Της Δέσποινας Συριοπούλου

«Η κρίση στο ευρώ». Με αυτό τον τίτλο το γαλλικό ARTE TV +7 φιλοξενεί τρίλεπτες συνεντεύξεις κορυφαίων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων που δημοσιεύτηκαν χτες 16 Ιανουαρίου. Γιώργος Παπανδρέου, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Josef Ackermann, Wolfgang Schäuble, Jean-Claude Juncker, Mario Monti και Jacques Attali μιλούν για την κρίση στο ευρώ και τοποθετούνται για την ελληνική υπόθεση.

Ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου παραδέχεται ότι «Η Ελλάδα ίσως να υπήρξε το πειραματόζωο της Ευρώπης» τονίζοντας ότι η έξοδος από το ευρώ ήταν η επιλογή “μηδέν”, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι πιο δεικτικός, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Η Ελλάδα πληρώνει 30 χρόνια ευκολιών».

Εξίσου σημαντικά είναι τα όσα λέει ο πρόεδρος της Deutsche Bank και του IIF, Josef Ackermann, ο οποίος διακινδυνεύει να πει, την ώρα που υπάρχει έντονη φημολογία και η κινδυνολογία για την πτώχευση και την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ότι «η έξοδος από το ευρώ θα οδηγήσει τους Έλληνες σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή της Αργεντινής», ενώ ο γερμανός υπουργός οικονομικών Wolfgang Schäuble εμφανίζεται πιο ψύχραιμος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η οικονομία εξαρτάται από την εμπιστοσύνη των ανθρώπων.

Ο πανικός ανήκει στις αγορές». Ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Jean-Claude Juncker τονίζει ότι «στα πρώτα έξι χρόνια του ευρώ, οι αγορές ήταν εντελώς τυφλές», όταν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Mario Monti, παραδέχεται ότι «η κατάσταση της ιταλικής οικονομίας είναι σοβαρή εδώ και δεκαετίας».

Τέλος, ο γάλλος οικονομολόγος, σύμβουλος του πρώην γάλλου προέδρου François Mitterrand, Jacques Attali, προκαλεί αίσθηση με τα όσα αναφέρει για την Ελλάδα και την είσοδό της στη ζώνη του ευρώ, ως «αποτέλεσμα της γαλλικής και της γερμανικής υποκρισίας», για να πει στην συνέχεια ότι η γαλλική και η γερμανική στρατιωτική βιομηχανία είναι αυτή που πίεσε για να γίνει η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης», υπαινισσόμενος ότι τα στοιχεία που προσκόμισε η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη, εν όψει της ένταξής μας στην ευρωζώνη, ήταν χαλκευμένα!