Toυ ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) – πΓΔΜ ζητεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε ψήφισμά του, το οποίο εγκρίθηκε την Τετάρτη από την Ολομέλεια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει ότι η καθυστέρηση του Συμβουλίου να ορίσει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων «προκαλεί δικαιολογημένη απογοήτευση και δυσαρέσκεια στην κοινή γνώμη».

Ο εισηγητής της έκθεσης, ο βρετανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Ρίτσαρντ Χάουϊτ δήλωσε καθαρά ότι «η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι μία χώρα που ανήκει στην ΕΕ και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση». Υπενθυμίζεται ότι τα Σκόπια έλαβαν το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας το 2005.
Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη λύπη τους διότι «η διένεξη για το όνομα εξακολουθεί να εμποδίζει τον δρόμο της χώρας για την έντεξη στην ΕΕ», ενώ χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του επιτρόπου αρμοδίου για τη διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, για την έναρξη του «Ενταξιακού Διαλόγου Υωηλού Επιπέδου» με σκοπό την ενίσχυση της μεταρρυθμιστικής δυναμικής.
Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ κυρία Μαριλένα Κοππά τόνισε ότι «παρά τα βήματα των τελευταίων δύο χρόνων, ο κ. Γκρούεφσκι εξακολουθεί να παίζει τα ίδια παιχνίδια και να αρνείται να έρθει με εποικοδομητικό πνεύμα στον διάλογο. Τώρα, που πλησιάζει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ υπάρχει πάλι κινητικότητα. Επαναλαμβάνουμε: πρέπει να βρεθεί μία λύση ικανοποιητική για τις δύο πλευρές στη βάση που έχει τόσες φορές περογραφεί: γεωγραφικός προσδιορισμός με χρήση erga omnes».