Εκτός από τη Γαλλία, η Τουρκία κρατά ανοιχτό το μέτωπο και με την Ελβετία γύρω από το επίμαχο θέμα της γενοκτονίας (ή μη) 1,5 εκατ. Αρμενίων.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Αγκυρας κάλεσε χθες τον πρέσβη της χώρας για να ζητήσει εξηγήσεις αναφορικά με την έρευνα που φέρονται να έχουν ξεκινήσει Ελβετοί αξιωματούχοι σε βάρος του Εγκεμέν Μπαγίς -του υπουργού που χειρίζεται τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. Επισήμως, η αιτία της έρευνας είναι κάποιες πρόσφατες δηλώσεις του Μπαγίς (στη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ), ο οποίος αρνήθηκε ότι τα όσα συνέβησαν το 1915-’17 συνιστούν γενοκτονία -κι αυτό, επειδή στην Ελβετία ισχύει νόμος που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη Γαλλία, όπου πρόσφατα ψηφίστηκε αντίστοιχος νόμος προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία, έχει ήδη γίνει προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, με αίτημα ο νόμος να κηρυχθεί αντισυνταγματικός.

Η προσφυγή υπογράφεται από 130 βουλευτές και γερουσιαστές οι οποίοι διαφώνησαν με το νόμο, με το επιχείρημα ότι περιορίζει την ελευθερία του λόγου και δεν επιτρέπει να ολοκληρωθεί ανεμπόδιστα η ιστορική έρευνα γύρω από τα όσα συνέβησαν εκείνη τη χρονική περίοδο, λίγο πριν την κατέρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι δικαστές έχουν περιθώριο να αποφανθούν ως τα τέλη Φεβρουαρίου.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ