ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Από τον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο-GREEKAMERICANNEWSAGENCY/ PROTOTHEMA.GR

Νέα Υόρκη. Σε ένα πάρα πολύ  σκληρό παιχνίδι «Bras De Fer» μεταξύ IMF και  IIF εδώ και 20 ημέρες εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για το ελληνικό  PSI(απομείωση του δημόσιου ελληνικού χρέους). Ένα παιχνίδι για πολύ  γερά νεύρα και δυνατούς παίχτες. Ένα παιχνίδι με θεατή   κυρίως για την αδύναμη  ελληνική πλευρά και  τον Έλληνα Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο που  δίνει  μάχη με τον χρόνο κολλημένο κυριολεκτικά στο ακουστικό του βρισκόμενος σε συνεχή επικοινωνία με τον επικεφαλής του IIF Charles Dallara. Παλαιό φίλο και γνώριμο από προηγούμενες μεταξύ τους συνεργασίες,  ο οποίος τον ενημερώνει διαρκώς-πολλές φορές δυο και τρεις φορές την ημέρα – για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τα προβλήματα, τις δυσμενείς κατά περίπτωση εξελίξεις(αποχωρήσεις από τις διαπραγματεύσεις εκπροσώπων διαφόρων τραπεζικών fund όπως της Ισπανίας κ άλλων που φαίνεται πως τελικά θα αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις πριν την ολοκλήρωση τους με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει,  αλλά και τις καθημερινές εντάσεις-μεταξύ IMF & IIF- που επικρατούσαν μέχρι και  αργά χτες(5 Ιανουαρίου) βράδυ που ξαφνικά οι διαπραγματεύσεις φάνηκε προς στιγμή να  έδειξαν μια ελάχιστη πρόοδο.

charles_dallarasΠρόοδο που έχει να κάνει με  εμφανή οπισθοχώρηση  των εκπροσώπων του IMF που έχουν φτάσει-εδώ και πολλές ημέρες – να ζητούν κούρεμα μέχρι και 80% !  Αίτημα που αν τελικά ισχύσει, αυτό πρακτικά  σημάνει ότι τινάζεται στον αέρα η συμφωνία- άρα και όλα όσα την συνοδεύουν δηλαδή η υπέρ δόση των 130δις- και επομένως  υποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις του επικεφαλής του IIF  Charles Dallara ο οποίος καθημερινά φαίνεται να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί μεταξύ του ινστιτούτου που αντιπροσωπεύει, του IMF αλλά και του Λουκά Παπαδήμου.  Τον Έλληνα Πρωθυπουργό  ο οποίος με δραματικούς τόνους φέρεται να περιγράφει στον καθημερινό συνομιλητή του Charles Dallara  τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει από την πλευρά του στο εσωτερικό της Ελλάδος  έχοντας ουσιαστικά μείνει μόνος να χειρίζεται προσωπικά το κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων με τον Υπουργό Εθ. Οικονομίας  κ. Ευάγγελο Βενιζέλο απλά να παρακολουθεί το τεχνικό μέρος της διαδικασίας μαζί με τον υπεύθυνο του οργανισμού για την διαχείριση του ελληνικού χρέους κ. Τ. Χριστοδούλου  και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, προσπαθώντας να  πείσει πάση θυσία, τον συνομιλητή του-Charles Dallara- για την επιτυχία και την ολοκλήρωση του ελληνικού PSI “γιατί αλλιώς οι ώρες που περιμένουν την Ελλάδα  είναι κάτι περισσότερο από δύσκολες. Οδυνηρές”.

 

Από την πλευρά του το IMF με σειρά διαρροών προς τον Αμερικάνικο και διεθνή Τύπο-κυρίως προς την WSJ-  πιέζει για μεγαλύτερο κούρεμα το οποίο θα ξεπερνά και το 75% αγγίζοντας το 80%.

Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω δημοσιεύματα  που έκαναν λόγω για μεγαλύτερο  του 50% κούρεμα του Ελληνικού χρέους.

Γεγονός και    εξέλιξη που μοιραία(αν συμβεί) θα σημάνει για την Ελλάδα πιστωτικό γεγονός δηλαδή άτακτη πτώχευση αλλά χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα σημαίνει και επιστροφή στην δραχμή, αφενός και αφετέρου άμεση ενεργοποίηση της συμφωνίας της δανειακής σύμβασης –ΜΝΗΜΟΝΙΟ 1- και ειδικά των άρθρων(4 και 14)  που αφορούν τις εμπράγματες εγγυήσεις της Ελλάδας προς τους δανειστές με ότι αυτό συνεπάγεται…  Αρκεί να θυμηθούμε μόνο τι ζητούσαν όταν ήταν σε εξέλιξη αυτή η συζήτηση, περί εμπράγματων εγγυήσεων, διάφορες χώρες. Μέχρι και τον Παρθενώνα είχαν βάλει στο σφυρί εκτός από τα ελληνικά νησιά.

Ένα καθημερινό  σκληρό παιχνίδι που περιλαμβάνει στο παρασκήνιο  εκτός από πιέσεις εκ μέρους του IMF για μεγαλύτερο  από το 50% κούρεμα,  φτάνοντας το 70 και το 80%.  Θέση που βρίσκει σθεναρά αντίθετους τον Charles Dallara  και συνολικά τους εκπροσώπων των τραπεζών(IIF) οι οποίοι εμμένουν στην συμφωνία της 26ης /27ης Οκτωβρίου. Ένα σκληρό παιχνίδι με   διαρροές προς τον διεθνή τύπο εκ μέρους του IMF για μεγαλύτερο κούρεμα από την συμφωνία της 26ης / 27ης Οκτωβρίου  με δημοσιεύματα κυρίως προς την WSJ-τα οποία εν συνεχεία αναπαράγονται με απίστευτη ταχύτητα.   Σενάρια και αναλύσεις από εκθέσεις τα οποία  από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι και τα πρώτα 24ωρα του 2012 διέρρεε διαρκώς  σενάρια καταστροφολογίας για την Ελλάδα τονώνοντας τα παιχνίδια  κερδοσκοπίας εις βάρος της χώρας  που παίζονται καθημερινά στις διεθνείς  αγορές.

Διαρροές που ανάγκασαν τρεις  φορές μέχρι σήμερα, από την αρχή των διαπραγματεύσεων, τον επικεφαλείς του IIF Charles Dallara  να παρέμβει, με ανακοινώσεις και προσωπικές δηλώσεις, δείχνοντας αφενός το σκληρό παρασκήνιο που εξελίσσεται  ειδικά κατά την τελευταία προχθεσινή του ανακοίνωση όταν στην Ουάσιγκτον την Δευτέρα 2 και την Τρίτη 3 Ιανουαρίου ανέβηκαν οι τόνοι  αναγκάζοντας τον κ. C. Dallara να εκδώσει την  3η κατά σειρά  ανακοίνωση του.

Μια ανακοίνωση που στόχο είχε  αφενός  να καθησυχάσει την Ελληνική πλευρά και τον Έλληνα Πρωθυπουργό  που δικαιολογημένα έχει θορυβηθεί και αφετέρου να στείλει ένα   ηχηρό μήνυμα προς το IMF και τους κύκλους που προωθούν τα σενάρια καταστροφολογίας με κούρεμα μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο του 50% και όσων  προβλέπει η συμφωνία της 26ης / 27ης Οκτωβρίου εξ’ ού και  η συνεχής επίκληση εκ μέρους του κ. Dallara  αυτής της συμφωνίας.

Οι εξελίξεις δυσμενείς, όπως και ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος,  περιέγραψε αρχικά στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του, εν συνεχεία έγινε πιο περιγραφικός προς τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών φορέων και τέλος αρκετά δραματικός  προς τα μέλη του πρώτου υπουργικού συμβουλίου(05 01 2012) της χρονιάς, για να τονίσει πως τα προσεχή 24ωρα είναι πολύ κρίσιμα για τις επερχόμενες . Εξελίξεις που θα κρίνουν το μέλλον της χώρας όπως μετ επιτάσεως τονίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος  σε όλους τους τόνους και απολύτως δικαιολογημένα και με ύφος δραματικό, γιατί εκείνος γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει και τι έρχεται.  Από την άλλη πλευρά του ατλαντικού ο επικεφαλής των εκπροσώπων των τραπεζών Charles Dallara, ο οποίος είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Λουκά Παπαδήμο καθημερινά, προσπαθεί, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που βάζει κυρίως το IMF, να ισχύσει η συμφωνία της 26ης / 27ης Οκτωβρίου  2011, η απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 50% και μόνον,  για αυτό στην προσπάθεια του αυτή παράλληλα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Λ. Π. μιλάει και με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζύ ο οποίος φαίνεται, ακριβώς γιατί για ευνόητους λόγους η Γαλλία δεν θέλει την πτώχευση της Ελλάδος παρά τις πιέσεις των Γερμανικών συμφερόντων, φέρεται κατά τον Charles Dallara να έχει βοηθήσει αρκετά.  Δεν αποκλείει μάλιστα τα προσεχή 24ωρα, και πάντως πριν τις 16 Ιανουαρίου,  να επισκεφθεί τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζύ  στο Παρίσι αλλά και την Άγγελα Μέρκελ στην  Γερμανία ή τις Βρυξέλλες   προκειμένου, αν οι διαπραγματεύσεις δεν σημειώσουν περεταίρω σημαντική πρόοδο-ουσιαστικά έχουν κολλήσει στην εμμονή και επιμονή του IMF για κούρεμα μεγαλύτερο του 75%- για να ζητήσει την αποφασιστική και καθοριστική παρέμβαση τους.

Τα επόμενα 24ωρα είναι πράγματι πολύ κρίσιμα ενώ ακόμα κρισιμότερα θεωρούνται τα προσεχή δυο 48ωρα   για την πορεία των διαπραγματεύσεων για αυτό και ίσως χρειαστεί, κάτι που ο Charles Dallara εξετάζει πολύ σοβαρά και συζητά με στενούς συνεργάτες του,  να μεταβεί στην Αθήνα προκειμένου αφενός να στηρίξει τον Λουκά Παπαδήμο ο οποίος φαίνεται να βρίσκεται εν μέσω συμπληγάδων που βάζουν τα κόμματα που «στηρίζουν» την κυβέρνηση του και προς αυτή την κατεύθυνση διευκολύνοντας τον έλληνα πρωθυπουργό  να καταστήσει και ο ίδιος με μια δημόσια παρέμβαση του ακόμα πιο σαφές το μήνυμα S O S  που εκπέμπει  για την χώρα ο Λουκάς Παπαδήμος, ουσιαστικά προς τους  πολιτικούς εταίρους που στηρίζουν την κυβέρνηση του. Ο ίδιος ο Charles Dallara φέρεται να έχει πει στον έλληνα πρωθυπουργό ότι το σενάριο να τιναχτούν στο αέρα είναι ορατό για αυτό και  κάτι τέτοιο «θα είναι καταστροφικό για την Ελλάδα αν δεν υπάρξει συμφωνία για το PSI». Ενώ από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός  στον οποίο καταλογίζεται –και από τις δυο πλευρές IIF & IMF- σχετική καθυστέρηση στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και τις λήψης επί πλέον μέτρων  και αποφάσεων,   που όμως όλες οι πλευρές γνωρίζουν  ότι οφείλεται στα κόμματα που ουσιαστικά βάζουν εμπόδια με την στάση τους και τους καθημερινούς όρους που θέτουν(βλ. Καρατζαφέρη – Σαμαρά ) ή ακόμα χειρότερα στο πάγωμα κάθε κυβερνητικής πράξης και απόφασης από την πλευρά των υπουργών που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι «μεριμνούν και τυρβάζουν περί άλλων» όπως χαρακτηριστικά  μας έλεγε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.   Ο Charles Dallara έχει ενημερώσει προσωπικά τον έλληνα πρωθυπουργό για το χάος  και την ανοργανωσιά  που επικρατεί στο IFM για το οποίο  χαρακτηριστικά φέρεται να έχει πει στον Λουκά Παπαδήμο  «δεν ξέρουν τι θέλουν»!  Ενώ η εκτίμηση του είναι πως «προσπαθούν να σπρώξουν την Ελλάδα σε μια άτακτη χρεοκοπία» για αυτό και «οι επόμενες 1-2 εβδομάδες είναι πάρα  πολύ κρίσιμες για τις διαπραγματεύσεις».

Η ημερομηνία που θα κρίνει ουσιαστικά την πορεία των διαπραγματεύσεων είναι η Παρασκευή 13 Ιανουαρίου όπου στην συνάντηση που θα υπάρξει μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών –IMF & IIF κτλ -, που μάλλον θα είναι και η τελευταία, και εκεί  «αν δεν επιτευχθεί τελική και οριστική αμετάκλητη συμφωνία για το ύψος της απομείωσης του ελλ. Δημόσιου χρέους, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεπερνά το 50%  με βάση και την  δραματική συμφωνία της νύχτας της 26ης ξημερώματα 27ης Οκτωβρίου, «τότε τινάζονται όλα στον αέρα και η Ελλάδα πάει σε άτακτη ολική χρεοκοπία με ότι αυτό συνεπάγεται»  είναι φράση του Charles Dallara μια από τις τελευταίες  ημέρες του Δεκεμβρίου προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Φράση και λεπτομέρειες από την δραματική  πορεία των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό PSI   του τελευταίου 20ημερου,  που αφηγήθηκε ο Αμερικανός εκπρόσωπος των Τραπεζών στον κ. Λουκά Παπαδήμο και που  μοιάζει να επέδρασαν καταλυτικά ως προς τα όσα είπε δημοσίως σε μηνύματα και παρεμβάσεις του ο κ. Παπαδήμος αλλά και ως προς  όσα πρόκειται και αναμένεται να πει –με ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες – σε κατ ιδίαν συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τους οποίους σκέφτεται και φέρεται να έχει αποφασίσει  να ενημερώσει κατ αρχήν κατά μόνας και εν συνεχεία σε μια κοινή συνάντηση- του πολιτικού συμβουλίου αρχηγών των κομμάτων υπό τον πρόεδρος της Δημοκρατίας – την εβδομάδα που ξεκινά και αρκετά πριν την σύνοδο κορυφής όπου θα πρέπει να είναι έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα…

Το 4ημερο που θα επακολουθήσει της Παρασκευής 13 Ιανουαρίου, μέχρι και την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου,  αν τελικά στο μεσοδιάστημα που θα έχει προηγηθεί  δεν εξευρεθεί οριστική και αμετάκλητη λύση για συμφωνία μεταξύ πιστωτών (IMF) τραπεζών IIF  Ελλάδος και εκπροσώπων της ΕΚΤ, αποτελεί μια τελευταία ευκαιρία και εκεί αναμένεται να είναι δραστικός ο ρόλος Σαρκοζύ και Μέρκελ.  Στο διάστημα που θα προηγηθεί αρχής γενομένης από την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου  ο κύκλος των συνομιλιών μεταξύ των εμπλεκομένων για την διαπραγμάτευση απομείωσης κατά 50% όπως έχει συμφωνηθεί  του ελληνικού δημόσιου χρέους,  θα ενταθεί και εν τέλει θα  κρίνει όλες τις πολιτικές εξελίξεις όχι μόνο στην  Ευρώπη-για το μέλλον του ευρώ αφού οποιαδήποτε δυσμενής εξέλιξη θα αναπόφευκτα θα επηρεάσει αμέσως  Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία –  αλλά και την Ελλάδα σηματοδοτώντας ένα νέο κύκλο πολιτικής  αστάθειας μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές.

Το ερώτημα που τίθεται σε όλους τους πολιτικούς κύκλους σε Ευρώπη και  στην Ελλάδα – που και ξέρουν και γνωρίζουν  πολύ καλά τι συμβαίνει στο παρασκήνιο το οποίο σήμερα αποκαλύπτεται ως προς την πορεία του Ελληνικού PSI- είναι αν η επόμενη ημέρα των εκλογών, οψέποτε γίνουν  τελικά αυτές,  θα βρει την Ελλάδα ενωμένη, εντός ή εκτός ευρώ… λίγη σημασία θα έχει μπροστά στον Αρμαγεδώνα  των καταιγιστικών και δραματικών   εξελίξεων που θα ζήση η χώρα.

Παρακάτω παραθέτουμε μια σειρά από τα πιο χαρακτηριστικά δημοσιεύματα –τα περισσότερα της WSJ- που κάνουν λόγω για πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις και πιέζουν για μεγαλύτερο κούρεμα με πολλά από αυτά να κάνουν λόγω και για 75%.

ALERT: Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ TOY CHARLES DALLARA, ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ  TOY IIF, ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΦΥΓΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012. ΥΣΤΑΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ  ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ PSI ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΜΕΙΩΣΗ (ΚΟΥΡΕΜΑ) ΚΑΤΑ 50% ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ 26ης 27ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Remember Greek PSI?
PSI agreement draws ever closer
Venizelos: Accord Is Near on Greek Debt Swap
Greece negotiates creditor debt-swap deal
Greek debt talks hit trouble as hedge fund walks out
Better offer for the Greek ‘haircut’
Greek debt talks hit snag
Greek Shipping Companies In Difficult Situation
Greece close to bond swap deal, says finance minister
Debt-hit Greece facing crucial month ahead: official
Venizelos: Greece Close to Bond Swap Deal
Greek Debt Restructuring Talks Proceeding Well -Banker
Issues remain in Greek debt talks
Greece’s Creditors Said to Resist Pressure From IMF to Take On More Losses
Fund threatens to sue over Greek bond losses
Greece near debt deal with banks: minister
Athens Is Close to Deal With Creditors
Greece Close To Deal With Creditors On Debt Deal – Fin Min
Greece’s Creditors Said to Resist IMF Push for More Losses
Financial tricks to get out of debt
Greek Talks With Private Creditors Advance – Report
Greek Debt Deal Faces Problems, Spanish Fund Pulls Out -Report
Hedge fund walks out on Greek debt swap talks – sources
Greek borrowing costs rise in 3-month T-bill sale
British law to apply to Greek debt swap deal
Greece Says It Is Close to Deal to Cut Its Debt
Greek finmin says close to bond swap deal
The Greek Default: Are Any Bonds Safe?
Crisis: Greece; Venizelos optimism for swap dampened
Greece borrows for three months at higher rate: Debt agency