Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Νταλάρα-Παπαδήμου-Βενιζέλου

Κωστής Πλάντζος, protothema.gr

 

«Στη συνάντηση με το IIF σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος σε τεχνικά, νομικά αλλά και σε άλλα ζητήματα. Προχωράμε και θα συνεχίσουμε και αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου».

Με τη δήλωση αυτή σχολίασε την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, πηγή από το επιτελείο του Υπουργού Οικονομικών, που συμμετείχε στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο  με τον επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Έχουμε πάρα πολύ δουλειά γιατί έχουμε ταυτόχρονα τη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα. Είναι όλα πάρα πολύ πυκνά, δύσκολα και κρίσιμα. Αισιοδοξία υπάρχει γιατί πρέπει να ζήσει η χώρα και να προστατέψουμε τους πολίτες γιατί έχουν υποστεί πολλά», ανέφερε η ίδια πηγή.

Μια αισιοδοξία που αποτυπώνεται και στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά τη συνάντηση και το IIF, κάνοντας με τη σειρά του λόγο για «σημαντική πρόοδο και κατανόηση» σε τεχνικά και νομικά ζητήματα και επιβεβαιώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση θα συνεχισθούν το Σάββατο.

Μια αισιοδοξία που αποτυπώνεται και στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά τη συνάντηση και το IIF, κάνοντας με τη σειρά του λόγο για «σημαντική πρόοδο και κατανόηση» σε τεχνικά και νομικά ζητήματα και επιβεβαιώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση θα συνεχισθούν το Σάββατο.

Λίγο πριν τη συνάντηση ο πρωθυπουργός είχε εμφανιστεί αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας για το PSI εντός των επόμενων ημερών, σε συνέντευξή του στο Reuters. Ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη νέα σύμβαση το αργότερο έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

«Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων και τις τελευταίες ημέρες, ειδικότερα. Καταβάλλουμε προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις το συντομότερο δυνατόν. Είμαι αρκετά αισιόδοξος συμφωνία ότι θα επιτευχθεί μέσα στις επόμενες ημέρες», σημείωσε ο Λουκάς Παπαδήμος.

Την πεποίθησή του πως οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους βρίσκονται πια μιαν ανάσα από το αίσιο τέλος τους εξέφρασε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Τρόικα και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος

Χαρακτηριστικά o κύριος Βενιζέλος δήλωσε πως:

«Όλες αυτές τις μέρες κάνουμε μια πολύ δύσκολη και πάρα πολύ λεπτή διαπραγμάτευση. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη δύο πολύ διαφορετικές διαδικασίες. Η μία εξαρτάται από την άλλη. Είμαστε ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το PSI και έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από ανοικτά σκληρά θέματα για το νέο πρόγραμμα. Η διαπραγμάτευση αυτή γίνεται στο όνομα του έθνους. Γίνεται από όλους μας για το μέλλον όλων μας.

Όπως έχω πει κατ’ επανάληψη, τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης για τη χώρα. Δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση μετά τη συμφωνία, μετά τις υπογραφές, μετά την ψήφο του Κοινοβουλίου. Και όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν μέσα στις επόμενες μέρες γιατί η δημόσια αναγγελία για το PSI πρέπει να γίνει πριν από τις 15 Φεβρουαρίου.

Κάνουμε αυτή τη διαπραγμάτευση, έχοντας στο μυαλό μας το εθνικό συμφέρον, το μέλλον των παιδιών μας, έχοντας στο μυαλό μας κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα με τα προβλήματά του. Στο μυαλό μας είναι ο άνεργος, ο συνταξιούχος, ο επαγγελματίας, ο νέος που ψάχνει να βρει μια δουλειά. Όλη η ελληνική κοινωνία είναι μέσα στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων. Προσπαθούμε να την εκπροσωπήσουμε και να μεταφέρουμε την αγωνία της.

Υπάρχει, βέβαια, ένας σκληρός συσχετισμός δυνάμεων. Υπάρχουν συγκεκριμένες αντιλήψεις που κυριαρχούν και στην Ευρώπη και διεθνώς. Και όταν κάποιος δανείζεται, όταν κάποιος ζητά και οι άλλοι είναι αυτοί που δανείζουν και του δίνουν, βρίσκεται βεβαίως σε δύσκολη θέση. Αλλά πρέπει όλα να τα κάνουμε με αξιοπρέπεια και με υπερηφάνεια γιατί το πρώτο που βρίσκουμε απέναντί μας ως αντίπαλο είναι η κακή εικόνα για τη χώρα, τα αρνητικά στερεότυπα που δυστυχώς έχουμε καλλιεργήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και μόνοι μας. Αυτό πρέπει να σπάσει. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την υπερηφάνεια του έθνους και θα το πετύχουμε».