Τα 10,6 δισ δολάρια των πολυεθνικών για εξαγορές

Η Τουρκία είναι διχασμένη μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Ουκ ολίγοι από τους Δυτικούς όμως δεν τη θέλουν στην ΕΕ και πολλοί από τους γείτονές της στη Μέση Ανατολή τη βρίσκουν υπερβολικά κοσμική για τα γούστα τους. Αυτή ακριβώς η ιδιάζουσα ταυτότητά της, που είχε γοητεύσει τους ταξιδευτές του παρελθόντος, θεωρείται τώρα το μεγαλύτερο ατού της από κάθε λογής μπίζνεσμαν. Η γειτονική χώρα δεν έχει καμιά σχέση με την κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη, ενώ η σταθερή κυβέρνηση του πατερούλη Ερντογάν της δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Μέση Ανατολή.

Το 2011 πολλές πολυεθνικές εξαγόρασαν τουρκικές εταιρείες δίνοντας συνολικά περί τα 10,6 δισ. δολάρια, ενώ το 2010 εξαγορές και συγχωνεύσεις επί τουρκικού εδάφους άγγιξαν τα 25,6 δισ., όταν μια δεκαετία πριν ήταν μόλις 1,1 δισ.

Για την JPMorgan Chase η Τουρκία «αναπτύσσεται γρήγορα, άρα είναι απόλυτα λογικό να προσελκύει ξένους επενδυτές». Το 2011 το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 8%. Και όπως επισημαίνει ο Ρίτσαρντ Εβανς της δικηγορικής εταιρείας Allen & Overy που άνοιξε γραφεία στην Κωνσταντινούπολη τον Δεκέμβριο για να εκμεταλλευτεί όλο αυτόν τον οίστρο εξαγορών και συγχωνεύσεων: «Θα γίνουν και πολλές ιδιωτικοποιήσεις. Σε υποδομές, τράπεζες και ενέργεια. Τώρα η Τουρκία είναι πολύ πιο ελκυστικό μέρος για μπίζνες από ό,τι η Ελλάδα ή η Ισπανία».

ΤΑ ΝΕΑ