Στον Domenico Cuzzoli:
Είσαι ο Ιταλός που περίμενα. Πέρυσι στην Γαλλία ξεκίνησα τον “Νέοφιλελληνισμό ανθρωποκεντρικό”, μόνη μου, δεν βρήκα υποστήριξη καμία σε αυτή τη χώρα των ανθρώπινων δικαιωμάτων όπου οι άνθρωποι έχουν γίνει ατομικιστές. Ονειρευόμουνα μια μεγάλη αδελφότητα Ευρωπαία, μια “Ευρώπη των λαών”. Οπότε πήρα την απόφαση να φύγω. Άφησα το γιο μου παντρεμένο με Ιταλίδα στην Νίκαια, και που εργάζεται ως σεφ για μια οικογένεια από τη Foggia. Το καλοκαίρι 2011, ήρθα στην Ελλάδα με το σκοπό να μοιραστώ τη μοίρα των αδελφών μας Ελλήνων.
Επομένως σου ζητώ επίσημα να συμμετάσχεις στο κίνημα μου, για μια Ευρώπη των λαών, χωρίς απληστία, που αφορά μόνο τον άνθρωπο. Ο αδελφός μας Έλληνας Γιώργος Κοντογιώργης, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, υπήρξε μέλος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, είναι επίσης μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου και καθηγητής του Master in European Studies του Πανεπιστήμιου της Σιένας. Σήμερα ακόμη μια φορά, γράφει για μια “Ευρώπη των λαών, όχι των αγορών” στα ελληνικά και στα γαλλικά. Μοιάζει με κραυγή απελπισίας. Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι είναι “φωνή βοώντος εν τη ερήμω”. Πρέπει να του δείξουμε ότι τουλάχιστον εμείς τον ακούσαμε!

Και για τα αδέλφια μας από την Καλαβρία, αυτό είναι το πρώτο γράμμα μου “νέοφιλελληνικο”. Βλέπεις ότι και οι Έλληνες της Νέας-Υόρκη πονάνε σαν τους συνέλληνες της Καλαβρίας και τους Έλληνες του κόσμου ολάκερου.

Simone Le Baron, Αθήνα, 13-03-2012

*********Συγκινημένη από την χειρονομία των Ελλήνων της Καλαβρίας στην Ιταλία και από τον αδελφό τους Ιταλό Domenico Cuzzucoli, η Simon Le Baron έγραψε σήμερα αυτό το κείμενο για να ρίξει μια γέφυρα πάνω από τον Ατλαντικό και να δείξει ότι “εμείς Ευρωπαίοι είμαστε οι λαοί της “παλιάς Ευρώπης”, μια οικογένεια ενωμένη, με μια κουλτούρα κοινή, που έχει σχέση με τον άνθρωπο μόνο. Αποκλειστικά”.