Σημερινή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση νίπτει τας χείρας ενώπιον της προκλητικής δήλωσης του Τούρκου διαπραγματευτή Εγκεμέν Μπαγίς, ότι αν δεν εξευρεθεί λύση μέχρι την 1η Ιουλίου, η Τουρκία θα ενσωματώσει τα κατεχόμενα. Την ίδια στιγμή, τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν πως δεν άκουσαν τη δήλωση. Πρόκειται και στη μια και στην άλλη περίπτωση για δυο ακατανόητες συμπεριφορές, από δύο διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι ενδιαφέρονται, υποτίθεται, για τη λύση του προβλήματος.

Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, προσπέρασε την προκλητική δήλωση Μπαγίς, με την ποντιοπιλατική τοποθέτηση ότι «δεν σχολιάζει μεμονωμένες δηλώσεις» και πως στόχος της Ε.Ε. παραμένει η επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Τώρα σωθήκαμε!

Όταν, όμως, ένα υπό ένταξη κράτος στην Ε.Ε. απειλεί με προσάρτηση κατεχόμενου εδάφους, κράτους-μέλους της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χρέος να καταδικάσει με αυστηρή γλώσσα τέτοια απρεπή και απειλητική δήλωση. Δεν την προσπερνά και δεν αποφεύγει να τοποθετηθεί.

Η ποντιοπιλατική τοποθέτηση του Στέφαν Φούλε προδίδει προθέσεις. Προδίδει μία πολιτική άνευ αρχών από μέρους των αξιωματούχων της Ε.Ε. να αφήσουν αλώβητη την Τουρκία να συνεχίζει να απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία και να προειδοποιεί με προσάρτηση εδάφους της. Αποκαλύπτει προθέσεις διευκόλυνσης της Τουρκίας να εισέλθει, χωρίς πολλές αβαρίες, στην ευρωπαϊκή οικογένεια και χωρίς να εκπληρώσει συμβατικές δεσμεύσεις της.

Αυτή η στάση απογοητεύει τον κυπριακό λαό, ο οποίος είχε επενδύσει πολλές ελπίδες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για δίκαιη λύση του προβλήματός του.

Την ίδια απαράδεκτη στάση τηρούν και τα Ηνωμένα Έθνη. Απέφυγαν εντελώς οι εδώ εκπρόσωποι και η Γενική Γραμματεία του διεθνούς οργανισμού να καταδικάσουν τη δήλωση Μπαγίς, ως υπονομευτική των προσπαθειών για λύση του προβλήματος και ως απειλητική κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Αλλά ενώ Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένα Έθνη εφησυχάζουν ή σιωπούν, η κυπριακή ηγεσία δεν μπορεί να μη λαμβάνει υπόψη τις δηλώσεις Μπαγίς, οι οποίες αποκαλύπτουν τα ευρύτερα σχέδια της Τουρκίας.
Η απειλή προσάρτησης των των κατεχομένων εδαφών δεν είναι νέα. Από της εισβολής και εντεύθεν επαναλαμβάνεται συχνότατα από τουρκικά χείλη, τόσο εδώ όσο και στην Τουρκία.

 

Και, βεβαίως, ουσιαστικά τα κατεχόμενα εδάφη είναι ήδη ενσωματωμένα στην Τουρκία, έστω και αν η επίσημη εξαγγελία δεν έχει γίνει. Απλώς η Τουρκία αναμένει να δημιουργηθούν οι πρόσφορες συνθήκες για να την εξαγγείλει και επίσημα. Τα τουρκικά επεκτατικά σχέδια προχωρούν βήμα-βήμα προς την ολοκλήρωση και δεν βρίσκονται εκτός πραγματικότητας όσοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο επερχόμενης τουρκοποίησης.

 

Εδώ βεβαίως η ηγεσία υπνώττει. Ενώ η τουρκοποίηση συντελείται αργά και σταθερά, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αποτροπής και ούτε η στοιχειώδης καταγγελία της Τουρκίας στα διεθνή βήματα δεν γίνεται.
Οι πάντες εδώ είναι απασχολημένοι με τους προεδρικούς σχεδιασμούς τους και με την καλύτερη προετοιμασία ενόψει των προεδρικών εκλογών.

 

Τους ενδιαφέρει περισσότερο να καθίσουν στην καρέκλα μιας ακρωτηριασμένης χώρας, παρά να καθίσουν και να σκεφτούν πώς ο κυπριακός Ελληνισμός θα σωθεί από την τουρκοποίηση.

Μοιραίο και θανάσιμο λάθος. Εγκληματικό. Την ώρα που οι Τούρκοι μας αποκαλύπτουν τα επόμενα βήματά τους, οι ηγέτες μας ούτε ακούνε ούτε κάθονται να σκεφθούν αποτρεπτικά σχέδια. Επικεντρώνουν την προσοχή και τις ενέργειές τους στις Προεδρικές, και χάνουν τον καιρό τους σε κοκορομαχίες και ανώφελες συσκέψεις…