Νεο-“παραδοσιακό” κυνήγι Μαγισσών !!!

Δε νομίζω πως υπάρχει αμφιβολία ότι η ημερίδα της Μητροπόλεως Πειραιώς που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Φεβρουαρίου, με θέμα: “Πατερική Θεολογία και μεταπατερική αίρεση”, στρέφεται ευθέως εναντίον της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος.

28/01/2012

Καρατζαφέρης: «Μακάρι να είχαμε τον Χριστόδουλο κοντά μας» (VIDEO)

Για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο μίλησε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης που παρέστη νωρίτερα στο Μνημόσυνο για τον κεκοιμημένο Προθιεράρχη, που τελέστηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. «Μας λείπει», είπε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ και σημείωσε ότι οι φόβοι του μακαριστού Αρχιεπισκόπου έγιναν πραγματικότητα.

28/01/2012

 

Η εορτή του Οσίου Εφραιμ του Σύρου στην Πεντέλη

Με μοναστική κατάνυξη και ευλάβεια τελέστηκε σήμερα 28 Ιανουαρίου 2012, η μνήμη επι τη εορτή του Οσίου πατρός Ημών Εφραιμ του Σύρου, στο παρεκκλήσι της Ιεράς Μονής Πεντέλης, Άγιο Νικόλαο. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σελευκείας Εφραίμ (Πατριαρχείο Αντιοχείας) που εόρτασε με αυτό τον τρόπο τα ονομαστήριά του.

28/01/2012

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Να υπηρετούμε το όραμα του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου για μια Ελλάδα που θα ανήκει στους Έλληνες»

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα στον κατάμεστο από τον λαό του Θεού Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το τετραετές Μνημόσυνο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, του από Δημητριάδος Χριστοδούλου. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης πρ. Πειραιώς κ. Καλλίνικος, τον οποίο πλαισίωσαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και πλήθος Κληρικών της Τοπικής Εκκλησίας.

28/01/2012

Διαδοχικά Τρισάγια για τον Μακαριστό Χριστόδουλο (VIDEO)

Διαδοχικά Τρισάγια για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο πραγματοποιήθηκαν σήμερα, ανήμερα της συμπλήρωσης τεσσάρων ετών από την κοίμηση του, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος τέλεσε τρισάγιο στο τάφο του μακαριστού προκατόχου του, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Σερρών Θεολόγο και Μεσσηνίας Χρυσόστομο, οι οποίοι λίγο νωρίτερα, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ι.Ν.Αγίων Θεοδώρων, τέλεσαν μνημόσυνο και τρισάγιο για τον κεκοιμημένο πρωθιεράρχη.

28/01/2012

Αναφορά για την αναγκαιότητα του μόνιμου και υποχρεωτικού χαρακτήρα του Μαθήματος των Θρησκευτικών στο «νέο Λύκειο»

Βρισκόμαστε σε μια εποχή που η ανάγκη για ανθρωπιστική μόρφωση των νέων με γνώσεις, παιδεία και ήθος όλο και πιο πολύ μεγεθύνεται.Οι γνώσεις που παίρνει το παιδί στο σχολείο εμπεριέχουν θρησκευτικά, πολιτισμικά, ηθικοκοινωνικά και οικολογικά πρότυπα καθώς και άλλες παιδαγωγικές ευαισθησίες, έτσι ώστε να μπορεί βαθμιαία, να καλλιεργεί ή ακόμη και να διορθώνει τη σκέψη και το χαρακτήρα του.

28/01/2012

«Μετέωρος» ακόμα ο ιστορικός Ναός της Παντάνασσας

«Ο Ιερός Ναός της Παντάνασσας αποτελεί έμβλημα για την πόλη της Πάτρας, αλλά οι πληγές που άνοιξε ο σεισμός του 2008 δεν έχουν ακόμα κλείσει, παρά τις υποσχέσεις του υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου, για ταχεία ένταξη και χρηματοδότηση της αποκατάστασης των ζημιών από το ΕΣΠΑ. Αποτελεί αδιαπραγμάτευτη ευθύνη όλων των πολιτικών και αυτοδιοκητικών παραγόντων ευθύνη λοιπόν, όχι μόνο να μην αμελούμε, αλλά και να ασκήσουμε κάθε δυνατή πίεση ώστε ο ιστορικός ναός να αποκτήσει και πάλι την παλαιά αίγλη του».

28/01/2012

Εγκαίνια του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής

Τα εγκαίνια του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, αποτέλεσμα κοινής πρωτοβουλίας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», τέλεσε το βράδυ της Παρασκευής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. Το Ιατρείο στο οποίο μπορούν να απευθύνονται ανασφάλιστοι συμπολίτες μας και παιδιά στεγάζεται στο κτίριο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Σεβαστουπόλεως 113).

27/01/2012

“Οφειλόμενη απάντηση στις δηλώσεις του Γ.Γ.Θρησκευμάτων”

Μετά τις δηλώσεις του Γ.Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γιώργου Καλαντζή ( εξ αφορμής της επερωτήσεως του τομεάρχη της Ν.Δ. κ. Ν. Νικολόπουλου για το θέμα των Κληρικών που κατέχουν και 1 θέση στο δημόσιο), αναρωτιέμαι, αν αυτές οι δηλώσεις δεν είναι λαϊκισμός ελεεινής μορφής, τότε τι άλλο μπορεί να είναι ο λαϊκισμός!!

27/01/2012

Ιερέας και επίτροπος έκαναν ανασκαφές μέσα σε Ναό

Συνελήφθησαν χθες το βράδυ, στη Φύσκα Κιλκίς, από Αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κιλκίς, ενας 53 χρονος και ένας 57 χρονος , σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περι αρχαιοτήτων. Ο 53χρονος ο οποίος είναι ιερέας και ο 57χρονος επίτροπος έσκαβαν εντός Ιερού Ναού. Για την ίδια υπόθεση αναζητούνται μέχρι στιγμής να συλληφθούν εντός ορίων του αυτοφώρου επιπλέον τέσσερα άτομα.

27/01/2012

Η Πρεσβυτέρα στη Διασπορά

O πολυσήμαντος ρόλος και η προσφορά της Πρεσβυτέρας στη Διασπορά βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης των Πρεσβυτερών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη, στο Λονδίνο. Βασική εισηγήτρια του θέματος ήταν η Πρεσβυτέρα και Εκπαιδευτικός κυρία Βιργινία Σαλαπάτα με θέμα ομιλίας, «Εμπειρίες και ανησυχίες της Πρεσβυτέρας στην Κοινότητα της Διασποράς».

27/01/2012

Κοπή Βασιλόπιτας από τον Κυθήρων Σεραφείμ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της έκοψε στις 26-01-2012 ημέρα Πέμπτη, η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, στα γραφεία της στη Χώρα Κυθήρων. Την πίτα ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ, βοηθούμενος από τους Ιερείς των Ιερών Προσκυνημάτων (Μυρτιδίων και Αγίας Μόνης) και από τον εφημέριο του Μητροπολιτικού Ναού π. Φρουμέντιο. Παρέστησαν, εκτός από τα μέλη και τον γραμματέα της Επιτροπής, μέλη των δύο εκκλησιαστικών συμβουλίων και ο πρώην Πρόεδρος κ. Κ. Μαριάτος.

27/01/2012

Μνημόσυνο για τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

Αύριο Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012 είναι ημέρα μνήμης της προς Κύριον εκδημίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου (1998-2008). Τιμώντες την μνήμη του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος θα τελέσει ιερό μνημόσυνο σε στενό οικογενειακό περιβάλλον, όπου θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία εκ των Εφημερίων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

27/01/2012

Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Ευρωπαϊκή Κοινότητα

Μια σημαντική απόφαση με πρόταση του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου Β’ κατά τη τελευταία συνεδρία της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας είναι η δημιουργία Γραφείου Διεθνών Εκκλησιαστικών Υποθέσεων για να αναβαθμισθεί η συνεργασία της Αλεξανδρινής Εκκλησίας με τους Διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι τα Ηνωμένα Έθνη, η Αφρικανική Ένωση, το UNEP και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

27/01/2012

Σκάνδαλο διαφθοράς συγκλονίζει το Βατικανό

Το Βατικανό συγκλονίζεται από σκάνδαλο διαφθοράς, μετά την αποκάλυψη τηλεοπτικής εκπομπής ότι πρώην κορυφαίος αξιωματούχος πήρε δυσμενή μετάθεση, επειδή κατήγγειλε παρατυπίες στη διαδικασία ανάθεσης έργων. Η εκπομπή “Οι Ανέγγιχτοι” του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου La 7, αποκάλυψε την Τετάρτη έγγραφα που είχε υποβάλει ο αρχιεπίσκοπος Κάρλο Μαρία Βιγκάνο, αναπληρωτής διοικητής του Βατικανού, προς τους ανωτέρους του, ανάμεσα στους οποίους και στον Πάπα Βενέδικτο, το 2011, για υποθέσεις διαφθοράς.

27/01/2012

Εγκαίνια Συσσιτίων στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου

Πραγματοποιήθηκαν χθες, Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012, τα εγκαίνια του Κέντρου Συσσιτίων που δημιούργησε η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο οποίος αμέσως μετά αναφέρθηκε στη νέα αυτή πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως.

27/01/2012

Η “Διασπορά” στη Βενετία (VIDEO)

Το αφιέρωμα της εκπομπής της ΕΤ3 “ΔΙΑΣΠΟΡΑ” στις λατρευτικές και λοιπές τιμητικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της συμπληρώσεως εικοσαετίας από τη εκλογή στον Πρώτο της Ορθοδοξίας Θρόνο του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και της ιδρύσεως της Ορθοδόξου Μητροπόλεως Ιταλίας, καθώς και της συμπληρώσεως δεκαπενταετίας από την εκλογή και ενθρόνηση του Μητροπολίτου Γενναδίου.

27/01/2012

Συνήλθε η Επισκοπική Συνέλευση της Μπενελούξ

Η Ορθόδοξος Επισκοπική Συνέλευσις της Μπενελούξ (CEOB) συνήλθεν εις Βρυξέλλας, εις την έδραν της Ορθοδόξου Μητροπόλεως (Avenue Charbo 71), την Πέμπτην 26 Ιανουαρίου 2012 υπό την προεδρίαν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Παντελεήμονος (Οικουμενικόν Πατριαρχείον). Εκτός του Προέδρου, παρόντες ήσαν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Σίμων, Αντιπρόεδρος (Πατριαρχείον Μόσχας), ο Αρχιεπίσκοπος Κομάνων κ. Γαβριήλ (Έξαρχος των ενοριών ρωσσικής παραδόσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου), ο Επίσκοπος Λουκάς (Πατριαρχείον Σερβίας), ο Μητροπολίτης κ. Ιωσήφ, Ταμίας (Πατριαρχείον Ρουμανίας), ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μιχαήλ (Υπερόριος Ρωσσική Εκκλησία-Πατριαρχείον Μόσχας), ο Επίσκοπος Ευμενείας κ. Μάξιμος (Οικουμενικόν Πατριαρχείον) και ο Επίσκοπος Σινώπης κ. Αθηναγόρας, Γραμματεύς (Οικουμενικόν Πατριαρχείον).

26/01/2012

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Προέδρου Ν.Δ με Πατριάρχη Μόσχας

Την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σύντομα στις μεγάλες δυσκολίες, που έχουν προκύψει, αλλά και στη μεγάλη πρόκληση να βγει από την κρίση αλώβητη, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο.

26/01/2012

Κοπή Βασιλόπιτας στην «Αποστολή»

Την Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα ευλόγησε σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Μάξιμος Παπαγιάννης, παρουσία του Διευθυντή του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Ανωνίου Καλλιγέρη, του Γενικού Διευθυντή της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνου Δήμτσα, λοιπών ιερέων και όλου του προσωπικού των υπηρεσιών της «Αποστολής», της Νεότητος και της Διακονίας.

26/01/2012

Αμερικής Δημήτριος: “Οι Οικουμενικοί Πατέρες εμπλούτισαν την Ελληνική Γλώσσα, τη θεολογία, τη ρητορική και την ποίηση”

Την μεγάλη αξία της Ελληνικής παιδείας και τη σημασία της για τη ζωή μας ανέδειξε το έργο και η πνευματική διακονία των Τριών Ιεραρχών τονίζει, σε εγκύκλιο σημείωμά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος. “Αυτοί οι Οικουμενικοί Πατέρες και Διδάσκαλοι δεν εκόσμησαν την Εκκλησία μόνο με την ένταση της ποιμαντικής φροντίδος και αγιότητός των, αλλά επλούτισαν την Ελληνική Γλώσσα, τη θεολογία, τη ρητορική και την ποίηση, εστιάζοντας την προσοχή τους στο μήνυμα του Ευαγγελίου, στις διδασκαλίες της Εκκλησίας και στην κεντρικότητα του προσώπου του Χριστού”, σημειώνει ο Αμερικής Δημήτριος και προσθέτει: “Καλούμεθα να εγκολπωθούμε αυτό το θαυμάσιο πρότυπο παιδείας και υπέροχης πίστεως ως έκφραση της βαθειάς αγάπης, δεσμεύσεως και κατανοήσεως της ουσίας του Ευαγγελίου”.

26/01/2012

Η γλώσσα της λειτουργίας μετά τη Λειτουργία

Η διοργάνωση το περασμένο Σάββατο 21 Ιανουαρίου της ημερίδας «Το ζήτημα της γλώσσας στη λατρεία», από το Σύνδεσμο Νέων και την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, παρείχε τη δυνατότητα σε ομιλητές και συμμετέχοντες να εξετάσουν τον θέμα αυτό, για πρώτη φορά ίσως, με μια ευρύτερη ματιά. Οι Σεβ. Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, Κωνσταντίνος Χολέβας, Σταύρος Ζουμπουλάκης και Φώτης Σχοινάς, με τον δυναμισμό και την τόλμη των λόγων τους, που σε ορισμένες περιπτώσεις ενισχύθηκε από τη δημόσια ειλικρινή παράθεση προσωπικών βιωμάτων, κέντρισαν πραγματικά το ενδιαφέρον όλων όσων συμμετείχαμε και όσων παρακολούθησαν την εκδήλωση μέσω ραδιοφώνου και διαδικτύου.

26/01/2012

Το facebook βλάπτει σοβαρά την υγεία του εκκλησιαστικού σώματος

Σε παλαιότερη ανάρτησή μας είχαμε θέσει το ζήτημα της σχέσης των κληρικών με το facebook (και όποια άλλα μέσα “κοινωνικής δικτύωσης” στο διαδίκτυο), με αφορμή και την εγκύκλιο-προτροπή του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου προς τους ιερείς της δικαιοδοσίας του να αποφεύγουν το facebook. Είχε δηλώσει τότε ο κ. Ειρηναίος: «Ζητούμε να είναι προσεκτικοί. Υπάρχει πάντα ο φόβος να παρασυρθούν και να εμπλακεί η Εκκλησία σε διάφορες καταστάσεις».

26/01/2012

Χειροτονία Γκανέζου Διακόνου στη Λάρνακα

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου ε.ε. ο Σεβ. Μητροπολίτης Άκκρας Γεώργιος, με την άδεια και την ευλογία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, την άδεια του οικείου Ποιμενάρχη, Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κιτίου κ.κ. Χρυσοστόμου, χειροτόνησε Διάκονο τον Δανιήλ Opuku Ayeh, στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσοπολιτίσσης στην Λάρνακα. Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Ιερομόναχος Σωφρόνιος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Μιχαήλ Χριστοδουλίδης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Ιωσήφ Kwame Lambi, και ο π. Βασίλειος Lambi.

26/01/2012

Κατάργηση όλων των προνομίων, κύριε Γενικέ Γραμματέα Θρησκευμάτων και όχι μόνο των κληρικών!!!

Είναι να απορεί κανείς με το περίσσευμα θρασύτητας και υποκρισίας, που κυκλοφορεί σε αυτή τη χώρα,παρά την οικονομική δυσπραγία που μας μαστίζει! Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα εμείς και ως λαός,αλλά και ως εξουσία!…Ισως γιατί αυτοί που μας κυβερνούν ευρίσκονται στον ίδιο αστερισμό με εκείνο των Αρμαγεδώνων,που πάντα αυτοί ξεκινούσαν τους πολέμους και πάντα αυτοί ζητούσαν στο τέλος τα ρέστα…του γιατί έγινε πόλεμος!

26/01/2012

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτου Δημητριάδος Ιγνατίου

Την Ανακομιδή των Λειψάνων του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου εορτάζει η Εκκλησία μας την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Η ημέρα των ονομαστηρίων του Επισκόπου είναι ημέρα γιορτής για όλη την Τοπική Εκκλησία, η οποία, όμως, μέσα στο γενικότερο πνεύμα λιτότητας που επιβάλει η κρισιμότητα των καιρών, θα περιορίσει την εορτή σε λατρευτικά και μόνο πλαίσια.

26/01/2012

Συνέδριο: «Πατερική Θεολογία και μεταπατερική αίρεση»

Η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς διοργανώνει την Τετάρτη 15η Φεβρουαρίου ε.ε. και ώρα 4.00 μ.μ. στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Ν. Φάληρο Πειραιώς (αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη») με ελεύθερη είσοδο Ημερίδα θεολογικού προβληματισμού, κατά το επισυναπτόμενο Πρόγραμμα, με το εξόχως ενδιαφέρον θέμα: «Πατερική Θεολογία και μεταπατερική αίρεση»

26/01/2012

 

O Γ.Γ. Θρησκευμάτων για τη μισθοδοσία των κληρικών που κατέχουν και δεύτερη θέση στο Δημόσιο

Τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις ρυθμίσεις στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών που κατέχουν και δεύτερη θέση στο Δημόσιο επικαλείται με σημερινή σχετική δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής. “Πέντε μήνες μετά, ο Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ με ερώτησή του εμφανίζει την Νέα Δημοκρατία και την Εκκλησία να επιθυμούν από κοινού την διατήρηση προνομίων σε μια εποχή ανεργίας, απολύσεων και μείωσης του εισοδήματος όλων”, τονίζει, μεταξύ άλλων, ο κ.Γιώργος Καλαντζής

25/01/2012

Επιστολή Θεολόγων: Απορίες από ανώνυμη πρό(σ)κληση…

Σε απάντηση της δημόσιας πρόσκλησης-πρόκλησης σας για δημιουργία “Πανελληνίου Συλλόγου Αδιόριστων Θεολόγων”, θα επιθυμούσαμε να μας συγκαταριθμήσετε στο δυναμικό της Συντονιστικής Ομάδας, εφόσον βέβαια μας επιλύσετε τις παρακάτω -εύλογες- απορίες μας.

25/01/2012

Πανήγυρη Ι.Ν.Αγίου Τρύφωνος Τριπόλεως

Την 1η Φεβρουαρίου 2012 Πανηγυρίζει με κάθε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ο υπό ανέγερση Ιερός Ναός του Αγίου Τρύφωνος Τριπόλεως. Την Τρίτη 31η Ιανουαρίου 2012, στις 6.00 μ.μ. θα ψαλή Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου.

25/01/2012

Συνάντηση Πατριάρχη Αλεξανδρείας με Πατριάρχη Μόσχας

Την 24η Ιανουαρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Βʼ, συνοδευόμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Κυρήνης κ.Αθάνασιο, Έξαρχο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Μόσχα, τον Θεοφ.Επίσκοπο Πολντόσκ κ.Τύχωνα, Διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών του Πατριαρχείου Μόσχας, τον Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Παντελεήμονα Αράθυμο, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και τον Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Λεωνίδα Γκορμπατσώφ, Έξαρχο της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αίγυπτο, επισκέφθηκε τον Εξοχ.Πρέσβη της Αιγύπτου στην Ρωσία κ. Αλάα Ελχαντίντι.

25/01/2012

Τριακόσια αριστουργήματα του Βυζαντίου στις HΠΑ

Ο τίτλος της έκθεσης, αν και προσωρινός, δηλώνει αυτό ακριβώς που πρόκειται να ξεκινήσει σε περίπου ενάμιση χρόνο από τώρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Με την ονομασία «Βυζάντιο.Αριστουργήματα από ελληνικές συλλογές» («Byzantium. Masterpieces from Greek Collections), περίπου 300 αριστουργήματα ελληνικών μουσείων, δημόσιων και ιδιωτικών, μοναστηριών, αλλά και ευρήματα πρόσφατων ανασκαφικών ευρημάτων, θα ταξιδέψουν το φθινόπωρο του 2013 στις ΗΠΑ για να παρουσιαστούν αρχικά στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον και στη συνέχεια στο Μουσείο Γκετί στο Μάλιμπου της Καλιφόρνιας.

25/01/2012

Ανακοινώσεις Ι.Μ.Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος προσκαλεί τους γονείς και εκπαιδευτικούς της Βορειοκεντρικής Ευβοίας στις Συνάξεις των Σχολών Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως, οι οποίες αρχίζουν για το φετινό έτος στην Ιστιαία και στο Μαντούδι, ως ακολούθως:

25/01/2012

Βανδαλισμοί στο Ναύπλιο

Τις τελευταίες μέρες κάνουν φτερά διάφορα κομμάτια ιστορικών μνημείων της πόλεως! Πιο συγκεκριμένα ο σταυρός στη κορυφή του μνημείου των 3 Ναυάρχων στην Πλατεία Δημαρχείου κόπηκε, αφαιρέθηκε από βάνδαλους και βρέθηκε από κατοίκους της πόλης πεσμένος μέσα στον κήπο που περιβάλλει το μνημείο.. Η μια εκ των τριών σημαιών , η ελληνική σημαία δίπλα σε αυτό χάθηκε εκ βάθρων επίσης ξαφνικά…

25/01/2012

Η Μητρόπολη Δημητριάδος τιμά την μνήμη του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου

Την μνήμη του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, του από Δημητριάδος θα τιμήσει η τοπική Εκκλησία, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τεσσάρων ετών από την εις Κύριον εκδημία του.

25/01/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της SRPSKA επισκέπτεται το Πατριαρχείο

Την Τρίτην, 4ην/17ην Ιανουαρίου 2012, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Srpska κ. Milorad Dodik, ευρισκόμενος εις το πλαίσιον επισκέψεως εις το κράτος του Ισραήλ, επεσκέφθη το Πατριαρχείον, συνοδευόμενος υπό κλιμακίου συνεργατών αυτού εκ της χώρας αυτού και υπό του αντιπροσώπου αυτής εις το κράτος του Ισραήλ κ. Alexander Nicolić και του κ. Aril Livail.

25/01/2012

«Όποιος φοροδιαφεύγει διαπράττει αμαρτία»

O πρόεδρος της Συνόδου Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας καρδινάλιος ‘Αντζελο Μπανιάσκο, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι «όχι μόνον όποιος δεν πληρώνει τους φόρους αμαρτάνει αλλά, για όσους πιστεύουν, πρόκειται για πραγματικό σκάνδαλο».Ο πρόεδρος των Καθολικών Επισκόπων της Ιταλίας έθιξε παράλληλα τις «πολεμικές» σχετικά με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και τη φορολογική της συμπεριφορά.

24/01/2012

«Το Αλφαβητάρι της Κατασκήνωσης»… στα Γιαννιτσά

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012 φιλοξενήθηκε στην ενορία Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών ο ιεροδιάκονος π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, διευθυντής του Κέντρου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση να μιλήσει σε σύναξη στελεχών των κατασκηνώσεων της Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.

24/01/2012

Μέριμνα της Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τους κωφούς

Στο πλαίσιο της πνευματικής φροντίδας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών προς τους κωφούς, ο Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Καλλιθέας έχει αναγνωριστεί ως ενορία των κωφών και τελείται λειτουργία με διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα.

24/01/2012

Ν. Νικολόπουλος: «Στη…σέντρα του μνημονίου και οι κληρικοί!!»

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στους κληρικούς που κατέχουν κατά πλήρη απασχόληση και δεύτερη θέση στο δημόσιο νομίμως, η κατάφωρη αδικία που επιχειρείται με την εν λόγω εγκύκλιο, εις βάρος τους, λόγω της υπ’ αριθ. 2/78400/0022/14-11-2011 εγκυκλίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Πρόκειται για κληρικούς κατηρτισμένους, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν μόνο ένα Πανεπιστημιακό πτυχίο, αλλά και μεταπτυχιακά, διδακτορικά, επιμορφώσεις, με τους περισσότερους εξ’αυτών να είναι φυσικά και πολύτεκνοι.

24/01/2012

“Η προσφορά της Μονής Πετράκη στο Έθνος μας”

Μια σημαντική ομιλία θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012 στην Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών, οδ. Ομήρου και Πανεπιστημίου 22, ώρα 7μμ. Το θέμα θα είναι: Η προσφορά της Μονής Πετράκη στο Έθνος μας.

24/01/2012

Θεία Λειτουργία για τους αποδήμους Λευκαδίους και Ιθακησίους που ζουν στην Αθήνα

Την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος θα τελέσει στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως (Λεωφ. Ειρήνης 29 – κοντά στην Κεντρική Πλατεία) Θεία Λειτουργία για τους αποδήμους Λευκαδίους και Ιθακησίους, που διαμένουν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής (Αθήνα, Πειραιά και περίχωρα).

24/01/2012

ΙΣΚΕ: “Συνεχίζεται η δράση των κακοποιών”

Το Δ.Σ. του Ιερατικού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (Ι.Σ.Κ.Ε ) ενημερώνει άπαντες τους Κληρικούς ότι συνεχίζεται η δράση των κακοποιών οι οποίοι προφασιζόμενοι ότι είναι μέλη του Ταμείου Πρόνοιας Δμοσίων (Τ.Π.Δ.Υ) Υπαλλήλων ή μέλη του Ι.Σ.Κ.Ε απομυζούν από τους Ιερείς μεγάλα χρηματικά ποσά. Το Τ.Π.Δ.Υ έχει προβεί στις νόμιμες διαδικασίες και ο Ι.Σ.Κ.Ε επανειλλημένα έχει ενημερώσει τα μέλη του και τις Ιερές Μητροπόλεις. Παρ` όλα αυτά τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά και δεν ξέρουμε πλέον πώς να το αντιμετωπίσουμε.

24/01/2012

Ημερίδα της Εστίας Πατερικών Μελετών για την «Οικονομική Κρίση»

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2011 από τις 16:00 το απόγευμα έως τις 21:30 το βράδυ, η Ημερίδα της Εστίας Πατερικών Μελετών για την «Οικονομική Κρίση» στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

24/01/2012

Εκδήλωση της Ι.Μ. Κώου κ’ Νισύρου για τους Τρεις Ιεράρχες

Η Ι. Μητρόπολις Κώου και Νισύρου με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών διοργανώνει τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου εορταστική εκδήλωση στην Πνευματική Εστίας της Ιεράς Μητροπόλεως και προσκαλεί σε αυτή σύνολη την εκπαιδευτική κοινότητα.

24/01/2012

Μνημόσυνο για μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012, που συμπληρώνονται τέσσερα έτη, από την εις Κύριον εκδημίαν του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κυρού ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, τα πνευματικά του τέκνα υπό τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Θωμά Συνοδινό, πρώην Πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλους σεβαστούς Πατέρες, πνευματικά αναστήματα του μεγάλου Πρωθιεράρχου, θα τελέσουν στο πλαίσιο της Θείας Λειτουργίας τα ιερά Του Μνημόσυνα, εις τον Νεκροταφιακό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, ο οποίος ευρίσκεται πλησίον του τάφου Του, στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών.

24/01/2012

Νέοι Επίσκοποι στην Εκκλησία της Αλβανίας

Δύο νέοι Επίσκοποι, ο Αμαντίας Ναθαναήλ και ο Βύλιδος Άστειος, εξελέγησαν από την Ιερά Σύνοδο της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας την Πέμπτη 19/1, οι οποίοι χειροτονήθηκαν από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Αναστάσιο, συλλειτουργούντων όλων των μελών της Ιεράς Συνόδου, στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου των Τιράνων τις επόμενες ημέρες.

23/01/2012

Ιερώνυμος: «Όποιος δεν συμφωνεί ή αυτός θα πρέπει να φύγει ή εγώ. Και εγώ δεν μπορώ να φύγω»

Σαφές μήνυμα προς όλους τους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πως το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο αποτελεί προτεραιότητα για τον ίδιο, έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος ξεκαθαρίζοντας πως σε αυτή την προσπάθεια καλούνται να συνεισφέρουν όλοι με κάθε τρόπο ακόμα και οικονομικό. «Αυτή είναι η γραμμή μας. Όποιος δεν συμφωνεί ή αυτός θα πρέπει να φύγει ή εγώ. Και εγώ δεν μπορώ να φύγω» είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

23/01/2012

Ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα: “Το ζήτημα της γλώσσας στη λατρεία”

Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου διοργανώθηκε από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος και τον Σύνδεσμο Νέων της οικείας Μητροπόλεως, ημερίδα με θέμα: «Το ζήτημα της γλώσσας στη λατρεία».Στην έναρξη της ημερίδας χαιρετισμούς απηύθυναν: ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος περιέγραψε τους όρους του διαλόγου πάνω στο ζήτημα αυτό (κοινή ορθόδοξη πίστη, ενδο-ορθόδοξο ζήτημα, αγάπη για τη λατρεία κ.ά), και η Πρόεδρος του Συνδέσμου Μαρία Αθανασιάδου, η οποία πρόβαλε την ευχαριστιακή διάσταση της εκκλησιαστικής λατρείας και γλώσσας.

23/01/2012

Έκλεψαν τρόφιμα που προορίζονταν για συσσίτια της Εκκλησίας στο Περιστέρι

Τρόφιμα που προορίζονταν για τα συσσίτια της προσπάθειας του ΣΚΑΪ Όλοι Μαζί Μπορούμε, έκλεψαν τις προηγούμενες ημέρες από τον ιερό ναό Ευαγγελιστρίας στο Περιστέρι, ανήμερα του πολιούχου Αγίου Αντωνίου.Μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 ο Πατήρ Πέτρος υπεύθυνος συγκέντρωσης τροφίμων, από το Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, σχολίασε ότι η ενέργεια αυτή είναι σημείο των καιρών που θα ενταθεί και εκτίμησε ότι όταν ο κόσμος πεινάει μπορεί να φτάσει σε καταστάσεις και σημεία πολύ επικίνδυνα. Ο δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Παχατουρίδης δεσμεύτηκε ότι ο δήμος θα καλύψει τα συσσίτια, που έκαναν φτερά από την Εκκλησία.

23/01/2012

Κοπή Βασιλόπιτας Κατηχητικού Σχολείου παρουσία Μαντινείας Αλέξανδρου

Το Σάββατο 21η Ιανουαρίου 2012, στις 6 το απόγευμα, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλεξάνδρου, έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα του 2012, το Κατηχητικό Σχολείο του Ιερού Ναού Προφ. Ηλία Τριπόλεως.

23/01/2012

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη ΝΕΤ για την Ίμβρο (VIDEO)

Για την Ίμβρο των παιδικών του χρόνων, για τα σχολεία που ήταν γεμάτα παιδιά, για τις εορτές και τις πανηγύρεις, τις χαρούμενες φωνές, τις οικογενειακές στιγμές μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην εκπομπή της ΝΕΤ, «ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ», με την Έλενα Κατρίτση. Ο Ίμβριος Στέλιος Χριστάκις ανάρτησε στο κανάλι του στο YouTube αποσπάσματα από την εκπομπή «ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ», μεταξύ των οποίων και τη δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

23/01/2012

Συλλείτουργο Αλεξανδρείας Θεοδώρου και Μόσχας Κυρίλλου

Πατριαρχικό συλλείτουργο ετέλεσαν την 22α Ιανουαρίου ε.ε. στην Μόσχα η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Βʼ και η ΑΜ ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ.κ.Κύριλλος. Το Πατριαρχικό συλλείτουργο, στο οποίο μετείχαν εικοσιτέσσερεις Ιεράρχες της Ρωσικής Εκκλησίας, ετελέσθη στον περίβλεπτο Ναό του Σωτήρος Χριστού Μόσχας επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Φιλίππου, Μητροπολίτου Μόσχας.

22/01/2012

Συγκίνηση για τον Μακαριστό Χριστόδουλο 4 χρόνια μετά

Μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα τελέσθηκε στον Ιερό ναό Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, ετήσιο μνημόσυνο υπερ αναπαύσεως του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύρου Χριστοδούλου, με αφορμή την συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την κοίμηση Του.

22/01/2012

Πατριαρχικά ανθρώπινα…

Ανθρώπινη και πέρα για πέρα εκφραστική η πρωτοσέλιδη φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στη χτεσινή μας έκδοση, η οποία εικόνιζε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να περπατά στις χιονισμένες βουνοπλαγιές της γενέτειράς του, της νήσου Ιμβρου. Ηταν μία φωτογραφία από αυτές που μιλούν με τη σιωπή τους, κι η σιωπή πολλές φορές μπορεί να λέγει πιο πολλά από τα λόγια, τα λίγα ή τα πολλά.

22/01/2012

Εορτή της μετακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Πέτρου Άργους

Πανηγυρικά εορτάζει η πόλη του Άργους την ανάμνηση της επανακομιδήςτων Ιερών Λειψάνων του πολιούχο της Αγίου Πέτρου επισκόπου Άργους τουθαυματουργού. Ήταν 19 Ιανουαρίου του 2008 όταν μετά από πολλές προσπάθειες τουΜητροπολίτη Αργολίδος κκ. Ιακώβου ,τελικά κατάφερε και ήρθαν και πάλι στον τόπο τους τα Ιερά Λείψανα του ΑγίουΠέτρου, πέρασαν τέσσερα χρόνια και η πόλη του Άργους και η τοπική εκκλησίαεορτάζει κάθε χρόνο την εορτή αυτή με κάθε λαμπρότητα.

22/01/2012

Ιερή αγανάκτηση Ανθίμου για την κατάργηση της Γ.Γ.Μακεδονίας-Θράκης (VIDEO)

Την έντονη διαμαρτυρία του δυναμικού Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου προκάλεσε η απόφαση της Κυβέρνησης για την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης η οποία αντικατέστησε το παλαιό Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Σε ένα ξέσπασμά του, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον Ι.Ν.Αγίας Μαρίνας,  ο Μητροπολίτης Άνθιμος απευθύνθηκε στον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς ρωτώντας τους για ποιο λόγο το κάνουν αυτό στη βόρεια Ελλάδα. Ο Μητροπολίτης ζήτησε να ανακληθεί η απόφαση προτρέποντας όλους τους πολιτικούς να ταξιδέψουν από την Φλώρινα και την Καστοριά μέχρι τις άκρες του Έβρου.

22/01/2012

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για τον προκάτοχό του Πατριάρχη Νεόφυτο Η’

Τρισάγιο στη μνήμη του Πατριάρχου Νεοφύτου τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στον τάφο του στο Κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος, δίπλα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Στo τρισάγιο παρέστησαν συγγενείς του αοιδήμου Πατριάρχου και ομοπάτριοί του προσκυνητές από τις Σέρρες, ανάμεσά τους και ο Πρώην Υπουργός Γεώργιος Καλαντζής. «Πολλές φορές περιπατώντας είτε στον κήπο της Θεολογικής Σχολής, είτε στους κενούς δυστιχώς ακόμη διαδρόμους, ενθυμούμαι από όσα έχω διαβάσει, όλες αυτές τις μεγάλες μορφές της Εκκλησίας και του Γένους που υπηρέτησαν με σθένος, με πίστη, με αφοσίωση, με αυτοθυσία εκείνα τα πιό δύσκολα από τα σημερινά χρόνια, υπηρέτησαν λέγω, την Εκκλησία και το Γένος και τα θεολογικά γράμματα εδώ στη Θεολογική Σχολή…», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

22/01/2012

Η Μετάνοια του Ζαγχαίου και οι διεφθαρμένοι στην Ελλάδα

Η Ευαγγελική Περικοπή αυτής της Κυριακής από το Ευαγγέλιο του Ευαγγελιστού Λουκά αναφέρεται στην ειλικρινή μετάνοια του ανθρώπου, ως μέσον που οδηγεί τον εαυτόν του, με τη χάρη του Θεού, στην εν Χριστώ σωτηρία του. Βλέπουμε δηλαδή πως εμείς οι άνθρωποι, σε προσωπικό επίπεδο, μπορούμε να πετύχουμε αυτή τη σωτηρία που προσφέρει σε μας ο Ιησούς Χριστός.

22/01/2012

Το βραβείο “Πατριάρχης Μόσχας Β” στον Αλεξανδρείας Θεόδωρο

Το απόγευμα της 21ης Ιανουαρίου ε.ε. έλαβε χώρα στην αίθουσα τελετών του Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού της Μόσχας η εκδήλωση απονομής του βραβείου «Πατριάρχης Αλέξιος Β’» από το Διεθνές Ίδρυμα για την Ενότητα των Ορθοδόξων Λαών της Ρωσικής Εκκλησίας. Τιμώμενα πρόσωπα για το παριππεύσαν έτος 2011 είναι η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ και ο Εξοχ.κ.Μαχμούτ Αμπάς, Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Παλαιστινιακής Αρχής.

21/01/2012

Αθηνών Ιερώνυμος: «Όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες»

Με τα μελανότερα χρώματα παρουσίασε την υφιστάμενη, σήμερα, κατάσταση στην Αθήνα και στην Ελλάδα γενικότερα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι υπάρχει ελπίδα.

21/01/2012

Αμετάβλητο το καθεστώς αποσπάσεων στα εκκλησιαστικά Ν.Π.Δ.Δ.

Την περασμένη Πέμπτη ενσωματώθηκε στο πολυ-νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών τροπολογία που εξαιρεί όλους τους αποσπασμένους σε εκκλησιαστικά N.Π.Δ.Δ. και Δ.Π.Ι.Δ. από το άρθρο 25 του ν. 4024/2011 ώστε να συνεχίσουν να πληρώνονται από τον φορέα προέλευσης και όχι από τον φορέα στον οποίο έχουν αποσπαστεί.

21/01/2012

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στη Μόσχα

Επίσκεψη στην Μόσχα πραγματοποιεί η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, κατόπιν προσκλήσεως της ΑΜ του Πατριάρχου Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ.κ.Κυρίλλου και του Διεθνούς Ιδρύματος για την Ενότητα των Ορθοδόξων Λαών, προκειμένου να λάβει το βραβείο αυτού για το έτος 2011.

21/01/2012

«Το ζήτημα της γλώσσας στη λατρεία»

Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου διοργανώθηκε από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος και τον Σύνδεσμο Νέων της οικείας Μητροπόλεως, ημερίδα με θέμα: «Το ζήτημα της γλώσσας στη λατρεία». Στην έναρξη της ημερίδας χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος περιέγραψε τους όρους του διαλόγου πάνω στο ζήτημα αυτό (κοινή ορθόδοξη πίστη, ενδο-ορθόδοξο ζήτημα, αγάπη για τη λατρεία κ.ά), και η Πρόεδρος του Συνδέσμου Μαρία Αθανασιάδου, η οποία πρόβαλε την ευχαριστιακή διάσταση της εκκλησιαστικής λατρείας και γλώσσας.

21/01/2012

Νέος Αρχιδιάκονος και νέος Διάκονος στην Ι.Μ.Μεσσηνίας

Στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Καλαμάτας, ιερούργησε σήμερα ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, τιμώντας την μνήμη των Αγίων Μαξίμου του Ομολογητού και Νεοφύτου του Μάρτυρος. Κατά την Θεία Λειτουργία ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας προέβη στη χειροτονία του νέου Διακόνου, π. Γεωργίου Μητροπούλου, καταγομένου από το Μυρσινοχώριον Μεσσηνίας, ο οποίος θα διακονήσει ως άμισθος κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως. Στο τέλος ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, τιμώντας την ονομαστική εορτή του Διακόνου π. Νεοφύτου Σαχλά τον προχείρισε Αρχιδιάκονον της Ιεράς Μητροπόλεως.

21/01/2012

101 χρόνια από τη γέννηση του Μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη

Οσα και να γραφτούν για τον γέροντα Ειρηναίο Γαλανάκη, τέως Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου, δεν θα είναι αρκετά για να δηλώσουν την προσωπικότητα, τη μεγαλοσύνη του άξιου ιεράρχη της Κρήτης! Ξεχωριστή σημασία, ωστόσο, έχουν τα πάρα πολλά σημειώματα: ρίμες, μαντινάδες μικρά και μεγάλα κείμενα από πολλούς ανθρώπους του τόπου μας, που θέλοντας να δείξουν την αγάπη τους στον σεβάσμιο παππού της Κρήτης Ειρηναίο φέρνουν στα γραφεία μας! Κάποια από αυτά δημοσιεύουμε σήμερα με αφορμή τα 101 χρόνια από τη γέννησή του και με τις ευχές όλων μας να τον συντροφεύουν!

21/01/2012

Κληρικολαϊκή Σύναξη ΙΑ

Το απόγευμα της Παρασκευής 13 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 6η απογευματινή, επραγματοποιήθη κατόπιν της υπ’ αριθμ. 0035/2012/09-01-12 εντολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Κληρικολαική Σύναξις της ΙΗ΄ και της ΙΑ΄ Αρχιερατικών Περιφερειών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού. Παρέστησαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κύριος ημών κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, αρχιερατικώς προϊστάμενος της ΙΑ΄ Περιφερείας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος, αρχιερατικώς προϊστάμενος της ΙΗ’ Περιφερείας, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Μάξιμος Παπαγιάννης, οι Αρχιερατικοί Επίτροποι των ανωτέρω περιφερειών, της ΙΗ΄, πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Τσολίδης, της ΙΑ΄, πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Παναγιωτόπουλος και άπαντες οι Εφημέριοι και Διάκονοι μετά των μελών των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, των Φιλοπτώχων Ταμείων, άμα δε και των υπευθύνων νεότητος μετά των κατηχητών, κατηχητριών και των μελών των Ενοριακών Νεανικών Εστιών.

20/01/2012

Αγγλικανός Ιερέας-Καθηγητής προσχωρεί στην Ορθοδοξία

Στο τελείωμα του χρόνου την 31 Δεκεμβρίου του 2011 ο Wayne Burke τελείωνε τη θητεία του στην Αγγλικανική Εκκλησία και η 1 Ιανουαρίου 2012 τον βρήκε στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Εγκριθείσης της αιτήσεώς του για εισδοχή στην Ορθόδοξη Εκκλησία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνα και κατηχηθείς υπό του Πρωτοπρεσβυτέρου Δρoς Ιωάννου Μεσολωρά εχρίσθη υπό του ιδίου δι΄ Αγίου Μύρου στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Αργοστολίου το εσπέρας της 31ης Δεκεμβρίου 2011 και την 1η Ιανουαρίου του 2012 στον ίδιο Ναό δέχθηκε την πρώτη του Θ. Κοινωνία

20/01/2012

30 Χρόνια Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Ο Άγιος Αχίλλιος»

Η επέτειος των τριάντα χρόνων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Ο Άγιος Αχίλλιος» εορτάσθηκε την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012, στο κατάμεστο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, με την παρουσία πολλών χορωδιών και ορχηστρών, με τιμητικές διακρίσεις και απονομές πτυχίων και διπλωμάτων στους αριστεύσαντες μαθητές της Σχολής.

20/01/2012

Η Ι.Μ.Πατρών για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, κατά την ημέραν των ονομαστηρίων του, 27ην Ιανουαρίου εορτήν της ανακομιδής των ιερών Λειψάνων του εν Αγίοις πατρός ημών Ιωάννου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου, θα περιοσθή στην τέλεση του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας εις Ιεράν Μονήν της Μητροπόλεώς του και δεν θα δεχθή ευχάς εις το Επισκοπείον Πατρών

20/01/2012

Eυρώπη: Το χαμένο όραμα…που πρέπει να ξαναβρεθεί

Τί νέα από την Ευρώπη; Τίποτα το καινούργιο θα μου πείτε. Μία από τα ίδια! Η νέα χρονιά που διανύουμε χειρότερη από αυτή που μας πέρασε…. Κι αυτό δεν χρειάζεται να μάς το επιβεβαιώσουν οι ειδικοί. Το αντιλαμβανόμαστε και οι ίδιοι… Το 2011 προηγήθηκαν ήδη αρκετές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε μια προσπάθεια να δωθούν πειστικές λύσεις στην από πολλά χρόνια υποβόσκουσα ευρωπαϊκή οικονομική κρίση. Η προσπάθεια αυτή έγινε μέσα στα πλαίσια μιας απροσδιόριστης αλληλεγγύης, η οποία μάλλον δεν ήταν κατανοητή από τους περισσότερους πολιτικούς ηγέτες.

20/01/2012

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος ανοίγει τα χαρτιά του στο Amen.gr (VIDEO)

Τα αίτια πίσω από την απόφαση για την ανάληψη της Πρωτοσυγκελίας της μέχρι πρότινος Μητροπολιτικής επαρχίας του, οι σχέσεις του με τον παλαιό φίλο του Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο καθώς και με τους συνεργάτες του, η υπόθεση της προφυλάκισης του Καθηγουμένου της Ι.Μ.Βατοπαιδίου Αρχιμ.Εφραίμ και η στάση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι μερικά από τα θέματα στα οποία τοποθετείται ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, ο οποίος φιλοξενείται στη διαδικτυακή εκπομπή «διάΛογος» του Amen.gr και του Intv.gr. Οι δημοσιογράφοι Νίκος Παπαχρήστου και Αντώνης Τριανταφύλλου συναντούν τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο και σε μια ελεύθερη συζήτηση μαζί του, καταγράφουν θέσεις και αντιθέσεις.

19/01/2012

Η κοπή της βασιλόπιτας στο Ινστιτούτο για τη νόσο Alzheimmer της Ι.Μ.Λαγκαδα

Η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ερευνητικό Ινστιτούτο δια την Νόσο του Alzheimmer και λοιπών εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά,Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη.Τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας υπεδέχτη ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής του Α.Π.Θ. κ. Σταύρος Μπαλογιάννης, Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου.

19/01/2012

Στην Αδριανούπολη ο Διδυμοτείχου Δαμασκηνός

Την Αδριανούπολη επισκεφθηκε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.Πιο συγκεκριμένα ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός μετέβη στην Αδριανούπολη, ύστερα από πρόσκληση της Προξένου κ. Αικατερίνης Βαρβαρίγου, προκειμένου να τελέσει Αγιασμό και να ευλογήσει την Βασιλόπιτα του Ελληνικού Προξενείου στην Αδριανούπολη.

19/01/2012

Что делат? (Chto Delat – Τι να κάνουμε;)

Το πόκερ είναι ένα χαρτοπαίγνιο, στο οποίο ιδιαίτερη σημασία έχει η ικανότητα των παικτών να μπορούν να «μπλοφάρουν», δηλαδή χωρίς να έχουν κάποιο δυνατό «χαρτί» να συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο ώστε οι αντίπαλοί τους να πιστεύουν ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η έννοια της «μπλόφας» χρησιμοποιείται κατά κόρον σε αρκετούς τομείς του πολιτικού και οικονομικού βίου όμως με ποιοτικώς διαφορετική χροιά

19/01/2012

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟY, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος του από Δημητριάδος – “Αρθρογραφία”

Η Αρθρογραφία υπήρξε από τις πλέον αγαπητές συγγραφικές δραστηριότητες του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Είναι το αποτέλεσμα του ανύστακτου ενδιαφέροντος και της ανησυχίας του για την πορεία των Εθνικών και Εκκλησιαστικών μας πραγμάτων, την κατάσταση της Ελληνικής κοινωνίας, αλλά και τα προβλήματα της Παιδείας.

19/01/2012

Ο Μητροπολίτης Αυστρίας Αρσένιος στον Πρόεδρο Fischer

Την Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012 και ώραν 10.00 π.μ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσένιος επεσκέφθη εις το Προεδρικό Μέγαρο τον Εξοχώτατον Dr. Heinz Fischer Πρόεδρον της Αυστριακής Δημοκρατίας, κατόπιν προηγηθείσης προσκλήσεως αυτού.

19/01/2012

«Επιστροφή στους Πατέρες»…καλεί η Μητρόπολη Φθιώτιδος

Με σκοπό την προβολή και προώθηση της αγιότητος και της διδασκαλίας των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας στην σύχρονη κοινωνία η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος, με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Νικολάου, ώρισε το έτος 2012 ως έτος των Αγίων Πατέρων, με γενικό σύνθημα «Επιστροφή στους Πατέρες» και κατήρτισε πρόγραμμα λατρευτικών και πνευματικών εκδηλώσεων, καθ ὅλη τη διάρκεια του έτους, σε 40 μεγάλες ενορίες με ομιλίες, ημερίδες, ιερές Ακολουθίες, εκθέσεις κ.λπ..

19/01/2012

Η Κατούνα γιόρτασε με λαμπρότητα τον πολιούχο της Άγιο Αθανάσιο

Με τη δέουσα λαμπρότητα και επισημότητα και εφέτος πραγματοποιήθηκε η Πανήγυρις της ενορίας μας. Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου ποιμεναρχου μας Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. ΚΟΣΜΑ, ο οποίος ομίλησε επικαίρος , συμμετείχαν αρκετοί Ιερείς της Μητροπόλεώς μας αλλά και άλλων Μητροπόλεων.

19/01/2012

“Προσφορά Αγάπης” από τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα

840 κιλά βοδινό κρέας για τις ανάγκες των συσσιτίων της φιλανθρωπικής εταιρείας «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών παρέδωσε κλιμάκιο της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής με επικεφαλής τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη κ. Ησαΐα.

19/01/2012

Πειραιώς Σεραφείμ προς Παπαρήγα, Τσίπρα, Κουβέλη

Δημοσιεύεται κατωτέρω η προς την Εξοχωτάτη κ. Αλέκα Παπαρήγα, Γ.Γ. του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδος επιστολή του Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ και ενημερώνομε ότι αναλόγου περιεχομένου επιστολαί εστάλησαν προς τους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών σχηματισμών κ.κ. Αλέξιον Τσίπραν και Φώτιον Κουβέλην.

19/01/2012

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος ανοίγει τα χαρτιά του!

Τα αίτια πίσω από την απόφαση για την ανάληψη της Πρωτοσυγκελίας της μέχρι πρότινος Μητροπολιτικής επαρχίας του, οι σχέσεις του με τον παλαιό φίλο του Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο καθώς και με τους συνεργάτες του, η υπόθεση της προφυλάκισης του Καθηγουμένου της Ι.Μ.Βατοπαιδίου Αρχιμ.Εφραίμ και η στάση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι μερικά από τα θέματα στα οποία τοποθετείται ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, ο οποίος φιλοξενείται στη διαδικτυακή εκπομπή «διάΛογος» του Amen.gr και του Intv.gr. Οι δημοσιογράφοι Νίκος Παπαχρήστου και Αντώνης Τριανταφύλλου συναντούν τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο και σε μια ελεύθερη συζήτηση μαζί του, καταγράφουν θέσεις και αντιθέσεις. Παράλληλα επιστρέφουν πίσω στο χρόνο και διατρέχουν την μακρά πορεία διακονίας του Μητροπολίτη Δωδώνης, από την ημέρα που ξεκίνησε το ταξίδι του για το Σινά, τη γνωριμία του με τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, την αντιπαράθεση με τον Μητροπολίτη Νικόδημο(Γκατζιρούλη) και τις σχέσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που θα συζητηθεί… Παραγωγή: intv.gr – Σκηνοθεσία: Γιώργος Αρβανίτης

Ο Χίου Μάρκος για το διαδίκτυο

O Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος μιλά για το διαδίκτυο, το νέο άμβωνα της Εκκλησίας. Μία συνεργασία του www.amen.gr με το www.katixitiko.gr .

17/01/2012

Ο Ρ/Σ της Ι.Μ.Αργολίδος έκοψε την βασιλόπιτα του

Την βασιλόπιτά του έκοψε ο Ραδιοφωνικός σταθμός της Ιερής Μητροπόλεως Αργολίδας , παρουσία του Μητροπολίτη Αργολίδας κκ. Ιακώβου καθώς και του θεοφιλεστάτου επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου , ο οποίος ευλόγησε και την πίτα του ραδιοφώνου.

17/01/2012

Με επιτυχία το Συνέδριο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο, το οποίο διοργάνωσε η Θεολογική Σχολή της Αγίας Έδρας της Νοτίου Ιταλίας, στη Νάπολη, με αφορμή το Μεγάλο και Ιστορικό, για την όλο το χριστιανικό κόσμο, γεγονός της συμπληρώσεως είκοσι ετών από την ημέρα της εκλογής και της ενθρονίσεως του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, στον πρώτο Θρόνο της Ορθοδοξίας.

17/01/2012

Ο Πατριάρχης στην χιονισμένη Ίμβρο του! (Φωτο)

Προσκυνηματική επίσκεψη πραγματοποιεί από το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη γενέτειρά του, στο πολύπαθο νησί της Ίμβρου.Το ταξίδι αυτό γίνεται στην καρδιά του χειμώνα σε συνδυασμό με τα ονομαστήρια του Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου Κυρίλλου.

17/01/2012

 

Ευχές και ελπίδες για τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη

Όλοι οι Απόδημοι χαιρετίζουμε την ολόπλευρη στήριξη μας στον Πρόεδρο μας κ. Χριστόφια για τη συνάντηση της Νέας Υόρκης. Νοείται ότι είναι αυτονόητο το ίδιο να συμβαίνει και εντός Κύπρου όπως συμβαίνει και εντός Ελλάδος και σ’ όλες τις χώρες του εξωτερικού που ζούν Απόδημοι.

17/01/2012

 

Ανθρωπιστική βοήθεια από την Ι. Αρχιεπισκοπή Κύπρου για τα συσσίτια της «Αποστολής»

Την τρίτη ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα παρέδωσε κλιμάκιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Ιερώνυμο Πυλιώτη, σήμερα στον Ασπρόπυργο με σκοπό την ενίσχυση των συσσιτίων. Η αντιπροσωπεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου μετέφερε τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β’, ο οποίος βαθύτατα συγκινημένος και με αστείρευτο ενδιαφέρον και μέριμνα για την κρίση που διέρχεται η πατρίδα μας διευκολύνει με όποιο τρόπο μπορεί το κοινωνικό έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

16/01/2012

«Ποιμαντική της Ορθοδόξου Διασποράς»… στο διαδίκτυο

Το απόγευμα της 16ης Νοεμβρίου 2011, κατά τη διάρκεια επίσημης συναυλίας για την συμπλήρωση εικοσαετίας από την εκλογή στον πρώτο της Ορθοδοξίας Θρόνο του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και από την ίδρυση της Ορθοδόξου Μητροπόλεως Ιταλίας, καθώς και δεκαπενταετίας από την εκλογή και ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ιταλίας και Μελίτης Γενναδίου, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των τριών Χαριστηρίων Τόμων προς Τιμή του Μητροπολίτου Ιταλίας.

16/01/2012

Αθηνών Ιερώνυμος: «Η Ελλάδα δεν έζησε μόνο με τα τάλαρα…»

Σαφέστατο μήνυμα σε όσους περιμένουν λύση της κρίσης που ταλανίζει τη χώρα μας, μέσω δανείων από το εξωτερικό, μνημονίων και διεθνών οργανισμών έστειλε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος με ομιλία του στους φοιτητές της Σχολής της Ελληνικής Αστυνομίας.

16/01/2012

“Φώτεια 2012” στη Θεσσαλονίκη

Με την σεπτήν ευλογία και ευχήν του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου και Ποιμενάρχου της Αγιοτόκου και Αγγελοφρουρήτου πόλεως της Θεσσαλονίκης, κ.κ. Ανθίμου και εφέτος θα πραγματοποιηθούν οι εορταστικές – λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν και μνήμην του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Κων/πόλεως.

16/01/2012

Πληροφορίες για “απόπειρα δολοφονίας” του Πατριάρχη Σερβίας

Σχέδιο δολοφονίας του Πατριάρχη των Σέρβων Ειρηναίου καθώς και του Προέδρου της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, του Υπουργού Εσωτερικών και του Αρχηγού της Αστυνομίας της χώρας φαίνεται να υπήρχε, σύμφωνα με πληροφορίες που αποκάλυψε η εφημερίδα Blic.

16/01/2012

Κοπή Βασιλόπιτας του Εκκλησιαστικού Λυκείου και Γυμνασίου Λαμίας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, πλαισιούμενος από Ιερείς και Διακόνους της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, έκοψε σήμερα σε ειδική τελετή την πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα του Εκκλησιαστικού Λυκείου και Γυμνασίου Λαμίας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου. Παρέστησαν η Διευθύντρια κ. Παναγιώτα Παπακώστα και οι καθηγητές του Σχολείου, καθώς και ο νεοδιορισθείς Περιφερειακός Σύμβουλος Θεολόγων κ. Δημήτριος Φύκας, ο πρώην Διευθυντής κ. Στυλιανός Μαστρογιάννης, πρώην καθηγητές της Σχολής, ανάμεσά τους ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος, το προσωπικό του Σχολείου, ο Διευθυντής της συστεγαζόμενης Περιφερειακής Εκκλησιαστικής Εστίας Λαμίας και Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Τριαντάφυλλος Μπολτέτσος και το προσωπικό της Εστίας και φυσικά οι μαθητές του Σχολείου. Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας έψαλε η χορωδία Βυζαντινής μουσικής της Σχολής, υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτου και καθηγητού του σχολείου κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

16/01/2012

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Όλοι μαζί μπορούμε»

Την Βασιλόπιττα του Αθλητικού Συλλόγου «Δημητριάς» της Τοπικής Εκκλησίας, ευλόγησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, σε εόρτια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Ιανουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας.

16/01/2012

Ιδιωτική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στην Κύπρο

Στην Κύπρο πρόκειται να μεταβεί, σύμφωνα με πληροφορίες, για δεύτερη φορά σε ένα μήνα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. Αυτή την φορά όμως, σημειώνουν συνεργάτες του στο Amen.gr, η επίσκεψή του θα έχει ιδιωτικό χαρακτήρα αφού «θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με φιλικά του πρόσωπά».

16/01/2012

Διαμαρτυρία Αδιόριστων Θεολόγων

Η παρούσα έγγραφη διαμαρτυρία έχει ως σκοπό να εκφράσει την αντίθεση του κλάδου μας σε όσα συμβαίνουν στην Παιδεία τα τελευταία χρόνια. Αποφασίσαμε να μην είμαστε απλοί παρατηρητές των γεγονότων και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Οι περισσότεροι από τα μέλη της ομάδας είναι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει την εκπαίδευση ως ωρομίσθιοι και αναπληρωτές, χιλιόμετρα από το σπίτι τους χωρίς κανένα οικονομικό όφελος. Κινητήρια δύναμη ήταν το μεράκι για την εκπαίδευση και η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, σύμφωνα με τις νέες παιδαγωγικές απαιτήσεις.

16/01/2012

Διάλεξη του Αρχιμανδρίτη Δανιήλ Μπιάζη, στο 7ο «Αληθώς»

Το “Αληθώς”, το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου της Ενορίας Μπανάτου Ζακύνθου, πραγματοποίησε το βράδυ της Κυριακής, 15 Ιανουαρίου 2012, την 7η εκδήλωσή του, στην έδρα του, τον ναό της Παναγούλας Μπανάτου, με ομιλητή τον Αρχιμανδρίτη και νέο ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Ζακύνθου π. Δανιήλ Μπιάζη, ο οποίος ανέπτυξε με επάρκεια και επιχειρήματα το ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα: «Παραθρησκευτικές οργανώσεις, νεοεποχίτικα σχήματα και σέκτες εν Ζακύνθω σήμερα».

16/01/2012

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τον θρυλικό Λευτέρη

Την βαθύτατη θλίψη του για την θάνατο του θρυλικού ομογενή ποδοσφαιριστή Λευτέρη Αντωνιάδη εξέφρασε, με σημερινή δήλωσή του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπογραμμίζοντας την απλότητα και την σεμνότητα του μακαριστού ποδοσφαιριστή καθώς και την μεγάλη προσφορά του στην ομογένεια και στον αθλητισμό της γειτονικής χώρας.

15/01/2012

Εκοιμήθη o Ομότιμος Καθηγητής Στυλιανός Γ. Παπαδόπουλος

Εκοιμήθη τα ξημερώματα ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Στυλιανός Γ. Παπαδόπουλος. Η Κηδεία του θα ψαλεί σήμερα το απόγευμα στις 3.00 μ.μ. στον Πανεπιστημιακό Ιερό Ναό της Καπνικαρέας στην Αθήνα ενώ η σωρός του θα μεταφερθεί στο Άγιον Όρος και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Δοχειαρείου όπου μονάζει ο υιός του π. Φιλόθεος.

15/01/2012

Aνακοίνωση για τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος Ιωάννη

Η σχισματική οργάνωση στη ΠΓΔΜ, λεγόμενη «μακεδονική ορθόδοξη εκκλησία», φανερά επηρεάζει την δικαιοσύνη στη ΠΓΔΜ, σε βάρος των δικαιωμάτων του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αχρίδος και Μητροπολίτη Σκοπίων Ιωάννη. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει φυλακισμένος στην ΠΓΔΜ, που ήταν καταδικασμένος ερήμην, και να μην του χορηγείται το δικαίωμα να δικαστεί, καθώς για αυτό υπάρχουν προϋποθέσεις προβλεπόμενες από το νόμο.

15/01/2012

«Σχίσμα» για τον Εφραίμ

Σε τεντωμένο σχοινί μοιάζει να ισορροπούν οι σχέσεις τουλάχιστον τριών ορθοδόξων εκκλησιών. Κωνσταντινούπολη, Μόσχα και Αθήνα δείχνουν να βρίσκονται με το χέρι στη σκανδάλη για την υπόθεση της προφυλάκισης του ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ. Και μπορεί τα πυρά μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Μόσχας να φαντάζουν άσφαιρα, είναι όμως η πρώτη φορά από το 2009, οπότε και ο κ. Κύριλλος αναρρήθηκε στον πατριαρχικό θρόνο της Εκκλησίας της Μόσχας, που δημοσίως καλείται από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο να μην επεμβαίνει στα εσωτερικά άλλης ορθόδοξης εκκλησίας. Και είναι ταυτόχρονα και η πρώτη φορά από την ημέρα εκλογής του κ. Ιερώνυμου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, το 2008, που η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εκφράζει δημόσια μια εκ διαμέτρου αντίθετη γνώμη και θέση από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

15/01/2012

Αγιορείτικα… ιδιόμελα

Συνιστά ίσως κοινοτοπία η διαπίστωση ότι ως λαός έχουμε, πέρα από τις αδιαμφισβήτητες ικανότητες που γενικώς μας αναγνωρίζονται, και τη μοναδική δεξιότητα, σε κρίσιμες μάλιστα στιγμές της ιστορίας μας, με τα ίδια μας τα χέρια να βγάζουμε τα μάτια μας…

15/01/2012

 

 

Η θεραπεία των δέκα λεπρών

Η Ευαγγελική περικοπή αυτής της Κυριακής αναφέρεται στο θαύμα της θεραπείας των δέκα λεπρών που πρόσφερε ο Ιησούς Χριστός σε δέκα ταλαιπωρημένους ανθρώπους που περίμεναν ανά πάσα στιγμή να πεθάνουν. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι, κατά τον πρώτο αιώνα που αναφέρεται το περιστατικό αυτό, στην περιοχή της αιματοβαμμένης σημερινής Παλαιστίνης, η λέπρα ήταν μια αθεράπευτη ασθένεια, όπως είναι σήμερα η ασθένεια του έϊντς, που θέριζε χιλιάδες ζωές κάθε ηλικίας.

14/01/2012

Η ηγεσία της ΕΚΥΟ στη Μόσχα αναζητώντας επενδυτές

Στην Ρωσική πρωτεύουσα βρίσκονται από την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος και ο Γενικός Διευθυντής της ίδια υπηρεσίας, Αρχιμ.Αντώνιος Αβραμιώτης για διερευνητικές επαφές με επιχειρηματίες και επενδυτές. Οι επαφές γίνονται στο πλαίσιο των προσπαθειών για αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

14/01/2012

Η Εορτή της Απόδοσης των Θεοφανείων

Πανηγυρικά εορτάστηκε στην Νέα Κίο Αργολίδας η εορτή της αποδόσεως των Θεοφανείων ,όπου τελέσθηκε αρχιερατική θεία λειτουργία χοροστατώντας του Θεοφιλεστάτου επισκόπου Επιδαύρου ,στον Ιερό ναό της Αγίας Ειρήνης ,παρόντων των Ιερέων πατέρα Δημοσθένη και Ηλία Γάτζιο. Στο τέλος της θείας λειτουργίας ακολούθησε το θείο κήρυγμα από τον θεοφιλέστατο επίσκοπο. Να σημειωθεί πως στην Νέα Κίο εορτάζεται όλως ιδιαιτέρως η εορτή των Θεοφανείων με πολλά έθιμα ,που έχουν ρίζα από την παλιά Κίο της Μικράς Ασίας, μιας και οι κάτοικοι της Κίου είναι πρόσφυγες.

14/01/2012

Στην Κυνουρία ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Στα παράλια της Αρκαδίας βρέθηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος. Ο κ. Ιερώνυμος επισκέφθηκε το Άστρος Κυνουρίας, ενώ συνοδευόμενος απο τον μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρο συναντήθηκε με τον δήμαρχο Νότιας Κυνουρίας Γιάννη Μαρνέρη στο Λεωνίδιο.

14/01/2012

 

Αλλες εκκλησιαστικές ειδήσεις, άρθρα, αναλύσεις, σχόλια και ρεπορτάζ μπορείτε να δείτε και στα  

http://www.romfea.gr/    http://www.orthodoxia.gr/