Η 18η Ιανουαρίου είναι η μεγάλη μέρα της online διαμαρτυρίας απέναντι σε δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες (στις ΗΠΑ) που βάζουν στο στόχαστρο την ελεύθερη επικοινωνία στο διαδίκτυο. Ήδη από το πρωί μερικά από τα μεγαλύτερα Website παγκοσμίως έχουν «κατεβάσει ρολά» διαμαρτυρόμενοι για το S.O.P.A. (Stop Online Piracy Act) και την P.IP.A. (Protect IP Act) που φιλοδοξούν να σταματήσει η ανταλλαγή αρχείων στο Internet και να γίνουν πολύ πιο αυστηρά τα μέτρα ελέγχου του διαδικτύου. Η Wikipedia πιστή στην προ ημερών ανακοίνωση της σήμερα “έριξε μαύρο” στην αγγλική έκδοση της και θα μείνει έτσι μέχρι τα μεσάνυχτα της 19ης Ιανουαρίου… Τα δύο σχέδια νόμου θα επιτρέπουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. αλλά και σε εταιρείες να προχωρούν δικαστικά εναντίον ιστοσελίδων. Δηλαδή σε περίπτωση που ψηφιστούν, οι εταιρείες που κατέχουν πνευματικά δικαιώματα θα αποκτήσουν τη δύναμη να μπλοκάρουν πλήρως ιστοσελίδες που περιέχουν υλικό που τους ανήκει -έστω και σε video- κάτι που σημαίνει ότι σύντομα θα πρέπει να ξεχάσουμε Facebook, YouTube και πολλές άλλες ιστοσελίδες… Σήμερα 18.01 η Wikipedia στην κεντρική της σελίδα δίνει πληροφορίες για το S.O.P.A. και καλεί τους χρήστες του internet να στηρίξουν τη διαμαρτυρία. Ο ιδρυτής της online εγκυκλοπαίδειας εξήγησε ότι «πρόκειται για απόφαση της κοινότητας της Wikipedia» και πρόσθεσε σε μήνυμα στο Twitter ότι με αυτήν την ενέργεια «χρειάζεται να στείλουμε στην Ουάσινγκτον ένα ΜΕΓΑΛΟ μήνυμα».

Η Google είχε επίσης ανακοινώσει ότι θα συμμετέχει στην απεργία λέγοντας «Όπως πολλές επιχειρήσεις, δραστηριοποιούμενους και χρήστες του ίντερνετ, εκφράζουμε την αντίρρησή μας σε αυτά τα νομοσχέδια διότι υπάρχουν άλλοι, έξυπνοι και στοχευμένοι τρόποι να κλείσουν ξένα, παράνομα websites, χωρίς να χρειάζεται αμερικανικές εταιρείες να λογοκρίνουν το Internet». Λίγο μετά τα μεσάνυχτα και για αρκετή ώρα άλλαξε το logo της στο google.com το οποίο καλύφθηκε σχεδόν ολόκληρο από μια μαύρη ταινία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στην αρχική σελίδα υπάρχει το μήνυμα: «Tell Congress: Please don’t censor the web!» προτρέποντας τους επισκέπτες να ενώσουν τις φωνές τους σε μια κοινή διαμαρτυρία. Επίσης μαζεύει ψηφιακές “υπογραφές” στη διεύθυνση ΕΔΩ

Εκτός από τη Wikipedia και την Google, σε αυτή την Online «απεργία» συμμετέχουν (καθένα με τον τρόπο του) το Mozilla, το Reddit, το Failblog, το Flickr και πολλά ακόμα δημοφιλή Site.

Εν τω μεταξύ η στο πλευρό των αντιδρώντων προστέθηκε ένας (πολύ) μεγάλος σύμμαχος χθες: τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Barack Obama. Ο κ. Obama δήλωσε πως δεν θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο, καθιστώντας το ουσιαστικά «νεκρό» πριν καν συζητηθεί αύριο στη Γερουσία των ΗΠΑ, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως δε θα υποστηρίξει ούτε το δεύτερο νομοσχέδιο (P.IP.A). Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «κάθε διάταξη που καλύπτει μεσάζοντες του Διαδικτύου, όπως μηχανές αναζήτησης, δίκτυα διαφήμισης ή μηχανισμούς πληρωμών, θα πρέπει να είναι διαφανής και να είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μην επιτρέψει την αδικαιολόγητη αύξηση προσφυγών που θα αποθάρρυναν την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων επιχειρήσεων».

{youtube width=”640″ height=”510″}HGEUhCfQ464[/youtube]{youtube width=”640″ height=”510″}9rbyk0h3yeg[/youtube]{youtube width=”640″ height=”510″}qeEcoi8kEuU[/youtube]{youtube width=”640″ height=”510″}NzI4hhUXb5k[/youtube]{youtube width=”640″ height=”510″}tWu-iVj1sbU[/youtube]{youtube width=”640″ height=”510″}Px_d6Kuel50[/youtube]