«Οχι» στην αποφυλάκιση Εφραίμ

Προφυλακισμένος πρέπει να παραμείνει ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ αποφάσισε πριν από λίγο, αργά το απόγευμα της Πέμπτης, η ανακρίτρια κυρία Ειρήνη Καλού. Στην πολυσέλιδη απόφασή της, η ανακρίτρια εκτιμά ότι δεν έχουν αλλάξει οι συνθήκες κάτω από τις οποίες είχε εξαρχής κρίνει ότι ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου πρέπει να κρατηθεί στη φυλακή ως ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων.

09/02/2012

Ο Ξάνθης Παντελεήμων βράβευσε τους αριστούχους μαθητές των πολύτεκνων οικογενειών

Την βασιλόπιτα του Συλλόγου Πολυτέκνων Ξάνθης ευλόγησε και έκοψε ο επιχώριος Μητροπολίτης Παντελεήμων, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, κατά την οποία απένειμε χρηματικά βραβεία στους αριστούχους μαθητές των πολύτεκνων οικογενειών.

09/02/2012

 

 

Η Κέρκυρα τιμά την Αγία Θεοδώρα της Αυγούστα και τον Άγιο Ιερομάρτυρα Βλάσιο

Με την δέουσα μεγαλοπρέπεια θα πραγματοποιηθούν και φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις για την μνήμη της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστης της Αναστηλωσσάσης την Ορθοδοξίαν της οποίας το ιερόν λείψανο τεθησαυρίσεται εν τω Ιερώ Μητροπολιτικώ Ναώ Κέρκυρας και του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου.

09/02/2012

Αγρινιώτες στον Οικουμενικό Πατριάρχη

«Παρακολουθούμε την κρίση στην Ελλάδα με αγωνία, συμπάσχουμε προσευχόμεθα χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο. Ο Θεός να βοηθήσει και βέβαια σε όλους μας να γίνει μάθημα και να διορθωθούμε. Μάθαμε να ζούμε στην πολυτέλεια…Πρέπει να ξέρουμε, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, που φτάνει το πάπλωμα γιατί αλλιώς το τραβάμε και μένουν απ’ έξω τα πόδια». Τους ανωτέρω προβληματισμούς εξέφρασε χθες το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενώπιον Αγρινιωτών πολιτών κατά τη διάρκεια επίσημης συνάντησης που είχε μαζί τους στο Φανάρι.

09/02/2012

“Ειδική Αποστολή” στην Καλαμάτα!

«Ειδικός απεσταλμένος» της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου πρόκειται να μεταβεί τις επόμενες ημέρες στην Καλαμάτα για να συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο προκειμένου να διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους έχει επέλθει διάσταση με τον Μητροπολίτη Γλυφάδας Παύλο και να του μεταφέρει την άποψη της ΔΙΣ ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν τέτοιες εντάσεις. Τον ρόλο του «πρεσβευτή» αναλαμβάνει ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος ο οποίος στη σχετική συζήτηση που διεξήχθη στη συνεδρίαση της ΔΙΣ φέρεται να κράτησε αποστάσεις – σύμφωνα με συνοδικούς παράγοντες – από κάποιες αυστηρές τοποθετήσεις

09/02/2012

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Ουδείς Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι μασόνος»

Ολοκληρώθηκε το τριήμερο Ιερατικό Σεμινάριο με θέμα «Ενημέρωση σε θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας», που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας (7-9/2/2012). Στο Σεμινάριο συμμετείχαν επιλεγμένοι κληρικοί, οι οποίοι έλαβαν πολύτιμες γνώσεις πάνω σε θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας που θα καταστούν εφόδιο στην ποιμαντική τους διακονία.

09/02/2012

Διαμαρτυρία των μαθητών της Αθωνιάδας Σχολής

Με δραματικό τόνο ζητούν οι μαθητές και οι διδάσκοντες της ιστορικής Αθωνιάδας Σχολής στο Αγιoν Όρος να βρεθεί λύση για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στο σχολείο. Την ίδια στιγμή δεν αποδέχονται την πρόταση για μετεγγραφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στο Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκεια Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης. Το υπουργείο, από την πλευρά του, επιρρίπτει την ευθύνη στην εκπαιδευτική κοινότητα του Λυκείου για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς. Ειδικότερα, στελέχη του σχολείου, μιλώντας στην «Κ» , εστίασαν στην απουσία εκπαιδευτικών για βασικά μαθήματα (π.χ. Βιολογία).

09/02/2012

Διδυμοτείχου Δαμασκηνός: “Ζεστασιά θέλει ο κόσμος”

Για τις ιδιαίτερες ανάγκες των κατοίκων του ακριτικού βορείου Έβρου που επλήγησαν από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες μίλησε στο Ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβουλία του Σταθμού για την συγκέντρωση ρουχισμού και κλινοσκεπασμάτων, στην οποία συμμετέχει και η Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου.

09/02/2012

Α Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό Διεθνές Συνέδριο, το πρώτο μάλιστα στο είδος του, οργανώνεται από τις 9 μέχρι και τις 12 Φεβρουαρίου από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Πολιτιστικής Ακαδημίας «Άγιος Επιφάνιος».

09/02/2012

Ο Γ. Μπαμπινιώτης για τα Θρησκευτικά

Aνησυχίες, οι οποίες μάλλον είναι αβάσιμες, για το μάθημα των Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο προκάλεσαν δηλώσεις του Kαθηγητή και μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής για το Νέο Λύκειο κ. Γ. Μπαμπινιώτη. Θεωρούμε ότι αν βάλει κανείς τις δηλώσεις αυτές στο “μικροσκόπιο” της κριτικής ανάλυσης θα διαπιστώσει ότι το περιεχόμενό τους όχι μόνο δεν είναι αρνητικό για το μάθημά μας – όπως, προφανώς εκ παρερμηνείας, εμφανίσθηκε από μερίδα (καλοπροαιρέτως ανησυχούντων) συναδέλφων – αλλά κατά το μάλλον θετικό, προδιαγράφοντας έτσι εξελίξεις οι οποίες όχι μόνο δυσφορία δεν θα πρέπει να μας προκαλέσουν, αλλά, αντιθέτως, συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το αγαπημένο μας μάθημα θα έχει καλύτερη τύχη σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό να ενταχθεί στα προαιρετικά.

09/02/2012

Διέξοδος… διαλόγου για το μέλλον του Ρ/Σ της Εκκλησίας

Τη διέξοδο… στο διάλογο με στόχο την εκτόνωση της έντασης και την συζήτηση για το μέλλον του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος φαίνεται να επέλεξαν οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος και των Ενώσεων Συντακτών, Τεχνικών και Προσωπικού οι οποίοι συναντήθηκαν νωρίτερα στο γραφείο του Αρχιγραμματέα στο Συνοδικό Μέγαρο.

08/02/2012

Συνάντηση “κορυφής” εκπροσώπων Ιεράς Συνόδου-Εργαζομένων

Συνάντηση “κορυφής” ανάμεσα στους εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδος και τους εκπροσώπους των Ενώσεων Συντακτών, Τεχνικών, Προσωπικού και των εργαζομένων του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας ξεκίνησε πριν λίγα λεπτά. Από την πλευρά της Εκκλησίας συμμετέχουν ο Μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος, Πρόεδρος της ΔΕ της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, ο Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, ο οποίος λίγο νωρίτερα έδωσε εντολή για την ηλεκτροδότηση του κτηρίου, ο Διευθυντής του Ρ/Σ της Εκκλησίας, κ.Αλέξανδρος Κατσιάρας και ο Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου κ.Θεόδωρος Παπαγεωργίου. Από την πλευρά των Ενώσεων συμμετέχουν ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ κ.Σαββίδης, η Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κυρία Νταουντάκη, ο Πρόεδρος της ΕΤΕΡ κ.Καμαρινόπουλος, η Γεν.Γραμματέας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ κυρία Αντωνιάδου, η Νομικής Σύμβουλος της ΕΣΗΕΑ κυρία Σαλαβράκου καθώς και άλλοι παράγοντες.

08/02/2012

Η ΔΙΣ έκλεισε τον Ρ/Σ και απαγόρευσε την είσοδο στο Συνοδικό Μέγαρο

Και ξαφνικά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με μια απόφαση που αιφνιδίασε, ανέστειλε, το μεσημέρι της Τετάρτης, την λειτουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος επικαλούμενη τις οικονομικές δυσκολίες που προέκυψαν λόγω της κρίσης. «Ήταν μια απόφαση που βρήκε σύμφωνη τη συντριπτική πλειοψηφία των αγίων Αδελφών. Άμεση αναστολή της λειτουργίας και απαγόρευση εισόδου στις εγκαταστάσεις του Ραδιοφωνικού Σταθμού που βρίσκονται στο κτήριο της Ιεράς Συνόδου», αποκάλυψε στο Amen.gr ένας εκ των Μητροπολιτών-μελών της ΔΙΣ. Λίγα λεπτά πριν τις 6 οι εργαζόμενοι με τη βοήθεια των εκπροσώπων συντακτών, τεχνικών και προσωπικού, λειτούργησαν ξανά το ραδιόφωνο της Εκκλησίας.

08/02/2012

Το Υπ.Εξ. για τα ελληνικά και χριστιανικά μνημεία στην Τουρκία

Με λύπη πληροφορηθήκαμε ότι ελληνικά και χριστιανικά μνημεία στην Τουρκία, δεν τυγχάνουν της απαραίτητης μέριμνας για την προστασία τους. Συγκεκριμένα, πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας περιπτώσεις συστηματικής σύλησης της νεκρόπολης και υπόσκαφων τάφων σε βυζαντινό νεκροταφείο της περιοχής Τσατάλτζα, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, λόγω πλημμελούς προστασίας του μνημείου, παρά το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί ως πρώτης τάξεως προστατευόμενος χώρος.Αντίστοιχη περίπτωση αποτελεί και η κατεδάφιση των τειχών του Μεγάλου Βυζαντινού Ανακτόρου (Ιερόν Παλάτιον) στην περιοχή Σουλτάναχμετ, προκειμένου να ανεγερθεί ξενοδοχείο, παρά το γεγονός ότι και ο συγκεκριμένος ιστορικός χώρος είχε χαρακτηριστεί πρώτης τάξεως προστατευόμενος χώρος.

08/02/2012

Συνεδριάζει εκτάκτως το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για τον Ρ/Σ της Εκκλησίας – Διακοπή(!) ρεύματος στο Συνοδικό Μέγαρο

Εκτάκτως συνεδριάζει αυτή την ώρα το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ προκειμένου τα μέλη του να εξετάσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται ύστερα από την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να αναστείλει την λειτουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος εξαιτίας οικονομικών λόγων. Το πρωί οι εργαζόμενοι δεν προσήλθαν στην συνάντηση που είχε ορίσει η ΔΙΣ προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο σύναψης “Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης”.

08/02/2012

Σιγή…για τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος

Και ξαφνικά ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος σίγησε! Για μερικά λεπτά η “φωνή” της Εκκλησίας σταμάτησε να ακούγεται. Τα αίτια ουδείς γνωρίζει αν και κάποιοι εργαζόμενοι μιλούν για “περίεργο περιστατικό”. Λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί η αιφνιδιαστική απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η οποία, ύστερα από την μη ανταπόκριση των εργαζομένων στην πρόσκλησή της να έχουν συνάντηση νωρίτερα το πρωί με τους εκπροσώπους της, Μητροπολίτες Χαλκίδος, Εδέσσης και Πατρών, προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο σύναψης “Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, αποφάσισε «την άμεση αναστολή της εκπομπής του ραδιοφωνικού σήματος του Σταθμού»

08/02/2012

2η Ημέρα Αντιαιρετικού Σεμιναρίου στη Μητρόπολη Δημητριάδος

Συνεχίστηκε, για 2η ημέρα, το τριήμερο Ιερατικό Σεμινάριο, που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, με θέμα «Ενημέρωση σε θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας». Πρώτος ομιλητής της ημέρας ήταν ο Αρχιμ. Αυγουστίνος Μύρου, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων & Κοζάνης, ο οποίος μίλησε με θέμα «Απαντήσεις σε βασικές πλάνες των Πεντηκοστιανών».

08/02/2012

Επιτυχής Ημερίδα για τον διάλογο Θεολογίας – Ψυχολογίας ενόψει της κρίσης

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, με γενικό τίτλο «Η κρίση παραβιάζει την πόρτα της ψυχής μας. Πώς θα την αντιμετωπίσουμε;», που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο το Σάββατο 5/2, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, για πρώτη φορά, διαλέχθηκαν άνθρωποι από το χώρο της ψυχολογίας και της Θεολογίας, προτείνοντας απαντήσεις στα σύγχρονα δυσεπίλυτα προβλήματα που η οικονομική και όχι μόνο κατάσταση της χώρας μας έχει επιφέρει στους πολίτες και αναζήτησαν, μέσα από τον εποικοδομητικό και ορθό διάλογο, τρόπους ψυχολογικής υποστήριξης και βοήθειας σε όσους εγκλωβίζονται από τις απότομες αλλαγές και ανατροπές, που προκαλούν στη ζωή τους οι συνέπειές της.

08/02/2012

Διδακτορικό Σεμινάριο στην Πράγα

Από τις 3 έως τις 5 του τρέχοντος μήνα πραγματοποιήθηκε στην Πράγα της Τσεχίας Διεθνές Επιστημονικό Σεμινάριο Διδακτορικών και Μετα-διδακτορικών ερευνητών με κεντρικό θέμα: «Η παρουσία και η απουσία ορθόδοξου θεολογικού προβληματισμού για τις σύγχρονες ιδεολογίες και η οικουμενική σημασία του». Το σεμινάριο διοργανώθηκε από την Προτεσταντική Θεολογική Σχολή του Charles University (PTF) της Πράγας, με την συνεργασία του International Baptist Theological Seminary (IBTS) και του Jabok College. Το συνέδριο αυτό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος με θέμα «Συμβολική διαμεσολάβηση της Ολότητας στην Δυτική Ορθοδοξία», το οποίο χρηματοδοτείται από την τσέχικη κυβέρνηση.

08/02/2012

Ιλίου Αθηναγόρας: Αυξάνονται οι Έλληνες που ζητούν συσσίτιο (VIDEO)

Στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης Ιλίου αναφέρθηκε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ Πρώτη Γραμμή ο οικείος μητροπολίτης Αθηναγόρας, με αφορμή την εκστρατεία αλληλεγγύης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, των Μητροπόλεων της Ελλάδας και του ΣΚΑΪ, για τη συγκέντρωση τροφίμων για τα συσσίτια της Εκκλησίας, αλλά προσφάτως και ρουχισμού.Ο Μητροπολίτης Ιλίου δήλωσε ότι όχι μόνο στους Δήμους Ιλίου και Πετρούπολης αλλά και το υπόλοιπο κομμάτι μέχρι τον Αυλώνα οι άνθρωποι βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση.

08/02/2012

Ιωακείμ Γ΄, ο Πατριάρχης του Γένους, της Ρωμιοσύνης, του Ελληνισμού

Με προτροπή και ευλογία του Οικουμενικού μας Πατριάρχη Κυρίου Κυρίου Βαρθολομαίου, οργανώθηκαν τιμητικές εκδηλώσεις για τη μνήμη του προκατόχου του Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ (1878-1884) (1901-1912) του από Θεσσαλονίκης (1874 – 1878) με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την εκδημία του, την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 1912.

07/02/2012

«Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση» για τους …εργαζομένους στο Ρ/Σ Εκκλησίας

«Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση» ζητείται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, σύμφωνα με έγγραφο που τους απεστάλη από την εκκλησιαστική διοίκηση. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρωτοβουλία αυτή έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των εργαζομένων στο Σταθμό, της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων καθώς και των εκπροσώπων των Τεχνικών. Εκκλησιαστικοί κύκλοι ωστόσο σημειώνουν πως η πρόταση αυτή είναι σύμφωνη με το σχετικό Νόμο. Πάντως μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί καμία επιχειρησιακή σύμβαση στον χώρο των ΜΜΕ.

07/02/2012

Γενική Συνέλευση των Κληρικών-Εκπαιδευτικών

Η Αδελφότητα Κληρικών-Εκπαιδευτικών Ελλάδος «Κοσμάς ο Αιτωλός» καλεί όλους τους κληρικούς που υπηρετούν και ως εκπαιδευτικοί, καθώς και εκπροσώπους αντίστοιχων ανά την Ελλάδα Συλλόγων, σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012 ώρα 7μμ, στην Νεανική Εστία της ενορίας Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου Χαλανδρίου, με θέμα: «Επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τις τρέχουσες εξελίξεις στα θέματα που απασχολούν τον κλάδο καθώς και τον προγραμματισμό συνεδρίου για το μάθημα των θρησκευτικών».

07/02/2012

Ιερουσαλήμ: Βανδαλισμοί σε ελληνορθόδοξο μοναστήρι και μεικτό σχολείο

Γκράφιτι με συνθήματα κατά των Χριστιανών έγραψαν μέλη ακραίας εβραϊκής ομάδας στο ελληνορθόδοξο μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού στην Ιερουσαλήμ, προχωρώντας σε παρόμοιο βανδαλισμό και σε κοντινό μεικτό σχολείο για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. Η ομάδα υπογράφει ως «Μακκαβαίοι της Μιγκρόν».

07/02/2012

1η Ημέρα Αντιαιρετικού Σεμιναρίου στη Ι. Μητρόπολη Δημητριάδος

Ξεκίνησε στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας το τριήμερο Σεμινάριο (7-9-/2), που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και είναι αφιερωμένο στην ενημέρωση των κληρικών πάνω σε θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας.Το Σεμινάριο ξεκίνησε με τον Αγιασμό, που τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών του. Στον Χαιρετισμό του ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε συνοπτικά στο έργο που επιτελεί, από πολλών ετών, η Εκκλησία της Ελλάδος πάνω στα ζητήματα των αιρέσεων και της ποιμαντικής αντιμετώπισής τους, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή του αείμνηστου π. Αντωνίου Αλεβιζόπουλου, στην εργασία του σχετικού Συνοδικού Γραφείου, όσο και στην διοργάνωση Ημερίδων και σχετικών Διεθνών Συνεδρίων, κατ’ έτος, υπό την μέριμνα της Ιεράς Συνόδου.

07/02/2012

Αντιπροσωπεία κληρικών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Πατριαρχείο (VIDEO)

Την Παρασκευήν, 21ην Ιανουαρίου/ 3ην Φεβρουαρίου 2012, αντιπροσωπεία κληρικών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αποτελουμένη από μέλη του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, της Συν. Επιτροπής Διορθοδόξων και από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, επεσκέφθη το Πατριαρχείον και συνηντήθη μετά του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου εις την αίθουσαν του Θρόνου.

07/02/2012

Ο Χαλκίδος Χρυσόστομος για τον Παπαδιαμάντη

Το Σάββατο 4/2/2012 πραγματοποιήθηκε η 4η Συνεδρία της Ειδικής Σχολής Καταρτίσεως Στελεχών Κατηχήσεως της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, στην «ΚΡΟΚΙΔΕΙΟ ΑΙΘΟΥΣΑ», με ομιλητή τον Σεβ. Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο β’.Ο εκλεκτός και διαπρεπής Ιεράρχης, πνευματικός αδελφός του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, ευγενώς ανταποκριθείς στην πρόσκληση του Μητροπολίτου μας, ανέπτυξε στα υποψήφια Στελέχη Κατηχήσεως της Ιεράς Μητροπόλεώς μας ως και σε άλλους ακροατές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Τοπικής μας Εκκλησίας, το θέμα: «Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ».

07/02/2012

Καταστροφές στην κατασκήνωση της Ι.Μ.Φθιώτιδος από ανεμοστρόβιλο

Δυνατός ανεμοστρόβιλος έπληξε το χώρο της Κατασκηνώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως στην παραλία Καινουρίου Λοκρίδος το βράδυ της Δευτέρας 6ης Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να ξεριζώσει 20 αιωνόβια πεύκα και 5 κυπαρίσσια και να επιφέρει ζημιές στην Εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης καθώς και σε κτίσματα της Κατασκηνώσεως.

07/02/2012

Μέριμνα της ΔΙΣ για τους πλημμυροπαθείς

Το άμεσο ενδιαφέρον της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τους πλημμυροπαθείς από τις δυνατές νεροποντές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν πολλές περιοχές της πατρίδας μας εκφράσθηκε κάτά τη σημερινή συνεδρίαση της ΔΙΣ. Τα μέλη της αποφάσισαν όπως σε συνεργασία με τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις προσδιοριστούν οι ανάγκες για την ανακούφιση των πληγέντων. Ταυτόχρονα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, σύμφωνα με συνοδικούς παράγοντες, ανακοίνωσε στη ΔΙΣ την πρόθεσή του να προτείνει στην Ιεραρχία την εκλογή δύο νέων τιτουλαρίων Επισκόπων. Επικρατέστεροι φέρονται οι Αρχιμανδρίτες π.Ιάκωβος Μπιζαούρτης και π.Αντώνιος Αβραμιώτης. Κατά πληροφορίες η πρόθεση του Αρχιεπισκόπου απηχεί και τη γνώμη των μελών της ΔΙΣ, τα οποία φέρονται να εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τους δύο κληρικούς

07/02/2012

«Ανανέωση της εκκλησίας» ζητά ο Πάπας

Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ απηύθυνε έκκληση για «μια βαθιά ανανέωση της Εκκλησίας», σε μήνυμά του προς τους συμμετέχοντες του συμποσίου που διοργανώθηκε από την Καθολική Εκκλησία σχετικά με την πρόληψη της παιδεραστίας σήμερα στη Ρώμη.

07/02/2012

 

 

Σύγκρουση στην Πεντέλη – Όλα τα VIDEO

Ένταση, αντιπαραθέσεις και συγκρουσιακό κλίμα επικράτησε στο τέλος της σημερινής τελετής προς τιμήν του προστάτη της Ιεράς Συνόδου, Ιερού Φωτίου, που πραγματοποιήθηκε στο Διορθόδοξο Κέντρο της Πεντέλης. Μετά την ομιλία του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, που μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό ρεπορτάζ, ακολούθησαν τοποθετήσεις-σχολιασμοί Ιεραρχών και καθηγητών.

06/02/2012

Βαρθολομαίος: “Ουδείς έχει να φοβηθεί από την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης”

Την ελπίδα πως σύντομα θα επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, έτσι ώστε να επανορθωθεί η αδικία που συντελέσθηκε το 1971 οπότε και αποφασίσθηκε με απόρρητο διάταγμα της τότε Κυβερνήσεως το κλείσιμό της, εξέφρασε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ημέρα κατά την οποία η Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας τιμά τη μνήμη του Αγίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Φωτίου, ιδρυτή της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Χάλκης. «Ουκ επαύσαμεν επί εικοσαετίαν, ουδέ παυσόμεθα, δεήσεις και ικεσίας απευθύνοντες τω Κυρίω και αιτούμενοι παρά των αρχών και εξουσιών ίνα ίδωμεν ερχομένην την πολυπόθητον εκείνην ημέραν της επαναλειτουργίας της Σχολής μας»

06/02/2012

Εκδήλωση της Ι.Μ.Εσφιγμένου στην Αθήνα

Μέσα σε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα στο Ίδρυμα Ζήση στο Χαλάνδρι συγκεντρώθηκαν τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Της Μονής Εσφιγμένου στην Αθήνα και έκοψαν την πίττα τους. Τον Σύλλογο τίμησε με την παρουσία του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκπρόσωποι του Δήμου και λοιπών φορέων καθώς και πλήθος κόσμου. Μετά το καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Χρήστο Μπαμπανιώτη, χαιρετισμό απηύθηνε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Π. ΖΗΣΗ κ. Περικλής Κώτσης.

06/02/2012

Ένταση και αντιπαραθέσεις Ιεραρχών για τον…Εφραίμ

Με ένταση, διαξιφισμούς και αντιπαραθέσεις Ιεραρχών για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου αναφορικά με την υπόθεση του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ έπεσε η «αυλαία» της καθιερωμένης εκδήλωσης της Ιεράς Συνόδου προς τιμήν του Ιερού Φωτίου, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Πεντέλη.

06/02/2012

Ιωακείμ Γ’, ο από Θεσσαλονίκης «Μεγαλοπρεπής» Οικουμενικός Πατριάρχης

Tην μεγάλη εκκλησιαστική προσωπικότητα, του από Θεσσαλονίκης Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ του Γ΄ και το έργο που προσέφερε στη διάρκεια των δύο θητειών του στον οικουμενικό θρόνο (1878 – 1884 και 1901 – 1912) προκειμένου να καταστήσει το Πατριαρχείο σημείο αναφοράς και κέντρο της ορθόδοξης οικουμένης, ανέλυσαν διακεκριμένοι επιστήμονες στο τρίμερο συνέδριο (3 – 5 Φεβρουαρίου) που πραγματοποιήθηκε στη συμπρωτεύουσα μ’ αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την εις Κύριον εκδημία του.

05/02/2012

Πανηγυρική επανεκλογή στην ιστορική κοινότητα των Ελλήνων Βενετίας

Πανηγυρικά επανεξελέγη σήμερα το απόγευμα στη θέση του Προέδρου της ιστορικής Κοινότητας των Ορθοδόξων Ελλήνων Βενετίας ο Άρχων Ακτουάριος της Μ.Χ.Ε. Δρ. Νικόλαος Μπάρκας. Ο Ν. Μπάρκας, διευθυντής γνωστής πολυεθνικής Εταιρείας με έδρα την Πάδοβα, ανέλαβε εκ νέου πέρυσι τα ινία της πρώτης Ελληνικής Κοινότητας του εξωτερικού, η οποία ιδρύθηκε πριν από 514 χρόνια και η οποία σήμερα αριθμεί περίπου 130 μέλη. Στο βίντεο που ακολουθεί, το οποίο προέρχεται από πρόσφατη εκπομπή της «Διασποράς» στην ΕΤ3, ο κ. Μπάρκας αναφέρεται στην ιστορία και τη σύγχρονη κατάσταση της Κοινότητας της Βενετίας.

05/02/2012

Η Θεσσαλονίκη υποδέχθηκε την Τιμία Κάρα του Οσίου Δαυίδ εν Ευβοία

Με βαθιά κατάνυξη και συγκίνηση υποδέχθηκε, το Σάββατο, η Αγιοτόκος πόλη της Θεσσαλονίκης την Τιμία Κάρα του Οσίου Δαυίδ εν Ευβοία του γέροντος, η οποία φυλάσσεται στην ομώνυμο Ιερά Μονή της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδας στην Λίμνη Ευβοίας. Η υποδοχή έγινε από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο με τη συμμετοχή κλήρου και λαού.

05/02/2012

Αγωνία Ανθίμου για τις εξελίξεις

Την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό του από τις εξελίξεις στο ζήτημα της οικονομίας εξέφρασε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ο οποίος ταυτόχρονα εμφανίσθηκε αγωνιών για τα μεγάλα εθνικά θέματα που απασχολούν την Πατρίδα μας.

05/02/2012

Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Τριών Σπετσιωτών Νεομαρτύρων

Με ιδαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, πανηγύρισε το νησί των Σπετσών την ιερά μνήμη των Αγίων Τριών Νεομαρτύρων Νικολάου, Ιωάννου και Σταματίου, οι οποίοι μαρτύρησαν στην Χίο πριν από 190 χρόνια, στις 3 Φεβρουαρίου 1822. Την παραμονή της εορτής πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του τιμίου λειψάνου του Αγίου Νεομάρτυρος Αγαθαγγέλου του εκ Φλωρίνης το οποίο εκόμισε ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ.Φλωρίνης κ. Ιουστίνος Μπαρδάκας και εν συνεχεία εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ύδρας κυρίου ΕΦΡΑΙΜ.

05/02/2012

Κυριακή του Τελώνη και του Φαρισσαίου

Η σημερινή Κυριακή, που είναι γνωστή ως η Κυριακή του Τελώνη και του Φαρισαίου, αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός μέσα στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε στις κοινές προσευχές της Εκκλησίας μας τους ύμνους του Τριωδίου. Οι προσευχές αυτές συγκεντρώνονται στη σημασία της προσευχής και της μετάνοιας, ως μέσα που μας προετοιμάζουν πνευματικά με πίστη, αγάπη και ταπείνωση να ζήσουμε τα μεγάλα γεγονότα της ζωής του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Να διδαχθούμε από την ταπείνωσή Του, από τα θαύματα Του, από την Σταυρική Του θυσία κι από το μεγαλείον της αγάπης Του για τους πονεμένους και τους στερημένους, για τους ασθενείς, τα ορφανά και τις χήρες. Για να μπορέσουμε να θεραπεύσουμε με την βοήθεια των πνευματικών συμβουλών των κληρικών μας τα πάθη μας και τις αδυναμίες μας έτσι ώστε στο τέλος να ζήσουμε την χαρά της Αναστάσεως και την κοινή ελπίδα της εν Χριστώ σωτηρίας μας.

05/02/2012

Η αρχή του Τριωδίου στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

Τι ονομάζουμε Τριώδιο και τι είναι αυτό το Λειτουργικό Βιβλίο της Εκκλησίας μας; Τριώδιο είναι το λειτουργικό βιβλίο που αποτελείται από Ύμνους, Ιερές Ακολουθίες και Συναξάρια της περιόδου που προετοιμάζουν τους Χριστιανούς για το Άγιο και Ιερό Πάσχα. Η περίοδος της προετοιμασίας αυτής, αρχίζει από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου και λήγει το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου. Ο όρος Τριώδιο (από τις λέξεις «τρία» και «ωδή») οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί από τους Κανόνες των Ακολουθιών που περιέχονται σε αυτό έχουν μόνο τρεις ωδές: την 8η και την 9η πάντοτε, ύστερα δε μία από τις πέντε πρώτες.

05/02/2012

Προσφορά οδοντιατρικής περίθαλψης

Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012 η ενορία Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών είχε τη χαρά να δεχθεί μία προσφορά αγάπης και εθελοντικής διακονίας. Ο Σύλλογος Οδοντιάτρων Πέλλας με πρωτοβουλία της Προέδρου του κυρίας Φυσικούδη Κατερίνας και σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας οργάνωσαν εξόρμηση οδοντιατρικής φροντίδας στην περιοχή.

05/02/2012

Όλοι μαζί μπορούμε: Συγκέντρωση ρούχων και κλινοσκεπασμάτων

Εκστρατεία συλλογής ειδών ρουχισμού και κλινοσκεπασμάτων, ώστε να βοηθηθούν οι συνάνθρωποί μας που κρυώνουν, ξεκινούν την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012, οι Μητροπόλεις της Ελλάδος, ο ΣΚΑΪ και οι συνεργαζόμενοι ραδιοφωνικοί σταθμοί.

05/02/2012

Αίτημα κληρικών-εκπαιδευτικών προς τον Γ.Γ.Θρησκευμάτων

Επιστολή στο Γενικό Γραμμματέα Θρησκευμάτων Γιώργο Καλαντζή απέστελε πρόσφατα η Αδελφότητα Κληρικών Εκπαιδευτικών «Κοσμάς ο Αιτωλός» ζητώντας την παρέμβασή του για “την απόδοση του δικαιώματος να επιλέξουμε με ρητή δήλωσή μας τη θέση που επιθυμούμε να κατέχουμε ως οργανική”. Στην επιστολή σημειώνεται πως “η λύση αυτή θα αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίου και θα επιλύσει εν τη γενέσει ζητήματα υπηρεσιακής καταστάσεως του κλάδου μας, χωρίς σε καμιά περίπτωση να επηρεάσει τη συμβολή μας στη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας μας”.

05/02/2012

 

Ιστοσελίδα αλληλοβοήθειας

Μια εκτενής λίστα με διευθύνσεις και τηλέφωνα των σημείων διανομής δωρεάν φαγητού σε όλη την Ελλάδα, που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο www.helping.gr, προσελκύει όλο και περισσότερους ανθρώπους σε ανάγκη, αποκαλύπτοντας όλες τις διαστάσεις της νέας κοινωνικής πραγματικότητας. Ο ιστότοπος δημιουργήθηκε πριν από δέκα σχεδόν χρόνια από μια παρέα Θεσσαλονικιών με περίσσευμα ευαισθησίας και γνώση του κυβερνοχώρου. «Στόχος μας ήταν να συγκεντρωθούν σε έναν ιστότοπο όλες οι φιλανθρωπικές κινήσεις και οι σύλλογοι, για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο αλληλοβοήθειας» εξηγεί στην «Κ» εκπρόσωπος της εταιρείας IPS, που έχει αναλάβει αφιλοκερδώς την τεχνική υποστήριξη της σελίδας.

04/02/2012

Τα προφανή και τα αναγκαία

Η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της χωράς, υπέρ της πάσχουσας και σκληρά δοκιμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας, έχει πολλές όψεις και αναγνώσεις. Κατ’ αρχάς δεν μπορεί παρά να επισημάνει κανείς τα ασκημένα ανακλαστικά του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η εποχή ευνοεί πρωτοβουλίες που συντάσσονται με την οργή του λαού. Που αναδεικνύουν την πρωτόγνωρη καρτερία των Ελλήνων που μιλούν για άδικα μέτρα, φονικές συνταγές και για θανατηφόρες δόσεις φαρμάκου που προειδοποιούν για τον κίνδυνο κοινωνικής ανάφλεξης που στρέφονται εναντίον όσων υποθηκεύουν την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Εθνική μας Αξιοπρέπεια .

04/02/2012

Η Ξάνθη τίμησε τη μνήμη του Μακαριστού Χριστόδουλου

Αυτές τις ημέρες συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια από την κοίμηση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Ήταν 28 Ιανουαρίου όταν «έφυγε», ύστερα από μεγάλη αλλά σύντομη δοκιμασία από την ασθένεια που τον ταλαιπώρησε. Τέσσερα χρόνια μετά, σε όλη την χώρα τελέστηκαν μνημόσυνα και διαβάστηκαν Τρισάγια υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του. Ωστόσο ιδιαιτέρα συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην Ξάνθη, ιδιαίτερη πατρίδα του Μακαριστού Χριστοδούλου και στην οποία πάντοτε αναφερόταν με ιδιαίτερη συγκίνηση.

04/02/2012

Ομάδα Ελλαδιτών κληρικών στους Αγίους Τόπους

Η προώθηση των προσκυνηματικών περιηγήσεων στους Αγίους Τόπους, με στόχο την ενίσχυση του Παλαιφάτου και Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων, βρίσκεται στο επίκεντρο της τετραήμερης επισκέψεως που πραγματοποιεί ομάδα κληρικών Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλλάδος, μαζί με τον Αρχιμ.Σπυριδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα του Γραφείου των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και μέλη του ίδιου Γραφείου.

04/02/2012

“ΦΙΛΟΤΕΧΝΙΑ”…του Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος Αθανασίου

Σε μια σεμνή τελετή και παρουσία πλήθους Ιεραρχών, κληρικών και ανθρώπων των Γραμμάτων παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη, στο Στρατιωτικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, ο αφιερωματικός και τιμητικός τόμος, για το έργο του Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος Αθανασίου, με τίτλο «ΦΙΛΟΤΕΧΝΙΑ».

04/02/2012

Για την εκκοσμίκευση του Αγιορειτικού Μοναχισμού…

Με αφορμή το σκάνδαλο Βατοπαιδίου οι υπερασπιστές της ιστορικής Μονής προσκόμισαν επιχειρήματα, για να δικαιολογήσουν την εξωστρεφή δράση της, του τύπου: “Ο ηγούμενος Εφραίμ και η συνοδεία του παρέλαβαν ερείπια (όπως οι πολιτικοί “καμένη γη” από τους προηγούμενους) και αναστήλωσαν το μοναστήρι”, “Φιλοξενούν χιλιάδες προσκυνητές κι αυτό κοστίζει”, “Το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Μονής είναι τεράστιο” και άλλα παρόμοια. Όπως έχουμε ξαναγράψει η πνευματική διάσταση της υπόθεσης Βατοπαιδίου απουσιάζει από τον δημόσιο διάλογο για το θέμα, αφού αυτό που ενδιαφέρει είναι μόνο η οικονομική πλευρά του θέματος, η συναλλαγή ή οι ανταλλαγές κ.ο.κ.

04/02/2012

”Εμμένω και θα εμμένω”

Ναι θα εμμένω. Ζητώ να μου γνωρίσουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, πως και γιατί υπάρχει αυτό το τεράστιο χρέος της Ελλάδος. Αλλά ας μην προσπαθείτε εσείς και εγώ να το μάθουμε. Μην ζαλίζομε το κεφάλι μας. Είναι που είναι ζαλισμένo από τα τόσα και τόσα προβλήματα. Ανέτρεξα λοιπόν σε εφημερίδες και σε περιοδικά και το βρήκα. Βρήκα την καθαρή αλήθεια και την παρουσιάζω.

04/02/2012

Επίσκεψη 17 νέων Θεολόγων Σχολικών Συμβούλων στον Αρχιεπίσκοπο

Κατά την τριήμερη ενημερωτική και επιμορφωτική συνάντησης των Θεολόγων Σχολικών Συμβούλων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 1 έως 3 Φεβρουαρίου 2012 με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, δέχθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή την επίσκεψη των 17 νέων Θεολόγων Σχολικών Συμβούλων της επικράτειας, οι οποίοι συζήτησαν μαζί του θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στη συνάντηση ήταν παρόντες επίσης ο Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου, όπως και ο π. Αντώνιος Καλλιγέρης, Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

04/02/2012

Ο Λαγκαδά Ιωάννης ευλόγησε την Βασιλόπιτα του τοπικού Πυροσβεστικού Σώματος

Την Παρασκευή 03 Φεβρουαρίου 2012 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης ετέλεσε αγιασμό και ευλόγησε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Πυροσβεστικό Σώμα-Λαγκαδά, παρουσίᾳ του Διοικητού του Σώματος καθώς επίσης και του Δημάρχου Λαγκαδά κ. Ιωάννου Αναστασιάδη.

03/02/2012

Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Canterbury Rowan Williams στο Ναό της Αναστάσεως (VIDEO)

Την Πέμπτην, 20ην Ιανουαρίου /2αν Φεβρουαρίου 2012, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κανταρβουρίας κ. Rowan Williams, εις το πλαίσιον της επισκέψεως αυτού εις την Αγίαν Γην από Παρασκευής, 14ης /27ης Ιανουαρίου -Πέμπτης 20ης Ιανουαρίου /2ας Φεβρουαρίου 2012, έχων αποδώσει παλαιότερον επίσκεψιν εις το Πατριαρχείον, επεσκέφθη το παρεκκλήσιον της Μονής Αβραάμ και τον Φρικτόν Γολγοθάν εις τον Ναόν της Αναστάσεως.

03/02/2012

Εκδήλωση για τα Ιερατικά ζευγάρια και τα Μέλη των Σχολών Γονέων

Στον Ιερό Ναό Αγίου Γερασίμου Βόλου, στην περιοχή της Χιλιαδούς, θα λειτουργήσει και θα ομιλήσει την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Αμέσως μετά, στις 11.30 π.μ. ο Σεβασμιώτατος θα παραστεί στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, προς τιμήν των μελών των Ενοριακών Σχολών Γονέων και των Ιερατικών ζευγαριών, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας.

03/02/2012

Τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού στον Ι.Ν.Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χαλανδρίου

Φέρεται εις γνώσιν των ευλαβών χριστιανών, ότι εν τω πλαισίω της χειμερινής πανηγύρεως του ενοριακού ημών Ναού, επί τη ενδόξω μνήμη του αγίου και ενδόξου ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, του θαυματουργού, και τη συμπληρώσει πεντηκονταετίας από της συστάσεως της ενταύθα ενοριακής κοινότητος, Συνοδική εγκρίσει, επευλογούντων δε της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ι Ε Ρ Ω Ν Υ Μ Ο Υ του Β καὶ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Ε π ι φ α ν ι ο υ, απεφασίσθη η εις την ενορίαν ημών οκταήμερος διάθεσις αποτμήματος εκ του, εν ω έπαθεν, απλώσας τας αχράντους Αυτού παλάμας, Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, όπερ τεθησαύρισται εν τη παλαιφάτω σεβασμία και ιερά μονή του αγίου και ενδόξου προφήτου Ηλιού, του Θεσβίτου, Θήρας.

03/02/2012

Το πανηγύρι της Υπαπαντής στα Κύθηρα

Τη Θεομητορική γιορτή της Υπαπαντής στα Κύθηρα γιόρτασαν στους ναούς της Παντάνασσας στον Ποταμό, της Παλιοπυργιώτισσας (Κεράς) στο Λειβάδι, της Παναγίας Κακής Μέλισσας κ.α. Στην Κακή Μέλισσα, που κατά την παράδοση ήταν γυναικείο μοναστήρι, που μαρτυρείται το 1772 με ιδιοκτήτες τους αδελφούς Γιώργη, Αναστάση και Ανδρέα, παιδιά του παπά Μανώλη Καλλίγερου-Σαλτακούκου, έγινε επιδρομή πειρατών, οι οποίοι ετράπησαν σε φυγή, όταν ένα σμήνος μελισσών έπεσε πάνω τους.

03/02/2012

Η Ιερά Σύνοδος τιμά τον προστάτη της Ιερό Φώτιο

Την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, θα τιμηθεί, όπως κάθε χρόνο, η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Φωτίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Μεγάλου, ο οποίος είναι και ο Προστάτης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

03/02/2012

Αρχίζει αύριο το θεολογικό συνέδριο της Ι.Μ. Ηλείας

Ξεκινάει αύριο Σάββατο 4 Φεβρουαρίου το μεσημέρι το ετήσιο διήμερο θεολογικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας. Το θέμα του φετινού συνεδρίου είναι: «Τη ελπίδι χαίροντες, τη θλίψει υπομένοντες» – Μεταξύ των θλίψεων του κόσμου και της Χαράς του Χριστού. Κύριοι εισηγητές του συνεδρίου είναι οι Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.κ. Χρίστος Καρακόλης και Κων/νος Κορναράκης.

03/02/2012

Πρόσκληση του Π.Σ.Ε. σε Χριστιανούς νέους

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών καλεί τους Χριστιανούς νέους απ’ όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Stewards, επ’ ευκαιρίας της συνάντησης της Κεντρικής Επιτροπής του οργανισμού στο Κολυμπάρι της Κρήτης, από τις 23 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2012.

03/02/2012

«Το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο…»

Είναι, πράγματι, εκνευριστική η συνήθεια ορισμένων ΜΜΕ να χαλάνε τις ειδυλλιακές ψευδαισθήσεις περί κοινωνικής συνοχής, ομοψυχίας και λαμπρού μέλλοντος, τις οποίες σχηματίζουν με τόσο κόπο οι κάθε είδους υπηρεσίες υπεύθυνες για τις δημόσιες σχέσεις. Ορισμένες φορές δε οι προσπάθειες αυτές αποκτούν μια, ας μου επιτραπεί η έκφραση, «σαδιστική» επιμονή, εφόσον η δημοσιογραφική «γραφίδα» κατορθώνει ακόμα και στις μεγαλόπνοες, εκ πρώτης όψεως, πρωτοβουλίες να ανακαλύψει κρυφές επιδιώξεις και σκοπούς.

03/02/2012

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος εφ’όλης της ύλης στο Amen.gr (Β’ Mέρος)

H υπόθεση του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ.Εφραίμ, η ανεπιφύλακτη υποστήριξη που του παρείχε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η στάση του Οικουμενικού Θρόνου καθώς και οι παρεμβάσεις άλλων Εκκλησιών στο ζήτημα και οι προεκτάσεις τους για το Άγιον Όρος είναι πτυχές του ίδιου κορυφαίου θέματος της επικαιρότητας για το οποίο καλείται να τοποθετηθεί ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος στη συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεοπτική εκπομπή «διάΛογος», της Πύλης Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Amen.gr. Συζητώντας με τους δημοσιογράφους Νίκο Παπαχρήστου και Αντώνη Τριανταφύλλου ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αντέδρασε έντονα στην ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, παρέμβαση η οποία συζητήθηκε εντός και εκτός Εκκλησίας. Επίσης τοποθετείται αναφορικά με τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας και το μέλλον τους, τις σχέσεις με την Κοινωνία αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας της διοίκησης της Εκκλησίας. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι οι απόψεις του για την προοπτικής σύγκλισης Πανορθοδόξου Συνόδου καθώς και για την πορεία του διαλόγου με τους Ρωμαιοκαθολικούς. Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος σχολιάζει και τις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε από αδελφούς του Ιεράρχες και λαϊκούς. Με την εμπειρία του ως Πανεπιστημιακός Καθηγητής μιλάει για το μέλλον των Θεολογικών Σχολών, το μάθημα των θρησκευτικών και για τους άνεργους θεολόγους. /-/ Συνέντευξη στους δημοσιογράφους Νίκο Παπαχρήστου, Αντώνη Τριανταφύλλου Παραγωγός: Γιώργος Αρβανίτης Συμπαραγωγή: Αmen.gr / Intv.gr

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος εφ’όλης της ύλης στο Amen.gr (Β’ Mέρος)

H προοπτική σύγκλισης Πανορθοδόξου Συνόδου καθώς και η πορεία του διαλόγου με τους Ρωμαιοκαθολικούς συζητήθηκαν κατά τη διάκρεια της συνέντευξης που παραχώρησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος στο Amen.gr και στη διαδικτυακή εκπομπή “διάΛογος”. Στο Β’ Μέρος της συνέντευξής που παραχώρησε στους δημοσιογράφους Νίκο Παπαχρήστου και Αντώνη Τριανταφύλλου, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας σχολιάζει και τις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε από αδελφούς του Ιεράρχες και λαϊκούς για τις απόψεις του πάνω στα θέματα του διαλόγου.

03/02/2012

Στιγμές συγκίνησης και πνευματικής ανάτασης στην Καλαμάτα (ΦΩΤΟ)

Πλήθος πιστών από την Μεσσηνία και όλη την Πελοπόννησο συμμετείχαν στις λατρευτικές εκδηλώσεις για την εορτή της Πολιούχου της Καλαμάτας, Παναγίας της «Υπαπαντής». Στο πρόσωπό τους διαγράφονταν η βαθιά πίστη τους αλλά και οι ελπίδες που έχουν εναποθέσει στην Θεοτόκο για την αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων δυσκολιών.

02/02/2012

Ο Γεν.Γραμματέας Θρησκευμάτων για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση

Την άποψη ότι για την Πολιτεία η Εκκλησίαστική Εκπαίδευση “είναι ο γνήσιος συνεχιστής της μεγάλης βυζαντινής μας παράδοσης”, διατύπωσε ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής, σε ομιλία του στην εκδήλωση του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου-Λυκείου Λαμίας για τον εορτασμό της μνήμης των Τριών Ιεραρχών.

02/02/2012

Η εορτή της Υπαπαντής στην Καλαμάτα

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και εκκλησιαστική τάξη, εορτάστηκε στην Καλαμάτα η Πολιούχος της πόλης Παναγία η «Υπαπαντή».Την Τετάρτη, παραμονή της εορτής, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου Αμφιλοχίου, και συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Βεροίας Παντελεήμονος, Ελευθερουπόλεως Χρυσοστόμου, Κοζάνης Παύλου, Πατρών Χρυσοστόμου, Ιλίου Αθηναγόρα, του επιχωρίου Μεσσηνίας Χρυσοστόμου και του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας, Επισκόπου Μαρεώτιδος Γαβριήλ, ο οποίος και προεξήρχε, αργά το βράδυ, στην Ιερά Αγρυπνία.

02/02/2012

Η Ι.Μητρόπολη Καλαβρύτων τιμά τον Πρόεδρο της Ακαδημίας

Οι Φορείς της πόλεως του Αιγίου εκφράζοντες την ενδόμυχη επιθυμία όλων των Αιγιαλέων, τιμούν την προσωπικότητα και το επιστημονικό έργο του συμπολίτη μας Ελλογιμωτάτου Καθηγητού κ. Γεωργίου Κοντοπούλου, επί τη ευκαιρία της αναγορεύσεώς του στο ανώτατο όλων των επιστημονικών και πνευματικών διακρίσεων αξίωμα, του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, δια την πολυετή και πολυσχιδή επιστημονική, διαδακτική, ερευνητική και συγγραφική προσφορά του παγκοσμίως, στην Επιστήμη της Αστρονομίας.

02/02/2012

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος στην Κόρινθο

Γίνεται γνωστό ότι στη συνέχεια των μαθημάτων της Ειδικής Σχολής Καταρτίσεως Στελεχών Κατηχήσεως της Μητροπόλεώς μας, το προσεχές Σάββατο 4-2-2012 στην «Κροκίδειο» Αίθουσα (Κροκιδά 2) και με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατο και 160 χρόνια από την γέννησή του μεγάλου λογοτέχνη μας κυρ. Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη, μετά από πρόσκληση του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. κ. Διονυσίου, θα ομιλήσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. κ. Χρυσόστομος, με θέμα: «Η Ορθόδοξη Πνευματικότητα στην ζωή του Παπαδιαμάντη». Το πρωΐ της επομένης ημέρας (Κυριακή 5-2-2012) στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο ιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος και θα κηρύξει τον Θείο λόγο, και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. κ. Διονυσίου.

02/02/2012

Συνεχίζονται οι συναντήσεις νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης

Με την έναρξη της νέας χρονιάς ξεκίνησαν και πάλι οι συναντήσεις νέων στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου του «Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου» κάθε δεύτερη Παρασκευή.Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση για το νέο έτος, κατά την οποία έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιττας από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Θεολόγο.

02/02/2012

Η εορτή της Υπαπαντής στην Ι.Μ.Λαγκαδά

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης την κυριώνυμο ημέρα της εορτής χοροστάτησε εις τόν όρθρον και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Λαγκαδά.

02/02/2012

Ο εορτασμος των Τριών Ιεραρχών στην Λέρο

Με λαμπρότητα και την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε στη Λέρο, την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012, η μνήμη των Τριών Μεγάλων Ιεραρχών: Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, των θεμελιωτών της Παιδείας.

02/02/2012

Διάλογος Θεολογίας και Ψυχολογίας για την Κρίση

Τις συνέπειες και επιπτώσεις της σοβούσης κρίσης, όχι μόνο στα οικονομικά δεδομένα αλλά και στην ψυχολογική κατάσταση και ισορροπία του λαού μας θα εξετάσουν και θα αναλύσουν εδικοί επιστήμονες σε μια πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, με γενικό τίτλο «Η κρίση παραβιάζει την πόρτα της ψυχής μας. Πώς θα την αντιμετωπίσουμε;»

02/02/2012

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: “Οι δεσμεύσεις που ζητούνται υποθηκεύουν την εθνική μας κυριαρχία”

Βαρυσήμαντη επιστολή στον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος αναφορικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική κοινωνία. “Ζητούνται, άλλωστε, τις ώρες αυτές, ακόμη σκληρότερα, ακόμη πιο επώδυνα, ακόμη πιο άδικα μέτρα, στην ίδια αδιέξοδη και αποτυχημένη γραμμή του πρόσφατου παρελθόντος μας. Ζητούνται ακόμη μεγαλύτερες δόσεις ενός φαρμάκου που αποδεικνύεται θανατηφόρο. Ζητούνται δεσμεύσεις που δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά αναβάλλουν μόνο προσωρινά τον προαναγγελθέντα θάνατο της Οικονομίας μας.Και υποθηκεύουν, ταυτόχρονα, την εθνική μας κυριαρχία”

Πρόσκαιρη “εισβολή” στην ιστοσελίδα της Ι.Μ.Διδυμοτείχου

Επίθεση από χάκερ δέχτηκε η σελίδα της μητρόπολης Διδυμοτείχου. Για λίγη ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ενημερωτικής ιστοσελίδας της Θράκης, thrakinea.gr, χάκερ που ονομάζεται “Τhe dark Hacker” κατέβασε τη σελίδα και ανέβασε το δικό του μήνυμα. Μόλις άνοιγε η σελίδα εμφανιζόταν το μήνυμα του “εισβολέα” και ακουγόταν μουσική. Στο τέλος του μηνύματος ο χάκερ ανέφερε ότι θα επιστρέψει.

01/02/2012

Ο Μητροπολίτης Κηφισίας ευχαριστεί την Υπουργό Παιδείας

Τις θερμές ευχαριστίες του προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων εκφράζει, με επιστολή του, ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος, για την άμεση ανταπόκριση της κυρίας Διαμαντοπούλου, «στην εξασφάλιση και συνέχιση της σίτισης των φοιτητών της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, οι οποίοι διαβιούν στην Περιφερειακή Εκκλησιαστική Εστία της Κηφισιάς, από το Ι.Ν.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ., παρά το γεγονός των δύσκολων οικονομικών συγκυριών τις οποίες διέρχεται η χώρα μας».

01/02/2012

«Τα Αγιορείτικα Μνημεία της Φύσεως»

Η έρευνα και η ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών του φυσικού περιβάλλοντος του Αγίου Όρους, εκπροσωπείται ήδη από μια σημαντική βιβλιογραφία ελλήνων και ξένων επιστημόνων.Η προσέγγιση του Μοναχού Μαξίμου Ιβηρίτη στο ίδιο θέμα, αυτό δηλαδή του φυσικού περιβάλλοντος γίνεται από μια διαφορετική σκοπιά, που συνδέει το προσωπικό και κοπιαστικό ενδιαφέρον ενός γνωστού για τις έρευνες και τις δημοσιεύσεις του Αγιορείτη Μοναχού, με την Ιστορία, τις μνήμες και τις παραδόσεις των Ιερών Μονών.

01/02/2012

Αιμοδοσία στην Ενορία Aγίου Νικολάου Χαλκίδας: Μη διστάσεις!

Αιώνες τώρα η λογχευθείσα πλευρά του Χριστού ζωογονεί με το Πανάγιο και Θεϊκό Αίμα Του, κάθε άνθρωπο που μεταλαμβάνει στη Θεία Λειτουργία και του μεταγγίζει την αληθινή Ζωή. Προέκταση της Θείας Λειτουργίας στην σκληρή καθημερινότηταείναι η δική μας έμπρακτη εφαρμογή της αγάπης προς τον πλησίον, της αναγέννησης της ελπίδας και της καλλιέργειας της αδελφοσύνης.Ο καθημερινός αγώνας να σταθούμε δίπλα στον άνθρωπο που υποφέρει, που αγωνίζεται, που αγωνιά. Πόσο μάλλον όταν ο συνάνθρωπός μας κινδυνεύει κιόλας ! Όταν η ζωή, η ακεραιότητα, η ελπίδα, το μέλλον και τα όνειρά του εξαρτώνται από τη δική μας στάση ευθύνης !

01/02/2012

Το Ναύπλιο εορτάζει τον Πολιούχο του Άγιο Αναστάσιο

Πολυαρχιερατική θεία λειτουργία έγινε σήμερα ανήμερα της εορτής του πολιούχου της πόλης Ναυπλίου Αγίου Αναστασίου στον παλιό ναό του Αγίου στο Ναύπλιο, εκεί που μαρτύρησε ο Άγιος. Στην αρχιερατική θεία λειτουργία που έγινε χοροστάτησε ο μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος , παρόντος του μητροπολίτη Άρτας Ιγνατίου ,Αργολίδας Ιακώβου και του θεοφιλέστατου επισκόπου Επιδαύρου Καλλινίκου.

01/02/2012

Ψήφισμα για το μάθημα των Θρησκευτικών

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών, που οργανώθηκε από την Πρωτοβουλία Γονέων και τον Σύνδεσμο Ορθοδόξων Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου την Δευτέρα 30/1/2012 στην αίθουσα του Δήμου Αριστοτέλη στην Αρναία Χαλκιδικής, αφού ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις στο μάθημα των Θρησκευτικών εγκρίνουν ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:

01/02/2012

Εκοιμήθη ο π.Μελέτιος ο Ορφανοτρόφος

Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012 εκοιμήθη σε ηλικία 94 ετών ο μοναχός Μελέτιος Αϊβαζίδης. Η κηδεία του έγινε την επομένη ημέρα το πρωί στο Ιερό Ησυχαστήριο «Επτάριθμος Χάρις» δίπλα στην Λεπτοκαρυά Γιαννιτσών, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. ΙΩΗΛ.

01/02/2012

3η Συνεδρία της Ειδικής Σχολής Καταρτίσεως Στελεχών Κατηχήσεως Ι.Μ.Κορίνθου

Με επιτυχία συνεχίστηκε το Σάββατο 28/1/2012 η 3η Συνεδρία της Ειδικής Σχολής Καταρτίσεως Στελεχών Κατηχήσεως της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Κύριος ομιλητής ήταν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεώς μας και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Αγάπιος Δρίτσας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ, Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΗΧΗΤΗΣ».

01/02/2012

Απορία και φόβος !

Για πρώτη φορά αισθανόμαστε να μας νεκρώνουν τα δυό αυτά παγερά συναισθήματα. Δεν ξέρουμε, μήτε μπορούμε να υποπτευθούμε, ούτε να προβλέψουμε “τί τέξεται η επιούσα”. Ένα πυκνό σκοτάδι, ένα θολό σύννεφο μας κρύβει τον ορίζοντα. Δεν είναι μόνο η απορία για την οικονομική έκβαση της κοινωνίας μας, είναι και ο φόβος που κατέλαβε την ψυχή μας και την μούδιασε. Παρέλυσε κάθε ικμάδα της ζωτικότητος που είχαμε και στα πρόσωπά μας ζωγραφίζεται ο πανικός ενός άγνωστου αύριο, με τραγικές επιπτώσεις στην καθημερινή μας πραγματικότητα.

01/02/2012

O Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος εφ’όλης της ύλης στο Amen.gr (VIDEO)

H υπόθεση του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ.Εφραίμ, η ανεπιφύλακτη υποστήριξη που του παρείχε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η στάση του Οικουμενικού Θρόνου καθώς και οι παρεμβάσεις άλλων Εκκλησιών στο ζήτημα και οι προεκτάσεις τους για το Άγιον Όρος είναι πτυχές του ίδιου κορυφαίου θέματος της επικαιρότητας για το οποίο καλείται να τοποθετηθεί ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος στη συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεοπτική εκπομπή «διάΛογος», της Πύλης Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Amen.gr.

01/02/2012

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος εφ’όλης της ύλης στο Amen.gr (A’ Mέρος)

H υπόθεση του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ.Εφραίμ, η ανεπιφύλακτη υποστήριξη που του παρείχε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η στάση του Οικουμενικού Θρόνου καθώς και οι παρεμβάσεις άλλων Εκκλησιών στο ζήτημα και οι προεκτάσεις τους για το Άγιον Όρος είναι πτυχές του ίδιου κορυφαίου θέματος της επικαιρότητας για το οποίο καλείται να τοποθετηθεί ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος στη συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεοπτική εκπομπή «διάΛογος», της Πύλης Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Amen.gr. Συζητώντας με τους δημοσιογράφους Νίκο Παπαχρήστου και Αντώνη Τριανταφύλλου ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αντέδρασε έντονα στην ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, παρέμβαση η οποία συζητήθηκε εντός και εκτός Εκκλησίας. Επίσης τοποθετείται αναφορικά με τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας και το μέλλον τους, τις σχέσεις με την Κοινωνία αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας της διοίκησης της Εκκλησίας. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι οι απόψεις του για την προοπτικής σύγκλισης Πανορθοδόξου Συνόδου καθώς και για την πορεία του διαλόγου με τους Ρωμαιοκαθολικούς. Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος σχολιάζει και τις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε από αδελφούς του Ιεράρχες και λαϊκούς. Με την εμπειρία του ως Πανεπιστημιακός Καθηγητής μιλάει για το μέλλον των Θεολογικών Σχολών, το μάθημα των θρησκευτικών και για τους άνεργους θεολόγους. /-/ Συνέντευξη στους δημοσιογράφους Νίκο Παπαχρήστου, Αντώνη Τριανταφύλλου Παραγωγός: Γιώργος Αρβανίτης Συμπαραγωγή: Αmen.gr / Intv.gr

Ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος για τη σημερινή κατάσταση της Πατρίδας μας

Ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, σε μια πνευματική “κατάθεση”, μιλάει για την πρόνοια του Θεού, για τη δοκιμασία που καλλιεργεί την Πίστη, για τη σημερινή κατάσταση της Πατρίδας μας, για το όραμα που λείπει από τους Έλληνες.

31/01/2012

Στα 90.150,38 ΕΥΡΩ ο εφετινός Έρανος της Αγάπης στην Ι.Μ.Δημητριάδος

Τον απολογισμό του Εράνου Αγάπης 2011 έκανε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, σε εορταστική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο «ΞΕΝΙΑ ΒΟΛΟΥ», προς τιμήν των εθελοντριών κυριών του Εράνου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που η Ιερά Μητρόπολη έδωσε στη δημοσιότητα, το προϊόν του Εράνου έφθασε στα 90.150,38 ΕΥΡΩ, ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του περσινού Εράνου. Από τα χρήματα αυτά, με 7.500 ΕΥΡΩ ενισχύθηκαν τα Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία, με 21.500 ΕΥΡΩ το Κέντρο Συμπαραστάσεως Οικογενείας, ενώ στα 58.550 ΕΥΡΩ ανήλθαν τα βοηθήματα του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου προς τους έχοντες τακτικές και έκτακτες ανάγκες εμπερίστατους αδελφούς.

31/01/2012

Ευρώπη, Ιστορία και Χριστιανική Ενότητα

Από 21 μέχρι 25 Ιανουαρίου 2012 ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετέβη, με την ευλογία και άδεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιταλίας και Μελίτης κ. Γενναδίου, στην Αρχιερατική Περιφέρεια της Monza, ως προσκεκλημένος του γνωστού φιλορθόδοξου και φιλέλληνα κληρικού της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής του Μιλάνου π. Ριχάρδου Pontani.

31/01/2012

Η ρώμη της “Τρίτης Ρώμης”

«Τρίτη Ρώμη» αυτοαποκλήθηκε η Μόσχα μετά την Αλωση της Κωνσταντινουπόλεως (1453), η οποία επονομάσθηκε «Νέα Ρώμη» από τον ιδρυτή της Μ. Κωνσταντίνο θεωρώντας βέβαια την «Πρεσβυτέρα Ρώμη» (Roma) ως την «Πρώτη Ρώμη». Στην χριστιανική αυτοσυνειδησία 2000 ετών ο όρος «Ρώμη» αποτέλεσε εμβληματικό ορόσημο συνώνυμο της πίστης που περιβάλλεται την ισχύ, την δύναμη, την ρώμη, κάνοντας ένα ηχητικό λογοπαίγνιο με την ελληνική λέξη «ρώμη» (δύναμη) και το λατινικό τοπωνύμιο Ρώμη (Roma).

31/01/2012

Ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στην Ι.Μ.Διδυμοτείχου

Τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών εόρτασε η Τοπική μας Εκκλησία, προβάλλουσα τη διαχρονική συμβολή τους στην Παιδεία του Γένους, και τιμώσα παράλληλα τους λειτουργούς των Γραμμάτων. Το πρωί της 30ης Ιανουαρίου ε.ε. στον Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Δαμασκηνός, παρουσία μαθητών, δασκάλων και καθηγητών των Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της πόλεως Διδυμοτείχου.

31/01/2012

Ιερά Αγρυπνία στον Ι.Ν.Αγίας Γλυκερίας Γαλατσίου

Την 5η του μηνός Φεβρουαρίου ημέρα Κυριακή θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίας Γλυκερίας Γαλατσίου Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, του Μεγάλου.

31/01/2012

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης

Με τη λαμπρότητα που αρμόζει στην ιστορία και την παράδοσή της γιόρτασε και φέτος η Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης στον Αγιο Ματθαίο Χανίων τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, των εφόρων και προστατών της παιδείας και των γραμμάτων του γένους μας. Στην πανηγυρική Θεία λειτουργία προεξήρχε ο μητροπολίτης Λάμπης, Σιβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος.

31/01/2012

Μητροπολίτης Δωδώνης στο Amen.gr : “Είμαι καλά!” (VIDEO)

Θερμές ευχαριστίες προς όλους όσοι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την κατάσταση της υγείας του εκφράζει μέσω της κάμερας του Amen.gr ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος ο οποίος νοσηλεύεται προληπτικά στο Νοσοκομείο Λαϊκο, ύστερα από μια μικρή περιπέτεια με την υγεία του. Σε όλους όσοι ανησύχησαν ο Μητροπολίτης Δωδώνης δηλώνει ότι αισθάνεται καλά και πως σύντομα θα εξέλθει από το Νοσοκομείο.

31/01/2012

Συνάντηση Μητροπολίτη Φθιώτιδος- Γ.Γ.Θρησκευμάτων

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων είχε την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στο Μητροπολιτικό Μέγαρο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, αμέσως μετά την πανηγυρική εκδήλωση του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου-Λυκείου Λαμίας, επί τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών.

31/01/2012

Εκοιμήθη ο Επίσκοπος Νικοπόλεως κυρός Πέτρος

Την 31ης Ιανουαρίου ε.ε. εξεδήμησε προς Κύριον ο Επίσκοπος Νικοπόλεως κυρός Πέτρος, εφησυχάζων αρχιερεύς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Ο μακαριστός Επίσκοπος Νικοπόλεως κυρός Πέτρος (Καρατρούπκος) εγεννήθη στην Νάουσα της Μακεδονίας. Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εχειροτονήθη Διάκονος το έτος 1953 και Πρεσβύτερος το έτος 1960.

31/01/2012

Εκδήλωση προς τιμήν των συμμετεχόντων στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ι.Π.Ε.

Εκδήλωση του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών, προς τιμήν των συμμετεχόντων στα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Ρούφ. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Μακαριώτατος απένειμε τις βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους παρακολούθησαν την προηγούμενη περίοδο τα προγράμματα.

30/01/2012

Λαμπροί εορτασμοί στην Τήνο για την επέτειο της ευρέσεως της εικόνας της Μεγαλόχαρης

«30 Ιανουαρίου 1823, ώρα 2:15 μ.μ. η εικόνα της Μεγαλόχαρης ανέθορεν εκ σπλάγχνων γης και το μήνυμα της χαράς διέτρεξε τα βουνά της πατρίδος μας στα κρυσφήγετα και στα σπήλαια των οποίων οι καρδιές των Ελλήνων προετοίμαζαν την Επανάσταση, και στα θαλασσοφίλητα νησιά όπου η Μπουμπουλίνα και η Μαντώ Μαυρογένους σχεδίαζαν νικηφόρες ναυμαχίες, και τότε ο λαός με μια φωνή παρεκάλεσε την Παναγία, «Παναγία μας ελευθέρωσε την Ελλάδα!».30 Ιανουαρίου 2012, ώρα 2:15 μ.μ. η εικόνα της Μεγαλόχαρης λιτανεύεται στα ίδια μονοπάτια όπως και τότε, και τώρα, σήμερα από εδώ, όλοι με μια φωνή την παρακαλούμε, «Παναγία σώσε την Ελλάδα μας»!

30/01/2012

Εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες στην Ξάνθη

Εκδήλωση, με την ευκαιρία της εορτής και μνήμης των Αγίων Τριών Ιεραρχών,  προστατών της Ελληνικής Παιδείας, διοργάνωσε απόψε η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης, σε συνεργασία με την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης, στην αίθουσα καπναποθήκης «Π», στην οποία μίλησε ο Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Εμμανουήλ Βαρβούνης, με θέμα: «Οι Τρεις Ιεράρχες και ο Βυζαντινός Λαϊκός Πολιτισμός».

30/01/2012

Συνέδριο προς τιμήν των μαρτύρων στη Σικελία

Από 17 μέχρι 20 Ιανουαρίου 2012 και επ’ ευκαιρία της Εβδομάδας Προσευχής για την ενότητα των Χριστιανών, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετέβη στη Σικελία μετά από πρόσκληση της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής του Ακράγαντα (Agrigento) και με την πατρική ευλογία του επιχωρίου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιταλίας και Μελίτης κ. Γενναδίου.

30/01/2012

Συμπαράσταση Φθιώτιδος Νικολάου στον ηγούμενο Εφραίμ

Eπιστολή συμπαράστασης στον προφυλακισμένο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντα π. Εφραίμ, απέστειλε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος. «Η περιπέτειά σας, η οποία συνεκίνησε σύμπασα την Ορθοδοξία, είναι στην ουσία πιστοποιητικό γνησιότητος», αναφέρει ο Μητροπολίτης Νικόλαος και σε άλλο σημείο της επιστολής του σημειώνει: «Ο μεγάλος και βαρύς Σταυρός σας έχει αφυπνίσει πολλές υπνώτουσες συνειδήσεις. Το μήνυμα, που εκπέμπετε από τα ιερά δεσμά σας, είναι μεγαλοφωνώτατο. Η δο¬κιμασία σας θα γίνει γι΄αυτούς αυτεπίστροφο βλήμα».

30/01/2012

Eπίσημη επίσκεψη Ιεροσολύμων Θεοφίλου στην Κύπρο

Η Α.Θ.M. ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, ύστερα από πρόσκληση της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, φτάνει στο Αεροδρόμιο Λάρνακας την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 08.00΄ (πτήση CY 429), προς πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στη νήσο μας. Τούτον θα συνοδεύουν υπηρεσιακοί αξιωματούχοι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

30/01/2012

Εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η προσφορά των Τριών Ιεραρχών και η επίδραση της διαχρονικά στη ζωή και στη σκέψη των ανθρώπων βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας της Αθήνας Αρχιμ. π. Νικολάου Ιωαννίδη , στην ειδική εκδήλωση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με την ευκαιρία της εορτής των Αγίων Προστατών των Γραμμάτων.

30/01/2012

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών για τους Τρεις Ιεράρχες

Σήμερα γιορτάζουν εκείνοι που μπορούν να αγαπούν, οι δάσκαλοι, οι γονείς, οι μαθητές, αναφέρει στο μήνυμά του για τους Τρεις Ιεράρχες ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

30/01/2012

Kήρυγμα του Πατριάρχη Ιεροσολύμων επί τη εορτή του Οσίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου

Ευφραίνονται τα ουράνια και αγάλλονται τα επίγεια επί τη εορτή του καιρού της Θεοφανείας. Συνευφραίνεται και συναγάλλεται η αγία ημών των Ιεροσολύμων Εκκλησία επί τη εορτίω μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου, του δια Πνεύματος Αγίου γεννηθέντος εν τη κολυμβήθρα του θείου Βαπτίσματος. Ούτος, ως λέγει ο υμνωδός, γέγονεν ερημοπολίτης επόμενος και μιμούμενος τω Σωτήρι ημών Ιησού Χριστώ.

30/01/2012

Ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στην Αργολίδα

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η εορτή των τριών Ιεραρχών στην Αργολίδα , στον ομώνυμο ιερό ναό στην Κάντια Ναυπλίας, τον μοναδικό σε όλη την περιοχή ,όπου τιμώνται όλως ιδιαιτέρως οι τρεις Άγιοι .Φέτος στον πανηγυρικό εσπερινό που έγινε χοροστάτησε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος, πλαισιωμένος από ιερείς από το Ναύπλιο και Αργος .Στο τέλος του αρχιερατικού εσπερινού ο θεοφιλέστατος μίλησε για την ζωή και το μεγάλο έργο των τριών Ιεραρχών ,αλλά και για το πόσο εύκολο είναι ο καθένας από εμάς να γίνει θεολόγος τηρώντας απλός τα βασικά της πίστης μας και της Ορθοδοξίας μας.

30/01/2012

Πατριαρχική πεζοπορία…στα χιόνια!

Η ισχυρή χιονόπτωση που έντυσε στα λευκά πολλά σημεία της Πόλης, έδωσε την ευκαιρία στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, για μια μικρή ανάπαυλα. Έτσι ο Πατριάρχης θέλοντας να χαρεί τη χιονισμένη φύση, πού τόσο λατρεύει, μετέβη την Παρασκευή το απόγευμα με κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής στο κατάλευκο Άλσος του Εμιργκιάν στο Βόσπορο, το οποίο την άνοιξη στολίζουν χιλιάδες ποικιλόχρωμες τουλίπες (λαλέδες).

29/01/2012

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Δεν υπάρχουν προδότες, αλλά γίνονται λάθη»

Με την δέουσα ιεροπρέπεια και απλότητα η Εκκλησία της Δημητριάδος εόρτασε και φέτος (28&29/1) τα ονομαστήρια του Σεβ. Ποιμενάρχου της Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου, επί τη ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου. Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός τελέστηκε στον κατάμεστο από τον λαό του Θεού Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο.

29/01/2012

Τρισάγιο στη μνήμη του δολοφονημένου π.Βασιλείου Νασάρ

Τελέστηκε σήμερα Tρισάγιον εις μνήμην του π. Βασιλείου Νασάρ που μαρτύρησε στην Χάμα της Συρίας την περασμένη Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου. Το Tρισάγιον τέλεσε ο Επίσκοπος Σελευκίας Εφραίμ του Πατριαρχείου Αντιοχείας, στον Ι. Ναό της Αγίας Όλγας στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., όπου εκκλησιάζονται οι αραβόφωνοι ορθόδοξοι.

29/01/2012

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: “Να έχετε πίστη και θα ξεπεράσουμε την κρίση” (VIDEO)

Να έχουν πίστη στο Θεό μπροστά σε κάθε δυσκολία προέτρεψε τους πιστούς ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο οποίος προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Γλυκερίας Γαλατσίου. Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του αναφέρθηκε στις δυσκολίες και την ανασφάλεια που κυριαρχούν αυτές τις ημέρες της κρίσης ζητώντας από το πολυπληθές εκκλησίασμα να μείνει ενωμένο και προσηλωμένο στην πίστη και την παράδοση. «Ενωμένοι, όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε την κρίση», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

29/01/2012

Οι Άνθρωποι του Θεού

Η Ευαγγελική περικοπή αυτής της Κυριακής αναφέρεται σε μια Χαναναία, που ζητούσε από τον Ιησού να θεραπεύσει την άρρωστη θυγατέρα της.Tα αξιόλογα στοιχεία της ιστορίας αυτής είναι τ’ ακόλουθα: Πρώτον, φαίνεται να υπήρχε μια κοινωνική αναγνώριση στο πρόσωπο του Ιησού για τη Θεότητά του και την θαυματουργική του ικανότητα να θεραπεύει ασθενείς…

29/01/2012

Θεία Λειτουργία για τους νέους και τους εργαζόμενους από την Ι.Μ.Μεσσηνίας

Θεία λειτουργία για τους νέους ανθρώπους και για τους εργαζόμενους κάθε Κυριακή από τις 10.30 το πρωί έως τις 11.30, στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων Καλαμάτας, ανακοίνωσε χθες ο Σεβ.  Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. «Ωστε να μπορούν κι αυτοί να συμμετάσχουν στη θεία λειτουργία και να κοινωνούν των Αχράντων Μυστηρίων»,  σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόστομος.

29/01/2012

Μύθοι και αλήθειες για την Εκκλησία και τον κλήρο

Οφείλω μια απάντηση στην επιστολή του κ. Ν. Γ. Τσίκη, η οποία εδημοσιεύθηκε στην «Κ» της 20-1-2012, ως αντίλογος και κριτική στο άρθρο μου που εδημοσίευσε n εφημερίδα την 1-1-2012 για την συμβολή της Εκκλησίας στην εθνική οικονομία της χώρας μας. Ομολογώ ότι θα εχρειαζόμουν μια ολόκληρη σελίδα για να απαντήσω με αδιάσειστα στοιχεία στις απόψεις και στο κατηγορητήριο του κ. Τσίκη, αλλ’ επειδή αυτό είναι ανέφικτο, θα αξιολογήσω επιλεκτικά τις κυριότερες απόψεις του από όσα γράφει, αν και αυτά έχουν απαντηθή κατ’ επανάληψη.

29/01/2012

Ο ροκάς που έγινε… χάι τεκ μητροπολίτης

Κάποτε τον συγκινούσαν τα ροκ ακούσματα και οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι στο σανίδι. Μέχρι που τον κέρδισε η Εκκλησία. Ο μητροπολίτης του Πίτσμπουργκ Σάββας Ζεμπίλλας υπήρξε «ανήσυχο» πνεύμα. Στα φοιτητικά του χρόνια διετέλεσε τραγουδιστής ροκ συγκροτήματος. Ύστερα, δοκίμασε με επιτυχία το υποκριτικό του ταλέντο ως ηθοποιός στις παραστάσεις του πανεπιστημίου. Σήμερα, στα 55 του, δηλώνει πως δεν μετανιώνει για τις επιλογές του και συνεχίζει να ακούει την αγαπημένη του μουσική, κάτι που τον κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στη νεολαία. Κρατώντας το iPad στο χέρι, γυρίζει από ενορία σε ενορία και μιλάει με τον κόσμο, όχι μόνο για τον λόγο του Θεού, αλλά και για… μουσική, σινεμά και ό,τι άλλο απασχολεί τους νέους. Την ίδια στιγμή, οι φίλοι του στο Facebook πλησιάζουν τους 5.000, γεγονός που τον χαροποιεί όπως λέει στο «Έθνος της Κυριακής» αφού με τον τρόπο αυτό μπορεί να περάσει τα μηνύματα που θέλει στα νέα παιδιά.