«Την ίδια στιγμή που ο χώρος των ΑΠΕ βρίθει από γκρίζες ζώνες στη διαδικασία αδειοδότησης, στη διαχείριση του δικτύου και τη σύνδεση των παραγωγών, που μαζί με την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά έχουν χτίσει μια αρρύθμιστη, μαύρη αγορά αδειών, η Πολιτεία θα έπρεπε να επιλύσει αυτά τα προβλήματα και να αυξήσει την αξιοπιστία του συστήματος, αντί να αιφνιδιάζει παραγωγούς και επενδυτές. Η χθεσινή απόφαση ενισχύει αυτό το παρά-εμπόριο.»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ

Η χθεσινή ανακοίνωση της μείωσης των εγγυημένων τιμών (feed-in) για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Φωτοβολταϊκά, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ: oσοι ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας γνώριζαν ότι το ΥΠΕΚΑ αναζητά εδώ και καιρό τρόπους να περιορίσει το μεγάλο έλλειμμα που έχει συσσωρευτεί στο ΔΕΣΜΗΕ.

Όλοι όμως γνωρίζουν επίσης ότι το έλλειμμα έχει δημιουργηθεί κυρίως επειδή είναι λανθασμένος ο τρόπος υπολογισμού μεταξύ των εγγυημένων τιμών και της επιβάρυνσης στο κόστος εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την καύση των συμβατικών, ορυκτών καύσιμων. Όμως για μια ακόμη φορά, τη νύφη πληρώνουν οι ΑΠΕ.

Τα προηγούμενα μέτρα που ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ για τον περιορισμό του ελλείμματος (αξιοποίηση εσόδων από τη διάθεση δικαιωμάτων εκπομπών, επιβολή έκτακτου τέλους στην λιγνιτική παραγωγή, μεταφορά εσόδων από το τέλος ΕΡΤ), ήταν σε σωστή κατεύθυνση.

Η χθεσινή όμως απόφαση ανακόπτει μια σημαντική προοπτική ανάπτυξης για τη χώρα. Δυστυχώς, βλέπουμε και πάλι, στην τομέα της ενέργειας αυτή τη φορά, το ίδιο έργο που παίζεται εδώ και δυο χρόνια: ο περιορισμός των ελλειμμάτων να γίνεται όχι από την αύξηση των εσόδων και την παραγωγική και αναπτυξιακή δραστηριότητα, αλλά από επιβολή μέτρων με τρόπο που αποθαρρύνει τις παραγωγικές δυνάμεις και τους επενδυτές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εγγυημένες τιμές για τα φωτοβολταϊκά από την αρχή τέθηκαν ιδιαίτερα ψηλά, δημιουργώντας αυτό που ονομάστηκε «νέο Eldorado», κι ακόμα βρίσκονταν σε ψηλά επίπεδα. Όμως εφαρμογή των νέων τιμολογίων χωρίς περίοδο προσαρμογής αποτελεί ένδειξη αναξιοπιστίας του Ελληνικού Δημοσίου απέναντι σε επενδυτές που σχεδίαζαν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα στο τομέα των Φ/Β . Είναι βέβαιο ότι θα το ξανασκεφτούν πριν αποφασίσουν να μπλέξουν. Ακόμη χειρότερα, για εκείνους που ήδη έχουν ξεκινήσει μια επένδυση δεσμεύοντας χρήμα και κόπο, και λόγω των γραφειοκρατικών εμπλοκών δεν έχουν εξασφαλίσει την εγγυημένη τιμή, οι χθεσινές ανακοινώσεις τους αναγκάζουν να πετάξουν στα σκουπίδια τον επιχειρησιακό σχεδιασμό τους.

Την ίδια στιγμή που ο χώρος των ΑΠΕ βρίθει από γκρίζες ζώνες στη διαδικασία αδειοδότησης, στη διαχείριση του δικτύου και τη σύνδεση των παραγωγών, που μαζί με την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά έχουν χτίσει μια αρρύθμιστη, μαύρη αγορά αδειών, η Πολιτεία θα έπρεπε να επιλύσει αυτά τα προβλήματα και να αυξήσει την αξιοπιστία του συστήματος, αντί να αιφνιδιάζει παραγωγούς και επενδυτές. Η χθεσινή απόφαση ενισχύει αυτό το παρά-εμπόριο.

Επειδή η κριτική είναι εύκολη, αλλά πρέπει κανείς να είναι υπεύθυνος και να προτείνει εφικτές και ρεαλιστικές λύσεις, δεσμεύομαι εντός των επόμενων ημερών να θέσω στη διάθεση του ΥΠΕΚΑ – και να ανακοινώσω δημόσια – ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την αντιμετώπιση των χρόνιων δυσλειτουργιών του συστήματος στη χώρα μας.

Η στροφή σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, με βάση την αξιοποίηση των φυσικών πλεονεκτημάτων της χώρας, και η κατανομή των ωφελειών σε όλους τους πολίτες, αποτελεί δικαίωμα όλων των Ελλήνων και πρέπει να γίνει το κεντρικό αναπτυξιακό εγχείρημα της χώρας, όπως κι αν το ονομάσουμε.

Παρά τη δέσμευση τόσο της παρούσας κυβέρνησης, όσο και διαχρονικά των προηγούμενων κυβερνήσεων για ανάπτυξη των ΑΠΕ, η πολιτεία με λάθη, πρόχειρες λύσεις, και με ανακόλουθη συμπεριφορά έχει καταφέρει να δυσφημίσει ένα κατεξοχήν αναπτυξιακό τομέα για τη χώρα μας.

Είναι καιρός να αλλάξει αυτό.