Στη Σχολή Άμυνας του ΝΑΤΟ, σε σχετική αναφορά για την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων από το Ιράν, ειπώθηκε ότι και η Τουρκία κατά τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα.

Φεβρουάριος 2, 2012.

Στο Κολλέγιο Άμυνας του ΝΑΤΟ, που εδρεύει στη Ρώμη, όπου το παρακολουθούν διοικητές και διπλωμάτες, συζήτησαν την περίπτωση  που το Ιράν γίνει πυρηνική δύναμη και εξέφρασαν την θέση,  ότι αν το Ιράν γίνει μια πυρηνική δύναμη και ενταχθεί στα κράτη που έχουν πυρηνικά όπλα,  τότε και  το τουρκικό πυρηνικό ερευνητικό  ινστιτούτο (Türkiye Atom Enerjisi Kurumu) θα μπορούσε να ακολουθήσει την ίδια οδό.

 

Αν και η Τουρκία είναι ενταγμένη στο ΝΑΤΟ,  και υπάρχει μια διαφορετική κατάσταση, από τις υπόλοιπες χώρες της Μέσης Ανατολής, εντούτοις γίνονται στη χώρα συζητήσεις για τις προσδοκίες της Άγκυρας, στον τομέα αυτόν.

Για παράδειγμα, δύο πρώην διοικητές της Πολεμικής Αεροπορίας ο Halis Burhan και ο Ergin Celasin, εξέφρασαν την άποψη ότι αν το Ιράν αναπτύξει πυρηνικά όπλα, τότε και η Τουρκία θα κάνει το ίδιο, για να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ των δύο χωρών και της περιοχής».

Παρόλο που οι απόψεις αυτές δεν εκφράζουν την επίσημη θέση της τουρκικής κυβέρνησης, ωστόσο αντικατοπτρίζουν την κατάσταση των συζητήσεων, που γίνονται για την εθνική ασφάλεια», ανέφερε η δήλωση.
CNN Türk