Κορυφώνονται οι ζυμώσεις

Των Π.Γκρουμούτη και Κ. Πλάντζου, protothema.gr

 

Περίπου δύο ώρες συζητούσαν στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος  Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν εκ νέου το απόγευμα της Παρασκευής, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι η συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών.

Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το θέμα, πλέον, δεν είναι τόσο το PSI, όσο τα μέτρα στα οποία επιμένει η Τρόικα, προκειμένου να δοθεί η δανειακή σύμβαση, και για τα οποία ενημέρωσε τοιυς υπουργούς σε διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος.

Σε ανακοίνωσή του αργά το βράδυ της Πέμπτης το IIF ανέφερε τα εξής: «Οι συζητήσεις στην Αθήνα σήμερα επικεντρώθηκαν σε νομικά και τεχνικά ζητήματα σχετικά με την εθελοντική συμμετοχή στο PSI, ενώ πραγματοποιήθηκε κάποια πρόοδος».


Πάντως και το Βερολίνο προανήγγειλε την Πέμπτη τη συμφωνία στο ελληνικό “κούρεμα”.

Συγκεκριμένα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα την εκτίμησή της ότι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους ιδιώτες πιστωτές για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων βρίσκονται σε «καλό δρόμο».

Με την εκτίμηση αυτή συντάχθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank AG, Γιόζεφ Άκερμαν. «Οι συνομιλίες για το ελληνικό χρέος έχουν σημειώσει “καλή πρόοδο” και οι διαπραγματευτές πλησιάζουν σε μια συμφωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Νωρίτερα, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας  Όλι Ρεν είχε ξεκαθαρίσει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είναι αποφασισμένοι να συνδράμουν στο να επιτευχθεί η τελική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών της, ακόμα και καλύπτοντας με μεγαλύτερη συμμετοχή του δημόσιου τομέα τυχόν διαφορά στα κεφάλαια που θα περιληφθούν στο δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας μας.


Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και συνέντευξη που παραχώρησε, επίσης την Πέμπτη, στην Le Figaro (διαβάστε εδώ  σχετικά) ο πρόεδρος του Euroogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.