Νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτών ομολογιούχων μετά την παρέμβαση Βερολίνου, ΕΚΤ και ΔΝΤ

Του Γιαννη Παπαδογιαννη, καθημερινή

Νέα εμπλοκή σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις για το PSI, διαψεύδοντας την αισιοδοξία που είχε επικρατήσει χθες Παρασκευή για άμεση ολοκλήρωση της συμφωνίας. Σημαντική απόσταση χωρίζει τις δύο πλευρές για το ύψος του επιτοκίου των νέων τίτλων, καθώς το IIF προτείνει μέσο επιτόκιο κοντά στο 4,25%, ενώ η ελληνική πλευρά και η τρόικα επιμένουν για επιτόκιο της τάξης του 3%.

Αργά χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου και του αντιπροέδρου κ. Ευ. Βενιζέλου με τον επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ μελών του IIF και εξουσιοδότησαν τον κ. Νταλάρα να διαπραγματευθεί επιτόκιο έως 3,8%. Η εμπλοκή σημειώθηκε χθες το μεσημέρι, λόγω της επιμονής της τρόικας για χαμηλότερο επιτόκιο. Η συμφωνία στην όποια είχαν καταλήξει η ελληνική κυβέρνηση και το IIF προέβλεπε μέσο επιτόκιο 4,25% για τα νέα ομόλογα. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την πρόταση, οι ομολογιούχοι θα έπαιρναν επιτόκιο κοντά στο 3% για τα ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2014, επιτόκιο ελαφρώς χαμηλότερο του 4% για τα ομόλογα λήξης 2015 – 2021 και επιτόκιο 4,5% για τα ομόλογα που λήγουν μετά το 2022. Επίσης προτεινόταν μεγαλύτερο επιτόκιο σε περίπτωση ισχυρής μελλοντικής ανάπτυξης της χώρας (ρήτρα ανάπτυξης). Το «κούρεμα» στην ονομαστική αξία των ομολόγων θα είναι 50%, όπως συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου, ενώ η επίπτωση στην καθαρή παρούσα αξία θα κυμαίνεται μεταξύ 64,5% και 69,5%, ανάλογα με το προεξοφλητικό επιτόκιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Οι νέοι τίτλοι που θα εκδοθούν θα είναι διάρκειας 30 ετών, ενώ παρέχεται 10ετής περίοδος χάριτος, όπου οι ομολογιούχοι θα λαμβάνουν μόνο τόκο, ενώ μετά την περίοδο αυτή το Δημόσιο θα αποπληρώνει τόκους και κεφάλαιο. Οι ομολογιούχοι για κάθε 100 ευρώ υφιστάμενου χρέους θα λάβουν 35 ευρώ σε 30ετή ομόλογα που θα απολαμβάνουν καθεστώς ανάλογο των τίτλων που εκδίδει το EFSF, καθώς και 15 ευρώ σε διετείς τίτλους αντί για μετρητά που προβλεπόταν αρχικά.

Ωστόσο, ΔΝΤ και συνολικά η τρόικα πιέζουν ασφυκτικά για χαμηλότερο επιτόκιο, θεωρώντας ότι το προτεινόμενο ύψος επιτοκίου δεν θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Ο δημόσιος τομέας θεωρεί ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα πρέπει να υποστούν μεγαλύτερες απώλειες, αποδεχόμενοι ένα χαμηλότερο επιτόκιο, ώστε το ελληνικό χρέος να επαναπροσδιοριστεί σε πραγματικά βιώσιμη βάση. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε το πρόβλημα θα εμφανιστεί και πάλι στον ορίζοντα και θα απαιτηθεί νέα επώδυνη απομείωση (κούρεμα) του χρέους της χώρας.

Στελέχη τραπεζών εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι παρά τις δυσκολίες, η συμφωνία θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες. Προσθέτουν ότι, πέραν των βασικών όρων, πρέπει η συμφωνία να έχει ξεκάθαρη και λειτουργική δομή, ώστε να διευκολύνει την ταχεία υλοποίηση της συναλλαγής. Υπογραμμίζουν ότι το κρίσιμο ζήτημα θα είναι η αποδοχή του ιδιωτικού τομέα στην πρόταση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί-μέλη του IIF κατέχουν ελληνικά ομόλογα ύψους 155 δισ. ευρώ, ενώ ερώτημα παραμένει η στάση των υπολοίπων ομολογιούχων που κατέχουν ομόλογα αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ. Για να πετύχει το PSI θα πρέπει να μετέχει περίπου το 100% των ομολογιούχων. Ωστόσο, ήδη πολλά hedge funds αντιδρούν, υπογραμμίζουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στο PSI και απειλούν με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει στη θέσπιση και την εφαρμογή νομοθεσίας που θα υποχρεώνει όλους τους ομολογιούχους να αποδεχθούν τη συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Νew York Times ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την εισαγωγή στη ελληνική νομοθεσία διάταξης περί συλλογικών ρητρών δράσης (Collective ActioClauses – CAC). Σύμφωνα με τις ρήτρες αυτές, εάν μια ορισμένη πλειοψηφία των ομολογιούχων αποδεχθεί την πρόταση, τότε οφείλει να ακολουθήσει και να αποδεχθεί την πρόταση και η μειοψηφία.