«Αγιορείτικες στιγμές» του Πατριάρχου Βαρθολομαίου στο Σισμανόγλειο Μέγαρο

Στους αιωνόβιους και άρρηκτους δεσμούς της Κωνσταντινουπόλεως με το Άγιον Όρος αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια της Έκθεσης φωτογραφίας που διοργάνωσε η Αγιορείτικη Εστία Θεσσαλονίκης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Πόλη . Η Έκθεση αυτή με τίτλο « Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Οδοιπορία στο Άγιον Όρος» περιλαμβάνει φωτογραφίες 5 φωτογράφων – καλλιτεχνών από τις επισκέψεις του Πατριάρχου Βαρθολομαίου στο Άγιον Όρος κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων της Πατριαρχείας του που συμπληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2011. Είναι γεγονός ότι ο Πατριάρχης θέλησε να αρχίσει τις επισκέψεις του στο Εξωτερικό από το Άγιον Όρος ώστε να επικαλεστεί την ευλογία της Παναγίας από το Περιβόλι Της για να είναι ευλογημένη και καρποφόρος η διακονία του στον Πρώτο Θρόνο της Ορθοδοξίας.

01/03/2012

Ιερά Πανήγυρις Αγίου Νικολάου του Πλανά

 

Παρασκευή 2 Μαρτίου
7:00 π.μ.: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων.
5:00 μ.μ.: Πρώτη Ακολουθία Α Χαιρετισμῶν.
7:00 μ.μ.: Υποδοχή Ιερού Λειψάνου (Σιαγόνος) Τιμίου Προδρόμου
εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου.
7:30 μ.μ.: Δεύτερη Ακολουθία Α Χαιρετισμῶν, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Ιεροθέου.
9:00 μ.μ.: Ιερά Αγρυπνία του Αγίου μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

01/03/2012

Κοινωνική Ιματιοθήκη στον Ι.Ν.Ευαγγελίστριας Ναυπλίου

Στην ενορία της ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ στο Ναύπλιο, εκτός από το Γεύμα αγάπης -Συσσίτιο, που λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια, και σιτίζει σήμερα πάνω από 110 άτομα κάθε μέρα, και είναι γνωστό αυτό το έργο σε όλους μας, λειτουργεί0 από σήμερα και επίσημα η Ιματιοθήκη της αγάπης.

01/03/2012

Η Εκκλησία της Κρήτης στο πλευρό των δοκιμαζόμενων παιδιών της

Η Ιερά Επαρχιακή Συνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, συνήλθε σήμερα 1 Μαρτίου 2012 στο Ηράκλειο σε τακτική συνεδρία και ασχολήθηκε διεξοδικά με τα προβλήματα και τις δυσκολίες που έχουν προέλθει από την οικονομική κρίση, η οποία μαστίζει τη Χώρα και το λαό μας, όπως και με τον τρόπο αντιμετωπίσεώς τους, σε συντονισμό και συνεργασία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων, των Εφημερίων και των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων των Ενοριών της Μεγαλονήσου, με τους Φορείς της Πολιτείας.

01/03/2012

Nέα σύνθεση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου

Γενομένης της τακτικής ανασυγκροτήσεως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, αύτη απετελέσθη δια το εξάμηνον 01.03.2012 – 31.08.2012, υπό την προεδρίαν της Α. Θ. Παναγιότητος, εκ των Σεβ. Ιεραρχών…

01/03/2012

Έρανος από την Αρχιεπισκοπή Κύπρου για τον δοκιμαζόμενο από την οικονομική κρίση ελληνικό λαό

Την ερχόμενη Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012, Κυριακή της Ορθοδοξίας, θα διεξαχθεί έρανος σε όλους τους ιερούς ναούς της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας προς ενίσχυση των Ελλήνων αδελφών μας, οι οποίοι περνούν δύσκολες ώρες, εξ’ αιτίας της οικονομικής κρίσης, η οποία μαστίζει την Ελλάδα και των επαχθών οικονομικών μέτρων που εφαρμόζονται.

01/03/2012

Εξι μήνες με αναστολή σε Εφραίμ, Αρσένιο και τη δικαστή Μ.Ψάλτη

Σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Θράκης, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος και η πρόεδρος πρωτοδικών Μαρία Ψάλτη, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για την γνωστή υπόθεση της καθυστέρησης δημοσίευσης δικαστικής απόφασης που αφορούσε τις «ιερές» ανταλλαγές της λίμνης Βιστωνίδας.

01/03/2012

Ανησυχία Αμβροσίου(;) για Σχίσμα και “πυρά” σε τρεις στόχους!

Τον κίνδυνο σχίσματος εξαιτίας των αντιδράσεων που προκαλεί η οικουμενική κίνηση, η «μεταπατερική» θεολογία και η χρήση της δημοτικής γλώσσας στη θεία λατρεία φέρεται να επισείει ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος σε επιστολή, η οποία έφτασε, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε όλους τους Μητροπολίτες, μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στην επιστολή με την οποία ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων εμφανίζεται να στρέφει τα πυρά της κριτικής του, κυρίως, ενάντια στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο – εμμέσως όμως και προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο και τον Μητροπολίτη Νικοπόλεως Μελέτιο – ζητά την σύγκληση εκτάκτου Συνόδου της Ιεραρχίας με μοναδικό θέμα την Οικουμενική Κίνηση για την επανατοποθέτηση της Εκκλησίας της Ελλάδος στον Θεολογικό Διάλογο αλλά και για την συμμετοχή της στα διάφορα όργανα της Οικουμενικής Κινήσεως.

01/03/2012

Ο ΥφυπΕξ Δ.Δόλλης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ι.Μπουτάρης στο Φανάρι

H διακονία και η προσφορά του Οικουμενικού Θρόνου και των επαρχιών του σε όλο τον κόσμο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν νωρίτερα το μεσημέρι, στο Φανάρι, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Δημήτρης Δόλλης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

29/02/2012

Μια αχτίδα Ορθοδοξίας ανατέλλει στην Γκάμπια

Η ιστορική επίσκεψη της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ στην Σιέρρα Λεόνε ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 27ης Φεβρουαρίου ε.ε. όταν αποχαιρέτησε στη προβλήτα του λιμανιού της πρωτεύουσας Φρίταουν τον ιερό κλήρο της Σιέρρα Λεόνε, τους τοπικούς άρχοντες, τους Ιεραποστόλους και τους πιστούς. Αργά το βράδυ ο Μακαριώτατος αφίχθη αεροπορικώς στην Γκάμπια και το πρωί της Τρίτης, 28ης Φεβρουαρίου ε.ε. ξεκίνησε την πρώτη του ποιμαντική επίσκεψη στην χώρα μεταβαίνοντας στον χώρο που ανεγέρθη το πρώτο Ορθόδοξο σχολείο όπου και ξεναγήθηκε στις κτιριακές εγκαταστάσεις και εθαύμασε το όλο έργο που ολοκληρώθηκε με φροντίδα των πιστών του Καθεδρικού Ναού Αγίου Παντελεήμονος της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης.

29/02/2012

Δωδώνης Χρυσόστομος: “Ξανά για τον αμετανόητο Γκατζιρούλη”

Στο έντυπο 313 του επιγραφομένου ως «Ελεύθερη Πληροφόρηση» του μηνός Φεβρουαρίου 2012 εντύπου, όπου ο εκδότης του χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Ο Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος Νικόδημος», μου κάνει την τιμή να ασχοληθεί, για μια ακόμη φορά, με την ελαχιστότητά μου, προκειμένου να υπερασπισθεί (;), κάπως όψιμα, τον παλαιό ομογάλακτό του στις παρεκκλησιαστικές συντροφιές.

29/02/2012

Ιερώνυμος: “Οι εταίροι μας επιιδιώκουν να μας μετατρέψουν σε αποικία”

Η πρώτη συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με θέμα: «Πολιτεία και Εκκλησία: Σχέσεις συνεργασίας σε μία εποχή κρίσης» και με τη συμμετοχή ιερέων της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

29/02/2012

Αποκριά – Καρναβάλι και η Ορθοδοξία

Τελείωσε η περίοδος του καρναβαλιού, της φιέστας, του ξεφαντώματος και γενικά του μασκαρέματος. Βέβαια με μικρή συμμετοχή φέτος λόγω της οικονομικής κρίσης. Αναρωτηθήκαμε όμως όλες αυτές τις ημέρες τι πραγματικά σημαίνει αποκριά και περίοδος Μεγάλης Σαρακοστής για μας του ορθόδοξους χριστιανούς;

29/02/2012

«Εις ταν Πόλιν» του Γιάννη Καλπούζου

Όσοι το 2009 είχαν ανακαλύψει τον γλαφυρό και έντεχνο λόγο του Γιάννη Καλπούζου διαβάζοντας το «Ιμαρέτ», το βραβευμένο αυτό ιστορικό μυθιστόρημά του (Βραβείο Αναγνωστών του «Εθνικού Κέντρου Βιβλίου»), με έκδηλη περιέργεια περίμεναν το επόμενο βιβλίο του. Και τούτο δεν άργησε να φθάσει. Εμφανίσθηκε στο Ελληνικό λογοτεχνικό προσκήνιο τον Μάϊο του 2011, μόλις δυό χρόνια μετά την κυκλοφορία του «Ιμαρέτ», με τον ελκτικό αλλά και αμφίσημο τίτλο «Άγιοι και Δαίμονες-Εις ταν Πόλιν» (εκδ. Μεταίχμιο).

29/02/2012

Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος ευγνωμονεί…

Τον απλό λαό, τους πολίτες των πόλεων και των χωριών, που και οι ίδιοι δοκιμάζονται από την σοβούσα οικονομική κρίση, ευγνωμονεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και σύμπασα η Τοπική Εκκλησία, για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «όλοι μαζί μπορούμε» και την συμπαράσταση που επέδειξαν στους εμπερίστατους συνανθρώπους μας, έως σήμερα.

29/02/2012

Διεθνές Συνέδριο στο Παρίσι για τον π.Ιωάννη Μέγιεντορφ

Από τις 9 έως τις 11 Φεβρουαρίου 2012, το Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας Άγιος Σέργιος στο Παρίσι, διοργάνωσε διεθνές συνέδριο προκειμένου να τιμήσει την 20η επέτειο από το θάνατο του πρωτοπρεσβύτερου Ιωάννη Μέγιεντορφ (1926-1992), ενός από τους πιο σημαντικούς ορθόδοξους θεολόγους του προηγούμενου αιώνα.

29/02/2012

Ο Αρχιεπίσκοπος στο Υπουργείο Παιδείας

Με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα συναντηθεί, την Τετάρτη το μεσημέρι, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος καθώς και Ιερείς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί ύστερα από πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων και θα έχει ως θέμα: «Πολιτεία-Εκκλησία, Σχέσεις συνεργασίας σε μια εποχή κρίσης».

29/02/2012

«Ο Xορός της Παναγίας» στη χώρα Καλύμνου

Την Κυριακή της Τυρινής (26.2.’12) ο «Χορός της Παναγιάς», στην Παναγιά των Τσικχουώ(ν), είχε κάτι από τις παλιές ημέρες σε παρουσία του κόσμου. Γέμισε η αυλή της Παναγιάς και ο εξωτερικός περιμετρικός δρόμος, ενώ πολλοί μη έχοντας χώρο να σταθούνε κάθισαν μες στην εκκλησία και περίμεναν τον κατανυκτικό εσπερινό, το λεγόμενο «Συγχώριο», που ακολουθεί πάντα μετά το χορό.

28/02/2012

Τα Ελληνικά Πετρέλαια στηρίζουν την «Αποστολή»

Την υποστήριξη στο κοινωνικό έργο της φιλανθρωπικής εταιρείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή», εξέφρασαν τα Ελληνικά Πετρέλαια με οικονομική ενίσχυση, παρουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Ιωάννη Κωστόπουλου και λοιπών στελεχών του Ομίλου.

28/02/2012

“;Η Σταυροαναστάσιμη χαρά των ασθενειών και των θλίψεων”

Με την ευκαιρία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής ο Ιερός Ναός μας στο πλαίσιο των ποιμαντικών του φροντίδων προς οικοδομή των Πιστών οργανώνει ομιλία με Θέμα: «Η ΣΤΑΥΡΟΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ ΧΑΡΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΛΙΨΕΩΝ».

28/02/2012

Θεολογική ημερίδα στην Ι.Μ.Λαγκαδά

Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας, ολοκληρώθηκαν οι εόρτιες εκδηλώσεις προς τιμήν της Αγίας με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων που ετελέσθη στον Ιερό Ναό Αγίας Κυράννης-Όσσης προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου, ο οποίος στο κήρυγμά του εξήρε την προσωπικότητα και την αγωνιστικότητα της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης που απετέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί πρότυπο και παράδειγμα φωτεινό για τον βίο των χριστιανών.

28/02/2012

Εις διάκονον χειροτονία του Διευθυντή της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης στην Αλεξάνδρεια

Την 26η Φεβρουαρίου ε.ε, ο Θεοφιλ.Επίσκοπος Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, Σεπτή Εντολή της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β’, ετέλεσε στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας την εις Διάκονον χειροτονία του κ.Αποστόλου Τριφύλλη, Διευθυντού της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας.

28/02/2012

Ο εσπερινός της συγχωρήσεως σε Νάουσα και Βέροια (VIDEO)

Την Κυριακή της Τυρινής ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας λειτούργησε στον ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ναούσης και στη συνέχεια τέλεσε το 40νθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Επισκόπου Νικοπόλεως κυρού Πέτρου (Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) ο οποίος κατήγετο από τη Νάουσα.

28/02/2012

«Δύο φορές ξένος»…ο ξεριζωμένος

Έκθεση με θέμα τις ανταλλαγές πληθυσμών και μετακινήσεις προσφύγων, με τίτλο «Δύο φορές ξένος», διοργανώνεται αυτές τις ημέρες στην Πόλη από το Πανεπιστήμιο Μπιλγκί. Στην έκθεση περιλαμβάνονται ορισμένες αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες καθώς και επιλεγμένο οπτικοακουστικό υλικό από την εποχή των ανταλλαγών, το οποίο περιλαμβάνει και μαρτυρίες παθόντων. Πρόκειται για μια σημαντική και ενδιαφέρουσα για την εποχή μας έκθεση η οποία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην κατεύθυνση της παιδείας και της ανεκτικότητας, έτσι ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν ανάλογα τραγικά γεγονότα.

28/02/2012

Ο πρώτος Κατανυκτικός Εσπερινός στη Λαμία

Την Κυριακή, στις 6 και μισή το απόγευμα στόν Μη­τρο­πο­λι­τι­κό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, τελέσθηκε ο πρώ­τος Κατανυκτι­κός Εσπερινός, ο οποίος ονο­μάζεται και της συγ­γνώ­μης. Στόν Κατανυκτικό Εσπερινό χοροστάτησε και  ωμίλησε ο Σε­βασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος.

27/02/2012

Ο Αγώνας για την κατάκτηση των χριστιανικών αρετών

Μέσα σε κλίμα βαθιάς κατανύξεως και μεγάλης ευλάβειας τελέσθηκε το εσπέρας της Κυριακής της Τυρινής, 26 Φεβρουαρίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναο της αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης ο Κατανυκτικός-συγχωρητικός Εσπερινός. Πρόκειται για τον Εσπερινό με τον οποίο ουσιαστικά αρχίζει η κατ’ εξοχήν ιερή περίοδος, η ιερότερη χρονική περίοδος και η καρδιά του εκκλησιαστικού έτους, η Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

27/02/2012

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Ι.Μ.Λαγκαδά

Tο απόγευμα της 26ης Φεβρουαρίου, Κυριακή της Τυρινής, ετελέσθη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής – Λαγκαδά και μέσα σε κλίμα κατανύξεως ο πρώτος Κατανυκτικός Εσπερινός ή Εσπερινός της Συγχωρήσεως, όπως επικράτησε να λέγεται στην παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου και με τη συμμετοχή όλων των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως καθώς και πλήθους πιστών.

27/02/2012

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή της ελληνικής κοινωνίας

Στο 4ο Ευαγγέλιο, στο Μυστικό Δείπνο, ο Ιούδας φαίνεται να απλώνει το χέρι του στο Χριστό. Ξέρουμε ότι το χέρι που απλώνεται στο Χριστό δεν μένει ποτέ άδειο. Έτσι, ο Χριστός δεν περιφρονεί τον μαθητή του και βάζει στην παλάμη του τον ευχαριστιακό άρτο, απευθύνοντας με αυτόν τον τρόπο, την έσχατη έκκληση στο Κακό, στη νύχτα, όταν μάλιστα αυτή είχε φτάσει στο κατάπυκνο σκοτάδι της. Ο Ιούδας σφίγγει με τα δάκτυλά του το Εσφαγμένο Αρνίο και “εὐθέως ἐξῆλθεν·ἦν δὲ νύξ”.

27/02/2012

Ο Μητροπολίτης Βεροίας στη Φλώρινα για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Θεοκλήτου

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων μετέβη στη Φλώρινα με τη ευκαιρία των ονομαστηρίων του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου. Ο σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό που τελέστηκε στον μητροπολιτικό ιερό ναό του αγίου Παντελεήμονος, ενώ το θείο λόγο κήρυξε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κοζάνης κ. Παύλος.

27/02/2012

Ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Κέρκυρα

Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου και ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως έγινε το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής 26 Φεβρουαρίου 2012 ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα. Χοροστάτησε στον Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο οποίος στο πέρας του Εσπερινού, αφού ευχήθηκε στον ιερό κλήρο και στους πιστούς για την Σαρακοστή, ζήτησε απ’ όλους να συστρατευθούν στη ζωή της Εκκλησίας, να παλέψουν πνευματικά και να μην αποκαρδιώνονται μέσα στις δυσκολίες της ζωής, αλλά με εμπιστοσύνη στο Θεό και στο θέλημά Του να ανταποδώσουν με την μικρότερη ή μεγαλύτερη πνευματική προσπάθεια την αγάπη που πλούσια η Πρόνοιά Του παρέχει.

27/02/2012

Χειροτονία νέων κληρικών στη Σιέρα Λεόνε

Η ιστορική επίσκεψη του Μακ.Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ στην πονεμένη χώρα των ματωμένων διαμαντιών, που χάραξε για πάντα την καρδιά του ολοκληρώθηκε με την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ελευθερίου στην πρωτεύουσα Φρίταουν της Σιέρα Λεόνε, την 26η Φεβρουαρίου ε.ε. Κοντά του ο Σεβ.Μητροπολίτης Άκκρας κ.Γεώργιος, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος, Πατριαρχικός Επίτροπος Σιέρρα Λεόνε και ο τοπικός κλήρος. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας η ΑΘΜ χειροτόνησε Πρεσβύτερο τον Διάκονο Θεόδωρο και Διάκονο τον εκπαιδευτικό και κατηχητή Βάιο.

27/02/2012

Προικοννήσου Ιωσήφ: «Αγαπήσαμε την χλιδή και τον ευδαιμονισμό και λησμονήσαμε τον Θεό»

Την Κυριακή της Τυρινής έφτασε στην Λάρισα, προσκεκλημένος του οικείου Ιεράρχου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιγνατίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικονήσου κ.Ιωσήφ, ο οποίος λειτούργησε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου και μίλησε στους πιστούς πάνω στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα, παίρνοντας ως αφορμή τον λόγο του Κυρίου: «Μην θησαυρίζετε θησαυρούς επί της γης».

27/02/2012

Χειροτονία Ιερέως στην Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων

Συγκινητικές στιγμές το πρωί της Κυριακής της Τυρινής, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Καρδίτσας. Εκεί όπου ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Κύριλλος και ο Επίσκοπος Ρεντίνης Σεραφείμ προχώρησαν στην εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του διακόνου Δημητρίου Τσιγκενού.

27/02/2012

«Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου»

Η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, είναι περίοδος μεταμόρφωσης. Ο άνθρωπος αγωνίζεται καθημερινά «τον καλόν αγώνα», που αποβλέπει στην αλλαγή, στην ολοκληρωτική πνευματική αλλοίωση των αισθήσεων, των επιθυμιών των αναγκών και της σάρκας. Μέσα από μια θαυμάσια, άνετη, ειρηνική, μυσταγωγική και προσευχητική διαδικασία όλα μεταμορφώνονται κατά την περιόδο αυτή.

27/02/2012

Η Ι.Μ.Λαγκαδά εορτάζει πανηγυρικά την Αγία Κυράννα

Με πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, το οποίο ετελέσθη με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012, συνεχίστηκαν οι εόρτιες εκδηλώσεις προς τιμήν της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας. Στον Όρθρο και στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μιλήτου κ.κ. Απόστολος συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου καθώς και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονος και Θερμών κ.κ. Δημητρίου, παρουσίᾳ των τοπικών αρχών, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Λαγκαδά καί τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αναγεννήσεως κ. Στέλιο Παπαθεμελή, καθώς και πλήθους ιερέων και λαού.

26/02/2012

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Όχι στην θρησκειοποίηση της πίστεως»

Την Ρασοφορία ενός νέου Μοναχού τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, κατά την διάρκεια Αγρυπνίας στην Ιερά Μονή Παναγίας Άνω Ξενιάς (24 προς 25/2), πλαισιούμενος από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Τατάρνης Αρχιμ. Δοσίθεο, τον Ηγούμενο της Παναγίας Ξενιάς Αρχιμ. Νεκτάριο, πολλούς ακόμα κληρικούς και πλήθος κόσμου.

26/02/2012

Ιερατική Σύναξη στην Σιέρα Λεόνε

Επ’ ευκαιρία της εορτής πάντων των εν Θηβαϊδι Διαλαμψάντων Οσίων, το πρωί του Σαββάτου, 24ης Φεβρουαρίου ε.ε, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ελευθερίου στην Σιέρρα Λεόνε, κατά την διάρκεια της οποίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Άκκρας κ.Γεώργιος χειροτόνησε Διάκονο τον κατηχητή Παύλο.

26/02/2012

Ιερώνυμος: Υπάρχει η σιωπή της αδιαφορίας και η σιωπή της συνέσεως

Για την επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό για τη νέα δανειακή σύμβαση και το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Εκκλησία στην κρίση που διέρχεται η χώρα, μίλησε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΪ 100,3 και τον Άρη Πορτοσάλτε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

26/02/2012

Το ΣΔΟΕ έσπασε το…άβατο

Την Πέμπτη το πρωί, οι άνδρες του ΣΔΟΕ μπήκαν στο Αγιον Ορος για να ελέγξουν δύο έργα που έγιναν τα τελευταία χρόνια, συνολικής αξίας 5 εκατ. ευρώ, στις Μονές Σίμωνος Πέτρας και Παντοκράτορος. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος στα μοναστήρια της Αθωνικής Πολιτείας κάτι που δεν έμεινε ασχολίαστο από τους Αγιορείτες μοναχούς οι οποίοι αρχικά αρνήθηκαν να συνεργαστούν.

26/02/2012

Ακονίζουν τα μαχαίρια οι «φερέλπιδες»

Αλεξανδρουπόλεως, Δημητριάδος, Μεσσηνίας, Μεσογαίας, Ναυπάκτου, Πειραιώς και Σύρου. Η γενιά των «πενηντάρηδων» έχει αρχίσει, όσο ποτέ άλλοτε, να ακούγεται στην Εκκλησία. Για μερικούς είναι ίσως μόνο η ανάγκη τους να εκφράσουν έναν σύγχρονο λόγο. Για κάποιους άλλους, όμως, είναι η «ευκαιρία» της ζωής τους.

26/02/2012

Ο Μεσογαίας Νικόλαος, η διαδοχή στην Αρχιεπισκοπή και η προφυλάκιση Εφραίμ

Ανοιχτό αφήνει ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, το αν θ’ ανταποκριθεί μελλοντικά σε μια ενδεχόμενη πρωτοβουλία Αρχιερέων να τον προτείνουν για την θέση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία». Ο Μητροπολίτης Νικόλαος, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης, υποστηρίζει ότι «οδηγούμαστε σε εθνική καταστροφή» και εκφράζει την αγωνία του για τον δοκιμαζόμενο λαό. Σχετικά με την προφυλακίση του Καθηγουμένου της Ι.Μ.Βατοπαιδίου δηλώνει ότι «πήγαν να χτυπήσουν την Εκκλησία και μαχαίρωσαν τη Δικαιοσύνη».

26/02/2012

«Εις την Πόλιν»

Όνειρο χρόνων για κάποιους από μας ένα ταξίδι στην Πόλη. Και να που ήρθε η ώρα να το πραγματοποιήσουμε! Όλα άρχισαν στις αρχές του Νοέμβρη του 2011, όταν το σχολείο μας απεφάσισε να πραγματοποιήσει στις αρχές Φεβρουαρίου την πολυήμερη εκδρομή του στην Πόλη με αφορμή την πληροφόρηση για την ενθρόνιση του Επισκόπου Προύσσης κυρίου Ελπιδοφόρου στις 6 Φεβρουαρίου 2012, ως νέου ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης. Οι τελειόφοιτοι μαθητές του Λυκείου μας, σχεδίαζαν ούτως ή άλλως να επισκεφτούν την Κωνσταντινούπολη στην φετινή τους πολυήμερη εκδρομή.

25/02/2012

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας “Αποστολής” – “IOCC”

Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη σήμερα στα γραφεία της «Αποστολής» μεταξύ του Διεθνή Ανθρωπιστικού Οργανισμού International Orthodox Christian Charities «IOCC», με έδρα τις ΗΠΑ, και του φιλανθρωπικού οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

25/02/2012

Πρώτη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Σιέρα Λεόνε

Ένα μεγάλο γεγονός για την Ιερά Επισκοπή Σιέρα Λεόνε ήταν η πρώτη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που ετέλεσε η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ την 24η Φεβρουαρίου ε.ε. στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ελευθερίου στην πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, της χώρας που αναγεννιέται μέσα από τα συντρίμμια του εμφύλιου πολέμου.

25/02/2012

Εκκλησία και κρίση: Ο Αρχιεπίσκοπος μιλάει στον ΣΚΑΪ

Για το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Εκκλησία στην κρίση που διέρχεται η χώρα και τους λόγους που απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό για τη δανειακή σύμβαση μιλά στον ΣΚΑΪ και τον Άρη Πορτοσάλτε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

25/02/2012

Εγκύκλιος του Οικουμενικού Πατριάρχη για την έναρξη της Μ.Τεσσαρακοστής

Κατά τον τελευταίον καιρόν παρατηρείται μία έξαρσις ανησυχιών. Πολλά προβλήματα αναφύονται. Ο κόσμος υποφέρει και ζητεί βοήθειαν. Διερχόμεθα πράγματι μίαν γενικωτέραν δοκιμασίαν. Άλλοι την ονομάζουν ύφεσιν οικονομικήν, άλλοι κρίσιν πολιτικήν. Δι ἡμᾶς είναι εκτροπή πνευματική. Και υπάρχει θεραπεία. Πολλαί λύσεις δίδονται και απόψεις ακούγονται. Αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Ο άνθρωπος αισθάνεται εγκαταλελειμμένος και μόνος. Αγνοείται η βαθυτέρα φύσις του. Παραμένει εις την κατήφειαν της ασαφείας και της απογνώσεως.

25/02/2012

Ζιμπάμπουε Σεραφείμ: Η συγχωρητικότητα μας οδηγεί στη Βασιλεία του Θεού

«Tη αυτή ημέρα, ανάμνησιν ποιούμεθα της από του Παραδείσου της τρυφής εξορίας του Πρωτοπλάστου Αδάμ. Τη αφάτω σου ευσπλαχνία Χριστέ ο Θεός ημών, της τρυφής του Παραδείσου ημάς καταξίωσον, και ελέησον, ως μόνος Φιλάνθρωπος, Αμήν» (Από το βιβλίον του Τριωδίου). Η πραγματική έννοια της Νηστείας προϋποθέτει την συγχώρηση των άλλων και την ελεημοσύνη και γενικά την συμπαράστασή μας προς όλους τους συνανθρώπους μας, Έλληνες και μή, λευκούς και μαύρους, μικρούς και μεγάλους

25/02/2012

Με αφορμή μιαν “απάντηση” του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ απάντησε στον καθηγητή Αριστείδη Πανώτη, με αφορμή το άρθρο του «Το πρότυπο του Επισκόπου κατά τον μακαριστό φίλο μου Επιφάνιο (Ετεοκλή) Θεοδωρόπουλο», αλλά και στον π. Δανιήλ Αεράκη για το κείμενό του Η ρετσινιά της αιρέσεως, με ένα “σεντόνι”, όπως το συνηθίζει.

24/02/2012

Ο Ευρωβουλευτής Γιώρ. Κουμουτσάκος στο Φανάρι

Ζητήματα που αφορούν στη ζωή και στις δραστηριότητες του Οικουμενικού Πατριαρχείου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν την Παρασκευή στο Φανάρι, ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

24/02/2012

Αγία Γραφή 1.500 ετών βρέθηκε στην Τουρκία

Μία δερματόδετη Βίβλος κατέσχεσαν οι τουρκικές αστυνομικές Αρχές, από λαθρεμπόρους , η οποία έχει «ηλικία» 1.500 έτη! Η Βίβλος βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση,είναι γραμμένη στη μητρική γλώσσα του Ιησού Χριστού, στην αραμαϊκή, έχει αξία 17 εκατ. ευρώ και κατάφερε να διατηρηθεί στο πέρασμα του χρόνου, διότι είναι φτιαγμένη από ειδικά επεξεργασμένο δέρμα.

24/02/2012

«Ιατρείο Κοινωνικής Αντίληψης» από την Ι.Μ.Σερρών και Νιγρίτης

Καθώς ζούμε σε χρόνια ιδιαιτέρως δύσκολα από πάσης επόψεως, η αγία Μητέρα μας Εκκλησία εργάζεται τον καλόν αγώνα της πνευματικής θωρακίσεως και της στηρίξεως του ανθρώπου. Κάτω από αυτές τις δυσμενείς συνθήκες η Ιερά Μητρόπολις Σερρών και Νιγρίτης, οργανωμένα και συντεταγμένα προχωρά στην υλοποίηση μιας ακόμη φιλανθρωπικής και κοινωνικής δράσεως, ήτοι του «Ιατρείου Κοινωνικής Αντίληψης».

24/02/2012

Μητροπολίτης Καισαριανής: Συσσίτιο καθημερινά για 1100 άτομα και 2500 δέματα σε οικογένειες

Για τις προεκτάσεις της οικονομικής κρίσης αλλά και για τις αξίες της ελληνικής κοινωνίας, έτσι όπως αναδείχθηκαν από την ανταπόκριση των πολιτών για την προσφορά τροφίμων και ειδών ρουχισμού, μίλησε στο ΣΚΑΪ και την Σία Κοσιώνη, ο Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ. Σημειώνεται ότι την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, στον Ι.Ν.Αγίου Γεωργίου Καρέα, στο πλαίσιο της δράσης του ΣΚΑΪ, «Όλοι Μαζί Μπορούμε», θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση ρούχων και κλινοσκεπασμάτων.

24/02/2012

Διάλεξη του καθηγητή Norman Russell σε Βόλο και Αθήνα

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών, με την ευκαιρία της παρουσίας στην Ελλάδα του καθηγητή Norman Russell, διοργανώνει εκδηλώσεις σε Βόλο και Αθήνα. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012, και ώρα 7.30 μμ., στο Βόλο, στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μ. Δημητριάδος, οδός Κ. Καρτάλη και Γαζή, η Ακαδημία οργανώνει δημόσια διάλεξη με θέμα: “Γιατί η Ορθόδοξη διδασκαλία για την θέωση γοητεύει τους δυτικούς χριστιανούς;”

24/02/2012

Droit de reponse de la part de l’Eglise de Grece aux emissions de France24

Dans une émission du 20/02/2012 du programme francophone de votre chaine, sous la rubrique “L’Entretien”, vers 22h45, avec pour présentatrice Mme Virginie Herz (émission désormais disponible aussi sur le site Internet de votre chaine,http://www.france24.com/fr/20120220-entretien-nicos-vernicos-president-chambre-commerce-internationale-grece-faillite-crise-economique-, à partir de la minute 05:08 sur une durée totale de 11 min. 45‘’ de l’entretien en question), ainsi que dans l’émission homologue de votre programme anglophone, intitulée “The F24 Interview”,

24/02/2012

Απάντηση της Ιεράς Συνόδου στο France24

Απάντηση σε εκπομπές του αγγλόφωνου και του γαλλόφωνου προγράμματος του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού France24, αμφότερες με προσκεκλημένο τον εφοπλιστή κ. Νίκο Βερνίκο, απέστειλε σήμερα 24.02.2012 το Γραφείο της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

24/02/2012

Εκστρατεία ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ι.Αρχιεπισκοπή Κύπρου σε Ι.Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και στην «Αποστολή»

Κλιμάκιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Ιερώνυμο Πυλιώτη ενισχύει με εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, Ιερές Μητροπόλεις στην ελληνική επικράτεια και τη φιλανθρωπική εταιρεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή».

24/02/2012

Στήριξη σε 100 οικογένειες του Ορμενίου από την Ι.Μ.Διδυμοτείχου

Περισσότεροι από 100 τόνοι τροφίμων έχουν συγκεντρωθεί έως τώρα, ΜΟΝΟ στην περιφέρεια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την ενίσχυση των συσσιτίων, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των μητροπόλεων της Ελλάδας και του ΣΚΑΪ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ, με τη συμπαράσταση και των συνεργαζόμενων ραδιοφωνικών σταθμών.

24/02/2012

Θεοδ.Πάγκαλος: «Η Εκκλησία πληρώνει φόρους…»

Στον σημαντικό κοινωνικό ρόλο που έχει αναλάβει η Εκκλησία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Europe 1 και τη γνωστή δημοσιογράφο Arlette Chabot. Ερωτηθείς αν η Εκκλησία αποφάσισε να πληρώσει φόρους ο κ.Πάγκαλος ήταν σαφής: «Η Εκκλησία πληρώνει φόρους…».

22/02/2012

“;Το πρότυπο του Επισκόπου κατά τον Μακαριστό φίλο μου Επιφάνιο (Ετεοκλή) Θεοδωρόπουλο”

Από καιρό παρακολουθώ την ευσεβή φιλολογία που αναπτύσσουν διάφοροι άμεσοι και έμμεσοι ακροατές του συμφοιτητή και φίλου μου Επιφανίου (Ετεοκλή) Θεοδωρόπουλου γιά τα πολλά του χαρίσματα που πραγματικά ήταν δώρα Θεού. Όμως εμφανίζονται κατά καιρούς και πολλοί που γιά να στηρίξουν τις έμμονες θεολογικές και κανονικές αντιλήψεις τους επικαλούνται σκέψεις και δημοσιεύματά του. Άλλοι πάλι τον επικαλούνται γιά να καλύψουν τα κενά της πνευματικής τους καταστάσεως.

22/02/2012

Πάπας Βενέδικτος: “H Eλλάδα βρίσκεται στην καρδιά και το μυαλό μου”

“Η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά και το μυαλό μου. Παρακολουθώ με προσοχή τις εξελίξεις της οικονομικής κρίσης και θέλω να διαβεβαιώσετε τον ελληνικό λαό πως προσεύχομαι ανελλιπώς να τερματιστεί γρήγορα αυτή η περιπέτεια».Το μήνυμα αυτό έστειλε σήμερα στους Έλληνες ο Πάπας Βενέδικτος 16ος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Βατικανό με τον Γενικό Διευθυντή της ΜΚΟ «Αποστολή» κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα.

22/02/2012

Απολογισμός Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου Ι.Ναού Αγ.Γεωργίου Κυψέλης

Το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείo μας δημοσιεύει όπως κάθε χρόνο τον Απολογισμό του παρελθόντος οικονομικού έτους 2011 με σκοπό την ενημέρωση των ενοριτών μας και όλων των φίλων της κύριας φιλανθρωπικής του δραστηριότητος, δηλαδή του Κέντρου Ενοριακής Αγάπης και της Στέγης Γερόντων. Πρόκειται για το Γηροκομείό μας, δυναμικότητος 76 κλινών, το οποίο σήμερα φιλοξενεί 60 άτομα.

22/02/2012

Φόρους ύψους 12.584.139,92€ κατέβαλαν τα ΝΠΔΔ της Εκκλησίας της Ελλάδος

Η Εκκλησία της Ελλάδος, ελπίζουσα ότι ο δημοσιογραφικός θόρυβος, ο οποίος προκλήθηκε χθες σχετικώς προς την φορολόγηση της Εκκλησίας, οφείλεται σε έλλειψη λεπτομερούς ενημερώσεως όσων τον προκαλέσαν, επιθυμεί να ενημερώσει δημοσίως ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, οι Ιερές Μητροπόλεις με τα εκκλησιαστικά τους ιδρύματα, οι Ιερές Μονές και οι Ενορίες, οι οποίες είναι ξεχωριστά μεταξύ τους νομικά πρόσωπα, καταβάλλουν κάθε χρόνο στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. τις παρακάτω νομοθετημένες φορολογικές υποχρεώσεις τους

22/02/2012

Συσπείρωση των κληρικών ζητά ο ΙΣΚΕ

Πραγματοποιήθηκε την 21η Φεβρουαρίου η προγραμματισμένη Γ.Σ. του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (Ι.Σ.Κ.Ε ), εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών, σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού του Ιερού Συνδέσμου. Μεταξύ των άλλων στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σελλής είπε χαρακτηριστικά, πως τα θέματα της ημερησίας διατάξεως, όπως η ένταξη των Κληρικών στο Ενιαίο Μισθολόγιο και τα προβλήματα που αφορούν τους Κληρικούς εκπαιδευτικούς, βρίσκονται σε δυσαρμονία, με την γενική κατάρρευση όλων γύρω μας.

22/02/2012

Η Σκόπελος πανηγυρίζει τον Προστάτη της

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει και τιμά τον Άγιο Ιερομάρτυρα του Χριστού ΡΗΓΙΝΟ, Επίσκοπο Σκοπέλου τον θαυματουργό, πανηγυρίζει η ΝΗΣΟΣ ΤΗΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ τον προστάτη και Πολιούχο της, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί:

22/02/2012

Πλήθος κόσμου στην επίσημη παρουσίαση του βιβλίου για την Ι.Μ.Κουμπέ

Σε μία σεμνή τελετή , παρουσία ιεραρχών , κληρικών , μοναχών , ανθρώπων των γραμμάτων , και πλήθος Ρεθυμνίων πραγματοποιήθηκε και στην Αθήνα από τον ιστορικό σύλλογο των αποδήμων Ρεθυμνιων της Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» η επίσημη παρουσίαση του αφιερωματικού βιβλίου με τίτλο «ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΟΥΜΠΕ – ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΤΕΡΟΣ ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ π. ΝΕΣΤΩΡΑΣ ΒΑΣΣΑΛΟΣ Ο ΔΙΟΝΥΣΙΑΤΗΣ» του καθηγητή Κωστή Ηλ. Παπαδάκη.

22/02/2012

The Ecumenical Patriarch is right

Bartholomew I, Archbishop of Constantinople New Rome and Ecumenical Patriarch, visited the Turkish Parliament the other day. This was a first, for His All Holiness had visited the Turkish Parliament only once before, and only to attend the funeral of the late President Turgut Özal. But this time, he was invited by the Parliament’s Constitution Conciliation Commission, in which deputies from all parties work together to draft a new charter for Turkey.

22/02/2012

Στελέχη της “Αποστολής” στην “Caritas”

 

Συνάντηση εργασίας είχε σήμερα το κλιμάκιο της φιλανθρωπικής εταιρείας “Αποστολή”, το οποίο βρίσκεται στην Ρώμη με τα στελέχη της “Caritas Internationalis”. Στα κεντρικά γραφεία της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ο Γενικός Διευθυντής της “Αποστολής” κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας συναντήθηκε με τον Διευθυντή Οικονομικών και Διοίκησης της Caritas κ. Jacob Winter.

22/02/2012

Θεσσαλονίκης Άνθιμος: Να μην χάσουμε την αφοσίωση στην Πατρίδα μας (VIDEO)

Σε μια συγκινητική εκδήλωση, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ο Σύλλογος Αποφοίτων των σχολείων της «Ελληνικής Παιδείας» τίμησε τον δυναμικό Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, ο οποίος – πριν την εκλογή του σε Αρχιερέα – υπηρέτησε ως καθηγητής στα εν λόγω εκπαιδευτήρια. Ο Μητροπολίτης Άνθιμος θυμήθηκε τα χρόνια εκείνα που δίδασκε φιλολογικά, αναφέρθηκε σε παλαιούς μαθητές του αλλά και σε λιγότερο γνωστές στιγμές της εκκλησιαστικής διακονίας του όπως σε ένα περιστατικό με τον Μητροπολίτη Νικόδημο Γκατζιρούλη. Δεν παρέλειψε φυσικά να εκφράσει γι’ άλλη μια φορά την αγωνία του για την Θράκη, την Μακεδονία αλλά και συνολικά για την πορεία της χώρας.

21/02/2012

Νέας Σμύρνης Συμεών: Η Εκκλησία συγκεντρώνει πάντοτε την εμπιστοσύνη του λαού (VIDEO)

Την περασμένη Κυριακή χιλιάδες πολίτες στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη καθώς και στον Εύοσμο, Λαγκαδά, Αρναία, Θέρμη, Νέα Μουδανιά, Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Κόνιτσα, Κατερίνη, Γρεβενά, Κοζάνη, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΣΚΑΪ να προσφέρουν είδη ρουχισμού, κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες και άλλα παρεμφερή είδη για να στηρίξουν τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται περισσότερο από την οικονομική κρίση και να ενισχύσουν τις φιλανθρωπικές δράσεις των Ιερών Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, Νεαπόλεως, Λαγκαδά, Κασσανδρείας, Ιερισσού, Βεροίας, Δρυϊνουπόλεως, Κίτρους, Γρεβενών, Κοζάνης, Παραμυθίας, Κερκύρας, Κηφισίας, Νικαίας και Νέας Σμύρνης.

21/02/2012

Έβαλαν στόχο τα παγκάρια στην Αλεξανδρούπολη

Συνελήφθησαν τα ξημερώματα του Σάββατου (18-2-2012), στην Αλεξανδρούπολη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος και της Ειδικής Ομάδας Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Αλεξανδρούπολης, τρεις νεαροί, ηλικίας 20, 22 και 23 ετών, κατηγορούμενοι για απόπειρα κλοπής.

21/02/2012

Συνάντηση για τον “Εθελοντισμό” από την Ι.Μ.Διδυμοτείχου

Το απόγευμα της Κυριακής της Απόκρεω,19 Φεβρουαρίου ε.ε., το Επικοινωνιακό και Μορφωτικό Ίδρυμα της Ι. Μητροπόλεως διοργάνωσε συνάντηση με θέμα: «Ο εθελοντισμός ως έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης κατά τη χριστιανική πίστη», στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας Διδυμοτείχου.

21/02/2012

Ημέρα Ορθοδόξου Προσευχής στην Ιταλία για την ειρήνη του κόσμου

Κατά τα τελευταία έτη η Ορθόδοξος Μητρόπολις Ιταλίας και Μελίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει καθιερώσει ορισμένες «Ημέρες Ορθοδόξου Προσευχής στην Ιταλία»: Η Κυριακή της Ορθοδοξίας εκάστου έτους στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων της Βενετίας ως «Ημέρα Ορθοδόξου Προσευχής για την Ορθόδοξο Νεολαία», η τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου εκάστου έτους στον Καθεδρικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου του Ρίμινι ως «Ημέρα Ορθοδόξου Προσευχής στην Ιταλία προς την Κυρία Θεοτόκο» και η πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου εκάστου έτους στον Προσκνηματικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Κρατιδίου του Αγίου Μαρίνου ως «Ημέρα Ορθοδόξου Προσευχής στην Ιταλία για την προστασία της κτίσεως».

21/02/2012

Σημαντικές επαφές του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Νιγηρία

Την Δευτέρα, 20η Φεβρουαρίου ε.ε., η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, εδέχθη την εθιμοτυπική επίσκεψη του Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ.Αυγουστίνο Kasuja, Αποστολικού Νούντσιου του Βατικανού στην Νιγηρία.

21/02/2012

Διπλασιάστηκαν οι δικαιούχοι στο Ενοριακό Παντοπωλείο Τρικάλων

 

Σχεδόν διπλάσιοι, απ’ ότι αρχικά είχε σχεδιαστεί, είναι πλέον οι δικαιούχοι του Ενοριακού Παντοπωλείου του Αγίου Κωνσταντίνου. Όταν πριν δυο-δυόμισι μόλις μήνες πραγματοποιούνταν τα εγκαίνιά του οι δικαιούχοι έφταναν τους 130. Σήμερα αγγίζουν τους 240 και… αναμένονται και περισσότεροι μέσα στις επόμενες εβδομάδες και καθώς πλησιάζουμε στο Πάσχα.

21/02/2012

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Η Κωνσταντινούπολις είναι ο Παράδεισός μας

Η Κωνσταντινούπολις είναι ο Παράδεισός μας και δεν μπορεί κανείς να μας εκβάλει από αυτόν. Με αυτά τα λόγια και με αφορμή τη ρήση ενός ρουμάνου φιλόσοφου που λέει ότι «Οι αναμνήσεις μας είναι ο Παράδεισός μας από τον οποίον δεν μπορεί να μας διώξει κανείς» ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του μετά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Απόκρεω, όπου χοροστάτησε, στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στο Μπεμπέκι του Βοσπόρου, αναφέρθηκε στη βίωση της Πόλης ως Παράδεισου των Ρωμηών κατοίκων της.

20/02/2012

Ζεστό φαγητό κάθε μέρα στην Αγία Μαρίνα Ηλιουπόλεως

Η μνήμη της Οσιομάρτυρος Φιλοθέης, προστάτιδος των Ἐνοριακων Φιλοπτώχων Ταμείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τιμήθηκε στην ενορία Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως στις 18 και 19 Φεβρουαρίου 2012. Ο εορτασμός εκκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου, με Μέγα Εσπερινό και Αρτοκλασία υπὲρ υγείας, των απόρων & εμπεριστάτων αδελφών ενοριτών, των μελών της Διοικητικής Επιτροπής, των εθελοντριών και εθελοντών της διακονίας των πτωχών, στο συσσίτιο, στον έρανο της Αγάπης, στην αιμοδοσία αλλά & όλων των αρωγών του φιλόθεου αυτού έργου.

20/02/2012

Οικουμενικός Πατριάρχης: «Να μην είμαστε πολίτες β’ κατηγορίας»

Τα αιτήματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων παρουσίασε τη Δευτέρα στην υποεπιτροπή που έχει συσταθεί στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, με στόχο το συμβιβασμό των πολιτικών κομμάτων για τη σύνταξη νέου Συντάγματος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος, μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους, είπε: «Δεν θέλουμε να είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

20/02/2012

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Λάγκος Νιγηρίας

Την 15ης Φεβρουαρίου ε.ε, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον προσωρινό Καθεδρικό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου στο Λάγκος της Νιγηρίας, συλλειτουργούντων των Σεβ.Μητροπολιτών Νιγηρίας κ.Αλεξάνδρου και Καμερούν κ.Γρηγορίου.

20/02/2012

“;Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει”

Η Κυριακή της Απόκρεω καθιερώθηκε από την Εκκλησία μας για να μας προετοιμάσει για την είσοδο μας στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή, έτσι ώστε τα σωτηριολογικά μηνύματα της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα να επηρεάσουν θετικά και ωφέλιμα τη ζωή μας, τόσο στο κόσμο που ζούμε καθημερινά όσο και στην αιωνιότητα, στην άλλη ζωή, την αιώνιον.

20/02/2012

Η “Αποστολή” συναντά τον “Αγιο Αιγίδιο”

«Η χρηματοοικονομική κρίση που περνά ο κόσμος, μας οδηγεί όλους στο να εξετάσουμε σε βάθος τις ηθικές αξίες που διέπουν την κοινωνική συγκατοίκηση. Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά για τα αίτια της κρίσης, οφείλουμε να επανασχεδιάσουμε το ταξίδι της ζωής μας, να βρούμε νέους κανόνες, να χτίσουμε πάνω στις θετικές εμπειρίες και να απαρνηθούμε τις παλιές».

20/02/2012

Συνάντηση Γ.Γ.Θρησκευμάτων με τον Μεσσηνίας Χρυσόστομο

Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας και είχε συνάντηση εργασίας με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.Χρυσόστομο. Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα.

20/02/2012

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Άγκυρα

Σήμερον, Δευτέραν, 20ην Φεβρουαρίου 2012, η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, ανταποκριθείς εις την πρόσκλησιν του Προέδρου της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνελεύσεως Εξοχ. κ. Cemil Çiçek, μετέβη εις Άγκυραν και συνειργάσθη επί μίαν ώραν μετά της Διακομματικής Επιτροπής αυτής επί της αναθεωρήσεως του Συντάγματος της Χώρας υπό την προεδρίαν του Εξοχ. κ. Atilla Kart, βουλευτού Ικονίου του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως.

20/02/2012

Αντινόης Παντελεήμων: “Η χριστιανική πίστη και αγάπη δεν νοείται μόνον με λόγια …”

 

Μία από τις πιο βασικές διδασκαλίες της Ορθοδόξου Χριστιανικής μας Πίστης είναι η περί της ενδόξου και φοβεράς Δευτέρας Παρουσίας του Υιού του Θεού και της υπ’ Αυτού Κρίσεως όλων των ανθρώπων. Ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, ο Υιός και Λόγος του Θεού, ήρθε στον κόσμο την πρώτη φορά ως ταπεινός άνθρωπος. Τότε, γεννήθηκε εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου και ενηνθρώπησε για να κηρύξει μετάνοια στο λαό και να προσφέρει τον Εαυτό του θυσία υπέρ της του κόσμου σωτηρίας.

20/02/2012

Ιδιωτική επίσκεψη του Πατριάρχου Γεωργίας Ηλία στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Την Παρασκευήν, 4ην / 17ην Φεβρουαρίου 2012, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Γεωργίας κ. Ηλίας επεσκέφθη το Πατριαρχείον ιδιωτικώς, λόγω του ότι την επίσημον «ειρηνικήν» επίσκεψιν Αυτού επραγματοποίησε το έτος 1987. Η επίσκεψις αύτη εις την αίθουσαν του Πατριαρχείου την ως άνω ημέραν έλαβε χώραν εις το πλαίσιον ιδιωτικής επισκέψεως του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ηλία από Πέμπτην 3ης /16ης –Τετάρτης 10ης/23ης Φεβρουαρίου, κατόπιν σχετικής προετοιμασίας εν συνεργασία των δύο Εκκλησιών, Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και Πατριαρχείου Γεωργίας.

20/02/2012

Η “Μεταπατερική αίρεση”, οι “υγιείς χριστιανοί” και οι σιωπηλοί Ιεράρχες!

Από την πραγματοποίηση της πρόσφατης ημερίδας που διοργάνωσε η Μητρόπολις Πειραιώς για την “μεταπατερική αίρεση” βγαίνουν, αβίαστα νομίζω, μερικά χρήσιμα συμπεράσματα για την εκκλησιαστική μας πραγματικότητα εν Ελλάδι σήμερον

19/02/2012

Πρωτοβουλία για τη δημιουργία Μονάδας Υπερηλίκων στη μνήμη του Νύσσης Ελευθερίου

Το μνημόσυνο που πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012, στον Ι.Ν. Παναγίας της Ελευθερώτριας στην Κηφισία, για τον μακαριστό Νύσσης Ελευθέριο, που πριν 40 ημέρες έχασε τόσο τραγικά τη ζωή του, στάθηκε ευκαιρία ώστε τα πνευματικά του παιδιά όχι μόνο να προσευχηθούν για την ανάπαυση της ψυχής του, αλλά να εξαγγείλουν την πρωτοβουλία τους για την δημιουργία ενός Πρόστυπου Κέντρου Υπερηλίκων στην μνήμη του αοιδίμου Ιεράρχου.

19/02/2012

Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Προύσης Ελπιδοφόρο

Ένας νέος πρεσβύτερος προστέθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. Πρόκειται για τον μέχρι σήμερα διάκονο π. Σαμουήλ Εφφέ, θεολόγο εκ Θεσσαλονίκης και γόνο προσφυγικής καταγωγής, ο οποίος εισήλθε στις τάξεις του ιερού κλήρου στις 19 Νοεμβρίου 2011. Το μυστήριο της εις πρεσβύτερον χειροτονίας του τελέσθηκε το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012 στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας από τον χειροτονήσαντα αυτόν και στον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρο, Ηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης και Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής της Αγίας Αναστασίας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μιλήτου κ. Αποστόλου, συμπροσευχομένου από το Ιερό Βήμα.

19/02/2012

Γενική Συνέλευση του Ι.Σ.Κ.Ε την Τρίτη

Το Δ.Σ του Ι.Σ.Κ.Ε., καλεί τά μέλη του στην ετήσια Γενική Συνέλευση πού θά πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21-2-2012 καί ώρα 10: 30 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών.

19/02/2012

Θρησκεία και οικονομία

Τι κοινό έχουν οι ευρωπαϊκές χώρες που χρεοκόπησαν ή -έστω- βρέθηκαν ένα βήμα από τη χρεοκοπία; Δεν είναι η γεωγραφία, ούτε το κλίμα, εκτός αν ζηλεύει κανείς τον καιρό της Ιρλανδίας. Δεν είναι οι πρόσφατες δικτατορίες, καθώς η Ιταλία και η Ιρλανδία δεν γνώρισαν τέτοιες στη μεταπολεμική τους Ιστορία. Δεν είναι καν η αναποτελεσματικότητα και η πελατειακή συγκρότηση του κράτους, κατηγορίες στις οποίες η χώρα μας διατηρεί τη θλιβερή πρωτιά, με μεγάλη απόσταση από τους υπόλοιπους. Στην αναζήτηση κοινής συνισταμένης, ορισμένοι αρθρογράφοι και αναλυτές κατέληξαν εσχάτως σε μία μάλλον απροσδόκητη απάντηση: είναι η θρησκεία!

19/02/2012

Διήμερο Ψαλτικής Τέχνης στο Βόλο – Τιμήθηκε ο Καθηγητής Γρηγόριος Στάθης

Με μεγάλη επιτυχία, ολοκληρώθηκε στο Βόλο το διήμερο εκδηλώσεων (17-18/2) αφιερωμένων στην Ψαλτική Τέχνη, με τιμώμενο πρόσωπο τον Ομότιμο Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γρηγόριο Στάθη. H καρδιά της Βυζαντινής Μουσικολογίας χτύπησε στο Βόλο! Κατά τις εκδηλώσεις του διημέρου έλαβε χώρα μία μοναδική σύμπραξη τριών Βυζαντινών Χορωδιών, Επιστημονικό Μουσικολογικό Συμπόσιο για την Ψαλτική Τέχνη και Ψαλτική εκδήλωση, αφιερωμένη στο ποιητικό και μελοποιητικό έργο του Καθηγητή. Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Βόλου «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», ενώ εμπνευστές και συντονιστές τους ήταν οι συντοπίτες μας και διδάκτορες Βυζαντινής Μουσικολογίας κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης και κ. Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη.

19/02/2012

Mήπως η κρίση μάς κρίνει;

Oι κρίσεις κρίνουν τους ανθρώπους. Mας θέτουν ενώπιον των ευθυνών μας, μας αποκαλύπτουν τις «εφεδρείες» μας που βρίσκονταν πίσω από την επιφάνεια, μας απογυμνώνουν από τυχόν προσχήματα και δικαιολογίες, μας αναδεικνύουν δημιουργούς του παρόντος και του μέλλοντος. Xωρίς να αποτελεί εξαίρεση ετούτη η βαθιά οικονομική και ηθική κρίση που ταλανίζει το έθνος μας και υπονομεύει την κοινωνία μας δεκαετίες τώρα, αλλά μόλις πρόσφατα εκδηλώθηκε σε όλη της την οδύνη, μας υποβάλλει σε κρίση – κριτική.

19/02/2012

Οι μητροπολίτες βγαίνουν στο μπαλκόνι

Στην επιφάνεια έφερε η υπόθεση Εφραίμ τις σοβαρές διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των μελών της ιεραρχίας. Η πρόσφατη προφυλάκιση του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου άνοιξε στόματα, δίχασε τους μητροπολίτες και έβαλε τέλος σε μια περίοδο σιωπής, όπου n διαπάλη και οι ανταγωνισμοί εξελίσσονταν κυρίως στο παρασκήνιο. Οι νέες ισορροπίες, που έχουν διαμορφωθεί, αναδεικνύουν μια «άτυπη αντιπολίτευση», με μητροπολίτες που έχουν ξεκινήσει με αργά και σταθερά βήματα να επενδύουν στην επόμενη ημέρα, δημοσιοποιώντας τις απόψεις τους και επιχειρώντας να επηρεάσουν την εκκλησιαστική κοινή γνώμη.

18/02/2012

Με παρέμβαση των σχισματικών η προφυλάκιση του Αχρίδος Ιωάννη

Μόνο μία μέρα μετά τη δημοσίευση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης {ΜΜΕ}, ότι στον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος και Μητροπολίτη Σκοπίων Ιωάννη, το δικαστήριο των Βελεσσών προσδιόρισε την επανάληψη της δίκης, αλλά ταυτόχρονα του επέβαλε ποινή 30 μέρες προφυλάκιση, έγινε γνωστό ότι ο Εισαγγελέας των Βελεσσών ζήτησε την προφυλάκιση μετά από αίτηση του Αρχιεπισκόπου της σχισματικής, λεγόμενης «μακεδονικής» εκκλησίας, του κ. Στέφανου.

18/02/2012

Κοινή Νεανική Σύναξη στον Ι.Ν.Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού

Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 9.30 μ.μ., στον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού, πραγματοποιήθηκε Κοινή Νεανική Σύναξη, τριών αντίστοιχων Νεανικών Συντροφιών των Ενοριών : α) Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού, β) Αγίας Φιλοθέης του ομώνυμου Δήμου και γ) της Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας.

17/02/2012

Εκλογές Ηγουμένου στο Μεγαλύτερο Μοναστήρι της Κρήτης

Μέσα σε πνεύμα κατανύξεως και πνευματικής σύμπνοιας και ομοψυχίας πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές Ηγουμένου και Ηγουμενοσυμβούλων στην μεγαλύτερη ανδρώα Μονή της Κρήτης, στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη.Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της εν Κρήτη Εκκλησίας εκλήθησαν και έψηφησαν άπαντες οι εγγεγραμμένοι Πατέρες της Μονής. Επανεξελέγη για τρίτη φορά ο μέχρι τώρα Ηγούμενος Άρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, ενώ Σύμβουλοι εξελέγησαν οι Ιερομόναχοι π. Παΐσιος και π. Φιλόθεος.

17/02/2012

Ο “Εθελοντισμός” στο επίκεντρο…για την Ι.Μ.Διδυμοτείχου

Το Επικοινωνιακό και Μορφωτικό Ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, την Κυριακή, 19η Φεβρουαρίου ε.ε. και ώρα 5.30 απογευματινή, στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου διοργανώνει Συνάντηση με θέμα «Ο εθελοντισμός ως έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης κατά την Χριστιανική πίστη».

17/02/2012

Ψυχοσάββατο…

Το θρησκευτικό μνημόσυνο έχει δύο μορφές. Είτε ψάλλεται τρισάγιο στον τάφο του νεκρού είτε ψάλλεται επιμνημόσυνη δέηση στην εκκλησία μετά τη λειτουργία (συνήθως αμέσως πριν την απόλυση). Τρισάγιο γίνεται στο τριήμερο (“τριήμερα”) και στις εννιά ημέρες (“εννιάμερα”) από τον θάνατο του νεκρού, ενώ επιμνημόσυνη δέηση ψάλλεται στο “σαρανταήμερο” ή “στα σαράντα” (δηλαδή στις σαράντα ημέρες), στους τρεις μήνες (“τρίμηνα”), στους έξι μήνες (“εξάμηνα”) και στο χρόνο (ετήσιο) από τον θάνατο καθώς και στα τρία χρόνια από την κηδεία όπου γίνεται και η εκταφή.

17/02/2012

Κοπή πίτας Αδελφότητας Κληρικών – Εκπαιδευτικών “Κοσμάς ο Αιτωλός”

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου η Γενική Συνέλευση της Αδελφότητας Κληρικών – Εκπαιδευτικών Ελλάδος «Κοσμάς ο Αιτωλός» στη Νεανική Εστία Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας κ. Γεώργιος Καλαντζής και ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Μάξιμος Παπαγιάννης.

17/02/2012

Η διαχείριση του πόνου και το τέλος της ζωής

Τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012, στην Ενοριακή αίθουσα Αγ. Ιωάννη Ψυχικού, θα πραγματοποιηθεί η πέμπτη συνάντηση προετοιμασίας και επιμόρφωσης για το Β΄ Μέρος του Συμποσίου: «Βιοηθικά Διλήμματα. Η διαχείριση του πόνου και το τέλος της ζωής».

17/02/2012

O Γ.Γρ.Θρησκευμάτων για τα θρησκευτικά και τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας

Οι σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας αλλά και ο χαρακτήρας του μαθήματος των θρησκευτικών βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων, Γιώργου Καλαντζή, στην εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας της Αδελφότητας Εκπαιδευτικών Κληρικών Ελλάδος «Κοσμάς ο Αιτωλός».

17/02/2012

Ο Γεν.Γραμματέας Θρησκευμάτων για την Αθωνιάδα

Η δημόσια συζήτηση για ευαίσθητα θέματα, όπως η εκκλησιαστική εκπαίδευση, θα ήταν ορθότερο να μην διεξαχθεί μέσα σε ένα κλίμα όπου κυριαρχεί ο λαϊκισμός και ο καταγγελτικός λόγος. Εφόσον, όμως, το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών της Γ’ Λυκείου της Αθωνιάδας Σχολής στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Νεαπόλεως τίθεται όπως ετέθη στην ερώτηση δύο Βουλευτών του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, θα πρέπει να διευκρινιστούν ορισμένα σημεία για εκείνους που αγνοούν τα πραγματικά περιστατικά

17/02/2012

Ο Μητροπολίτης Ιταλίας Γεννάδιος στον Πρέσβη της Ιταλίας στην Αγία Έδρα

«Ύψιστη τιμή για το Ιταλικό Κράτος και τον ίδιο προσωπικά» χαρακτήρισε ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Αγία Έδρα κ. Francesco Maria Greco την επίσκεψη του Μητροπολίτου Ιταλίας και Μελίτης κ.Γενναδίου στο ιστορικό, παλαίφατο και μεγαλοπρεπές «Παλάτι Βορρομέο», όπου βρίσκεται η Πρεσβεία της Ιταλίας παρά τη Αγία Έδρα. Ο Μητροπολίτης Γεννάδιος έφτασε το απόγευμα της Πέμπτης 16 Φεβρουαρίου από τη Βενετία στην Αιώνια Πόλη, συνοδευόμενος από τον Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Ευάγγελο Υφαντίδη, Πρωτοσύγκελλό του, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την επέτειο από την υπογραφή της «Συμφωνίας του Λατερανού» (11.02.1929) και να ευχηθεί προσωπικά στον κ. Greco, ο οποίος δεχόταν τις ευχές και τα συγχαρητήρια από μέρους του Ιταλικού Κράτους.

17/02/2012

Αποφάσεις της ΔΙΣ με το βλέμμα στην…ΙΣΙ

H κρίση, η δοκιμασία της Κοινωνίας και η συμβολή της Εκκλησίας στην αντιμετώπισή της θα βρεθεί στο επίκεντρο την συνεδρίασης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα συνέλθει στις 7 και 8 Μαρτίου. Την εισήγηση θα πραγματοποιήσει ο Μητροπολίτης Εδέσσης Ιωήλ ενώ μετατίθεται στο μέλλον η εισήγηση, την οποία επρόκειτο να κάνει ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, για τους κληρικούς και τη μισθοδοσία τους.

17/02/2012

Παρουσίαση βιβλιου του καθηγ. Θεολόγου Κ. Παπαδάκη για την Ιερά Μονή Σωτήρος Κουμπέ στην Αθήνα

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου και την ευχή της Οσιοτάτης Καθηγουμένης Πανσέμνης της Ι. Μονής Σωτήρος Κουμπέ – Ρεθύμνου ,το Διοικητικό Συμβούλιο του ιστορικού Συλλόγου των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» έχει τη τιμή να σας προσκαλέσει στη παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο « Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού Κουμπέ – Ρεθύμνου και ο νεότερος ιδρυτής της π. Νέστωρας Βασσάλος ο Διονυσιάτης» του καθηγητή Κωστή Ηλ. Παπαδάκη. που θα λάβει χώρα στο πνευματικό κέντρο της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών (Δημ. Σούτσου -46 , Αμπελόκηποι – Αθήνα) τη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 18:00.

16/02/2012

Ημερίδα με σκοπό και στόχο… (VIDEO+Photos)

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την ημερίδα που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς, το απόγευμα της Τετάρτης στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας», με θέμα «Πατερική Θεολογία και μεταπατερική αίρεση». Περισσότερα από 1500 άτομα, σύμφωνα με τους διοργανωτές, άκουσαν με προσοχή τις ομιλίες των εισηγητών οι οποίοι παρουσίασαν τις θέσεις και τα επιχειρήματά τους αναφορικά με το θέμα της ημερίδας. Δεν θα μπορούσε, ωστόσο, να περάσει απαρατήρητο το γεγονός πως από τις τοποθετήσεις κάποιων εκ των ομιλητών, εκτός από την «μεταπατερική» θεολογία, στοχοποιήθηκε προσωπικά, αμέσως ή εμμέσως, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος αλλά και η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών που δημιούργησε στην επαρχία του.

16/02/2012

Εκτός Πάτμου η ηγουμένη και η εκκλησιάρχισσα της Ζωοδόχου Πηγής

Με απόφαση του Παναγιότατου Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της Ιεράς Συνόδου, καθαιρέθηκαν από τα αξιώματα τους και με εντολή του ιδίου να εγκαταλείψουν τα Ιερά Χώματα της Πάτμου, η ηγουμένη και η εκκλησιάρχισσα της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από την Πάτμο.

16/02/2012

Διαδικτυακό ξεκίνημα για τον Σύλλογο “Άγιος Ιάσωνας ο Θεσσαλονικεύς”

Ένας νέος ιστότοπος, σημείο συνάντησης θεολόγων και κυρίως των μεταπτυχιακών φοιτητών και των υποψηφίων διδακτόρων στις Θεολογικές Σπουδές, δημιουργήθηκε από τον Σύλλογο “Άγιος Ιάσωνας ο Θεσσαλονικεύς”, των μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ.

16/02/2012

Μνημόσυνο για τον Μακαριστό Αλεξανδρουπόλεως Ιωακείμ Καβύρη

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012 συμπληρώνονται 38 χρόνια από την κοίμηση του μακροβιότερου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, κυρού Ιωακείμ Καβύρη. Το πρωί της Κυριακής στον Ιερό των Αγίων Αναργύρων Αλεξανδρουπόλεως, θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη μας, κ. Άνθιμο και κατόπιν θα ψαλλεί το μνημόσυνο στον τάφο του μακαριστού, ο οποίος βρίσκεται χώρο του Γηροκομείου. Θα ακολουθήσει λιτή δεξίωση στο κτίριο του Ιωακείμιου Γηροκομείου, του οποίου ο Ιωακείμ Καβύρης ήταν ιδρυτής και κτήτορας.

16/02/2012

Ερώτηση στη Βουλή για την Αθωνιάδα Σχολή

Οι Βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. Γεώργιος Ανατολάκης και Θάνος Πλεύρης κατέθεσαν την κάτωθι ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στην υπουργό Παιδείας αναφορικά με το μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Σχολή.

16/02/2012

Εγκαινιάζεται το 2ο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ι.Μ.Κερκύρας

Η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας ολοκλήρωσε τις ετοιμασίες για την λειτουργία του 2ου Κοινωνικού Παντοπωλείου, που θα εξυπηρετεί την Νότια Κέρκυρα και βρίσκεται στην Λευκίμμη πλησίον του Ι. Ναού Αγίων Θεοδώρων, τα εγκαίνια του οποίου θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 11.00 π.μ. από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟ.

16/02/2012

Droit de Reponse de la part de l’Eglise de Grece a l’article dans Le Point

Dans votre magazine Le Point, numéro 2049-2050, du 22-29 décembre 2011, parut un article par Mme Alexia Kéfalas, intitulé Le fabuleux trésor de l’Église grecque avec pour sous-titre “Tabou. La puissante Église orthodoxe, protégée par la Constitution et financée par l’État, échappe à l’impôt”.

16/02/2012

Απάντηση της Εκκλησίας της Ελλάδος σε ρεπορτάζ γαλλικού περιοδικού για τα οικονομικά της

Επιστολή στο γαλλικό περιοδικό Le Point απέστειλε η Εκκλησία της Ελλάδος απαντώντας σε ρεπορτάζ της κυρίας Αλεξίας Κεφαλά, το οποίο φιλοξένησε στις σελίδες του στα τέλη του περασμένου έτους και αναφερόταν στα οικονομικά και την περιουσία της Εκκλησίας στην Ελλάδα.

16/02/2012

Ο Πέτρος Ευθυμίου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Την Τρίτην, 1ην /14ην Φεβρουαρίου 2012, ο πρώην Υπουργός Παιδείας της Ελλάδος και νυν Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως του Οργανισμού Ασφαλείας και Συνεργασίας της Ευρώπης –ΟΑΣΕ – κ. Πέτρος Ευθυμίου, συνοδευόμενος υπό του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Σωτηρίου Αθανασίου και συνεργατών αυτού επεσκέφθη το Πατριαρχείον.

16/02/2012

Ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης στον ΣΚΑΪ

Συνεχίζεται η πρωτοβουλία του ΣΚΑΪ για την συγκέντρωση ρουχισμού και κλινοσκεπασμάτων για τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται περισσότερο από την κρίση. Την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου, οι πολίτες μπορούν να κάνουν την προσφορά τους σε τρία σημεία της Αθήνας, στα όρια των Ιερών Μητροπόλεων Νικαίας(Ι.Ν.Αγίου Αντωνίου Κερατσίνι), Νέας Σμύρνης (Ι.Ν.Παναγίτσας Π.Φαλήρου) και Κηφισίας (Ι.Ν.Κοιμήσεως Θεοτόκου).

15/02/2012

Συνάντηση στελεχών Κατηχήσεως της Ι.Μ.Κορίνθου

Με επιτυχία συνεχίστηκε το Σάββατο 11/2/2012 η 5η κατά σειρά συνάντηση των στελεχών Κατηχήσεως της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Κύριος ομιλητής ήταν ο Θεολόγος Καθηγητής του 2ου Λυκείου Κορίνθου κ. Νεκτάριος Μετζάκης, ο οποίος και παρουσίασε το θέμα: «Οι λειτουργικές τέχνες ως βασικός παράγοντας Κατήχησης». Ο εκλεκτός ομιλητής και συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεως μας στην επιστημονικά τεκμηριωμένη ομιλία του αναφέρθηκε στην σημασία της τέχνης, ως αναπόσπαστο παράγοντα του Εκκλησιαστικού μας βίου. Οι Λειτουργικές τέχνες σημείωσε ο κ. Καθηγητής μας δίδουν την αίσθηση ότι καταθέτουν την ομολογία της πίστεως και του δόγματος. Έχουν σκοπό να οδηγήσουν τον άνθρωπο ως μέλος της Εκκλησίας μας, από τα αισθητά και ορώμενα να αναχθεί αυτός στα πνευματικά και μη βλεπόμενα.

15/02/2012

Ερώτηση του Θάνου Πλεύρη για την προστασία των παλαιοχριστιανικών μνημείων Ιλισού

Ο Βουλευτής Αʼ Αθηνών του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού Θάνος Πλεύρης κατέθεσε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο, αναφορικά με την προστασία και την ανάδειξη των παλαιοχριστιανικών μνημείων Ιλισού.

15/02/2012

Εκδηλώσεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου στην Αθήνα

 

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών οργανώνει δημόσια εκδήλωση και διάλεξη την Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012, και ώρα 7.30 μ.μ., στην Αθήνα στην αίθουσα Επιμορφωτικών εκδηλώσεων Ι. Αρχιεπισκοπής, οδός Αγίας Φιλοθέης 21, (Μετρό Σύνταγμα) με θέμα: “Γιατί η Ορθόδοξη διδασκαλία για την θέωση γοητεύει τους δυτικούς χριστιανούς;”

15/02/2012

Για πρώτη φορά στην Τουρκική Βουλή ο Oικουμενικός Πατριάρχης

Ιστορική ομιλία στην τουρκική βουλή θα απευθύνει την επόμενη βδομάδα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο της συζήτησης αναθεώρησης του τουρκικού συντάγματος. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Hürriyet πρόκειται για μία ιστορική στιγμή για την Τουρκία αφού είναι η πρώτη φορά που ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μιλήσει από το βήμα του τουρκικού κοινοβουλίου.

15/02/2012

Επίσκεψη Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Νιγηρία

Ιεραποστολική επίσκεψη στην Νιγηρία πραγματοποιεί η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, από 14ης έως 22ας Φεβρουαρίου ε.ε. Ο Μακαριώτατος αφίχθη στο Λάγκος της Νιγηρίας το απόγευμα της 14ης Φεβρουαρίου ε.ε., συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ.Αρχιμ. κ.Παντελεήμονα Αράθυμο, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Στον διεθνή αερολιμένα την ΑΘΜ υπεδέχθησαν οι Σεβ.Μητροπολίτες Νιγηρίας κ.Αλέξανδρος και Καμερούν κ.Γρηγόριος, ο Εξοχ.Πρέσβης της Ελλάδος κ.Διονύσιος Σουρβάνος, ο Εντιμ.Πρόξενος της Αιγύπτου στο Λάγκος κ.Άχμετ Μπαχάα Ελ Ντιν, κληρικοί και κρατικοί αξιωματούχοι.

15/02/2012

Πρώτη κληρικολαϊκή συνέλευση στην Ι.Μ.Λαγκαδά

Πραγματοποιήθηκε, σήμερον, η πρώτη κληρικολαϊκή συνέλευσις εις την Ιεράν Μητρόπολιν Λαγκαδά. Κατά την διάρκειαν της συνελεύσεως αναλύθηκε διεξοδικά το θέμα της συσσωρεύσεως αλλεπαλλήλων κοινωνικών προβλημάτων υπό το πρίσμα της εμφαινομένου οικονομικής υφέσεως και κρίσεως.

15/02/2012

Προσπάθησε να κλέψει το παγκάρι εκκλησίας

 

Από το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 46χρονου ημεδαπού, για απόπειρα ληστείας. Συγκεκριμένα, από την αστυνομική έρευνα, προέκυψαν τα στοιχεία του παραπάνω ημεδαπού, ο οποίος μεσημεριανές ώρες της περασμένης Κυριακής αποπειράθηκε να αφαιρέσει χρηματικό ποσό από το παγκάρι Ιερού Ναού της Καβάλας, πλην όμως έγινε αντιληπτός από το φύλακα αυτού, καθώς και έναν ακόμη 70χρονο.

15/02/2012

Πανήγυρις Αγίου Δαμιανού στην Ι.Μ.Λαρίσης

Πανηγυρικά εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου ενδόξου Νέου Οσιομάρτυρος Δαμιανού του εν Κισσάβω, του εν Λαρίση πυρί τελειωθέντος στην ΔΑΚ (Διοίκηση Αγωγής Καυσίμων) με πανηγυρικό Εσπερινο, αρτοκλασια και θείο κηρυγμα από τον Πρωτοσύγκέλλο της Ι. Μητροπολεώς, Αρχιμανδρίτη π. Αχίλλιο, ενώ την κυριώνυμο ημέρα της εορτής (Τρίτη 14 Φεβρουαρίου) τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, χοροστατούντος και ομιλούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου.

14/02/2012

Η υποδοχή αντιγράφου της Παναγίας της Φοβεράς Προστασίας από την Ι.Μ. Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας και στον Ιερό Ναό Αγίου Νικάνορος Χλόης Καστοριάς, το διήμερο του Σαββάτου 11 και Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και το χιόνι που κατέκλυσε τους δρόμους και τα χωριά του Νομού Καστοριάς.

14/02/2012

«Ήταν ένα μικρό καράβι…» (ή…περί της Ορθοδοξίας στην Αμπχαζία)

Ως γνωστόν, τον Αύγουστο του 2008 ο «εκκεντρικός» ηγέτης της Γεωργίας Μιχαήλ Saakashvili αποφάσισε, παρά τις έντονες και πιεστικές αντιθέσεις των «συμμάχων» του, να τα «παίξει όλα για όλα» εισβάλλοντας στη Ν. Οσετία και στην Αμπχαζία πιστεύοντας, ο αφελής!, ότι η Δύση και ιδιαιτέρως η Αμερική, θα τον υποστηρίξει στρατιωτικά. Τα παρασκήνια αυτής της πράξεως στρατιωτικής αυτοχειρίας ο ιστοριοδίφης αναγνώστης του ΑΜΗΝ μπορεί να τα αναζητήσει στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του BBC με τον γενικό τίτλο «Η Ρωσία και η Δύση»

14/02/2012

Περισσότερους από 350 τόνους τροφίμων συγκέντρωσε το «Όλοι Μαζί» για τα συσσίτια της Εκκλησίας

Συγκινητική είναι η ανταπόκριση των πολιτών στην πρωτοβουλία του ΣΚΑΪ, «Όλοι Μαζί Μπορούμε», για την συγκέντρωση τροφίμων, μέσω των συνεργαζόμενων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, προκειμένου να ενισχυθούν τα συσσίτια, τα Κοινωνικά Παντοπωλεία και τα δέματα «αγάπης» που προσφέρει η Εκκλησία στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται περισσότερο από την οικονομική κρίση. Περισσότεροι από 350 τόνοι συσκευασμένων τροφίμων, μακράς διάρκειας, έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα, στο «καλάθι» του «Όλοι Μαζί», από τις 19 Δεκεμβρίου οπότε και ξεκίνησε η κοινή προσπάθεια του ΣΚΑΪ και των συνεργαζόμενων ραδιοφωνικών σταθμών μαζί με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και τις Ιερές Μητροπόλεις της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης καθώς και τις Ιερές Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου.

14/02/2012

Απολογισμός Ι.Μ.Κερκύρας για το οικονομικό έτος 2011

Στην κληρικολαϊκή σύναξη που έγινε στις 20 Ιανουαρίου 2012, με την συμμετοχή των ιερέων, των επιτρόπων και των μελών των Φιλοπτώχων Ταμείων της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος έκανε τον οικονομικό απολογισμό του έργου της Ιεράς Μητροπόλεως για το λήξαν έτος 2011. Η Ιερά Μητρόπολις ανήρτησε τον Απολογισμό της στο Διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα www.imcorfu.gr, από όπου ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να τον κατεβάσει και να τον μελετήσει.

14/02/2012

Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής από τον Μητροπολιτικό Ι.Ν.Αγ.Δημητρίου Χαλκίδος

Η εκκλησιαστική κοινότητα του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, αφουγκραζόμενη τον πόνο και την αγωνία των ανθρώπων στις δύσκολες εποχές που ζούμε, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν χιλιάδες ανασφάλιστοι και οικονομικά εξαθλιωμένοι πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε νοσηλευτική και φαρμακευτική περίθαλψη και σε συνεργασία με Ιατρούς – Εθελοντές της Πόλεως μας, δημιούργησε με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, στο οποίο εθελοντές ιατροί θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αδελφούς χριστιανούς μας, αποκλεισμένους από τις υπηρεσίες του Συστήματος Δημόσιας Υγείας, αστέγους, ανασφάλιστους και άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

14/02/2012

Αμβρόσιος: “Υπάρχει Κράτος στην Ελλάδα; Υπάρχουν ηγέτες; Υπάρχουν άνδρες με παντελόνια;”

Χθές καταστράφηκε ένα μεγάλο μέρος κτιρίων στο κέντρο των Αθηνών. Πυρπολήθηκαν σαράντα επτά (47) κτίρια, πολλά των οποίων ήταν ιστορικά! Όχι μόνον έκαψαν, αλλά και ελεηλάτησαν καταστήματα και πολυκαταστήματα. Περιουσίες καταστράφηκαν! Σε μια περίοδο απαραμύθητης φτώχειας και ανεξέλεγκτης ανεργίας, μερικές ακόμη οικογένειες καταδικάζονται στην ανέχεια!

14/02/2012

“Προικοδοσία” 64 παιδιών από την Ι.Μ.Κορίνθου

Την εσπέρα της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου 2012, παραμονή της εορτής των Αγίων Ακύλλα και Πρισκίλλης, προστατών της Χριστιανικής συζυγικής ζωής, και κατά την διάρκεια της Ακολουθίας του Εσπερινού, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, πραγματοποιήθηκε στο Γηροκομείο Ανδρών Κορίνθου «ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ» η προαγγελθείσα καθιερωμένη Εκδήλωση «Προικοδοσίας» για παιδιά (αγόρια και κορίτσια), της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

14/02/2012

Το Ξυλόκαστρο εόρτασε τον Πολιούχο του Άγιο Βλάσιο

Την Παρασκευή 10 – 2 – 2012, παραμονή της εορτής του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου, χωρίς κοσμικότητες τελέσθηκε στο Ξυλόκαστρο με ιδιαίτερη όμως Εκκλησιαστική λαμπρότητα, και με την συμμετοχή πλήθους πιστών ο Πανηγυρικός Εσπερινός του Πολιούχου Αγίου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, κατά τον οποίο ομίλησε επίκαιρα ο Πανοσ. Αρχιμ. κ. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως.

14/02/2012

Καθαρά Δευτέρα στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου στην Ιρά Αθανίου Λευκάδος

Πάντοτε τα «Κούλ’μα» είναι μια καλή ευκαιρία οικογενειακής εξόρμησης. Προσκαλούνται, λοιπόν, όσοι θέλουν –κληρικοί με τις οικογένειες και ενορίτες τους, νέοι των ενοριακών συντροφιών και όσοι ακόμη επιθυμούν, μικροί και μεγάλοι- να συνδυάσουν την εκδρομή τους και τη φετινή Καθαρά Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012 με ένα προσκύνημα στο ερημωμένο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην Ιρά Αθανίου, κοντά στο ακρωτήριο Λευκάτας, στο νοτιότερο σημείο του νησιού μας.

14/02/2012