωτές. Κατά την εορτή των κατηχητικών τα μικρά παιδιά έψαλλαν εκκλησιαστικούς ύμνους τραγούδησαν διάφορα τραγούδια και έπαιξαν ένα θεατρικό δρώμενο με θέμα την γέννηση του κυρίου μας. Κατόπιν ακολούθησε επίκαιρη ομιλία απόν την εκπρόσωπο του συλλόγου Η αγκαλιά την κα. Χ. Φιλιππή καθώς και τον ιερέα της ενορίας στην Δαλαμανάρα πατέρα Ιωάννη Καλαϊτζή.

29/12/2011

Η γιορτή των νηπίων στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου εκ Μετσόβου Τρικάλων

Κοντά στα παιδιά της Ενορίας του, του Αγίου Νικολάου εκ Μετσόβου για άλλη μια φορά ο πατέρας Δημήτριος Κυρίτσης, διοργάνωσε και φέτος με αφορμή την εορτή «των υπό Ηρώδου αναιρεθέντων 14.000 νηπίων εν Βηθλεέμ» μια ξεχωριστή εκδήλωση.

29/12/2011

Γλυφάδας Παύλος: “Η Πολιτεία δυστυχώς περίτρανα απέδειξεν αδυναμίαν να αποδώσει το δίκαιον”

O Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλος επισκέφθηκε την Πέμπτη 29/12/2011 το πρωί, τον δέσμιο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντα Εφραίμ, στις φυλακές Κορυδαλλού οπου κρατείται. Ο Σεβασμιώτατος, πριν εισέλθει εντός του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού, εξέφρασε και προφορικώς την συμπαράστασή του, προς τον δοκιμαζόμενο Γέροντα Εφραίμ

29/12/2011

Επιστολή Σπάρτης Ευσταθίου υπέρ του Ηγουμένου Εφραίμ

Επιστολή υπερ του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντός Εφραίμ, απέστειλε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.Ιωάννη Τέντε, ο Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος. “Πως είναι δυνατό να φυλακίζεται ένας έντιμος κληρικός με μια δραστηριότητα αξιοθαύμαστη, εντός και εκτός του Αγίου Όρους, για εγκληματικές ενέργειες όχι που διέπραξε, αλλά που πρόκειται να διαπράξει;”, διερωτάται ο Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος.

29/12/2011

Η σχετικότητα του χρόνου, μπροστά στη βεβαιότητα της Αιωνιότητας

Κάθε χρόνο με χαρά και ανυπομονησία, περιμένουμε τον ερχομό του νέου έτους. Όμως ο καινούργιος χρόνος δεν θα έλθει ποτέ. Ο νέος χρόνος θα είναι ακριβώς όπως και ο παλαιός. Στην πραγματικότητα ο νέος χρόνος θα είναι ο παλαιός χρόνος. Αφού άλλωστε ο χρόνος δεν υπάρχει. Είναι ένα συμβατικό φυσικό μέγεθος ανθρώπινης επινόησης και κατασκευής, δίχως οντότητα. Η ανακαίνιση του χρόνου μπορεί να συμβεί μόνο σε υπαρξιακό-βιωματικό επίπεδο. Ο χρόνος γίνεται νέος, με θετικές αλλαγές, με την επιτυχία, τον έρωτα και την αγάπη.

29/12/2011

Πέτρας Νεκτάριος: Μια άλλη φωνή για το Βατοπέδι

Η αγάπη μου προς τον μοναχισμό και την Εκκλησία, μου υπαγορεύουν το καθήκον να λάβω μέρος σ’ αυτό το πάνελ της συζήτησης για το θέμα της προφυλάκισης του Ηγουμένου Εφραίμ. Θεώρησα υποχρέωσή μου να εξαγορεύσω τον λογισμό μου. Εξ αρχής λέγω ότι είμαι από εκείνους, που έχουν γράψει κατ’ επανάληψη στον Ηγούμενο και του έχουν συμπαρασταθεί, ευκαίρως δε ακαίρως στις ομιλίες μου τον υπερασπίζομαι. Μάρτυς μου ο Θεός, δεν ψεύδομαι.

29/12/2011

Παρέμβαση Μόσχας Κύριλλου σε Παπούλια για το Γέροντα Εφραίμ

Η ευθεία παρέμβαση της Ρωσίας στα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας συνεχίζεται και μάλιστα πλέον φαίνεται ότι κινείται σε ανώτατο πολιτειακό επίπεδο. Μετά την ανακοίνωση  του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και την ελληνική απάντηση  για την προφυλάκιση του γέροντα Εφραίμ του Βατοπεδινού, τη σκυτάλη πήρε ο ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος.

29/12/2011

Χριστούγεννα στην ακριτική Νίσυρο

Με την αγάπη και την πατρική ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου αλλά και την παρουσία του ιδιαίτερα αγαπητού στο νησί   Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου  κ. Ναθαναήλ εορτάστηκε στην ακριτική Νίσυρο η  Γέννηση του Θεανθρώπου.

29/12/2011

 

Ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για τα επεισόδια στη Βασιλική της Γεννήσεως

Την Τετάρτην, 15ην /28ην Δεκεμβρίου 2011, έλαβε χώραν συμφώνως προς το ισχύον προσκυνηματικόν καθεστώς το ετήσιον σάρωμα της Βασιλικής της Γεννήσεως εις Βηθλεέμ υπό των τριών Μειζόνων Κοινοτήτων, των Ορθοδόξων Φραγκισκανών και Αρμενίων.Εις το σάρωμα – καθάρισμα τούτο συμμετέσχον οι Αγιοταφίται παντός βαθμού, προσελθόντες εγγύθεν και μακρόθεν, παρέστη δε επιβλέπων αυτοπροσώπως η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος Γ’.

28/12/2011

Μεταφορά Ιερού Λειψάνου του Μ.Βασιλείου στον Λαγκαδά

Η πόλις του Λαγκαδά υπεδέχθη, μέσα σε κλίμα κατανύξεως, το λείψανο (δεξιά χείρα) του Μεγάλου Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας, το οποίο και φυλάσσεται εις το Συνοδικό Μέγαρο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

28/12/2011

“Μέσα από αυτήν την δοκιμασία θα ωφεληθούν πολλές ψυχές”

Την συμπαράστασή του στον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου εκφράζει με επιστολή του ο Μητροπολίτης Νευροκοπίου Ναθαναήλ, του Πατριαρχείου Βουλγαρίας.”Δοκίμαζόμεθα σκληρά και Εσείς αλλά και εμείς εδώ στην Βουλγαρία. Ο αγώνας είναι σκληρός και δύσκολος διότι το κακό έχει με το μέρος του όλα τα μέσα επικοινωνίας και η χειραγώγηση της κοινής γνώμης γίνεται πολύ πιο εύκολη γι αυτούς”, αναφέρει ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ.

28/12/2011

Ο Μητροπολίτης Ταμασού καλεί τον λαό σε προσευχή για να λάμψει η αλήθεια

Για το αίσιο τέλος της δεινής δοκιμασίας της Αδελφότητας της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου προσεύχονται ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, Κληρικοί, Μοναχοί, Μοναχές καθώς και πιστοί αυτής της εκκλησιαστικής επαρχίας της Κύπρου. «Με θλίψη παρακολουθούμε τις εξελίξεις, σχετικά με την προφυλάκιση του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτη Εφραίμ», αναφέρει, σε γραπτή δήλωσή του, ο Μητροπολίτης Ταμασού.

28/12/2011

Εφραίμ δέσμιος…

Ειλικρινά θλιβόμαστε που το Συμβούλιο Εφετών έκρινε προφυλακισταίο τον Ηγούμενο της Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, τον Αδελφό π. Εφραίμ. Έναν άνθρωπο που με την έως τώρα πορεία του στην Αγία μας Εκκλησία και την αγία βιωτή του ενέπνευσε υπέρ τους εκατό νέους άνδρες και τον ακολούθησαν στην ασκητική οδό, και ζουν μαζί του στο Ιστορικό Μοναστήρι του Βατοπαιδίου, συνεχιστές των μεγάλων Πατέρων και ασκητών που κοσμούν την ιστορική πορεία αυτής της Μονής και του Αγιορειτικού Μοναχισμού.

28/12/2011

Αλλαγή του Χρόνου με Αγρυπνία στην Αλεξανδρούπολη

Μοναδική ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να περάσουν με έναν διαφορετικό, πνευματικό τρόπο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δίδει για πρώτη φορά φέτος, η Ιερά Μητρόπολις Αλεξανδρουπόλεως. Έτσι, το βράδυ του Σαββάτου 31 Δεκεμβρίου 2011, θα τελεσθεί Αγρυπνία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου την ώρα που θα αλλάζει ο χρόνος.

28/12/2011

Κερκύρας Νεκτάριος: “Ας γκρεμίσουμε ο,τι μας αποξένωσε από την αλήθεια”

“Ας μην φοβηθούμε τις δυσκολίες. Ας γκρεμίσουμε ο,τι μας αποξένωσε από την αλήθεια, νοοτροπίες αμαρτωλές, τρόπους ζωής που μας ξεγέλασαν, ιδέες που μας απογοήτευσαν”, σημειώνει στο μήνυμα του, με την ευκαιρία της εορτής της Πρωτοχρονιάς και της εισόδου στο 2012, ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος.

28/12/2011

Δικαστική μάχη Πειραιώς Σεραφείμ κατά της ανέγερσης Τζαμιού

Τον ενανθρωπήσαντα Θεόν «ίνα ο άνθρωπος Θεός γένηται» λυσσωδώς επολέμησεν δια των μισθάρνων οργάνων του ο βύθιος δράκων και αλάστωρ δαίμων. Επί δύο χιλιάδες μαρτυρικά χρόνια με το δόρυ η τη γραφίδα απεπειράθησαν οι ανά τους αιώνες διώκται να απομειώσουν το θεανδρικό πρόσωπο του προφητευθέντος υπό των αγίων Πατριαρχών και Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης Σωτήρος του κόσμου και μόνου αληθούς Μεσσίου με εκτρωματικές μορφές τον αιρεσιάρχη Άρειο το 325 μ.Χ., τον άραβα έμπορο Μωάμεθ του Αμπνταλάχ και της Άμινα Μπιντ Ουαχάντ το 570 μ.Χ. και τον Charles Russell το 1870 ιδρυτή της φυλλαδικής μετοχικής εταιρείας Σκοπιάς του Πύργου των Μαρτύρων του Ιεχωβά.

28/12/2011

Υπουργείο Εξωτερικών: «Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις»

«Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις». Με αυτόν τον απόλυτα σαφή τρόπο το Υπουργείο Εξωτερικών της Πατρίδας μας απάντησε στην τοποθέτηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία η απόφαση για φυλάκιση του Καθηγουμένου της Ι.Μ.Βατοπαιδίου, Γέροντος Εφραίμ, γίνεται πριν τη δικαστική διερεύνηση και δεν συμβαδίζει με τις αποφάσεις και συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου με μακρά δημοκρατική παράδοση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του ΥπΕξ κ.Δελαβέκουρας.

28/12/2011

 

Ι.Μ.Κονιδάρης: «Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου καλείται να ασκήσει αναίρεση για τον Εφραίμ»

O Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Ι.Μ.Κονιδάρης κληθείς από το Amen.gr και τον Νίκο Παπαχρήστου, να σχολιάσει την απόφαση για την προφυλάκιση του Ηγουμένου Εφραίμ δήλωσε τα ακόλουθα: «Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, με την οποία ήρθη η διαφωνία μεταξύ Ανακριτού και Εισαγγελέα για την προσωρινή κράτηση του Αρχιμανδρίτη κυρίου Εφραίμ, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, υπέρ της απόψεως της Ανακρίτριας εξήντλησε κάθε όριο αυστηρότητας

24/12/2011

Ευχές Διδυμοτείχου Δαμασκηνού μέσα από το Ράδιο Έβρος (VIDEO)

Τις ευχές του αλλά και το μήνυμα των Χριστουγέννων έστειλε μέσα από την συχνότητα του Ράδιο Έβρος ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκήνος στην εκπομπή της Σούλας Καπετανίδου “Ματιές Στην Ενημέρωση”.

24/12/2011

Τα Κάλαντα στον Μητροπολίτη Μαντινείας Αλέξανδρο

Με πολλή χαρά εδέχθη και φέτος ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, στο Επισκοπικό Μέγαρο τους νέους και τις νέες της Τριπόλεως, όπου έψαλαν τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα.Ακολούθησαν η μπάντα του Στρατού, η Φιλαρμονική του Δήμου Τριπόλεως, οι νέοι και οι νέες του Χορευτικού Συλλόγου Τριπόλεως, τα παιδιά της Λαογραφικής Εστίας Τριπόλεως, τα παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, η παιδική και η Παραδοσιακή Μικτή Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας και άλλοι.

24/12/2011

Φρουρούμενος στο κελί της Μονής ο Γέροντας Εφραίμ

Φρουρούμενος στη Μονή Βατοπεδίου παραμένει έως την αποθεραπεία του ο ηγούμενος Εφραίμ, μετά την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών. Ο ηγούμενος της μονής Βατοπεδίου παραμένει κλινήρης, καθώς σύμφωνα με τους γιατρούς του ιατρικού κέντρου Καρυών, έχει εμφανίσει υψηλό πυρετό και απορύθμιση του σακχάρου.

24/12/2011

Ο Δημητριάδος κοντά σε ασθενείς και γέροντες

Το Γηροκομείο και το Νοσοκομείο Βόλου επισκέφτηκε σήμερα το πρωί, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, προκειμένου να βρεθεί κοντά στους γέροντες και στους ασθενείς και να τους ευχηθεί ενόψει της εορτής των Χριστουγέννων.

24/12/2011

Κάλαντα και ευχές για τον Λαγκαδά Ιωάννη

Μέσα σε χαρούμενη Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης υποδέχθηκε στην Αίθουσα του Θρόνου, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, παιδιά που έψαλαν τα κάλαντα καθώς και πλήθος κόσμου που επιθυμούσε να υποβάλει εόρτιες ευχές στο Σεπτό μας Ποιμενάρχη.

24/12/2011

Τα θέματα της Εκκλησίας στο επίκεντρο της συνάντησης Πρωθυπουργού-Αρχιεπισκόπου

Εθιμοτυπική συνάντηση είχαν σήμερα το πρωί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και ο Εξοχώτατος Πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος. Αντάλλαξαν ευχές για τα Χριστούγεννα και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για ζητήματα συνεργασίας της Εκκλησίας με την Πολιτεία. Μετά το πέρας της συνάντησης έκαναν δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στα θέματα που συζήτησε με τον Πρωθυπουργό.

24/12/2011

Τα έψαλλαν… στον Μεσσηνίας

Τα Κάλαντα ψάλλουν από το πρωί σήμερα , στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, μέλη διαφόρων συλλόγων της Μεσσηνιακής Πρωτεύουσας, παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων και εκατοντάδες μικροί μαθητές . Μία ιδιαίτερη έκπληξη επεφύλαξαν στον Σεβασμιώτατο οι υπάλληλοι της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας όταν πρώτοι το πρωί του έψαλλαν τα κάλαντα, τελειώνοντας με την φράση « σ’αυτό το σπίτι που ‘ρθαμε πέτρα να μη ραγίσει και ο καλός δεσπότης μας χρόνια πολλά να ζήσει».

24/12/2011

Προβληματισμός Ιερωνύμου για την απόφαση για ηγούμενο Εφραίμ

Έμμεση στήριξη στον ηγούμενο Εφραίμ παρέχει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος ο οποίος, κατά πληροφορίες, σχολιάζοντας την τροπή της υπόθεσης, ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου των Εφετών, εξέφρασε τον σεβασμό του προς τον Θεσμό της Δικαιοσύνης αλλά συνάμα και τον προβληματισμό του για την χρονική στιγμή, δηλαδή προ των εορτών των Χριστουγέννων, που αυτή ελήφθη.

24/12/2011

Κισάμου Αμφιλόχιος: “Τον πλούτο της αγάπης, δεν μπορεί να μας τον στερήσει κανένα μνημόνιο, κανένα.. «κούρεμα»”

«Αυτός που είναι θεϊκά πλούσιος πτωχεύει. Πτωχεύει γιατί λαμβάνει την δική μας φθαρτή και θνητή ανθρώπινη σάρκα, προκειμένου να πλουτίσουμε εμείς από την δική Του θεότητα. Αυτός που είναι πλήρης χάριτος κενούται, προκειμένου εμείς να γεμίσουμε από την δική Του πληρότητα. Ποιος είναι άραγε ο πλούτος της αγαθότητος αυτής; Ποιό είναι αυτό το μυστήριο που με αφορά; Εγώ όταν πλάσθηκα, μετέλαβα της Θείας Εικόνος και δεν την εφύλαξα. Τώρα Εκείνος μεταλαμβάνει την δική μου σάρκα για να σώσει την εικόνα και να αθανατίσει την ανθρώπινη σάρκα μου». Με τους γλαφυρούς αυτούς λόγους ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος περιγράφει το μέγα μυστήριο της Ενσαρκώσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, της ελεύσεως και πάλι της Θείας αγάπης στον κόσμο, της Παναγάπης.

24/12/2011