ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Περισσότερες από  τρεισήμισι ώρες διήρκησε η συνάντηση  του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου  με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσάρλς Νταλάρα, σε ακόμα μια πράξη του μαραθώνιου διαβουλεύσεων για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Το κλίμα που  φαίνεται πως επικρατεί μετά και  τις τελευταίες αυτές διαπραγματεύσεις είναι αυτό της συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι θα επιτευχθεί τελικώς προς όφελος της Ελλάδας, το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων! Όπως εξάλλου τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος οι συνομιλίες θα συνεχισθούν και τις επόμενες ώρες, κάτι που επιβεβαίωσε με επίσημη ανακοίνωσή του και το ΙΙF.

Αισιόδοξοι εμφανίζονται και οι επικεφαλής δύο ελληνικών τραπεζών, που μεταφέρουν σε συνομιλητές τους την πεποίθηση πως η επίτευξη της συμφωνίας είναι θέμα ολίγων ημερών, καθώς όπως χαρακτηριστικά λένε: αν δεν γίνει κάτι τέτοιο τότε δημιουργείται θέμα μείζονος σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη…

 

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές της Αθήνας και του Λονδίνου, εκείνο που πυροδότησε τεράστια ανησυχία στη γερμανική καγκελαρία και στη γαλλική προεδρία ήταν η εκτίναξη των spreads των πορτογαλικών ομολόγων στο 15%. Η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συνομίλησαν επειγόντως με τον επικεφαλής του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ινστιτούτου IIF Τσαρλς Νταλάρα “απαιτώντας” άμεσα να επιτευχθεί λύση για την ολοκλήρωση του ελληνικού PSI.

Όπως αναφέρουν  σχετικές πληροφορίες, οι τραπεζίτες πλέον  φέρονται διατεθειμένοι να αποδεχθούν το προτεινόμενο επιτόκιο περί του 4% που εισηγείται η ελληνική κυβέρνηση, ενώ τα νέα ομόλογα θα έχουν διάρκεια 30 ετών. Χαρακτηριστικό είναι πως το πρακτορείο Dow Jones Newswires μεταδίδει, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις στην Αθήνα, πως αυτό που διαπραγματεύονται οι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών χαμηλότερο κουπόνι, από 3% έως 4,5% επί των νέων ομολόγων.  

Σε κάθε περίπτωση  υπάρχει η αισιοδοξία ότι σημειώνεται  πρόοδος και στόχος είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έως τα τέλη της εβδομάδας.

Ενδεικτικό είναι  το τηλεγράφημα του Reuters που υπό τον τίτλο “Πιθανή η χρεοκοπία της Ελλάδας δίχως να προκληθεί αναστάτωση στις αγορές”…

Την ίδια ώρα πάντως αρκετοί αναλυτές εμφανίζονται απαισιόδοξοι αναφορικά με την πιθανότητα θετικής έκβασης των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Όχι μόνο ως προς την  επίτευξη συμφωνίας αυτής καθ’ αυτής, όσο – και κυρίως – για την  αποτελεσματικότητά της, ακόμα κι αν «κλείσει» στη βάση της συμφωνίας της 26ης/27ης Οκτωβρίου.

Το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο για πολλοστή στη σειρά ημέρα ασχολείται επισταμένα με την υπόθεση, φιλοξενεί την εκτίμηση του κυρίου Paul Donovan, οικονομικού αναλυτή της ελβετικής UBS ο οποίος αναφέρει ότι αναμένει μια πλήρη χρεοκοπία της Ελλάδας, εκτιμώντας πως η συμμετοχή στο PSI δεν θα είναι εθελοντική.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «θα υπάρξει χρεοκοπία  της Ελλάδας, με πλήρη ενεργοποίηση των CDS, καθώς δύσκολα θα βρεθεί δανειστής  να δεχθεί ένα haircut 68% – όπως αυτό που προωθείται στην πράξη – οπότε η συμφωνία για το PSI θα είναι μη εθελοντική».

Την ίδια στιγμή και  ο κύριος Hans Rodeker επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στη Morgan Stanley, δηλώνει πως ακόμη και με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο 90% η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καταφέρει τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος στο 120% του ΑΕΠ και τόνισε ότι το καλύτερο, πιο αισιόδοξο σενάριο για τη χώρα μας στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων είναι να ανέλθει η συμμετοχή στο PSI στο 75%. Κάτι που απλά δεν φτάνει …

Παρόμοια τέλος  είναι και η εκτίμηση του κυρίου Patrick Armstrong, στελέχους της Armstrong Investments, ο οποίος μιλώντας στο δίκτυο CNBC, προέβλεψε πως «το PSI δεν πρόκειται να φτάσει ούτε κοντά στο 90% – ποσοστό το οποίο είχε θα χρειαστεί για να κατέβει το χρέος της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ εντός μιας δεκαετίας».

 

Εν τω μεταξύ ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με συνέντευξη του στους New York Times εντείνει την προσπάθεια της Ελλάδος εν όψει της συμφωνίας και βγάζει το “περίστροφο” στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων 

Το περίστροφο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και πιστωτών εβαλε και μάλιστα με τον πιο επισημο τρόπο την Δευτέρα το βράδυ ο Λουκάς Παπαδημος.

Σε μια συνέντευξη 90 λεπτών που παραχώρησε στην Δημοσιογράφο των New York Times Rachel Donadio ο πρωθυπουργός της Ελλάδος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να περάσει από την Βουλή νόμο σύμφωνα με τον οποίο θα υποχρεώνει τους πιστωτές να δεχθούν ζημιές στα ομόλογα που κατέχουν σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και του Διεθνούς χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) σήμερα Τεταρτη.

To protothema.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη έτοιμη την νομοθετική ρύθμιση περί υποχρεωτικού κουρέματος του χρέους. Για την ακρίβεια οι ρήτρες συλλογικής ευθύνης (CACS) όπως ονομάζονται , θα δίνουν τη δυνατότητα σε περίπτωση μη ικανοποιητικής συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων η συμμετοχή από εθελοντική να γίνει υποχρεωτική. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η συμμετοχή των ιδιωτών να μην ξεπερνά το 75%.

Η ενεργοποίηση των Cacs σημαίνει πιστωτικό γεγονός και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ποιες θα είναι οι συνέπειες, πέραν του αποκλεισμού από τις αγορές που ήδη υφίσταται η Ελλάδα. Η τροπολογία για τα Cacs θα συμπεριληφθεί στη συμφωνία για το PSI.

O Λουκάς Παπαδημος εξήγησε στην αμερικανική εφημερίδα ότι εάν η Ελλάδα δεν πετύχει 100% συμμετοχή στο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους κατά 130 δισ. δολάρια από το σύνολο των 450 δισ. δολαρίων του χρέους, τότε η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να περάσει ένα νόμο που θα αναγκάζει τους πιστωτές να δέχονται τις ζημιές.

«Είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε υπό το φως των προσδοκιών για τον βαθμό της συμμετοχής. Δεν μπορεί να αποκλειστεί, εξαρτάται από το ποσοστό της συμμετοχής», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν επιτυχώς. «Οι συνομιλίες δεν είναι απλές. Λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα της διαδικασίας, θα έλεγα ότι είμαστε πολύ κοντά στο να έλθουμε σε συμφωνία».

Υπενθυμίζεται ότι επικεφαλής του IIF T. Νταλάρα βρίσκεται ήδη στην Αθήνα για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο πλευρών δηλαδή κυβέρνησης και τραπεζιτών. Το μεγαλύτερο αγκάθι στη διαπραγμάτευση, για την οποία έχει άμεση ενημέρωση και δυνατότητα παρέμβασης ο ίδιος ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, εστιάζεται στο επιτόκιο των νέων ομολόγων που θα λάβουν οι πιστωτές μετά το κούρεμα. 

Η πρόταση που μεταφέρει ο κ. Νταλάρα για λογαριασμό των τραπεζών, ζητά επιτόκιο πάνω από 5% και μέχρι 5,5%. Το επιτόκιο αυτό, κατά το ΔΝΤ και τις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδος, θεωρούν ότι δεν καθιστά το χρέος βιώσιμο, πράγμα που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια. Η αντιπρόταση, όπως εκφράσθηκε δια του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε, βασίζεται σε αισθητά χαμηλότερο επιτόκιο από 2% έως 4% το ανώτερο, που απέρριψαν οι τραπεζίτες με αποτέλεσμα να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις την προηγούμενη εβδομάδα.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ

Τι λέει στην συνέντευξη στους ΝΥΤ ο έλληνας πρωθυπουργός

Οι New York Times εξηγούν ότι υπάρχει μια αίσθηση στην Ευρώπη ότι η ελληνική χρεοκοπία δεν μπορεί να αποφευχθεί, εάν όχι τώρα, τότε ίσως το Μάρτιο, όταν λήγει ένα ομόλογο, εξαιτίας του ότι η χώρα δεν μπορεί να το πληρώσει χωρίς χρηματοδότηση από την τρόικα.

«Το γνωρίζω αυτό», δήλωσε ο Λ. Παπαδήμος, προσθέτοντας ότι θεωρεί πως η νέα χρηματοδότηση θα εγκριθεί. «Νομίζω ότι τα γεγονότα αποδεικνύουν πως οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν λάβει έκτακτα μέτρα για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της».

Η εφημερίδα τονίζει ότι σε αντίθεση με τον Ιταλό ομόλογό του Mario Monti, ο οποίος έχει σαφή πολιτικά ένστικτα και φαίνεται να του αρέσει η πολιτική ζωή, ο Λουκάς Παπαδήμος είναι σαφώς σε άβολη θέση με την πολιτική ζωή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως έχει πλήρη επίγνωση των προσαρμογών που χρειάζονται, και των θυσιών του Ελλήνων πολιτών. «Γνωρίζω ακριβώς τις προσαρμογές που χρειάζονται και όλες τις θυσίες που κάνουν οι πολίτες. Δεν χρειάζεται μόνο να κοιτάξεις τα νούμερα, το γεγονός ότι η ανεργία είναι στο 18%. Μπορείς απλώς να περπατήσεις στην πόλη και να το δεις». 

Διαβάστε   ΟΛΟΚΛΗΡΗ την συνέντευξη  ΕΔΩ

Διαβάστε κι άλλο ρεπορτάζ εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ στο greekamericannewsagency.com  – protothemaonline.gr