Κάλεσμα προς την κυβέρνηση να μη δεσμευτεί για τη λήψη νέων οικονομικών μέτρων το καλοκαίρι απηύθυνε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, με επιστολή που έστειλε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο η οποία κοινοποιήθηκε επίσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, καθώς και στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Καρατζαφέρης ζητά, παράλληλα, από την  κυβέρνηση να απορρίψει, σήμερα στο Eurogroup, την πρόταση για δημιουργία «ειδικού λογαριασμού» για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.

«Ο ΛΑΟΣ θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να δεσμευτείτε εσείς και η κυβέρνηση για νέα μέτρα (επαπειλούμενα) κατά τον προσεχή Ιούνιο. Όπως κι εσείς γνωρίζετε η αντοχή του λαού έφθασε στα έσχατα όριά της» σημειώνει στην επιστολή ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. και επισημαίνει ότι «θα ήταν εθνικά αναγκαίο να μην δεχθείτε την βάναυση ταπείνωση του εφευρήματος των εταίρων μας περί της δημιουργίας του ‘ειδικού λογαριασμού’ και της αυξημένης εποπτείας από υπαλλήλους των ευρωπαϊκών θεσμών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου του ελληνικού κράτους».

«Ο συνδυασμός των επαχθών χρεών, των απάνθρωπων μέτρων και της ταπείνωσής μας ως λαού και ως χώρας πολύ φοβούμαι ότι οδηγεί ευθέως στην κοινωνική έκρηξη και την μεγάλη ανωμαλία», τονίζει ο Γ. Καρατζαφέρης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ πως «φέρνουν βαριά ευθύνη για τυχόν δυσμενή εξέλιξη των μακροπρόθεσμων ελληνικών συμφερόντων», στο σημερινό Eurogroup.

 

«Είναι τόσο φοβισμένοι που θα πουν ‘ναι’ σε όλα»

 

Παράλληλα, σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5», ο κ. Καρατζαφέρης εκτίμησε ότι η στάση της κυβέρνησης θα ισοδυναμεί με άτακτη υποχώρηση, καθώς -όπως είπε- «είναι τόσο φοβισμένοι που θα πουν ναι σε όλα».

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. είπε ότι αποχώρησε από την κυβέρνηση συνεργασίας γιατί «ορισμένα πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα» και επανέλαβε τη βασική του διαφωνία στο θέμα της μείωσης των συντάξεων, σημειώνοντας επίσης ότι δεν μπορεί να δεχθεί «μείωση της εθνικής κυριαρχίας».

Ο κ. Καρατζαφέρης διαφώνησε με την απόφαση για μείωση των αμυντικών δαπανών, τη στιγμή που -όπως είπε- οι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού δεν έχουν καύσιμα να κινηθούν. «Δεν μπορώ να δεχθώ μείωση της εθνικής κυριαρχίας, δεν παραδίδω το Αιγαίο στους Τούρκους» είπε.

Επίσης, κάλεσε τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να έρθει σε επαφή με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι και τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας ώστε «να γίνει ένας όμιλος του Νότου», ο οποίος «να μπορέσει να αντιπαραταχθεί με τον όμιλο που έχει κάνει η κ. Μέρκελ -Ολλανδούς, Φινλανδούς, Αυστριακούς και εσχάτως και το Λουξεμβούργο».

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κλήθηκε να σχολιάσει και την προσχώρηση του Μάκη Βορίδη στη ΝΔ. «Το ήξεραν όλοι στο κόμμα ότι ήταν περαστικός», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, υποστήριξε ότι «ο ρόλος του ΛΑΟΣ σε αυτές τις εκλογές είναι ιστορικός». 

 

Απάντηση Βενιζέλο

 

«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, 

έλαβα στις Βρυξέλλες όπου βρίσκομαι την επιστολή με τις ανησυχίες και τις θέσεις σας εν όψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup. Στο πλαίσιο της εγκεκριμένης, με ευρύτατη πλειοψηφία, από τη Βουλή των Ελλήνων συμφωνίας με τους θεσμικούς μας εταίρους, των σχετικών ομοφώνων αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και σε στενή συνεργασία με τον κ. Πρωθυπουργό που βρίσκεται επίσης στις Βρυξέλλες ώστε να έχουμε διαρκή συνεννόηση, θα κάνω το καλύτερο για την υπεράσπιση των συμφερόντων της Πατρίδας.

Στόχος μας είναι η εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26.10.11. Αυτό είναι το θεμέλιο και η κύρια αποστολή της παρούσας Κυβέρνησης προς την οποία είχατε παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης το Νοέμβριο.

Αυτή είναι και η μόνη ολοκληρωμένη και υπεύθυνη Εθνική στρατηγική. Είδα με ενδιαφέρον ότι και στη χθεσινή σας επιστολή υπογραμμίζετε ανησυχίες και αντιρρήσεις, αλλά δεν προτείνετε κάποια άλλη στρατηγική. 

Το πόσο ασφυκτικά και κρίσιμα είναι τα πράγματα από πλευράς διεθνών συσχετισμών και χρονοδιαγραμμάτων το γνωρίζετε, άλλωστε, πολύ καλά, καθώς αυτό ήταν το βασικό αντικείμενο των πολύωρων συναντήσεων σας με τον κ. Πρωθυπουργό και τους κ.κ. Προέδρους του ΠΑΣΟΚ και  της Νέας Δημοκρατίας»