O Πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς σε μήνυμα που εξέδωσε, αναφέρθηκε και στη Δυτική Θράκη λέγοντας τα εξής: 

«Θεωρούμε τους ομογενείς μας στην Ελλάδα και τη ρωμαίικη μειονότητα στης χώρα μας, σημαντική γέφυρα φιλίας για την πρόοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Στα πλαίσια αυτά, με ευχαρίστηση βλέπουμε ότι οι ομογενείς μας κινούνται ως πολίτες που είναι συνδεδεμένοι με το κράτος τους και σέβονται το νόμο. Επιθυμούμε  δε, να συνεχίσουν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας τους σε όλους τους τομείς και δίνοντας προτεραιότητα στην μόρφωση να ανελίσσονται σε κάθε κοινωνική στιβάδα. Υπό αυτή την έννοια, πιστεύουμε ότι ο ορθότερος δρόμος  και για την Ελλάδα αλλά και για την Τουρκία είναι να κινηθούν με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών υπό τις οποίες διαβιούν οι μειονότητές τους, ανεξάρτητα από την αρχή της αμοιβαιότητας».

Το σύνολο του μηνύματος του Κερίμ Ουράς που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Πρεσβείας της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, έχει ως εξής:

Νοιώθω ευχαρίστηση για το γεγονός της απαρχής της θητείας μου ως 25ος Πρέσβης της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Η περαιτέρω βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στη βάση του αμοιβαίου κέρδους και της συνεργασίας που έχουν επιτύχει τον τελευταίο καιρό, αποτελεί κοινό στόχο που μοιράζονται σήμερα τα ανώτατα κλιμάκια και των δύο χωρών. Το ανώτατο ελληνοτουρκικό συμβούλιο συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψη του κου Πρωθυπουργού μας, το Μάιο του 2010 αποτελεί απτή εκδήλωση της αποφασιστικότητας και της κοινής μας επιθυμίας. Σκοπός του συμβουλίου είναι να αποκτήσουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ένα νέο, δομημένο και οργανωμένο πλαίσιο. Οι πιο εμφανείς αντανακλάσεις του ελληνοτουρκικού διαλόγου και της συνεργασίας σε πολιτικό επίπεδο βρίσκονται στον οικονομικό και τον εμπορικό τομέα. Οι διμερείς εμπορικές μας σχέσεις με την Ελλάδα αυξήθηκαν με σταθερούς ρυθμούς τα τελευταία δέκα χρόνια και τους πρώτους 11 μήνες του 2011, έφτασαν τα 3,832 δις αμερικανικά δολάρια. Το εμπόριο της Τουρκίας με την Ελλάδα, εις πείσμα των οικονομικών δυσκολιών που η τελευταία αντιμετωπίζει, απέδωσε πάνω από ένα δις δολάρια. Ο προσδόκιμος συνολικός όγκος και το ισοζύγιο των διμερών εμπορικών σχέσεων με βάση την  συνέχιση της αυξητικής τους τάσης, αναμένεται για το τέλος του 2011, να ξεπεράσει τα 4 δις. Η κατάσταση στο πεδίο των αμοιβαίων επενδύσεων είναι λαμπρή. Πέραν τούτου, οι προσπάθειές μας για την περαιτέρω αναζωογόνηση των οικονομικών σχέσεων πρόκειται να συνεχιστούν σε αδιάκοπους ρυθμούς.


Το 2010, επισκέφθηκαν τη χώρα μας πάνω από 670 χιλιάδες Έλληνες και πάνω από 560 χιλιάδες τούρκοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Η πρόοδος αυτή, στον τομέα του τουρισμού, στον οποίο αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία, είναι ευχάριστη όχι μόνο από οικονομικής άποψης αλλά και από άποψη πολιτιστική και ανθρωπιστική. Επιπροσθέτως, η τουριστική κίνηση του πρώτου εξαμήνου του 2011, σημείωσε αύξηση 50% εν συγκρίσει με το προηγούμενο έτος.


Η ενδυνάμωση των  εμπορο-οικονομικών και ανθρώπινων επαφών μας, στο επίπεδο εκείνο που αντιπροσωπεύει τη δυναμική των χωρών μας και η ενθάρρυνση των επιχειρηματικών κύκλων Ελλάδας και Τουρκίας που στόχο θα έχει την αύξηση των αμοιβαίων επενδύσεων, συγκαταλέγονται μεταξύ των πρωταρχικών μου καθηκόντων εδώ.  Θεωρούμε τους ομογενείς μας στην Ελλάδα και τη ρωμαίικη μειονότητα στης χώρα μας, ως μια σημαντική γέφυρα φιλίας για την πρόοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Στα πλαίσια αυτά, με ευχαρίστηση βλέπουμε ότι οι ομογενείς μας κινούνται ως πολίτες που είναι συνδεδεμένοι με το κράτος τους και σέβονται το νόμο. Επιθυμούμε  δε, να συνεχίσουν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας τους σε όλους τους τομείς και δίνοντας προτεραιότητα στην μόρφωση να ανελίσσονται σε κάθε κοινωνική στιβάδα. Υπό αυτή την έννοια, πιστεύουμε ότι ο ορθότερος δρόμος  και για την Ελλάδα αλλά και για την Τουρκία είναι να κινηθούν με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών υπό τις οποίες διαβιούν οι μειονότητές τους, ανεξάρτητα από την αρχή της αμοιβαιότητας.


Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία δεν ανήκουν αποκλειστικά στις χώρες όπου βρίσκονται αλλά αποτελούν κοινή πολιτιστική κληρονομιά, ολόκληρης της ανθρωπότητας. Ως εκ τούτου, η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία, στην προστασία όλων των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων, συμπεριλαμβανομένων και των εκκλησιών και των μοναστηριών. Τοιουτοτρόπως, ελπίζουμε ότι και η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα οθωμανικά-τουρκικά μνημεία. 
Πιστεύουμε ότι η προστασία των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων, καθώς θα ενισχύσει την τουριστική κίνηση, θα συμβάλλει στην οικονομική πρόοδο και στην προσέγγιση των δύο λαών.


Από την άλλη πλευρά, πιστεύουμε ότι οι προσδοκίες των μουσουλμάνων, των οποίων ο αριθμός εκφράζεται σε χιλιάδες, είτε στην Θεσσαλονίκη, είτε στην Αθήνα, για λατρευτικό χώρο και νεκροταφείο θα ανταποκριθούν το συντομότερο δυνατόν.


Η χώρα μας διαθέτει στην Ελλάδα τέσσερα Γενικά Προξενεία: σε Αθήνα-Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Ρόδο. Τα Γενικά μας Προξενεία, με τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους πολίτες μας εδώ, και με τις εργασίες τους για την πρόοδο των διμερών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών σχέσεων, συμβάλλουν σημαντικά στην εργασία μας.


Η διεύρυνση του ορίζοντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε κάθε τομέα αποτελεί βασική μας επιθυμία. Θα ήθελα να τονίσω ότι έχουμε πίστη στην υποστήριξή σας, σε αυτή μας την προσπάθεια.

Προσωπικά και εκ μέρους όλων των υπαλλήλων της Πρεσβείας μας, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι βρισκόμαστε εδώ για να σας εξυπηρετήσουμε. Έχετε τους χαιρετισμούς και την αγάπη μου.
Με σεβασμό,
Κερίμ ΟΥΡΑΣ