Νέα Υόρκη. Με φόντο τα συνεχιζόμενα σενάρια καταστροφολογίας και κινδυνολογίας περί  άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδος  στον διεθνή αλλά και εν μέρει στον ελληνικό τύπο ξεκινά για την Ελλάδα ένα κρίσιμο 48ωρο αλυσιδοτών και διαδοχικών συναντήσεων σε Αθήνα και Ουάσιγκτον, αρχής γενομένης από αύριο Τετάρτη 18 Ιανουαρίου.  Η Ελλάδα και η οικονομία της είναι το κεντρικό  θέμα ως προς την πρόοδο και τα αποτελέσματα από τις μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία  την τελευταία 2ετια στο ΔΝΤ. Ειδικότερα  την Τετάρτη  18 Ιανουαρίου το μεσημέρι  συνεδριάζει  στην Ουάσιγκτον  στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού  Ταμείου (IMF)  το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού. Στην Ουάσιγκτον έχουν φτάσει ήδη από την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου  οι εξουσιοδοτημένοι  θεσμικοί εκπρόσωποι της  Ελλάδας  κ.κ. Ζανιάς και Χριστοδούλου προκειμένου να παρουσιάσουν τα out line της πορείας της ελληνικής οικονομίας  και να παραδώσουν τις αναλυτικές  εκτιμήσεις και αναλύσεις  του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης.  

Υπενθυμίζεται  ότι οι τελικές κρίσεις του IMF ως προς την πορεία της  ελληνικής οικονομίας συνδέονται άμεσα με όλες τις εξελίξεις για το επόμενο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα των 130 δις υπό την βασική προϋπόθεση ότι θα έχουν προχωρήσει α) οι διαβουλεύσεις για το ελληνικό PSI και β) θα είναι θετική η έκθεση της Τρόϊκας για την Ελλάδα.

 

Παράλληλα  οι κ. Ζανιάς και Χριστοδούλου σε ανεπίσημο επίπεδο έχουν ήδη τις πρώτες  επαφές στην Ουάσιγκτον  με  τεχνοκράτες εκπροσώπους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) αλλά όχι με τον κύριο Charles Dallara, ο οποίος  αναμένεται στην Αθήνα αργά το βράδυ της Τετάρτης 18 Ιανουαρίου για τον τελευταίο και κρίσιμο γύρω διαβουλεύσεων με την Ελληνική πλευρά. Κύκλοι του υπουργείου οικονομικών διευκρίνιζαν ότι οι κ.κ. Ζανιάς και Χριστοδούλου δεν πρόκειται να έχουν, ούτε και υπήρξε στο πρόγραμμα τους, αλλά ούτε και έχουν τέτοιες εντολές και για συναντήσεις με εκπροσώπους Hedges Funds όπως έχει μεταδοθεί.

Οι διαβουλεύσεις ξεκινούν από την Πέμπτη το πρωί με συναντήσεις του επικεφαλής του IIF  Charles Dallara απευθείας με τον Λουκά Παπαδήμο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο και ευελπιστούν να έχουν ολοκληρωθεί ενδεχομένως και μέσα στο σαββατοκύριακο 21 και 22 Ιανουαρίου.  Σήμερα πριν από λίγο βγήκε και η σχετική επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους του IIF Που πιστοποιεί την άφιξη Charles Dallara στην Αθήνα και την επανέναρξη των συνομιλιών με την αίσθηση του κατεπείγοντος

Στην Ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι συμπρόεδροι της επιτροπής για την Ελλάδα, Charles Dallara, διευθύνων Σύμβουλος του IIF και Jean Lemierre, ειδικός σύμβουλος στην BNP Paribas επιβεβαίωσαν ότι θα επιστρέψουν στην Αθήνα την Τετάρτη για να συνεχίσουν τις συζητήσεις με την ηγεσία της Ελληνικής Κυβέρνησης, Επανέλαβαν την δέσμευσή τους στην αναζήτηση μιας συμμφωνίας σε εθελοντική ανταλλαγή του χρέους για την Ελλάδα, και ενθάρρυναν όλοες τις πλευρές να εργαστούν καλή τη πίστει προς αυτό το αποτέλεσμα με την αίσθηση του επείγοντος»

Official statement

The Co-Chairmen of the Private Investor-Creditor Steering Committee for Greece, Mr. Charles Dallara, IIF Managing Director, and Mr. Jean Lemierre, Special Advisor to the Chairman, BNP Paribas, confirmed that they will be returning to Athens on Wednesday to resume discussions with the leadership of the Government of Greece. They reiterated their commitment to seeking an agreement on a voluntary debt exchange for Greece and encouraged all parties to work in good faith toward this end with a sense of urgency.

Το ελληνικό θρίλερ με την συνολική διαπραγμάτευση του πακέτου των κατόχων των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να παιχτεί στα κρίσιμα σημεία  -αγκάθια –  στα οποία σκοντάφτουν και παρουσίασαν εμπλοκή την προηγούμενη εβδομάδα την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου είναι τα εξής:

  1. Το συνολικό πλαίσιο της απομείωσης στην  βάση της συμφωνίας της 26ης /27ης Οκτωβρίου για  50% μείωση και συνολικά ελάφρυνση της ελληνικής οικονομίας κατά 100 δις
  2. Η πραγματική  αξία των ελληνικών ομολόγων  μετά το κούρεμα για τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων το λεγόμενο NPV*   – Net Present Value-    που δεν αποκλείεται να φτάσει και το 65% με 67% με την πάροδο των ετών και την διάθεση τους στις αγορές. Επομένως λόγος  για μεγαλύτερο ποσοστό οι τραπεζίτες πιστωτές δεν αφήνουν περιθώριο ειδάλως θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα, δηλαδή άτακτη συνολική χρεοκοπία και τότε θα τεθεί σε εφαρμογή η δανειακή σύμβαση ΜΝΗΜΟΝΙΟ 1
  3. Το ύψος του επιτοκίου  που θα μπει ως αποπληρωμή προς τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων. Μέχρι στιγμής γίνεται λόγος από τα εμπλεκόμενα μέρη για 4% εώς και 4,7% αλλά και πάλι η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να επιδιώκει μεγαλύτερα οφέλη έτσι ώστε να μην ζημιωθούν τα ελληνικά ταμεία σε βάθος χρόνου.
  4. Ο χρόνος διάρκειας της αποπληρωμής των υποχρεώσεων της χώρας. Μέχρι στιγμής γίνεται λόγος για 30 χρόνια την Ελλάδα όμως την συμφέρει όσο μεγαλύτερο χρόνος διάρκειας αποπληρωμής τόσο μεγαλύτερη ανάσα θα μπορεί να δοθεί στο εσωτερικό της χώρας για τις συνολικές υποχρεώσεις της έναντι των πιστωτών δανειστών της.  Και
  5. Η τυχόν, αν και εφόσον χρειαστεί, ενεργοποίηση των  CASs*   εκ μέρους της Ελλάδας

Στο IIF  πιστεύουν επίσης πως ένα από τα θέματα που ήγειρε η Αθήνα –και μάλιστα καταλογίζεται αδικαιολόγητη  εμμονή –είναι η  συζήτηση  για  διάφορα τεχνοκρατικής και νομικής  φύσεως  εμπόδια που κυρίως τίθενται   και από το   EWG ( euro working group) ένα τεχνοκρατικό οικονομικής φύσεως ευρωπαϊακό όργανο (finance ministry technocrats) το οποίο συχνά ήρθε στο τραπέζι της συζήτησης και από τον Λουκά Παπαδήμο, ένα θεσμικό όργανο το οποίο στην παρούσα φάση ασχολείται με λεπτομέρειες που είναι δευτερεύουσες και που πάντως μπορούν να επιλυθούν στην αμέσως επόμενη φάση άμα της συνάψεως της αρχικής συμφωνίας για την απομείωση του Ελληνικού χρέους.

Ζήτημα που η πλευρά των τραπεζιτών αδυνατεί να κατανοήσει  και το θεωρεί δευτερεύουσας σημασίας κάτι που ωστόσο δεν μπορεί να ισχύει, αφού ουδείς γνωρίζει μέχρι σήμερα ότι η ελληνική κυβέρνηση σε αυτές τις σκληρές διαπραγματεύσεις αντιπροσωπεύει και εκπροσωπεί και την Ε.Ε ως πλήρες και ισότιμο μέλος της σε αυτή την φάση των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Charles Dallara φθάνει στην Αθήνα με ένα νέο πακέτο προτάσεων ελαφρά τροποποιημένο από την προηγούμενη επίσημη πρόταση του που είχε κάνει γνωστή στην Ελληνική πλευρά στις αρχές Ιανουαρίου με επιστολή του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο και με την πεποίθηση –όπως έχει διαμηνύσει προς την ελληνική πλευρά σε κάθε επίπεδο – ότι «πλέον δεν υπάρχει άλλος χρόνος διαθέσιμος ούτε χρόνος για χάσιμο σε ατέρμονε αδιέξοδες ς συζητήσεις» όπως ανέφερε αξιωματούχος των εκπροσώπων των Τραπεζών.

Οι νέες προτάσεις των ιδιωτών πιστωτών και των τραπεζών (IIF) που κομίζει ο κ. Charles Dallara   πάντως δεν αναμένεται να έχουν δραματική απόκλιση από τις προηγούμενες θέσεις τους  α)  ως προς επιτόκιο που θα πιστωθεί στα κουπόνια που συνοδεύουν τα νέα ελληνικά ομόλογα (NPV) και δεν μπορεί να είναι μικρότερο της τάξης 4%  όπως διατείνονται οι τραπεζίτες  τονίζοντας με νόημα προς την ελληνική πλευρά πως τυχόν μεγαλύτερη απομείωση-όπως επιμένει η Γερμανία και η Γαλλία σε δεύτερη φάση – θα σημάνει ναι μεν μεγαλύτερη απομείωση του ελληνικού χρέους  αλλά σε βάθος χρόνου -κατά την διακίνηση των ομολόγων από τους σημερινούς  κατόχους ελληνικών ομολόγων που ξεπερνούν τους 22.000- στην πραγματική οικονομία  σηματοδοτεί πιστωτικό γεγονός, άρα άτακτη χρεοκοπία παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις. Αυτό που θα πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά την νέα φάση των συνομιλιών που ξεκινούν την Πέμπτη, όπως αφήνουν να εννοηθεί η πλευρά των τραπεζών είναι αυτό το 4% να είναι σπαστό στις αντίστοιχες χρονικές περιόδους που θα συνοδεύουν το κάθε κουπόνι στα ελληνικά ομόλογα.

Το δεύτερο σημείο που φαίνεται να συζητούν οι τραπεζίτες, και στο οποίο αναμένεται να υπάρξει σύγκλιση  είναι ο χρόνος αποπληρωμής των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων και εκεί υπάρχει ένας συνδυασμός προτάσεων που μπορούν να αποδεχτούν όλες  οι πλευρές.

Τέλος οι ιδιώτες πιστωτές και κύκλοι του IIF τονίζουν με νόημα προς την Ελλάδα πως τυχόν εμμονή για μεγαλύτερη απομείωση ως προς την  διάθεση των ομολόγων του επιτοκίου πέραν αυτής του 60 με 62%  περνά την Ελλάδα στην αντίπερα όχθη αυτήν του πιστωτικού γεγονότος κάτι που σηματοδοτεί και επίσημα την είσοδο της χώρας σε μια τρελή ανεξέλεγκτη πορεία χρεοκοπίας και τότε μοιραία θα γίνουν δισεκατομμυριούχοι οι κερδοσκόποι που καραδοκούν και έτσι και αλλιώς θα κερδίσουν(είτε πρωτεύσει και τυπικά η Ελλάδα είτε όχι).

**    Τα CASs  είναι ρήτρες που θα καθιστούν υποχρεωτική τη συμμετοχή της διαφωνούσας μειοψηφίας στο εθελοντικό «κούρεμα», αφού θα την έχει αποδεχθεί η πλειοψηφία των κατόχων ελληνικών ομολόγων. Αν δηλ. συμφωνούν να συμμετέχουν εθελοντικά π.χ. το 75% των κατόχων ελληνικών ομολόγων τότε θα υποχρεωθεί να συμμετάσχει και το υπόλοιπο 25% που διαφωνεί.

Διαβάστε σχετικά δημοσιεύματα επί του θέματος

Στην Ουάσιγκτον επιστρέφει σήμερα ο Charles Dallara. Αμφίβολο αν θα επιστρέψει την Τετάρτη στην Αθήνα. Μόνο υπό προϋποθέσεις θα συνεχισθούν οι συνομιλίες για το PSI

Ένταση, εκνευρισμός αμηχανία και αναχώριση Charles Dallara για Ευρώπη και ξανά επιστροφή στην Αθήνα αν και εφόσον μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για το PSI αλλιώς ο Θεός βοηθός

Ο επικεφαλής του IIF Charles Dallara ξανά στην Αθήνα

Όλο το δραματικό παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης για το Ελληνικό PSI. Επιστολή ύστατη προσπάθεια για την διάσωση της διαπραγμάτευσης προς τον Λουκά Παπαδήμο του Charles Dallara εστάλη τα αμέσως προηγούμενα 24ωρα

Η ανακοίνωση του IIF για το ρεπορτάζ του Αντέννα

Έξαλλοι με τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 Θανάση Τσίτσα στο IIF


Σχετικά Link

Collective Action Clause

Net Present Value