Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών μιλάει για τη δυσκολία εξόδου της Ελλάδας μας από το ευρώ

 

Η ευρωζώνη χτίστηκε χωρίς πύλες εξόδου, λέει ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας κ. Ουίλιαμ Χέιγκ, προειδοποιώντας για τα προβλήματα με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η Ελλάδα εάν και εφόσον αποφασίσει να εγκαταλείψει τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος. «Δεν υπάρχει παλαιό νόμισμα στα θησαυροφυλάκια έτοιμο για διανομή και θα απαιτηθεί ανάληψη δράσης για να σταματήσει η έξοδος των ευρώ από τη χώρα, ενδεχομένως με συνοριακούς ελέγχους», δηλώνει.

Μιλώντας για την ελληνική κρίση χρέους στην πρωινή εκπομπή του Αντριου Μαρ στο BBC -την παραμονή της κρίσιμης συνόδου του Eurogroup για την έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης προς τη χώρα- ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας επισημαίνει πως δεν υπάρχουν εύκολες επιλογές για την Ελλάδα.

«Μπορείς να δεις το επιχείρημα με δύο τρόπους. Αν είσαι Ελληνας, μπορείς να πεις ‘”ας πάρουμε τον έλεγχο της ίδιας της μοίρας μας”. Από την άλλη, δεν είναι απλό να εγκαταλείψεις το ευρώ. Η ευρωζώνη χτίστηκε χωρίς εξόδους. Επομένως κανένας από τους δύο τρόπος δεν είναι εύκολος» αναφέρει.

«Δεν υπάρχει νομική πρόβλεψη για την έξοδο μιας χώρας από την ευρωζώνη. Και [οι Ελληνες] δεν έχουν το παλαιό νόμισμα στα θησαυροφυλάκια έτοιμο για διανομή. Θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση για να σταματήσουν την έξοδο των ευρώ από τη χώρα, ίσως με ελέγχους στα σύνορα» προσθέτει.

Και επαναλαμβάνει παλαιότερες διαβεβαιώσεις ότι η Βρετανία είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.

«Εχουμε προετοιμάσει σχέδιο για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να βοηθήσουμε βρετανούς υπηκόους που βρίσκονται εκεί [στην Ελλάδα] με κάθε τρόπο -τους κρατάμε ενήμερους σε καθημερινή βάση. Αλλά τώρα εναπόκειται στην ευρωζώνη και στους Ελληνες να ξεκαθαρίσουν τι θα συμβεί» αναφέρει.

Για να λειτουργήσει το ευρώ χρειάζεται στενότερη δημοσιονομική και πολιτική ενοποίηση, τονίζει ο Χέιγκ.

Την ίδια στιγμή, ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών Εντ Μπολς επικρίνει τη στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Μέρκελ δεν έχει ανταποκριθεί στην πραγματικότητα ότι βρίσκεται στη ζώνη ενός ενιαίου νομίσματος και αυτό συνεπάγεται συλλογικές υποχρεώσεις.

«Μια άτακτη ελληνική χρεοκοπία εγείρει ερωτήματα τα οποία θα υποβάλλουν στη συνέχεια οι αγορές στην Ισπανία και την Ιταλία, σε μία στιγμή κατά την οποία η Γερμανία και η ΕΚΤ δεν είναι ικανές να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που προαπαιτεί ένα ενιαίο νόμισμα. Αυτό οδηγεί σε μια πραγματικά επικίνδυνη κρίση» αναφέρει στην ίδια εκπομπή του BBC.

Ο ίδιος αναφέρει ότι ήταν λανθασμένη απόφαση η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Φοβάμαι ότι βρίσκονταν σε διαφορετικό στάδιο ανάπτυξης, όχι αρκετά ενσωματωμένοι στην οικονομία της βόρειας Ευρώπης και πληρώνουν βαρύ τίμημα ως συνέπεια». Και σημειώνει, όπως και ο Ούλιαμ Χέιγκ, πως δεν υπάρχει εύκολος δρόμος μπροστά.

«Φοβάμαι να πω ότι η Ελλάδα θα έπρεπε απλά να φύγει από την ευρωζώνη […] δεν λύνει τα προβλήματα, πιθανώς είναι επικίνδυνο και αποσταθεροποιητικό. Αλλά το να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ -κάτι που ισχύει για την Ιρλανδία, την Ισπανία, πιθανώς και την Ιταλία- σημαίνει μακρά και παρατεταμένη περίοδο χαμηλής ανάπτυξης, υψηλής ανεργίας, σε μία στιγμή κατά την οποία η γερμανική οικονομία δεν είναι πραγματικά διατεθειμένη να ρίξει το βάρος της -οι Γερμανοί δεν πράττουν αυτά που πρέπει να πράξουν» δηλώνει.