Σε ακανθώδη διεθνή ζητήματα, όπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, η Τουρκία «διαδραματίζει ρόλο-κλειδί» ισχυρίστηκε ο αντιπρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος ολοκλήρωσε τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

Ο Σι, ο οποίος προαλείφεται για να αναλάβει πρόεδρος της αχανούς ασιατικής χώρας στο επόμενο συνέδριο του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος το φθινόπωρο, συναντήθηκε με τον τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον ευρισκόμενο σε στάδιο ανάρρωσης από εγχείριση στο έντερο, πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Οι χώρες μας συμμετέχουν στην ομάδα G-20 και έχουν και οι δύο να επιδείξουν μεγάλα οικονομικά επιτεύγματα την τελευταία δεκαετία» δήλωσε ο Σι.

Κίνα και Τουρκία έχουν υπογράψει από το 2010 Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας, ενώ κατά την επίσκεψη του κινέζου αντιπροέδρου υπέγραψαν σειρά οικονομικών συμφωνιών. Σταθερό παραμένει το ενδιαφέρον του Πεκίνου για ενδεχόμενη συγχρηματοδότηση πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας στην Τουρκία.

Η Κίνα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας μετά τη Γερμανία και τη Ρωσία.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο την επίσκεψη Σι σκίασαν οι διαδηλώσεις στην Αγκυρα λίγων δεκάδων Ουιγούρων, μουσουλμανικής μειονότητας τουρκμενικής καταγωγής, οι οποίοι συχνά υφίστανται αιματηρές διώξεις από το κινεζικό καθεστώς. Οι Ουιγούροι συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο όπου διέμενε ο Σι και έκαψαν κινεζικές σημαίες. Παρίστατο ισχυρή αστυνομική δύναμη, η οποία όμως δεν χρειάστηκε να επέμβει.

BHMA