Ο… διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Του Μάκη Πολλάτου, protothema.gr

 

“Ο επίσημος τομέας (δηλαδή οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης) θα αποφασίσουν για το ακριβές ποσό της οικονομικής βοήθειας που θα παρέχουν στο πλαίσιο του δεύτερου ελληνικού προγράμματος στις αρχές μαρτίου, όταν θα είναι γνωστά τα αποτελέσματα του PSI και έχουν εφαρμοστεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες”, αναφέρεται στο τέλος της ανακοίνωσης που εκδόθηκε από το Eurogroup.

Με απλά λόγια, το ακριβές ποσό της οικονομικής βοήθειας που θα εκταμιευθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες για την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους θα αποφασιστεί στις αρχές Μαρτίου, όταν γίνει καθαρό ποιο θα είναι το ποσοστό της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων στο PSI. Προηγουμένως, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή όλους τους εφαρμοστικούς νόμους και να έχει υλοποιήσει όλα όσα έχουν συμφωνηθεί.

Η παράγραφος αυτή στο κείμενο της ανακοίνωσης της χθεσινής συμφωνίας, συνιστά ένα μεγάλο αστερίσκο. Από πολλούς μπορεί να θεωρηθεί ότι ανατροφοδοτεί την αβεβαιότητα, αφού μπορεί να έκλεισαν κάποια μέτωπα όμως οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι ανατροφοδοτούν την αβεβαιότητα. Οι ίδιοι λένε στο επίσημο κείμενο της ανακοίνωσης της συμφωνίας ότι το deal δεν είναι οριστικό…
Και πώς θα μπορούσε να είναι προτού γίνει γνωστό ποιο θα είναι το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών στο PSI. Αν για παράδειγμα το 10% των κατόχων ελληνικών ομολόγων δεν συμφωνήσουν να ανταλλάξουν τα ομόλογα που κατέχουν σήμερα με νέες εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, ενδεχομένως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αυξήσουν το ποσό που θα διαθέσουν για το νέο πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης της Ελλάδας.

Άρα ο κίνδυνος παραμένει και συνεχίζεται. Κι αυτό διότι για να καθοριστεί τελικά ο βαθμός και το ποσό με το οποίο θα δανειοδοτήσουν την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να έχει κλείσει το PSI και να έχουν ψηφιστεί όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι που απαιτούν οι δανειστές να υλοποιηθούν από την Αθήνα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) αναμένεται να κλείσει σε μεγάλο βαθμό το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Σε συνδυασμό με όσα αναφέρονται στην παράγραφο της ανακοίνωσης του Eurogroup, η αβεβαιότητα θα παραταθεί τουλάχιστον για ένα 20ήμερο ακόμη.

Οι ίδιοι οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, χαρακτηρίζουν στο κείμενό τους το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας “φιλόδοξο”, άρα θεωρούν ότι ορισμένες παραδοχές του είναι υπέρ το δέον “αισιόδοξες”. Και με δική τους ευθύνη -παρ΄ότι οι διαπραγματεύσεις είναι εξ αρχής μια διαδικασία δυναμική – επιλέγουν να παρατείνουν τα σημεία που προκαλούν αβεβαιότητα…

 

Μετά το δάνειο, οι …τόκοι

 

Το ….πανηγυρικό κλίμα του Eurogroup με τη νέα διάσωση της χώρας δίνει τη θέση του στην σκληρή πραγματικότητα κι αυτή δεν είναι άλλη από το ότι μετά το δάνειο …έρχονται οι τόκοι.

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει στις 19.00 απόψε με αντικείμενο την έγκριση του εφαρμοστικού νόμου και των ρυθμίσεων για τις δραματικές περικοπές στο βασικό μισθό και στις συντάξεις καθώς και για την έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για την τρέχουσα χρονιά.

Πρόκειται, όπως έχει επισημάνει το protothema.gr (διαβάστε εδώ σχετικά) για ένα παγκόσμιο ρεκόρ λιτότητας, αφού από την ελληνική οικονομία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αφαιρούνται πάνω από 14 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος, ήτοι σχεδόν 7% του ΑΕΠ

 

 

Μια πρώτη γεύση του τί θα ακολουθήσει δόθηκε χτες από τη νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία του νέου ενιαίου Ταμείου για την επικουρική ασφάλιση, στην οποία μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού ….μείωσης των συντάξεων (διαβάστε εδώ σχετικά) καθώς με υπουργική απόφαση θα μπορεί να μειώνεται το ύψος των επικουρικών συντάξεων, προικειμένου να μην δημιουργούνται ελλείμματα στα ταμεία.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα παρουσιάσει στους συναδέλφους του τα αποτελέσματα της χτεσινής μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup σχετικά με τη νέα δανειακή σύμβαση (διαβάστε εδώ και εδώ σχετικά) καθώς και σχετικά με τους όρους για το κούρεμα του χρέους και το PSI (διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ).

Όπως μετέδωσε από χτες το protothema.gr, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο οι ρυθμίσεις για τους μισθούς να κυρωθούν όχι με νόμο, αλλά με πράξη υπουργικού συμβουλίου, ώστε να γίνει συντομότερη η διαδικασία…