Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα στο ΑΑ+ την πιστοληπτική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), μετά την υποβάθμιση οκτώ χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Μάλιστα, στην ανακοίνωσή του ο οίκος αναφέρει ότι θέτει το EFSF σε διαδικασία αξιολόγησης για τις προοπτικές του ταμείου, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να την επαναφέρει την βαθμολογία στο “AAA” αν συμφωνηθούν οι επιπρόσθετες εγγυήσεις.

“Αν διαπιστώσουμε ότι τα ομόλογα που θα εκδώσει μακροπρόθεσμα το EFSF υποστηρίζονται πλήρως από τις εγγυήσεις των κρατών-μελών που επωφελούνται από το τριπλό Α, θα μπορούσαμε να επαναφέρουμε το ΑΑΑ”, υποστηρίζει ο οίκος και σημείωσε ότι υπάρχει μία πιθανότητα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να επαναφέρει το τριπλό Α του EFSF ή αντίθετα να το μειώσει.

Σύμφωνα με τον S&P, η απόφαση για την υποβάθμιση του EFSF αποτελεί συνέπεια της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας και της Αυστρίας, οι οποίες επέτρεπαν στο Ταμείο μέσω των εγγυήσεών τους να έχει την καλύτερη δυνατή αξιολόγηση.

Η δανειοδοτική ικανότητα του EFSF δεν θα επηρεαστεί από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς του από τον οίκο S&P, εκτίμησε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού ταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ.

“Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας κατά μία βαθμίδα του EFSF δεν θα μειώσει τη δανειοδοτική ικανότητα των 440 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το EFSF έχει τους πόρους να καλύψει τις τωρινές δεσμεύσεις του και πιθανώς και άλλες μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας τον Ιούλιο”, ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ σε ανακοίνωσή του.

ΕΚΤ: Χρειάζεται ενίσχυση των πόρων

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου, ζήτησε από όλους “να μάθουν να αγνοούν” τους οίκους αξιολόγησης ή, τουλάχιστον, να τους θεωρούν ως “μία παράμετρο μεταξύ πολλών άλλων”.

Ο Ντράγκι, που κλήθηκε στην επιτροπή με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Συστημικών Κινδύνων, διευκρίνισε ότι απευθύνει αυτή τη σύσταση “στις ρυθμιστικές αρχές, στους επενδυτές και στις τράπεζες”.

Ωστόσο ο ίδιος ζήτησε την ενίσχυση των πόρων του EFSF ώστε να μπορέσει να διατηρήσει τη “δύναμη κρούσης”. “Χρειάζεται περαιτέρω συνεισφορά από τις χώρες που βαθμολογούνται ακόμη με τριπλό Α” ώστε το EFSF να διατηρήσει “την ίδια δυναμικότητα” και να μπορεί να δανείζει “με τα ίδια επιτόκια”, ακόμη και μετά την υποβάθμιση, είπε ο Ντράγκι.

Ο ίδιος, εξάλλου, χαρακτήρισε “πολύ σοβαρή” την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη. “Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί” από την τελευταία ομιλία του προηγούμενου προέδρου της ΕΚΤ, του Ζαν Κλοντ Τρισέ, τον περασμένο Οκτώβριο, τόνισε. “Βρισκόμαστε σε μια πολύ σοβαρή κατάσταση και δεν πρέπει να κρυβόμαστε”, υπογράμμισε ο κ.Ντράγκι.

“Δεν συντρέχει λόγος για να γίνουν ενέργειες για τον EFSF” είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγη ώρα μετά την είδηση της υποβάθμισης. Ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο ότι το θέμα των υποβαθμίσεων πιστοληπτικής ικανότητας του EFSF και των χωρών της ευρωζώνης θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin που θα συνεδριάσουν στις 23 και 24 Ιανουαρίου.

Ανάλογη δήλωση έκανε λίγο αργότερα και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν. “Το EFSF διατηρεί ανέπαφη τη δανειοδοτική του ικανότητα με επαρκείς πόρους και εγγυήσεις για να εκπληρώσει το σύνολο των παρόντων και μελλοντικών δεσμεύσεων του” ανέφερε ανακοίνωση του Γάλλου υπουργού.