Του Δημοσθένη Μαρίνου, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Τα σενάρια που θέλουν τον Λουκά Παπαδήμο να παραμένει στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά τις πρόωρες εκλογές, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, και επιδιωχθεί εκ νέου η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, ήρθε να αναζωπυρώσει ο ίδιος ο μεταβατικός πρωθυπουργός.

Με συνέντευξη που παραχώρησε στους «Financial Times», ο άλλοτε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν απέκλεισε την περίπτωση να βρεθεί και πάλι στο Μέγαρο Μαξίμου, αν δεν υπάρξει αρκετή στήριξη για άλλον υποψήφιο.

Ο Λουκάς Παπαδήμος εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την τήρηση του Μνημονίου ΙΙ και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που συνεπάγονται οι προβλέψεις του, από όποιο από τα δυο μεγάλα κόμματα κι αν κερδίσει τις εκλογές. Τόνισε με έμφαση ότι, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι Έλληνες πολίτες επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο ευρώ, και δηλώνουν αποφασισμένοι να δώσουν μάχη για να την εξασφαλίσουν.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός πάντως, σημειώνει με νόημα σε μια αποστροφή του ότι, αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές το 2015, είναι εξαιρετικά πιθανό να χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο οικονομικής βοήθειας. Απέκλεισε ωστόσο την προοπτική ενός νέου «κουρέματος» του χρέους.