Προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο πληρωμής των CDS η ISDA, αλλά…

Των Γιώργου Ι. Δημητρομανωλακη & Παναγιώτη Γκρουμούτη, protothema.gr

 

Την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει πολύ υψηλό ποσοστό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI) εξέφρασε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) Τσαρλς Νταλάρα. 

“Έχω καταφέρει τους τελευταίους μήνες να αποφεύγω να δίνω συγκεκριμένα στοιχεία για το ποσοστό συμμετοχής, και θα σας απογοητεύσω εξακολουθώντας να κάνω το ίδιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του IIF από το Ρίο ντε Τζανέιρο, τονίζοντας ωστόσο ότι εκτιμά πως η συμμετοχή θα είναι «πολύ πολύ υψηλή».
Παράλληλα, ανέφερε πως πιθανόν μερικοί πιστωτές να βρίσκονται ακόμα στην διαδικασία αξιολόγησης της προσφοράς αλλά όπως διευκρίνισε, θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η ελληνική κυβέρνηση κυριολεκτεί όταν λέει πως αυτή είναι η τελική προσφορά.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών η συμμετοχή στη διαδικασία εθελοντικής ανταλλαγής (PSI) ομολόγων που βρίσκονται υπό το ελληνικό δίκαιο βρίσκεται – ίσως και παραπάνω – από το 80%.

Αυτό δείχνει ότι στη διαδικασία συμμετέχουν  ομολογιούχοι που κατέχουν αξίες 143 δισ. ευρώ σε σύνολο 177 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής φτάσει στο 90%, είναι πολύ πιθανό να μην ενεργοποιηθούν οι ρήτρες υποχρεωτικής συμμετοχής (CAC’s), με αποτέλεσμα να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός και να μην πληρωθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της χώρας, στα οποία έχουν επενδυθεί περί τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε περίπτωση πληρωμής, θα καταβληθούν περί τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πάντως, για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) στα ελληνικά ομόλογα – εξέλιξη που δεν αναμένεται να έχει περαιτέρω συνέπειες για την ελληνική οικονομία, αφού αυτή βρίσκεται ήδη στο κατώτερο σημείο αξιολόγησης –  φαίνεται πως προετοιμάζεται η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA).

Για του λόγου το αληθές, ήδη εδώ και αρκετές ώρες η ISDA ανάρτησε στην ιστοσελίδα της μια προκαταρκτική λίστα με τις «υποχρεώσεις», με δυο λόγια με τις σειρές ομολόγων, που έχουν εκδοθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και οι οποίες θα καλυφθούν, δηλαδή θα πληρωθούν στους δικαιούχους τα ασφάλιστρα κινδύνου, στην περίπτωση πιστωτικού γεγονότος.

Στην ανακοίνωσή της, η ISDA επιμένει πως «η δημοσιοποίηση της λίστας αυτής δεν γίνεται προσβλέποντας υποχρεωτικά σε ανακοίνωση πιστωτικού γεγονότος, ωστόσο τα μέλη της σημειώνουν πως, υπό τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πιθανή χρήση των ρητρών συλλογικής δράσης, είναι ‘συνετό’ η ISDA να είναι προετοιμασμένη στο ενδεχόμενο που κριθεί ότι υπάρχει πιστωτικό γεγονός».

Στην ανακοίνωσή της, η ISDA καλεί επίσης τους κατόχους ομολόγων να υποβάλουν σχετικά έγγραφα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στην περίπτωση που ενεργοποιηθούν τα CDS, τότε οι ομολογιούχοι αυτοί θα πληρωθούν εγκαίρως.



Το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο για να πιστοποιήσει την ύπαρξη ή μη ενός πιστωτικού γεγονότος, εν προκειμένω της ελληνικής χρεοκοπίας, άρα και το κατά πόσον «πυροδοτούνται» – πληρώνονται τα ελληνικά CDS,  προετοιμάζεται λοιπόν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο, η απόφαση θα ληφθεί το βράδυ της Παρασκευής μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, με τις οικονομίες της Ευρωζώνης να επιθυμούν, προφανώς, τη μη πληρωμή των ασφαλίστρων 

Σε περίτπωση πληρωμής, ουσιαστικά θα ενθαρρυνθούν τα hedge funds για ανάλογα πονταρίσματα σε άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης…