Του Φίλιππου Σαρρή, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Στην Αθήνα θα βρίσκεται και πάλι από σήμερα ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, προκειμένου να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις του με την ελληνική κυβέρνηση, για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με το PSI, δηλαδή το «κούρεμα» κατά 50% της αξίας των ελληνικών ομολόγων, που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες επενδυτές.

Οι διαπραγματεύσεις είναι κρίσιμες, έως οριακές, μετά το ναυάγιο της προηγούμενης εβδομάδας, και στο περιθώριο της αδηφάγου διάθεσης κερδοσκοπικών hedge funds, που κάθε άλλο παρά επιθυμούν την αίσια έκβαση της διαπραγμάτευσης, παρά μόνο εφόσον προηγηθεί η δρομολόγηση της εξυπηρέτησης των δικών τους συμφερόντων.

Βασικό «αγκάθι» θεωρείται το ύψος του επιτοκίου, για το οποίο οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων επιθυμούν να είναι υψηλό, ώστε να «πατσίσουν» ένα μέρος από τις σημαντικές απώλειες που εκτιμούν ότι θα υποστούν λόγω του «κουρέματος».

Στο πλευρό της Ελλάδας ωστόσο, για το συγκεκριμένο τουλάχιστον θέμα, φαίνεται να είναι η Γερμανία, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ασκεί έμμεσο εκβιασμό στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων, απειλώντας ευθέως με… κυρώσεις από την πλευρά του Βερολίνου.

Κάτι το οποίο δεν θα ήθελαν επ’ ουδενί να συμβεί, από τη στιγμή που γνωρίζουν ότι στην εποχή της κορύφωσης της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, η Γερμανία κρατάει… τα κλειδιά.