Η εθνοτική βία επιστρέφει στην ΠΓΔΜ, όπου επανειλημμένα έχουν ξεσπάσει περιστατικά εμφύλιας σύγκρουσης, ενώ είναι γνωστό ότι ο εμφύλιος πόλεμος του 2002 οδήγησε σε ειδικά προνόμια προς τους Αλβανούς κατοίκους της χώρας.

Τα επεισόδια εθνοτικής βίας στην ΠΓΔΜ καταδίκασε χθες και ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, απευθύνοντας έκκληση προς πάσα κατεύθυνση να επικρατήσει η υπευθυνότητα και το πνεύμα συμβίωσης.
Όπως είπε, η αστυνομία έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας και προχώρησε σε προσαγωγές περίπου 30 ατόμων για τα επεισόδια, ενώ προειδοποίησε ότι οι εμπλεκόμενοι θα συλληφθούν και θα αντιμετωπίσουν βαριές κατηγορίες.

«Καλώ κάθε εμπλεκόμενο, πολιτικούς και μη πολιτικούς παράγοντες, πολίτες, δασκάλους, καθηγητές, γονείς και τους ίδιους τους νέους ανθρώπους να ενεργούν με υπευθυνότητα, στο πνεύμα της συμβίωσης, η οποία χτίστηκε στη χώρα επί χρόνια, δεκαετίες, αιώνες», είπε.

Την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί πάνω από 20 επεισόδια μεταξύ νεαρών από τις δύο μεγαλύτερες εθνοτικές κοινότητες στη χώρα, κυρίως στα Σκόπια και το Τέτοβο.

Τα επεισόδια σημειώνονται στον απόηχο των πρόσφατων γεγονότων στο Γκόστιβαρ, με τη δολοφονία δυο νεαρών Αλβανών από αστυνομικό και τις μαζικές διαδηλώσεις Αλβανών κατοίκων της πόλης αυτής.

EΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ