Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Μαύρο και… άνεργο θα είναι το έτος 2012 για σχεδόν τρία εκατ. Βρετανούς, όπως υποστηρίζει σε έκθεσή της η βρετανική επαγγελματική ένωση εργαζομένων σε τμήματα διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων (CIPD).

Η εν λόγω ένωση ήρθε να προετοιμάσει τους εργαζομένους (αλλά και τους ανέργους) για τα χειρότερα που έπονται. Χαρακτηριστικά, η CIPD προβλέπει πως το 2012 θα είναι το πιο εφιαλτικό έτος της τελευταίας εικοσαετίας, καθώς «η αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι περισσότερο αδύναμη από κάθε άλλη περίοδο των τελευταίων 20 ετών», όπως σημειώνει ο Τζον Φίλποτ, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της CIPD.

Συγκεκριμένα, η ένωση των εργαζομένων στον κλάδο της διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού προβλέπει πως έως τα τέλη του 2012 ο αριθμός των ανέργων θα έχει εκτοξευθεί στα 2,85 εκατ. και το ποσοστό ανεργίας στο 8,8%, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα από το 1994 και μετά. Αξίζει να σημειωθεί πως η παραπάνω πρόβλεψη είναι περισσότερο δυσοίωνη ακόμη και από τους πρόσφατους «μαύρους» υπολογισμούς του βρετανικού Γραφείου Παρακολούθησης Προϋπολογισμού (OBR) το οποίο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε τον Νοέμβριο, βλέπει την ανεργία να ανεβαίνει στο 8,7% μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Συγκριτικά σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 8,3% και οι άνεργοι υπολογίζονται σε περίπου 2,64 εκατομμύρια. Μάλιστα, από αυτούς, τα 1.027 εκατ. είναι άτομα νέα σε ηλικία (πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νέων σε ηλικία ανέργων από το 1992, οπότε άρχισαν να καταγράφονται τα σχετικά στατιστικά στοιχεία).

«Για κάθε 13 θέσεις που χάθηκαν στο δημόσιο το εξάμηνο Ιουνίου-Νοεμβρίου 2011, μόνο μία θέση δημιουργήθηκε στον ιδιωτικό τομέα», τονίζει χαρακτηριστικά στο BBC ο Τζον Σολτ, διευθυντής της εταιρείας εύρεσης εργασίας Τotaljobs, σύμφωνα με την οποία το 2011 η προσφορά εργασίας μπορεί να αυξήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 8%, αλλά ταυτόχρονα ο αριθμός των αιτήσεων εργασίας αυξήθηκε και αυτός κατά… 42%. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πως για κάθε ανοιχτή θέση που υπάρχει πλέον κάνουν αίτηση κατά μέσο όρο 23 άτομα.

ΕΘΝΟΣ 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η ανεργία σε ιστορικό ΧΑΜΗΛΟ 20ετίας!!!

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Αντίθετα με όλες τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, η Γερμανία συνεχώς ενισχύεται, όπως δείχνουν τα στοιχεία για την απασχόληση που τον Δεκέμβριο έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εικοσαετίας.

Η γερμανική οικονομία αντέχει στην κρίση, με την ανεργία να υποχωρεί τον προηγούμενο μήνα στο 6,8%, από 6,9% τον Νοέμβριο, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό μετά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών το 1990.

Είναι ενδεικτικό ότι οι άνεργοι στη χώρα μειώθηκαν σε 2,88 εκατομμύρια, τη στιγμή που στην Ισπανία ανέρχονται σε 5,4 εκατομμύρια ή στο 23% του εργατικού δυναμικού. Σήμερα στη Γερμανία υπάρχουν 41 εκατομμύρια εργαζόμενοι.

Η αύξηση της απασχόλησης οφείλεται τόσο στη μεγάλη εσωτερική ζήτηση, κάτι που δείχνει ότι η καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη είναι μεγάλη, όσο και στην αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό για προϊόντα «made in Germany».

Πρόκειται για την 29η συνεχή μηνιαία μείωση της ανεργίας μέσα στους τελευταίους 32 μήνες, με τις βιομηχανίες να δέχονται συνεχώς παραγγελίες για τα προϊόντα τους. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετές εταιρείες μείωσαν τις εορταστικές άδειες που χορηγούν στους εργαζομένους προκειμένου να καλύψουν τις παραγγελίες αυτές.

Η μεγαλύτερη αύξηση από την αναμενόμενη (22.000 νέες θέσεις εργασίας αντί για 10.000 που ανέφεραν οι εκτιμήσεις) της απασχόλησης στη Γερμανία τον περασμένο Δεκέμβριο οφείλεται εν μέρει στις μαζικές προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν στον κατασκευαστικό κλάδο. Αυτό αποδίδεται στην καλοκαιρία που επικράτησε στη χώρα τον Δεκέμβριο επιτρέποντας στους εργοδότες να πραγματοποιήσουν πιο πολλές προσλήψεις.

Ειδικοί της αγοράς προειδοποιούν πάντως ότι από την άνοιξη αναμένεται επιδείνωση των συνθηκών στη γερμανική αγορά εργασίας καθώς η κρίση στην ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα μειώσει τη ζήτηση γερμανικών προϊόντων. Κάμψη αναμένεται επίσης στην κατανάλωση και μέσα στη Γερμανία.

Πού οφείλεται, όμως, η θετική πορεία που ακολουθεί η Γερμανία ειδικά στον τομέα της απασχόλησης τη στιγμή που ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σε κρίση;

Μεγάλο μέρος της επιτυχίας αυτής οφείλεται στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην εγχώρια αγορά εργασίας μεταξύ του 2003 και του 2005 ανακτώντας μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητας, που κινδύνευε τότε να χαθεί από τη μεταφορά θέσεων εργασίας στην Ανατολική Ευρώπη. Η «θωράκιση» της γερμανικής αγοράς εργασίας με αμφιλεγόμενα τότε μέτρα απέδωσε ιδιαίτερα κατά την κρίση του 2008 και του 2009, όπου η χώρα βγήκε αλώβητη όσον αφορά την απασχόληση, αλλά και σήμερα όπου παντού στην Ευρώπη οι στρατιές των ανέργων αυξάνονται.

Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις τις προώθησε ειδική επιτροπή – γνωστή ως Επιτροπή Χαρτζ -, που συστάθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Επίσης, την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας βοήθησε η ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη τα προηγούμενα χρόνια μείωση μισθών για πολλές κατηγορίες γερμανών εργαζομένων (π.χ. στην αυτοκινητοβιομηχανία) με αντάλλαγμα μεγαλύτερη συμμετοχή στα κέρδη των εταιρειών.

Οι βασικές μεταρρυθμίσεις αφορούσαν, μεταξύ άλλων:

– Απελευθέρωση της αγοράς προσωρινής απασχόλησης.

– Εξαιρέσεις στους περιορισμούς για απολύσεις.

– Αναδιάρθρωση του συστήματος παροχής επιδομάτων για ανέργους.

– Αναδιοργάνωση των κατά τόπους κρατικών γραφείων εξεύρεσης εργασίας.

– Αλλαγές στο σύστημα εκπαίδευσης των εργαζομένων.

– Συμφωνία με τα πανίσχυρα συνδικάτα για αλλαγές στα εργασιακά, όπως η μείωση μισθών με αντάλλαγμα την εξασφάλιση θέσεων εργασίας.

ΤΑ ΝΕΑ