Τη χρονική στιγμή της ζωής που πρέπει να μετρήσουν έναν γενετικό δείκτη, το μήκος των τελομερών, ώστε να μάθουν πόσα χρόνια πρόκειται να ζήσει κάποιος, ανακάλυψαν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

Εως σήμερα ήταν γνωστό ότι τα μικροσκοπικά τμήματα του DNA που βρίσκονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων (ποδαράκια) και ονομάζονται τελομερή μπορούν να δείξουν πόσα χρόνια θα ζήσει κάποιος.

Εντούτοις στις μελέτες που ακολούθησαν για να το επιβεβαιώσουν υπήρξαν αρκετά «επιστημονικά λάθη», αφού σε κάποιες περιπτώσεις οι ειδικοί κατάφερναν να αποκαλύψουν το μέλλον, ενώ σε κάποιες άλλες είχαν πλήρη αστοχία και τα πειραματόζωα πέθαναν νωρίτερα από τις εκτιμήσεις τους.

Στη συγκεκριμένη έρευνα οι ειδικοί μελέτησαν ένα είδος πτηνού, τον σπίνο-ζέβρα. Και αυτό διότι ζει ελάχιστα, περίπου εννέα χρόνια, και οι ερευνητές έπρεπε να περιμένουν υπομονετικά τον θάνατο όλων των πειραματοζώων που είχαν θέσει στο μικροσκόπιό τους. Οι ειδικοί ανακάλυψαν το αναμενόμενο, δηλαδή ότι τα πτηνά που έζησαν περισσότερο είχαν και τα μακρύτερα τελομερή.

Η πιο σημαντική παρατήρηση που έκαναν όμως σχετιζόταν με τον ακριβή χρόνο μέτρησης του μήκους των τελομερών.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια πόσα χρόνια θα ζήσει ένα πτηνό, αν μετρήσουν το μήκος των τελομερών του την 25η ημέρα από τη γέννησή του.

Η επικεφαλής της μελέτης καθηγήτρια Πατ Μόναγκαν ανέφερε ότι τα νέα ευρήματα μαρτυρούν πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στη μακροζωία οι συνθήκες που επικρατούν νωρίς στη ζωή του ατόμου, καθώς είναι γραμμένο κάποιος να ζήσει 90 χρόνια και τελικά πεθαίνει στα 50. «Ο δρόμος από τον σπίνο έως τον άνθρωπο είναι μακρύς. Και αυτό επειδή, ό,τι και αν μαρτυρεί στην αρχή της ζωής του ανθρώπου το μήκος των τελομερών του, τη διάρκεια της ζωής επηρεάζουν παράγοντες όπως είναι η διατροφή, το στρες, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ», λέει η ίδια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».

ΤΑ ΝΕΑ