Του Φίλιππου Σαρρή, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Η θυελλώδης πορεία του Ταγίπ Ερντογάν από την απαγόρευση της πολιτικής δράσης και τη φυλάκιση, την εποχή που ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, μέχρι την άνοδο στην εξουσία της Τουρκίας, και την επιβολή έκτοτε μιας πρωτοφανούς πολιτικής ηγεμονίας, που του έχει επιτρέψει να παραμερίσει κι αυτόν ακόμη τον άλλοτε πανίσχυρο Στρατό, εξηγείται εν μέρει και από… παρασκηνιακές διεργασίες.

Μια τέτοια διεργασία, αν πιστέψουμε στα σχετικά τηλεγραφήματα του Wikileaks που είδαν το φως της δημοσιότητας, έλαβε σάρκα και οστά το 2007, τότε που ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμούσε να επιβάλλει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο, υπό τον στρατηγό Μπουγιούκανιτ, κάθε άλλο παρά ικανοποιημένο εμφανιζόταν από μια τέτοια εξέλιξη, που θα συνεπαγόταν ότι οι ισλαμιστές θα είχαν καταφέρει να ελέγξουν πλήρως την εκτελεστική εξουσία στην Τουρκία, παραμερίζοντας τις κεμαλικές παρακαταθήκες.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ αλλά και το κλίμα εκείνης της εποχής, ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ εμφανιζόταν αποφασισμένος να ηγηθεί ενός «βέτο» των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στην υποψηφιότητα του Αμπντουλάχ Γκιούλ για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Μια στάση η οποία άλλαξε άρδην, μετά από τη συνάντηση που είχαν Ερντογάν και Μπουγιούκανιτ το 2007, το περιεχόμενο της οποίας δεν έλαβε ποτέ δημοσιότητα. Σύμφωνα ωστόσο με σχετικό τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα, που αποκαλύπτει ο ιστότοπος Wikileaks, ο Ταγίπ Ερντογάν ουσιαστικά εκβίασε ευθέως τον στρατηγό Μπουγιούκανιτ, παρουσιάζοντάς του βίντεο που είχαν στην κατοχή τους οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας, και παρουσίαζε την κόρη του σε… ροζ στιγμές.

Από εκείνη τη συνάντηση και μετά ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ άλλαξε στάση, δεν θέλησε ποτέ να προβάλλει βέτο στα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν, ο Αμπντουλάχ Γκιούλ κατέλαβε το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, και οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σήμερα στο περιθώριο.

Μάλιστα, πολλοί αξιωματικοί πρώτης γραμμής, με κορυφαίο όλων τον πρώην αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Ίλκερ Μπασμπούγ, βρίσκονται κατηγορούμενοι από τη Δικαιοσύνη και είναι έγκλειστοι στις φυλακές, για συμμετοχή στη συνωμοσία της Εργκενεκόν.