Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, έκανε νέα παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας, το βράδυ της Κυριακής από την Ουάσιγκτον, ώρες μόνο πριν συνέλθει το Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Γκάιτνερ υπογράμμιζε ότι οι ΗΠΑ θα ενθαρρύνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να υποστηρίξει τη συμφωνία για τις ελληνικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, χαιρετίζοντας τη συναίνεση που επετεύχθη μεταξύ των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών.

«Είναι ένα πολύ ισχυρό και πολύ δύσκολο πακέτο μεταρρυθμίσεων, που αξίζει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και του ΔΝΤ», ανέφερε το ανακοινωθέν.

«Οι ΗΠΑ θα ενθαρρύνουν το ΔΝΤ να υποστηρίξει αυτή τη συμφωνία» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ακόμη:

«Χαιρετίζουμε το πρόγραμμα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που επετεύχθη ανάμεσα στον Ελληνα Πρωθυπουργό και τα κόμματα του συνασπισμού και τη δημόσια διαβεβαίωση της υποστήριξης από τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες».

Οι κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει παρέμβει αρκετές φορές την τελευταία 2ετία υπέρ της επίλυσης του ελληνικού ζητήματος, καθώς η κρίση έχει μεταδοθεί στην ευρωζώνη και επηρεάζει την παγκόσμια Οικονομία. Αυτή την περίοδο σε χρονιά προεδρικών εκλογών- η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης και μία νέα αποτυχία των Ευρωπαίων για την Ελλάδα, μπορεί να προκαλέσει αναστολή της ανάπτυξης.

Πάντως, οι Ρεπουμπλικάνοι αντιδρούν σθεναρά στο ενδεχόμενο περαιτέρω στήριξης των ΗΠΑ στην Ελλάδα μέσω του ΔΝΤ.