Την πεποίθηση ότι το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας θα είναι σε θέση να λάβει όλες τις απαιτούμενες αποφάσεις για την Ελλάδα, εξέφρασε ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των χωρών-μελών του ευρώ που πραγματοποιήθηκε νωρίς το βράδυ της Τετάρτης.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ υπογραμμίζει ότι απαιτούνται ακόμη κάποιες διευκρινίσεις σε ότι αφορά τους ειδικούς μηχανισμούς που θα προβλεφθούν για την ενίσχυση του ελέγχου της εφαρμογής του προγράμματος και να διασφαλιστεί ότι προτεραιότητα θα δίνεται στην εξυπηρέτηση του χρέους. Αυτό θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του χρέους, τονίζει στη δήλωσή του ο Ζ. Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ αναφέρει ότι κατά την τηλεδιάσκεψη σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» στα ζητήματα που εκκρεμούσαν σχετικά με το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας. Όπως διευκρινίζει, το Eurogroup έλαβε «ισχυρές διαβεβαιώσεις από τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση» και η τρόικα ολοκλήρωσε και παρουσίασε την ανάλυσή της για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στις πρώτες του δηλώσεις ανακοίνωσε τη συμφωνία με τους εταίρους για τις επιπλέον περικοπές δαπανών ύψους 325 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παρέπεμψε και αυτός στη συνεδρίαση της Δευτέρας για τις οριστικές αποφάσεις, λέγοντας: «Η ανακοίνωση για την ανταλλαγή ομολόγων (PSI) θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα εφόσον το Eurogroup εγκρίνει το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας».

Στο μεταξύ, κυκλοφόρησαν σενάρια Reuters για διάσωση κατόπιν… εκλογών. Ειδικότερα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο “Ρόιτερς”, δημοσίευσε το βράδυ πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αξιωματούχοι ευρωπαϊκών χωρών εξετάζουν τρόπους για να καθυστερήσει το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα αποφεύγοντας, ωστόσο, παράλληλα μια άτακτη χρεοκοπία της χώρας.

«Υπάρχουν προετοιμασίες για να καθυστερήσει το πακέτο [βοήθειας] για την Ελλάδα ή να κατατμηθεί, ώστε να αποφευχθεί μια άμεση χρεοκοπία αλλά να μην δεσμευθεί ολόκληρο», φέρεται ότι είπε στο Ρόιτερς μια πηγή ενήμερη για τις διεργασίες.

«Θα συζητηθούν οι επιλογές», είπε η πηγή αυτή στο πρακτορείο, προσθέτοντας: «Υπάρχουν πιέσεις από πολλές χώρες να περιμένουμε ώσπου να υπάρξει μια στέρεη δέσμευση από την Ελλάδα, η οποία μπορεί να μην υπάρξει παρά μετά την διεξαγωγή εκλογών».

Η Γερμανία, η Φιλανδία και η Ολλανδία είναι οι χώρες που πιέζουν να καθυστερήσει το πακέτο, υποστηρίζει το Ρόιτερς.

Ερωτηθείς εάν το πακέτο μπορεί να κατατμηθεί εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής νωρίτερα είπε ότι κάτι τέτοιο δεν είχε αποφασιστεί. «Ως τώρα, στις συζητήσεις, αυτό το πακέτο θεωρείτο ενιαίο» είπε ο Αμαντέου Αλταφάζ στους δημοσιογράφους. «Ως τώρα δεν είχε χωριστεί. Τώρα, αυτό θα μπορούσε να γίνει και απόψε, δεν το ξέρω, δεν μπορώ να το προδικάσω».

Ακόμη, σημειώνει ότι η περαιτέρω τεχνική επεξεργασία που έγινε μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας οδήγησε στον εντοπισμό των απαιτούμενων πρόσθετων μέτρων ύψους 325 εκατ. ευρώ και στη διαμόρφωση ενός λεπτομερούς καταλόγου προαπαιτούμενων δράσεων μαζί με ένα χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους.