Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Σε αλλαγές στις μυστικές συνταγές των δημοφιλών αναψυκτικών Coca-Cola και Pepsi αναγκάζονται να προχωρήσουν οι δύο εταιρείες ούτως ώστε να παρακάμψουν τη νομοθεσία της πολιτείας της Καλιφόρνια, που τις υποχρεώνει να βάλουν ένδειξη στις συσκευασίες των προϊόντων τους, η οποία να προειδοποιεί τους καταναλωτές για τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου!

Η ουσία που ευθύνεται για την ιστορική αλλαγή της σύστασης των πιο διαδεδομένων ανθρακούχων αναψυκτικών, είναι το 4-μεθυλιμιδαζόλιο (4-EIM) το οποίο χρησιμοποιείται για να δώσει στα αναψυκτικά αυτά το καραμελένιο χρώμα που έχουν.

Οι αλλαγές σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των εταιρειών για το θέμα έχουν ήδη γίνει στα προϊόντα που πωλούνται στην Καλιφόρνια και αναμένεται να γίνουν σε ολόκληρες τις ΗΠΑ μέσα στο επόμενο διάστημα ούτως ώστε να ευθυγραμμιστεί η παραγωγική διαδικασία.

Η Coca-Cola και η Pepsi ελέγχουν συνολικά το 90% της αγοράς ανθρακούχων αναψυκτικών και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Αμερικανικής Ενωσης Εταιρειών Αναψυκτικών. Ο περιορισμός της χρήσης της ουσίας αυτής που οι αρχές της Καλιφόρνια έχουν συμπεριλάβει στη λίστα με τις καρκινογόνες ουσίες, θα ισχύσει για όλα τα μέλη της.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση: «Οι καταναλωτές δεν θα παρατηρήσουν καμία διαφορά στα προϊόντα μας και δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν για την υγεία τους».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Coca-Cola, Νταϊάνα Γκάρτσα- Τσιαρλάντε: «Αν και πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που να δικαιολογεί οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή, ζητήσαμε από τους προμηθευτές της καραμέλας να κάνουμε αυτό το βήμα έτσι ώστε τα προϊόντα μας να μην υπόκεινται στην απαίτηση για μια επιστημονικά αβάσιμη προειδοποίηση».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η οργάνωση για την προστασία των καταναλωτών Κέντρο για την Επιστήμη στην υπηρεσία του Δημόσιου Συμφέροντος τον Φεβρουάριο συνέλεξε υπογραφές και ζήτησε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ την απαγόρευση της χρήσης χρωστικών ουσιών που δίνουν το χρώμα της καραμέλας και περιέχουν θειούχα αμμωνία. Η εν λόγω χημική ουσία κατά τη διάρκεια πειραμάτων σε ποντίκια αποδείχθηκε ότι προκαλεί καρκίνο.

Coca-Cola

Ιδια… γεύση από το 1886

Η μυστική συνταγή της Coca-Cola σύμφωνα με την εταιρεία έχει υποστεί ελάχιστες αλλαγές από το 1886, όταν ο φαρμακοποιός δρ Τζον Πέμπερτον ψάχνοντας να βρει κάποιο σκεύασμα για τον πονοκέφαλο έφτιαξε την Coca-Cola, ενώ για περίπου 86 χρόνια φυλασσόταν σε ένα χρηματοκιβώτιο στην τράπεζα SunTrust Banks Inc.

Ολα όμως φαίνεται να αλλάζουν σιγά σιγά, αφού προσφάτως η εταιρεία αποφάσισε να μεταφέρει τη συνταγή σε μια θωρακισμένη βιτρίνα στο μουσείο της εταιρείας στην Ατλάντα και τώρα υποχρεώνεται να κάνει αλλαγή στη σύσταση του αναψυκτικού.
ΕΘΝΟΣ